Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Chelsea a fost mai bună

Echipa lui Di Matteo a depus mărturie că fotbalul, în varianta engleză, rămîne un joc de bărbaţi. Adică o luptă.

Învinsul ia totul, dacă e vorba despre Barcelona. Eliminarea-eveniment a catalanilor a furat prim-planul semifinalei de Champions League. A avut […]

miercuri, 25 aprilie 2012, 6:08

Echipa lui Di Matteo a depus mărturie că fotbalul, în varianta engleză, rămîne un joc de bărbaţi. Adică o luptă.

Învinsul ia totul, dacă e vorba despre Barcelona. Eliminarea-eveniment a catalanilor a furat prim-planul semifinalei de Champions League. A avut destul spectacol, încît Chelsea, cîştigătoarea nepoftită, să treacă aproape neobservată spre finală. O echipă care cucereşte Camp Nou jucînd în zece oameni nu are oare nici un fel de merite? Unde e nedreptatea clamată de ziarele spaniole?

Barcelona a avut o posesie de 83 la sută din timp şi n-a apucat să tragă decît şase şuturi pe poartă. „Nu ştiu unde-am greşit!”, a spus Guardiola, „Fotbalul n-a fost drept cu noi!”, s-a plîns Iniesta. E simplu. Guardiola n-a greşit. Chelsea a fost, pur şi simplu, prea puternică. I-a dat gol celei mai bune echipe din lume cînd alţii ar fi depus armele: condusă cu 2-0 şi cu un căpitan mai puţin pe teren. Iată că victoria din tur n-a însemnat doar pasă proastă a adversarului şi antijoc. A fost ceva mai mult.

Nimic nu anunţa totuşi pe ton credibil „nedreptatea” de pe Camp Nou. Chelsea, echipa „made in England”, cu bani oligarhici, părea să fie outsiderul perfect: o improvizaţie de lux, cu obiective incerte, cu antrenorul schimbat în plin sezon, lăsată pe mîna secundului Di Matteo. Omul nu are reputaţie de as al schemelor, constructor de echipe, colecţionar de trofee, dar înţelege mai bine decît Villas-Boas spiritul locului. A jucat şase sezoane pe Stamford Bridge.

Cînd planeta de microbişti se preocupa unanim de uşurinţa cu care Messi şi ai lui vrăjesc balonul, Chelsea a îndrăznit să repună în circulaţie ideea ponosită de sacrificiu. La fotbalul-entertainment, plăcut ochiului, Chelsea a răspuns cu „o năvală de sînge în creier şi un moment de nebunie”, cum a numit „The Sun” genunchiul lui Terry în spatele lui Alexis Sanchez. Turcii din brigadă au văzut în fază fault de „roşu”. Arbitrii din Premier League ar fi văzut o scenă obişnuită dintr-un joc de bărbaţi. Jucătorii lui Chelsea, inclusiv ex-jucătorul de pe bancă, l-au tradus drept ceea ce era: semnal de luptă.

Demonstraţia l-a costat pe Terry locul în finală, dar a meritat. Numai aşa se putea trece de Barcelona. Nu împins de public, de noroc, de bucuria de a juca (vai, ce expresie ipocrită!), ci purtat de furia de a cîştiga. Scrîşnind. Înnebunind. Pierzînd măsura. Uitînd de limite. De propriile limite, mai întîi.

Dacă n-ar fi pierdut Barca, ne-am fi minunat de această echipă mare care, numai de cînd a venit Abramovici, s-a inventat şi re-inventat de zeci de ori, pînă a descoperit formula cristalului. Ne-am fi minunat de nesăbuitul avantaj al omului în minus, ne-ar fi încîntat Torres, declarat rebut de geniu, care tresare ca Maurul Adormit, îşi face datoria şi se culcă la loc. Ne-ar fi interesat filosofia lui Di Matteo, sosia veselă a lui Guardiola.

Pînă la Chelsea, echipele care jucau cu Barcelona n-aveau decît două opţiuni: să moară frumos sau să moară urît. Chelsea s-a încăpăţînat să trăiască. Unde e nedreptatea?

