Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

7 Mai, sărbătoare personală

Steaua de azi nu celebrează nimic în ziua finalei de la Sevilla. Pentru că n-are ce

Finala de la Sevilla intră în categoria evenimentelor care derutează scepticii asupra sportului nostru. Şi lasă în urmă o dezbatere de tranşat de-a lungul […]

luni, 7 mai 2012, 11:40

Steaua de azi nu celebrează nimic în ziua finalei de la Sevilla. Pentru că n-are ce

Finala de la Sevilla intră în categoria evenimentelor care derutează scepticii asupra sportului nostru. Şi lasă în urmă o dezbatere de tranşat de-a lungul generaţiilor: excepţie, accident fericit sau vîrf, accesibil în anumite condiţii de talent şi pasiune? Discuţia poate merge mai departe şi se poate ramifica fin, fără a atinge temele imediat dureroase şi imediat insolubile.

Cum, necum, cert e că s-a petrecut: o echipă românească de fotbal a cucerit un trofeu european. Şi asta înseamnă material suficient cît să dezbine drastic prezentul de trecut. Steaua ’86 s-a reunit în petrecere privată, ca să celebreze ziua de 7 mai şi să-şi amintească. Steaua 2012 are meci de campionat, la Chiajna, şi a decis să nu-şi consume concentrarea aprofundînd relaţia cu galeria pe partea istorică. Nu va sărbători în nici un fel cei 26 de ani  distanţă de la vîrful sau excepţia de la Sevilla.

De fapt, dacă stăm bine şi ne gîndim, Steaua de azi nici n-are ce sărbători. Ar fi lipsă de bun gust şi bun simţ. Trecînd peste simpla coincidenţă de nume, echipa din ’86 şi echipa de azi nu au aproape nimic în comun. Nu e foarte sigur dacă ambele sînt echipe de fotbal. Mai ales dacă ţii să le compari. Duckadam? A, dar e altul, unul nu poartă mănuşi, pentru că le-a vîndut, unul care nu plonjează, doar dă declaraţii-paravan despre „victorii obţinute prin cezariană”.

Există exemple de echipe în istoria fotbalului care şi-au schimbat numele, dar şi-au păstrat suporterii, spiritul, linia generală. Steaua şi-a păstrat numele. Spiritul ei s-a refugiat în aminitirile celor care l-au făcut posibil şi l-au consacrat. În scrisoarea adresată foştilor săi colegi, Boloni scrie „7 Mai”. Cu majusculă. Ziua finalei a devenit o aniversare personală. Şi-a pierdut suflul colectiv. Suporterii vor marca momentul în felul lor, cum vor crede de cuviinţă. Pentru că suporterii au memorie.

An de an, Steaua s-a depărtat de Steaua ’86 ca un continent în derivă de alt continent. Punţile au căzut, unele cu zgomot, unele într-o linişte anonimă. Pe măsură ce continentele se distanţează, situaţia fanilor roş-albaştri este din ce în ce mai ciudată. Pentru că ei ţin de fapt cu o echipă careaparţine tot mai mult trecutului. E ca şi cum un român ar ţine în 2012 cu „naţionala” care a fost la Mondialul din Uruguay, în 1930.

Ciudat! Ciudat de complicat! Echipele de altădată nu mai dispută meciuri decît în reluare. Unul singur se joacă în direct, cel cu prezentul. Meciul ăsta, Steaua ’86 l-a pierdut de mult. Dar e doar o înfrîngere de etapă.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Adrian (4 comentarii)  •  7 mai 2012, 11:53

Pt. noi care am trait pe viu acel meci in fata tv ramane o performanta unica si probabil, irepetabila…asocierea cu Steaua de azi n-are nicio logica, poate doar stilistic, ca sa ai si tu un articol….mai degraba jignesti generatia de atunci prin asocierea cu Nila si Dodel…oamenii aia chiar au pus mana pe acel trofeu pe care azi il vedem doar la tv…restul sunt vorbe goale sau ca sa ma dau intelighent….e tacere

Stefan (1 comentarii)  •  7 mai 2012, 12:24

Din pacate s-a dovedit dupa revolutie ca in Romania totul e de vanzare, chiar Romania este de vanzare dar se vinde feliat, bucatica cu bucatica. Steaua a fost vanduta de armata si a ajuns pe mana unui cioban doar la figurat, unul propriu-zis produce intr-adevar ceva, iar acest cioban lasa in umbra echipa, fiind singurul care face spectacol, un show tv continuu degustat de amatorii de gratare cu mici si bere care lasa tot gunoiul in urma lor fiindca atat se respecta. Se plange ca il fura arbitrii si altii fac jocuri murdare ca sa distraga atentia de la ce face el, ca a bagat bani si e in pierdere dar nu il bate gandul sa plece… Ce om de afaceri baga bani si merge pe pierdere de 10 ani, se mai si plange si continua asa??? Eu cred ca e pe profit si ca el face cele mai murdare jocuri, alaturi de ceilalti implicati bineinteles…

cristy (2 comentarii)  •  7 mai 2012, 12:28

Superb articolul.

