Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mai bine puneau panseluţe!

Gazonul de pe Arena Naţională loveşte din nou! Bugetul de stat, fireşte.

Tocmai cînd povestea ierbii modificate genetic din pix părea să fi ajuns la un final, o nouă ştire, cu şase zerouri, s-a lipit pe burtierele televiziunilor şi s-a […]

duminică, 25 martie 2012, 9:26

Gazonul de pe Arena Naţională loveşte din nou! Bugetul de stat, fireşte.

Tocmai cînd povestea ierbii modificate genetic din pix părea să fi ajuns la un final, o nouă ştire, cu şase zerouri, s-a lipit pe burtierele televiziunilor şi s-a strecurat în coloanele ziarelor. Abia ne împăcaserăm cu ideea gazonului de un milion de euro de pe Arena Naţională şi aflăm că mai e nevoie de încă 1,2 milioane de euro pentru uneltele-minune de întreţinut terenul. Bun aşa!

Cea mai mare parte a sumei va fi alocată pentru achiziţionarea unei, aţi ghicit!, prelate. O astfel de prelată care serveşte la protecţia terenurilor de fotbal ajunge la cîteva milioane de RON, în cataloagele firmelor de profil.

Probabil pe Arena Naţională va fi utilizată o prelată cu picăţele pictate manual, ceea ce ar justifica preţul exorbitant: 4,27 milioane de RON (în jur de 1 milion de euro). Poate nici nu e prelată. Poate are turnuleţe. Conform rtv.net, în raportul de achiziţii publice, scrie „suprafaţă protecţie gazon”. Poate e un covor persan. Poate e un alt gazon care va fi pus peste cel nou, să nu se uzeze.

Urmează, pe lista de shopping a ALPAB (Administraţia Lacuri, Păduri şi Agrement Bucureşti), 10 motocositoare, ustensile de aerat gazonul, de răspîndit fertilizatori etc. Încă 1,1 milioane de RON (în jur de 260.000 de euro). O motocositoare ultramodernă, la preţul pieţei, costă cam 1.000 de euro. Poate ALPAB va cumpăra motocositoare sol-sol, care fac conversaţie şi prepară cordon-bleu în timp ce taie iarba. Ar fi interesant, chiar palpitant de aflat şi cît anume costă o greblă în viziunea municipalităţii şi ce întrebuinţări are? De exemplu, se poate zbura cu ea?

În iarnă, înaintea meciului Steaua – Twente, cum încă nu existau greble supersonice în dotarea Arenei Naţionale, au fost aduşi 100 de deţinuţi pentru deszăpezirea terenului. Au fost plătiţi fiecare cu 4,134 RON pe oră, la opt ore de muncă, reiese un cost total de 800 de euro pe zi. La preţul ăsta, dacă ar fi fost aduşi în continuare deţinuţii, să se ocupe de firele de iarbă, să le facă vînt cu evantaiul, să le cînte, să le ţină de cald cu palmele, munca lor timp de trei ani, zi de zi, ar fi fost mai ieftină decît prelata comandată de ALPAB. Asta, judecînd după principiul de bun-simţ „Costuri minime pentru vremuri de criză”.
Principiul ALPAB se pare că este cu totul altul. Şi este pus în aplicare de un personaj lăsat pe nedrept în umbra primarului Oprescu: Radu Popa, directorul ALPAB, fost preşedinte al Bursei Române de Mărfuri. Din 2009, ca şef peste tufişurile de buxus, Radu Popa a avut diverse tentative de generozitate, decorînd Bucureştiul în plin decembrie cu panseluţe de 700.000 de euro, fără licitaţie. În 2010, Curtea de Conturi a cerut suspendarea lui din funcţie, pentru contractul privind cumpărarea unor ceasuri stradale suflate cu aur. Primarul l-a păstrat, motivînd că nu are cu cine să-l înlocuiască. Păi, nu? Una dintre cele mai originale isprăvi ale directorului ALPAB a fost contractarea unei firme de consultanţă pentru afaceri şi management, în scopul angajării unui Moş Crăciun, la sărbătorile de iarnă din 2009.