Comentarii (139)Adaugă comentariu

Daniel (1 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 16:59

Ca si suporter si socio Barcelona , recunosc superioritatea celor de la Chelsea, si pasa proasta a Barcelonei.
Insa comentariul „Turcii din brigadă au văzut în fază fault de “roşu”. Arbitrii din Premier League ar fi văzut o scenă obişnuită dintr-un joc de bărbaţi” mi se pare penibil. Nu mi se pare joc de barbati in conditile in care mingea era la 50 de metrii distanta si faza curgea in sens invers.

messi (1 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 17:02

felicitari pt articol.

Chelsea a fost mai buna !

eu sunt satul de kaka maka plictisitoare ce o joaca barcelona.

rodana9 (46 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 17:43

Doamne, doamna Maria, sigur vorbiti de ACEL meci? Stiindu-va cat de analitica si lucida sunteti, cu cata acuratete faceti vivisectie, nu pot sa cred decat ca ati scris articolul astfel numai cu scopul de a incita.
Sau ati gresit meciul.
„Guardiola n-a greşit. Chelsea a fost, pur şi simplu, prea puternică.” Uau, tare de tot! Ce a fost puternic? Tavalelile penibile ale lui Drogba et comp.? Lipsa fotbalului din „fotbalul” englezilor(daca-mi permiteti un joc de cuvinte)? Antijocul? Ratarile catalanilor?
Pacat, ma dezamagiti teribil.
Astept un „replay” la acest comment daca va respectati cititorii.

alex (10 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 19:32

Ce echipa e aia care nu poate lega 3 pase? Asa e fotbalul. Daca ar castiga mereu cei mai bun, Brazilia ar fi fost campioana mondiala de 10 ori, nu de 5 ori. A fost o chestie de ghinion si de forma slaba a lui Messi, care a mancat meciul Barcei. Realul de ce crezi ca a picat? E clar. Campionatul spaniol, e distrugator psihologic. Fiind doar 2 echipe super-mari, ele joaca stresate ca orice punct pierdut cu alte echipe, inseamna pierderea campionatului. Asta i-a distrus pe spanioli in cele doua semifinale! Si ia spuneti, ce ecgipa a castigat Champions League de doua ori consecutiv? Niciuna!

miki (16 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 19:44

ce-ti mai place anti-fotbalul!!!!!!!!!sau mambo-italiano.

alex (5 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 21:08

Cred ca Pierre de Coubertin s-ar rasuci in mormant. Eu credeam ca fotbalul are ca scop frumusetea jocului, placerea de a juca. Ca junior, ce sa inteleg din „magnificul” joc al lui Celsea? Ca trebuie sa distrug, sa stau cu fundul in poarta si sa incerc la „poate-poate”? Apararea face parte din Arta razboiului, dar scopul unui joc este amuzamentul.

Emil io (2 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 21:41

Va vand un pont. Nu de alta, dar va vad descumpaniti: ocaziile de gol nu exista. Cand ajungi in fata portarului si tragi in el, cum au facut cei de la Barca, nu inseamna ca ai avut ghinion. Nu. Ai ratat si asta nu-i vreun merit. Pt ca atunci cand Messi o da pe langa portar si e gol nu se cheama „noroc”. Nu?
Portarii se impart in doua categorii: cei de nivel inalt si ceilaltii. Nici unii, nici altii, insa, n-au niciun aport semnificativ la victoriile propriilor echipe. Influenteaza doar in sens negativ, ceilaltii, adica aceia care nu sunt de nivel inalt.
Puteti face acelasi exercitiu si cu antrenorii.
Si da, Chelsea a meritat sa se califice, fie doar si pt faptul ca Barca a avut multe demerite. Demerite, a se citi penalty-ul ratat si multele asa zise ocazii irosite.
Sper sa fi fost succint.

superflorik (2 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 21:52

draga Maria cum poti sustine aberatia de genul „chelsea a fost mai buna decat barcelona „? erai mai potrivita pt un post de comentator d patinaj artistic sau critic literar…poate…Cu fotbalul nu prea ai tangente…

groparulclown (16 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 22:26

Chelsea – Barcelona (1-0), Barcelona – Chelsea (2-2). Restul e posesie 🙂

blaq jesus (182 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 23:26

am tinut cu chelsea, clar, in dauna enervantilor pitici. prima parte ai avut dreptate, apoi ai inceput sa o dai in diverse
o fi fotbalul un joc de barbati, dar hai sa nu scrie femeile despre el