Danny B (15 comentarii)  •  7 mai 2012, 13:34

Steaua , de azi NU are nici valoarea , nici jocul de atunci si nici ambitia pe care o aveau jucatorii de atunci . Acea echipa reprezenta FOTBALUL romanesc , prin tot ce avea el mai bun , mai omenesc – rivalitatea dintre cluburi era numai la meciuri – dupa meci vedeai jucatorii impreuna la o bere , la o friptura – acum vezi capete sparte , limbaj obscen , multa infatuare si pretentii din ce in ce mai multe. 7 Mai 1986 – aveam 23 de ani , jucasem si eu fotbal dar cand vedeam pasele din prima , preluarile si asezarea din teren a Stelei ma cuprindea frisoanele . Desigur este usor sa te lauzi acum , cand ai preluat echipa dar ce folos – Tu nu ai obtinut nimic important in atatia ani si NU ai nici un merit pentru performanta acelei echipe . Dragi tovarasi patroni de cluburi , au jucat pentru cluburile pe care le conduceti o gramada de jucatori de valoare , v-au adus faima si bani , dar ei ce au obtinut din munca lor , din fracturile si picioarele rupte pe teren ??? – voi cum i-ati ajutat ???

dan (26 comentarii)  •  7 mai 2012, 13:49

Respect Steaua ’86! Vitezistii! Era o nebunie sa te uiti la meciurile Stelei, ce pase, ce viteza! Echipa aceea ar face fata cu brio si acum in liga I. Alte vremuri.

contabilitate completa (85 comentarii)  •  7 mai 2012, 13:53

ba celebreaza: pe GIGI BECALI, zi de zi, clipa de clipa. si asta multumim si mass mediei.

Cis-Nistreanu (4 comentarii)  •  7 mai 2012, 14:34

Tocmai d-aia vreau și sper ca actuala 5tea Cre(ș)tină a ciobandantelui s-o ia in barbă cu Chiajna. Sper ca Reghe, fost 5telist, dar de cel ne-Cre(ș)tin, să vrea cu tot dinadinsul să-l pună pe Jije cu botul pe labe. Amin!

miki (16 comentarii)  •  7 mai 2012, 15:27

cred ca devine ridicol ca an de an aceasta sarbatoare sa nu aiba nimic in comun cu clubul steaua.sa fac haz de necaz ,becali ar trebuii sa ceara despagubiri pentru drepturi de autor.mai corect ar fi ca acei eroi ai sportului romanesc, cei in viata si-n putere sa o faca privat ,cu mici si bere ziua ,iar seara si mai privat cu niste fete la bara.

maryo1971 (4 comentarii)  •  7 mai 2012, 15:41

7 MAI va ramane o data memorabila in fotbalul romanesc un moment unic . Aceea era adevarata STEAUA BUCURESTI care a transformat visul romanilor in realitate cistigarea unui trofeu continental nu aceasta gluma proasta de echipa STELEMEAUA CRESTINA condusa de bisnitarul Fecali.

circotel (317 comentarii)  •  7 mai 2012, 15:42

Trebuie sa remarc mereu „ignoranta” celor care ar vrea sa scada meritele acelei generatii si ale acelor vremuri.Cind se pomeneste de cucerirea”intimplatoare”,”accidentala” a CCE se uita sa se aminteasca parcursul Stelei in anii urmatori,culminind cu finala din 1989.Asta nu ar reprezenta cumva o comfirmare a valorii?!Dar intr-o presa formata pe la scolile de ziaristi coordonate si aprobate de catre securitate e normal sa se incerce minimalizarea,prea sunt toti dupa chipul „caracterului” lui Lucescu cel batrin si al lui borcea,morti de invidie.Si in plus,in numele unui „anticomunism”curios se uita de un OM adevarat,Valentin Ceausescu.D-le Valentin Ceausescu,un stelist din Baia Mare va multumeste pe aceasta cale pentru rolul pe care l-ati avut atunci.Iar acei „anticomunisti” ar face mai bine sa-si indrepte „anticomunismul” spre politicienii care de 22 de ani distrug Romania!Inclusiv cea fotbalistica.

dan (26 comentarii)  •  7 mai 2012, 16:01

Pt. cei care mai au nesabuirea sa comenteze negativ vis-a-vis de traseul Stelei pina la cistigarea cupei, prezint traseul urmatoarei cistigatoare a cupei, FC Porto: 9-0 si 1-0 cu Rabat, 3-0 si 0-1 cu Karvina, 1-0 si 1-1 cu Brondby, 2-1 si 2-1 cu Dinamo Kiev. Nu am auzit pe nimeni sa spuna ca Porto nu a meritat cistigarea finalei, dupa 2-1 cu Bayern!
Ca bonus, traseul lui Juventus, cu un an inainte: 4-0 si 2-1 cu Tampere, 2-0 si 4-2 cu GC, 3-0 si 0-1 cu Sparta Praga, 3-0 si 0-2 cu Bordeaux. Nu am auzit pe nimeni sa spuna ca Juventus a avut doar adversari usori pina in finala…
Q.e.d.