De data asta, cu prelata şi greblele, am scăpat ieftin, într-un fel. Şeful panseluţelor revoltate n-a adus experţi în „real estate”, „real cosit” şi „real prăşit” ca să aleagă nuanţele foilor de cort şi dimensiunile optime ale cozilor de sapă. Oricum, nu sîntem departe de ucrainenii care pun la bătaie banii supravieţuitorilor Holocaustului, ca să organizeze Euro 2012. Dacă-l vedeţi pe Platini în tribune la marea finală din Bucureşti, să ştiţi că l-a închiriat Radu Popa, cu tot cu elfi. Şi l-a plătit, fireşte, cu banii dumneavoastră.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

bănățanu (3 comentarii)  •  25 martie 2012, 10:12

Domnișoară (doamnă?) Maria,
Cu acest articol ai câștigat respectul meu pentru totdeauna, chit că în România cuvântul respect nu mai face de vreo douăzeci de ani nici măcar vreo doi bani. E o tragedie și un mare păcat că rândurile pe care le-ai scris sunt comparabile cu morile de vânt ale lui Don Quijote (sper că am scris bine numele). Sunt în aceeași tabără cu dumneata, dar rămâne întrebarea: cât de mulți (sau -mai degrabă – cât de puțini) suntem ?… Atotprezenta impertinență pur românească e greu de ucis… Probabil că vom muri fericiți că am încercat să devenim ucigașii nesimțirii, hoției și prostiei ce ne asaltează din toate părțile… Oricum, domnișoară (sau doamnă) Maria, continuă!… Suntem, deja, doi!…

george (12 comentarii)  •  25 martie 2012, 11:00

Ba chiar …3 (trei ) de-acuma..!!!

Alex (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 11:06

Nu va citesc articolelel in mod frecvent dar acesta este un articol exceptional!!! Doamna Maria, a-ti reusit sa puneti punctul pe „i”. Doamne, de cand imi doream un asemenea articol in care ironia si adevarul sa se imbine cu asa armonie…
Respectul si consideratia maea!

Florin (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 11:15

Cand articolele de genul asta vor avea si efecte vizibile, mai discutam. Pana atunci ele nu fac decat sa scoata la iveala niste lucruri si sa enerveze pe cei care le citesc. Si atat! De patinoarul de la Brasov, realizat la un buget exorbitant, se mai aude ceva? La fel va fi si cu acest stadion peste 2-3 ani.

gaie (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 11:25

fato, bati campii! achizitia se face dinbuget loca, nu din buget de stat! a doua chestie este, ca la bugetul local uefa, care este organizatorul finalei, contribuie cu 5 mil euro! in final bugetul local iese pe plus, iar acel stadion va avea in sfarsit un gazon si mai ales toate cele necesare intretinerii lui , in conditiile unei arene care are lipsa de lumina naturala cat si de ventilatoe pe masura, la nivelul gazonului!!! asa ca ciocul mic!!!

vicente (5 comentarii)  •  25 martie 2012, 11:32

Bun articol dar ptr intretinerea unui gazon pe astfel de stadion unde nu patrunde lumina trebuie investiti foarte multi bani in echipamente.Acum cine il intretine si cu ce bani se intretine este alta poveste.Primarul a vrut de la inceput sa faca o licitatie ptr a se ocupa o firma privata de stadion.Nu stiu de ce dar mi se pare ca articolul are un pic de propaganda politica.Sper sa ma insel .Apropo pe BERNABEU se schimba gazonul la 3 luni avand instalatie de fotosinteza etc…

vali12 (9 comentarii)  •  25 martie 2012, 11:44

Ai pus punctul pe i cu acest articol. Felicitari ! Totusi,traim in Romania si mi-e greu sa cred ca un articol dintr-un ziar poate influenta pozitiv grija fata de banul public.Aici ar fi nevoie de interventia DNA.