Marian Tataru (3 comentarii)  •  26 aprilie 2012, 23:44

Nu vreau sa par condescendent (consonam pe anumite teme) dar sunt fracturi logice in discursul tau raportate la fenomen. Pur si simplu, nnu vezi partea prozaica a jocului. Se intampla pur si simplu, nu sunt resorturi magice. Argumentul cu Puterea e un simplu exercitiu retoric, absolut kitsch, manelist ca provocare a oricarui tip de inteligenta. E absolut o aiureala interpretarea rosului luat de Terry. Pur si simplu, imi este jena ca am citit pana la capat materialul tau. In orice caz, de acum inainte, eu, unul, nu iti mai citesc articolele.

ion c (7 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 1:30

Victoria lui Chelsea este infrangerea fotbalului. Daca toti ar face antijoc (caci marele „eroism” asta a fost), fotbalul ar avea mai putini spectatori decat hockeyul pe iarba. Din fericire, mai sunt si echipe ca Barcelona 🙂
Ah, si inca ceva: pana si comentatorii de pe canalele englezesti au regretat eliminarea fotbalului-apectacol din finala (se simtea din tonul lor). Doar in Romania se gasesc comentatori „plictisiti” de Barca !

Terry (1 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 2:47

„Demonstraţia l-a costat pe Terry locul în finală, dar a meritat” poate nu ai auzit ca pentru comportament rasist lui acest Terry i s-a luat ….si culmea de catre federatia engleza de fotbal…banderola de capitan al nationale Angliei…si tu spui ca a meritat….pai asta este stilul de vagabond al lui Terry asta nu este vreo noutate…dar daca informatia la tine, daca arbitrii erau de Champions League Chelsea nu avea voie sa termine jocul ca in min 65 avea numai 6 jucatori de camp, Cech tragea de timp din min 5

Lucifer (4 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 3:19

Lasa ca a fost bun Mourinho cu Real~D-na Andries,stii sa scrii frumos…dar…sincer,nu ai nimic impotriva fotbalului dar nu ai nimic in comun cu el~ Simplu,cei de la Chelsea au fost PENIBILI,s-au calificat ,adevarat…dar au ramas doar penibili~ Cum spunea Ilie Dumitrescu,ca nu a vazut o echipa mai norocoasa ca si Chelsea in ultimii ani~Trebuie sa nu ai habar de fotbal ca sa scrii asa tampenii cum a scris Andries` Penibil~

Flavius (16 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 8:32

Un articol construit frumos ca si scriitura, dar care din punctul meu de vedere are doar tangente vagi cu realitatea. Sunt de acord ca Chelsea merita apreciata pentru felul in care a luptat, cu mijloacele care ii stau la dispozitie, dar de aici pana la a incerca sa demonstrezi ca victoria a fost una ”meritata” si cumva aproape logica dupa felul cum s-a jucat, ca Chelsea ar fi fost mai buna, e o cale lunga si usor ridicola. Daca te vei uita in statistica pe orice alti parametri cu exceptia scorului, sunt convins ca vei constata o superioritate COVARSITOARE a Barcelonei. E mai mult decat firesc ca publicatiile spaniole sa vorbeasca despre nesansa in aceasta situatie, si in ochii unui iubitor de fotbal arata dubios tentativele trase de par de a cauta cu orice pret virtute in reusita invingatorului. Poate ca nu era ”cool” dpdv jurnalistic sa sustii evidentul, si anume ca Barcelona a fost incomparabil mai buna, dar ar fi fost o optiune de bun simt. Pana si Torres a afirmat ”nu intotdeauana castiga cei mai buni”.

floryan (1 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 11:22

chelsea a fost mai buna….!!! ??? ce meci ai vazut , doamna !?

diablo (5 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 13:20

din cat fotbal cunosc eu sportul asta se joaca pe goluri nu pe posesie iar scorul la general a fost 3-2 pt chelsea deci e total aiurea sa se discute despre alte chestii
daca barca era mai buna trebuia sa o bage in poarta de mai multe ori decat englezii nu sa o lalaiasca la 25 de metrii de poarta de s-au plictisit si spaniolii…nu obsearva nimeni ca au posesie ca ai lasa cealalta echipa de multe ori?sa o paseze ei 2 zile la 25 de metri cat timp celeilalte echipe ai convine rezultatul ca nici cu 100% posesie nu le da nimeni vreun titlu