ion de la tara (1 comentarii)  •  7 mai 2012, 16:08

In lumea civilizata, suporterii si anumite cluburi, sarbatoresc an de an castigarea unui nou trofeu. In romanica, pauza. Romanache sarbatoreste an de an castigarea aceluiasi trofeu castigat acu hat timp. La anu’ o sa se faca 27 de ani, pe urma 28 si uite asa romanu’ doarme linistit ca a castigat si el ceva la viata lui. Ce-i mai trebuie romanului UCL? Eventual banii, ca trofeul e neinteresant. De aceea e cum e „fotbalul” din romanica. Oare in lumea civilizata se practica castigarea unui titlu pe baza de brichete, valize si/sau premieri? Ma indoiesc. Apropo, Barcelona e regina planetei sau cam asa ceva, dar nu o vedem non-stop la tv sau in paginile ziarelor, asa cum e vedem pe steluta voastra si pe-al ei cioban.

nudetruth (5 comentarii)  •  7 mai 2012, 16:09

Fara sa fiu fan al unei echipe, mi-ar place sa castige Chiajna, fiindca a dovedit ce poate face in Romania o echipa serioasa si dedicata, cu un manageriat competent si discret. Steaua, cu tot renumele ei pre-Becali, nu mai incanta pe nimeni, iar toanele capricioase si tiradele bombastico-megalomane ale patronului au ajuns singura performanta constanta la Steaua de azi.

Andrei (2 comentarii)  •  7 mai 2012, 16:27

Sincer, prea des se celebreaza victoria de la Sevilla. Ar trebui sa se celebreze ca si terminarea facultatii, la cifre rotunde, o data la 10 sau la 5 ani, sa o celebrezi in fiecare an mi se pare de prost gust.

Mircea (40 comentarii)  •  7 mai 2012, 16:41

Personal m-am saturat ! Este deja jenant ca de 26 de ani sa tot sarbatoresti o exceptie, pt ca asta a fost atunci.. Cand se traieste numai din amintiri fara continuitate, asta se numeste DEZEVOLUTIE !!!!
De-a dreptul jenant sa te tot exprimi la timpul trecut, un comportament de LOSERS…
Este de-a dreptul jenant sa se tot faca paralele intre steaua de atunci si cea de azi… Este de fapt singura arma tocita a actualilor stelisti, ca un gramofon stricat de fapt, ca singur argument de ce ar tine cineva cu steaua…pt ca acum 26 de ani a castigat cupa. Alooo!!! acum 26 de ani !! treziti-va !!

maria andries (1349 comentarii)  •  7 mai 2012, 17:32

Pt. Mircea, bine, bine, dar daca nu ne mai amintim exceptiile, uitam care e regula confirmata de ele 🙂

Cristi (4 comentarii)  •  7 mai 2012, 20:55

Steaua din 1986 a fost o echipa de profesionisti 100% .

Cristi (5 comentarii)  •  7 mai 2012, 21:51

In acea zi, romanii au devenit semizei! Au demonstrat ca nu sunt mai prejos decat alti locuitori ai planetei fotbal.
Paradele lui Duckadam sunt cele mai frumoase elogii aduse intuitiei, muncii, seriozitatii, modestiei si curajului!
In acea seara s-au spart ghinioanele atator fotbalisti romani talentati si neampliniti din diferite motive.
Profesorul Gheorghe Constantin povestea ca dupa ce-a ratat penaltyul la olimpiada, purta peste tot fotografia in care aparea ratarea. Si cand era prea fericit, scotea fotografia, o privea, si se intrista. In acea seara magica pentru fotbalul romanesc ar fi trebuit sa rupa fotografia cu ratarea.
Cred ca domnul Duckadam ar trebui sa poarte patru fotografii, iar in momentul cand s-ar simti trist, sa scoata o fotografie (nu conteaza care) si s-o priveasca!
In acea seara s-a nascut spiritul stelist care mai palpaie si astazi! Daca dispare, depinde doar de noi, ei, fotbalistii, si-au facut treaba!
Notre respect! We love you!

HANMOCAR (2 comentarii)  •  8 mai 2012, 18:05

FORZA STEAUA ! FORZA GIGI ! Draga Marie ! STEAUA , ASTA CUM ESTE EA ACUM, ESTE ECHIPA ULTIMULUI DECENIU DIN ROMANIA, CONFORM STATISTICILOR FIFA SI UEFA ! De ce fata tatii te lansezi in elucubratii care sper ca nu te caracterizeaza ! Nu cumva GIGI va deranjeaza ?

Comentează