STEAUA.LIBERA (2 comentarii)  •  25 martie 2012, 12:07

FELICITARI! Pe cand oare dublarea bordurilor??

mircea (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 12:34

domnisoara/d-na,maria andries,stiti care e scopul? acest gazon,trebuie sa ajunga cel mai scump gazon din europa,cum de altfel sant multe lucruri mult mai scumpe la noi decat”afara”.de parca in romanica sa inventat apa calda…

gica (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 12:37

Asa suntem noi, romanii, carcotasi. La misto nu ne intrece nimeni. Interesati-va ce costuri sunt pentru intretinerea altor stadioane din lumea larga si pe urma sa faceti comentarii ironice.
Nu neg, romani fiind, ne place sa exageram un pic, insa e clar ca lumina zilei ca acest articol e mai mult politic. De ce nu se intreaba nimeni din ce a facut bani Voiculescu atunci cand era la guvernare. Reclama platita de Guvernul Romaniei nu se pune? 🙂
Nu mai pomenesc de altele si altele…..
Asa ca, ciocul mic!

Costin Serban (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 12:43

Nu reusesc inca sa inteleg de ce romanul este intotdeauna asa?niciodata nu e multumit,i se pare ca lui ii merge cel mai rau si da intotdeauna exemple din occident.Toata lumea s-a plans ca nu avem stadioane in Romania,iar acum,dupa ce avem 3 stadioane de doamne ajuta,nu va place gazonul,nu va place ca a fost o investitie prea mare,nu va place ca sunt scarile inguste si ca se cumpara unelte de intretinere,si ca gazonul e peste 1 milion de euro.Dragii mei,in toata lumea asta,pe stadioanele moderne nu se pastreaza un gazon mai mult de un an,indiferent,iar aceste utilaje sunt nelipsite,pentru ca ajuta foarte mult la intretinerea ierbii.Este un lucru absolut normal sa achizitioneze utilaje pentru ca organizam finala Europa League,cu care daca facem o impresie proasta,ne scufundam si mai mult.Imi imaginez cum ati face daca ar fi iarba uscata pe 9 mai,cum ati da voi asa exemplu,ca pe bernabeu exista utilaje care intretin iarba,iar la noi se uda cu stropitoarea…mentalitate de roman supra umplut cu realitatea tv si antena3 si b1tv!

aaaa (144 comentarii)  •  25 martie 2012, 12:52

Mai documenteaza-te cu preturile ca dai in colturi si duci la dezinformare
Link producator: O-Mac

Pentru manevrarea usoara, aceasta motocositoare este dotata cu diferential în cutia de viteze care poate fi blocat pentru tractiune maxima sau decuplat pentru intoarceri. Este echipata cu o cutie de viteze cu 7 trepte, 3 înainte ?i 3 inapoi pentru lucru si a 4-a treapta proiectata pentru remorcare, cu o viteza maxima de 12 km / h. Manipularea sigura si usoara este asigurata de un design modern, în timp ce ghidonul reversibil reglabil pe înaltime, si la 180 de grade permite sa fie montata o gama larga de accesorii in fata sau in spate, pentru o versatilitate maxima.
Este dotata cu sistem de franare pentru fiecare roata ( stanga si dreapta ), inversor de sens, diferential blocabil, si poate folosi atat masa de cosit cat si freza pentru pamant sau turbosuflanta pentru zapada.
Deasemenea se poate echipa cu sistem de transport Cart O-Mac Maestral ce permite utilizatorului sa manevreze motocositoarea stand pe scaun, atat in timpul lucrului cat si pe perioada transportarii.
Pret: 14900 Lei
si asta doar cu 2 roti, daca iei una cu scaun urca linistit peste 5000 de euro.

rac68 (14 comentarii)  •  25 martie 2012, 14:30

Astept cu nerabdare ca D.N.A.-ul sa treaca la „curatenia de primavara”…

ionut (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 14:36

dupa finala EL ar trebui turnat asfalt oricum noi nu avem fotbal asa ca se poate juca ca-n curtea scolii.