BB (7 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 16:03

WOW !!! Ce de mai SUPERFOTBAL am văzut la Chelsea !!! Mi-am amintit de meciurile ”eroice” făcute de către echipele românești prin cupele europene prin anii ’70 – ’80 (cu unele rare excepții ) când asistam la adevărate asedii pe la poarta nostră , la care ”ai noștrii” rezistau cu dârzenie stând bine înfipți cu ”spatele” 🙂 la poartă , iar comentatorii nu mai pridideau cu laudele despre cât de frumos reușeau ai noștrii s-o bubuie cât mai departe de poarta… etc. Cam asta am vazut și la dubla dintre Barca si Chelsea, punct.

serghei (9 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 16:05

La asa fotbal, asa ziaristi. La jegul care e in asa-zisa Liga a lu’ Mitica, nici nu ma astept ca materialele de presa sa intrezareasca un scop mai important in fotbal decat un rezultat obtinut prin orice mijloace.

Articolul este penibil de fals. O interpretare trunchiata a realitatii din punctul meu de vedere. Majoritatea comentariilor de mai sus exprima destul de clar opinia publicului vizavi de un articol care ataca ceea ce este sau ar trebui sa fie in spiritul jocului si imbratiseaza anti-fotbalul. Poti scrie ca Chelsea a meritat sa se califice pentru ca a murit pe teren. Este adevarat. Nu poti spune ca Chelsea a fost mai buna. Sau… ma rog, poti spune asta, dar sa nu te astepti sa te ia cineva in serios.

Poti spune ca apreciezi daruirea si barbatia, dar nu poti sa sustii un gest marlanesc, nedemn de o semifinala de Champions League. Poti aplauda calificarea lui Chelsea, dar nu poti nega ca a venit dupa doua meciuri in care am vazut, cu exceptia a trei faze de joc, doar o echipa pe teren, si aceea a fost FC Barcelona. Fotbalul este de multe ori nedrept.

In concluzie, semifinala Chelsea – Barcelona este genul de meci dupa care nu poti spune decat ca, cu multa munca, eficienta si noroc, poti elimina chiar si cea mai mare echipa care a existat vreodata. Orice este posibil atunci cand dai totul pentru a-ti atinge scopul. Chelsea merita sincere felicitari din partea oricui. Nu merita insa sa fie numita echipa mai buna. Rar mi-a fost dat sa vad un material de presa mai partinitor ca acesta.

De fapt, nici nu stiu de ce comentez pe baza unui articol care are doar foarte putine in comun cu realitatea.

pep (2 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 16:51

…pana acum cativa ani femeile erau bucuroase cand barbatii erau plecati la fotbal ca aveau mai mult timp de cratita, acum vad ca au ajuns si sa „analizeze” fotbalul, n-ai alta treaba decat sa scrii prostiile aste pe care le mai numesti si ” jurnalism ” …du-te femeie la cratita, cautati un servici, marita-te, fa ceva cu viata ta, nu o lasa sa se duca in neantul inteligentei tale fotbalistice….

pep (2 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 16:54

Reguli :

9. Nu mai lasati pe oricine sa scrie pe acest blog, ca sa nu fie nevoie de limbaj suburban…..ce ziceti, domnilor ziaristi, la asta nu v-ati gandit? sa consemnati

nudela (3 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 17:22

Eu admir ca Barcelona nu a cerut de-acum incolo arbitri straini (americani, asiatici, africani etc.) in cupele europene. De fapt, Guardiola a acceptat cu gratie si demnitate eliminarea echipei sale, si nu s-a apucat sa dea vina pe arbitri, pe jucatori, pe UEFA etc. Poate ca lectia acestei semifinale nu e despre clasa demonstrata de jucatori in teren, ci despre clasa demonstrata de antrenori, la final. Si e pentru multi patroni din Romania, daca pot vedea asa ceva si nu cumva ii incurca spatarul prea inalt al vreunui tron de aur! 🙂

alex (10 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 17:34

Chelsea e o echipa de muncitori. Ar fi buni la rugby. Nu am vazut niciodata o echipa dominata in sa hal cum a fost Chelsea. Prost sa fii , noroc sa ai!
Penibil a fost si Real, dominata clar atat la Munchen cat si acasa.
D-na Andries, cred ca ar trebui sa te orientazi: gimnastica, patinj, eventual snoocker! Ce poate intelege o femeie din fotbal?! Desigur, nimic. Sau cu totul altceva decat cee ce trebuie…

titi-manase (1 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 21:25

Manelismul căpșunăristic răzbate ca un miros de ghenă din comentariile de mai jos.

