Perla lui Stoichiţă
Tehnicianul Stelei crede că Ghencea e un „loc pretenţios”, pentru că fanii se supără după înfrîngeri
Printre exagerările, pariurile, acuzaţiile finalului de campionat, mica perlă emisă de Stoichiţă, după Steaua – Vaslui, riscă să se piardă nemeritat. Este, în felul […]
Tehnicianul Stelei crede că Ghencea e un „loc pretenţios”, pentru că fanii se supără după înfrîngeri
Printre exagerările, pariurile, acuzaţiile finalului de campionat, mica perlă emisă de Stoichiţă, după Steaua – Vaslui, riscă să se piardă nemeritat. Este, în felul ei, o bijuterie de nonsens, lucrată fără cusur şi declamată cursiv, de parcă ar fi fost un citat din mintea cocoşului.
După meciul pierdut cu 0-1 şi după ce în jur de 20.000 de spectatori i-au cerut să demisioneze, antrenorul roş-albaştrilor a afişat un calm imbatabil: „Ghecea e un loc pretenţios. Aşa e aici, la supărare. Însă aceşti oameni îşi vor schimba părerea mîine dimineaţă, cînd vor vedea statistica jocului!”.
Antrenorii pot căuta explicaţii ştiinţifice eşecului, dar astfel de explicaţii sînt doar de uz personal şi profesional. Stoichiţă nici măcar nu e presat în vreun fel să se justifice, să se apere, să comunice. A fost chemat, a venit, va pleca la vremea stabilită. Pînă şi interimarii au mai multe emoţii decît el, care a schimbat 18 echipe în ultimii 15 ani.
Nu e presat, e doar agasat. După Steaua – Vaslui, chiar enervat de-a dreptul şi decis să joace cartea „etern neînţelesului”. Pentru asta, pentru a-i introduce definitiv în ceaţă pe contestatarii din tribune, a invocat statisticile. Stoichiţă pare tentat să le considere un minunat instrument de manipulare şi de indus starea de zen în masă. Scorul devine o cantitate neglijabilă, în comparaţie cu vraful de procente.
Păi, da, fotbalul e mult mai complicat decît le place spectatorilor să creadă. De aceea, sugerează tehnicianul stelist, există firme specializate, care cercetează meciurile, le studiază cu lupa şi încetinitorul, obţin un rezultat, de pildă, Steaua a avut 53,6 la sută posesie cu Vaslui. Iar fanii dezamăgiţi îşi schimbă brusc părerea.
„Voi nu vedeţi că Steaua chiar joacă fotbal?”, exclama Stoichiţă. Pentru asta s-au inventat ochelarii statisticilor, pentru situaţiile în care 20.000 de oameni nu văd acelaşi lucru ca tine, tehnicianul. Raţionamentul antrenorului stelist ar trebui să funcţioneze şi la victorii, nu? Adică, după ce fanii i-au scandat numele şi l-au aplaudat, a doua zi să arunce un ochi pe cifrele de meci şi hopaaa! Ia stai, ce atîta bucurie? Steaua a avut o posesie proastă, mai puţine şuturi pe poartă şi o singură ocazie. Foarte, foarte slab! Demisia!
Din fericire (sau nu?), clubul Steaua tocmai a renunţat, după o perioadă de probă, la contractul cu firma olandeză de monitorizare Ortec. Suma de 5.000 de euro pe lună s-a dovedit prea mare pentru a-i proteja la infinit imaginea lui Stoichiţă, magicianul cifrelor. Măcar de-ar fi angajat în loc un PR sau un pescuitor polinezian de perle.
Pentru cei care au curiozităţi probabilistice, pe net, la liber, circulă şi altfel de date, mai grosiere. Date care arată că Tatu, atacant plurivalent, a marcat cinci goluri în acest sezon, toate competiţiile reunite. Sau că Florin Costea, atacant semiabsent, a marcat două goluri în 25 de meciuri. Două goluri şi o pasă de gol de la începutul sezonului! Undeva, în debaraua memoriei colective, astfel de informaţii sînt stocate şi procesate lent, dar sigur. Ele dau imaginea de ansamblu. O imagine care face cît o mie de cifre. Stoichiţă arată spre foaia cu statistici, spectatorii arată spre teren.
E de înţeles de ce antrenorul roş-albaştrilor se laudă că n-are coşmaruri înaintea derby-ului din Giuleşti. Şi de ce suporterii s-au neliniştit într-atît încît să-i ceară copios demisia după un meci teoretic cîştigat, practic pierdut. Cele două tabere nu se referă la acelaşi lucru cînd spun „fotbal”. Sportul în care lucrează Stoichiţă se joacă pe cornere, cel la care privesc suporterii se joacă pe goluri.