jvjgv (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 14:58

nu se poate pune gazon peste gazon sau treapta peste treapta??? sa ajungem ca la borduri…. sau stadion peste stadiion??? aaaa??? aici doar pretul:))) oricum tot inainte…. atat cat sunt bani de furat:)))

macora (3 comentarii)  •  25 martie 2012, 15:54

si atunci in 2004 la fostul „23”, 2 porti cu plase,tunelul jucatorilor,cateva bidoane vopsea marcaj au costat miliarde ROL

Pityu (8 comentarii)  •  25 martie 2012, 17:03

Pana cand fotbalul romanesc nu va scapa de fostii securisti analfabeti dar cu PCR-uri,de fosti militieni cu origini sanatoase,de fosti fotbalisti cu educatie de maidanez,de ciobani,vanzatori de cate 100 de cojoace facute din 50 de piei de miel, NU se va face sanatos. Pe maidane s-au scolat jucatori si patroni fara arbitrii si judecatori, dupa legile lor.

vasman71 (3 comentarii)  •  25 martie 2012, 17:13

Un articol bun care reliefeaza o stare de fapt generalizata la nivelul societatii romanesti. Totusi as dori ca pe viitor atat autorul acestui articol, cat si golegii domniei sale sa dea cititorilor si link-uri catre firmele de profil din strainatate unde domniile lor spun ca se practica preturi mai mici pentru acelesi materiale care sunt enumerate in articol. spre exemplu, eu nu stiu absolut nimic despre gazoane si restul, dar sunt curios cum se cheltuiesc banii publici si de aceea as dori sa ma conving personal ca sunt adevarate acele preturi din afara cu care se face comparatie … continuati tot asa, dar tineti cont de ceea ce am cerut eu, pentru a fi mult mai credibila…

Gelu (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 18:18

tare articolul! felicitari!

exceptie (1 comentarii)  •  25 martie 2012, 18:30

cel mai bine ar fi sa ne lasati pe noi sa ne pronuntam daca acest editorial este unul „de exceptie”. nu, gsp?

apropo, cand scrie nesu pentru gsp?

Lereter (42 comentarii)  •  26 martie 2012, 7:44

Un stadion ca asta-cu care poti sa te lauzi-costa.Desigur ,la noi merge si lautareste,adica dupa ureche.Eu zic ca trebuie achizitionate sculele cele mai bune,apoi intretinut.Asa tot plangandu-ne ca ne costa prea mult,dar vrem sa jucam pe el,mai des ca pe San Siro nu e o treaba benefica. Acum sint la moda-moda Tolontan- contestarile pe tema si asa putinelor lucruri facute pentru sport. Da bine-pentru unii.

petre stelistu (34 comentarii)  •  27 martie 2012, 0:27

Ar trebui turnat asfalt si folosit ca loc de parcare pentru capitala. Ce-si mai spala UEFA banii murdari din pariuri prin tarile ex-comuniste.Ganditi-va, in ultima etapa de CL au fost 2 meciuri ce s-au terminat cu scorul de 7-0. Ce coicidenta.

bănățanu (3 comentarii)  •  27 martie 2012, 10:13

Domnu gaie,
Și ce, bugetl local nu este tot ban public?… Nu statul ”finanțează” în cea mai mare parte bugetele locale?… Și pe spatele cui este ”alcătuit” bugetul de stat?… Dacă dumitale îți convine ca statul să facă ce vrea cu banii pe care îi plătim fiecare dintre noi, ei bine, mie nu! Cred că fiecare român are dreptul să știe ce se întâmplă cu banii pe care, vrând-nevrând, suntem obligați să îi plătim sub formă de taxe și impozite… Am primit zilele trecute un mail amuzant în care eram sfătuit ca la viitoarele alegeri să-l votez pe Ali-Baba, fiindcă are în subordine doar 40 de hoți… De n-ar fi tragic, ar fi chiar amuzant!…

Comentează