Unii experți par să uite că fotbalul chiar nu e patinaj sau gimnastică (că tot au fost menționate aceste sporturi de cineva de sub mine) și că fotbalul se joacă pe goluri, nu pe impresie artistică. Asta dacă pasatul de-a latul terenului 75% din timp chiar punctează la capitolul impresie artistică.

dan (26 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 21:43

Foarte bun articol! Felicitari! Cei care critica non-stop echipa engleza uita ca tot ce se petrece pe teren face parte din joc. Acum…cine si-a cistigat grupa cu Leverkusen, Valencia si Genk? Chelsea. Cine a intors un 1-3 in fata lui Napoli si s-a calificat? Chelsea. Cine a trecut de Benfica cu 2 victorii? Chelsea. Cine a avut puterea sa revina dupa 0-2 si cu un om in minus si s-a calificat in finala? Chelsea. Cine va cistiga finala?…Chelsea. Chiar asa o echipa slaba vi se pare unora…Chelsea?

Spartan (1 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 21:45

Regret micutilor sa va contrazic , dar doamna stie mai mult fotbal decat voi toti laolalta! Va crapa fierea aia de „pupincurist cacalan” in voi cand vedeti cum dopatii si simulatorii lui Guardiola o iau pe coaja.Ghinion?Ghinion e ca in secolul XXI eu deschid televizorul si vad o imitatie de echipa formata din domnisoare cu atitudine de simulare pornografica imitand un joc de barbati.Pase de 2 metri la cel mai apropiat coechipier si asta numiti voi fotbal spectacol?Tinem posesie sterila ca nu cumva sa ne prinda adversarul pe contra sa vada toata lumea cat de praf suntem in aparare , este? Asta e spectacol , nu? Penalty le-a dat , eliminare le-a dat , ce vreti , amaratilor , sa le si bage turcul mingea in poarta? Erati fericiti sa trambitati superioritatea echipei de pitici dopati (intrebati-va de ce au cam toti 1.60-1.70 si nu pot da o centrare in careu) , acum faceti nazuri! Mari specialisti in fotbal , mari barbati , trimiteti la cratita o femeie care vede fotbalul mai masculin decat multi dintre voi , PASIVILOR! Bravo autoarei , rusine suporterilor de Duminica ai unei echipe care uita cum a castigat prezenta in 2 finale de Champions League din cauza unor hentzuri nevazute de arbitrii la un metru sau a unor goluri anulate aiurea!Barcelona , o rusine!

dan (26 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 21:46

Apropo Barca a avut 2 meciuri la dispozitie impotriva lui Chelsea si tot degeaba. Asta pune punct la tot.

calin (24 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 22:22

Maria, articolul e foarte frumos din punct de vedere literar, se citeste cu mare placere. Insa din punct de vedere fotbalistic e total fals. De noroc ai auzit ? Chelsea a avut mai mult noroc decat zile, Messi singur a dat 2 bare. Insa nu zice nimeni ca nu e drept. Atata timp cat arbitrajul e corect, rezultatul final e drept, aici ai dreptate. Deci Chelsea a castigat pe drept, dar nu a fost mai buna.

Emil io (5 comentarii)  •  27 aprilie 2012, 22:33

Nu stiu daca Andrieska se pricepe la fotbal, nu bag mana in foc pt ea, dar voi, astia indignati de cei care considera ca Chelsea a meritat sa ajunga in finala UCL, cu siguranta nu ati inteles nimic. Fotbalul nu e gimnastica, nu e patinajul artistic, nu-i box-ul unde conteaza impresia artistica.
CAND O ECHIPA RATEAZA MULT NU ARE MERITE, DOAR DEMERITE.
Dar e mai bine sa continuati in ignoranta vostra si sa va biziuti pe clisee in continuare.

iustin (29 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 0:16

meritat nemeritat chelsea va juca o finala de CL-poate o va si castiga-performanta ce va ramane la categoria „si altele” la fel ca porto, echipa interului sub murinho, liverpool.adica.adica nu prea conteaza dupa ce se consuma evenimentul.aceste echipe castiga un trofeu si atat.iar in viata in niciun caz nu e vorba despre trofeu.e vorba despre faptul ca barca va ramane in istorie ca o superechipa.barca joaca la alt nivel fotbalul iar noi vedem doar ce se intampla in planul asta, ingust, al terenului.unora ne place altora nu.cei care intuiesc ce se intampla si deasupra iubesc fotbalul lor si nu au uneori cum sa explice de ce anume:pase, trasee, messi, bun simt, pep…astea sunt doar capete de linie nu inceputul.inceputul e in alt loc.si in locul ala fotbalul si viata sunt acelasi lucru iar trofeul nu exista pt chelsea acolo

ovidiu (8 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 9:31

Sa inteleg ca fanii Barca sunt misogini si analfabeti?
Ce e mai simplu decat sa trimiti o femeie la cratita?
Ce barbati adevarati sunteti…

Radu B. (13 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 12:07

Deși nu-mi place domnișoara Andrieș, are perfectă dreptate în articol!

În meciul Barcelona-Real 1-2, Realul a jucat vertical, a avut mai multe ocazii, dar a avut posesie doar 30%. Concluzia? Barcelona ține mingea ca să oprească spectacolul celeilalte echipe. Adică fix ce a făcut Chelsea bubuind mingile (dar cu tactica asta, a dat 2 goluri Barcelonei)…

Și mi-e total silă de (bine spunea cineva) căpșunarii fotbalului care ridică în slăvi pasele plictisitoare în lateral și în spate… La baschet trebuie să arunci la coș în 24 de secunde altfel pierzi mingea! Oare cum ar arăta baschetul fără regula asta cu o barcelonă care ar pasa în continuu în spate și-n lateral?

iustin (29 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 13:13

draga Radu B diferenta intre fotbal si baschet in primul rand este CA SE JOACA NU CU MANA CI CU PICIORUL.o minge o poti tine in mana 2 saptamani ca nu ti-o poate lua nimeni de aici si regula de 5 secunde+regula de 24.la fotbal tine mingea la picior cine stie sa o tina.cu cat esti mai bun cu atat ai mingea mai mult intelegi tu?

serghei (9 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 20:16

@Emil Io.

Când o echipă are patru bare două meciuri nu are merite sau nemerite, ci pur și simplu ghinion. Nu a spus nimeni ca Chelsea nu a meritat calificarea. A meritat-o pentru ca si-a dat seama ca atunci cand joci cu Barca trebuie sa ai o precizie a tranformarii ocaziilor in gol maxima. Ei au avut o precizie undeva pe la 90% in aceasta dubla cu Barca.

Totusi, cand folosesti cuvantul a fost mai buna, te referi la tot ce cuprinde jocul de fotbal, de la spectacol, la tehnica, la sportivitate, la eficienta, la stil, la tot ce arati acolo pe teren. La ce a fost Chelsea mai buna decat Barca: la daruire și la eficacitate. La ce a fost Barca mai buna: la posesie, la pase, la suturi pe sau spre poarta, la driblinguri reusite, la cursivitate a jocului (mult mai putine faulturi), la sportivitate, la estetica, la ocazii mari de gol, la cornere, la controlul balonului per total etc etc.

Poti spune ca Chelsea a meritat calificarea. Nu poti spune ca Chelsea a fost mai buna. Doua lucruri complet diferite. Cand folosesti cuvantul mai bun trebuie sa ai mare grija. Are o incarcatura foarte mare. Mai bun inseamna sa-ti depasesti adversarul in aproape tot ce intra in discutie cand pomenesti despre fotbal. In sport si in fotbal in mod special, poti castiga si fara sa fii mai bun. Doamna Andrieș are o definiție foarte bizară a expresiei „mai bun”. „Mai bun” nu are neapărat legătură cu scorul de pe tabelă sau cu o calificare în finală. Are legătură cu toate realitățile care le vezi pe teren. De fapt, au spus-o și londonezii prin Torres și prin antrenorul lor Di Matteo. Nu întotdeauna cine joacă mai bine câștigă.

emil io (5 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 21:08

@ Serghei

Ce declara fotbalistii si antrenorii are valoare zero. Ei sunt platiti sa-l joace fotbalul, nu sa-l si inteleaga. Daca vrei o paralela, e ca in cinematografie: una e meseria de actor, alta cea de regizor si, inca o data alta, aia de critic. Sigur ca cei implicati direct folosesc clisee si fraze standard pentru a explica orice. De aici, ghinionul sau norocul.
In fotbal, intotdeauna cel care castiga are merite. Si daca o face in fata unui adversar mai puternic, meritele sale sporesc.
Referitor la estetica fotbalului nu cred in asta. Fotbalul e emotie, si atata timp cat tu reuseti sa o transmiti, indiferent cum, ti-ai atins scopul.
N-as vrea sa mai fac inca o paralela: intre femeii si fotbal – fotbalul e o chestiune serioasa- dar cred ca m-ai inteles…

serghei (9 comentarii)  •  29 aprilie 2012, 15:27

@Emil Io, articolul a inceput cu titlul „Chelsea a fost mai buna”, ceea ce este un neadevar. Eu nu am negat ca englezii au avut merite, logic ca au avut, ca altfel nu se calificau.

Jocul e o chestiune de gust. Nu conteaza cum si prin ce mod iti creezi ocazii, atat timp cat o faci. Barcelona are un mecanism de joc foarte bine pus la punct. Au avut in multe randuri sanse sa transeze calificarea. Nu au reusit, insa nu pentru ca au fost mai slabi sau pentru ca adversarul nu i-a lasat, ci pentru ca tot ceea ce au reusit sa construiasca prin pase repetate, au daramat prin ratari peste ratari.

Un meci in care ai 6 ocazii clare de gol si le ratezi pe toate nu este egal cu o partida in care nu treci linia de la centrul terenului, chiar daca ambele se termina cu 0 in dreptul echipei tale pe tabela.

Cu alte cuvinte nu este important doar scorul in fotbal. Nu intitdeauna el decide cine a fost mai bun intr-un anumit meci. Prestatia ta per ansamblu stabileste asta, iar Chelsea nu a dat senzatia decat rareori ca e stapana pe calificare. Barcelona a pasat, Barca a creat si tot ea a ratat. Chelsea a facut antijoc in 90% din timpul celor doua manse si a avut norocul si inspiratia de a marca la putinele sale faze. Impresia generala a fost aceea ca s-a calificat echipa care a jucat cel mai putin dintre cele doua.

emil io (5 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 1:12

@ Serghei

Barca, fara dubii, e echipa cu mai mult potential in raport cu Chelsea. Din varii motive: fizic (conditie atletica) si tehnic sunt peste ei. Asta pur teoretic. Si practic, daca consideri fotbalul un spectacol, in care invigatorul -si, in consecinta, cel mai bun- ar trebui stabilit la puncte. Dar nu-i asa. Barca, ca punctaj artistic (driblinguri, pase, posesie, suturi spre si pe poarta), i-a devansat pe cei de la Chelsea. Deci a fost mai buna.
Dupa parerea mea, nimic mai neadevarat.
Mai buna inseamna sa-ti dovedesti adversarul intr-un anumit moment bine determinat, cum a fost dubla mansa din semifinalele UCL. Daca Barca si Chelsea s-ar fi intalnit in grupele UCL, de exemplu, meciurile ar fi fost nimic mai mult decat niste amicale.

Pe falsa riga a rationamentului tau Romania la CM din ’94 ar fi trebuit sa fie campiona mondiala pt ca a jucat un fotbal foarte bun (a juca un fotbal foarte bun sau cel mai bun nu echivaleaza cu a fi cel mai bun!) si Italia sa nu fie niciodata campioana mondiala pt ca n-a dat spectacol. Sau Germania.

A fi cel mai bun asta inseamna, sa castigi impotriva tuturor adversarilor, nu sa faci spectacol.

P.S.

Iti povestesc anectoda asta pe care am auzit-o si eu de la altii.
Plaja de pe Copacabana. O miuta intre amatori, persoane oarecare din Brazilia care nu erau fotbalistii de profesie. Pe marginea terenului, intins pe un sezlong, se afla Bruno Conti. Cel mai tehnic jucator al Italiei campioane mondiale ’82. Se cere in teren. Baietii il primesc. Evident brazilienii nu-l cunosteau, daramite sa stie ca e campion mondial.
Dupa vreo cateva pase unul dintre baieti ii striga lui Bruno Conti: „Treci in poarta!”. Nu facea fata. Ma intelegi? Ce e si cu spectacolul asta…

emil io (5 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 1:34

@ Serghei

Cu miile de scuze de rigoare pt administratorii blogului ca-mi fac mendrele aici. Glumesc, n-am nicio jena.

Dedicato a chi si lamenta perché l’universo non lo aiuta abbastanza, anzi gli tira decisamente contro. Leo Messi ha appena perso il campionato e la Champions con il Barcellona, dopo aver già perso tutto quel che c’era da perdere con l’Argentina. Messi, cioè, gioca bene a calcio come Maradona ma, a differenza di Maradona, non sa vincere le partite da solo. Perché? Il segreto riposa nelle loro biografie. Non nell’infanzia: il bimbo Messi, afflitto da nanismo, ha sofferto più del bimbo Maradona. Lo scarto avviene nell’adolescenza: quando Maradona comincia a girare il mondo senza altra protezione che la sua faccia tosta e il quattordicenne Messi si trasferisce a Barcellona per curarsi. Da allora Leo cresce in un ambiente protetto, caldo, sereno. La vita perfetta e banale che tutti sognano. Ma che ha un prezzo che molti ignorano. Ti prosciuga dentro. Ti toglie la rabbia, la voglia, l’energia vitale. Ti fa credere che la vita sia un traguardo, mentre è una strada per andare da qualche altra parte.

Non sto tessendo l’elogio delle esistenze spericolate, né considero una colpa che Messi si ubriachi di acqua minerale e abbia la stessa fidanzata da sempre come Topolino. So però che le sofferenze da cui Messi cerca di scappare come tutti (mentre Maradona ha la capacità autodistruttiva di procurarsele con inesausto fervore) sono le note dello spartito dell’evoluzione umana. La felicità di Messi è il suo limite, la disperazione di Maradona il suo mantice: la forza misteriosa che ha fatto di lui un campione più grande e un uomo più vero.

Sper ca reusesti sa intelegi ce scrie in articol. Daca nu, v-a trebui sa improvizez o traducere. Ideea e urmatoare: pt a fi cel mai bun e nevoie de ceva mai mult decat „frumusetea juocului”, cum ar zice nea Imi. Citez: „furie, vointa, energie vitala.” Lucruri care Barcelonei i-au lipsit in partidele cu Chelsea.

P.S.

Articolul e scris de Massimo Gramellini, editorialist La Stampa. Se intituleaza „De ce Messi nu e Maradona”.

serghei (9 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 12:26

@Emil Io

N-am spus ca Barcelona a fost mai buna decat Chelsea pentru ca a jucat mai frumos. A fost mai buna pentru ca raportul ocaziilor mari de gol a fost 12-3 in favoarea lor.

Rolul unui angrenaj de echipa este sa-ti aduca mingea in situatii clare de gol. De acolo mai departe totul depinde de inspiratie, acuratete, concentrare si chiar de noroc. Chelsea nu s-a calificat pentru ca a muncit mai mult decat Barca. A facut-o pentru ca adversarul ei nu a fost instare sa o bage in poarta din situatii imense de gol. Aici gresesti tu. Barca a pierdut calificarea in primul rand, nu Chelsea a castigat-o. La fel cum in 2009 londonezii au scapat printre degete o calificare pe care o merita fara dubii la ce s-a jucat in acel retur.

Eu chiar inteleg foarte bine unde bati, dar nu sunt de acord ca Barcelonei i-a lipsit daruirea. I-au lipsit doar luciditatea in fata portii, norocul si un portar adevarat. Au facut tot posibilul sa se califice, dar nu au reusit pentru ca fotbalul te taxeaza atunci cand tratezi lejer fazele clare pe care le ai – si au fost destul de multe, daca tinem cont ca Chelsea s-a aparat 99% din timp in cele doua meciuri.

Comentează