Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Bolnavii lor, „nenorociţii” noştri

Civilizaţia în viziunea lui Mircea Sandu are „nişte deficienţe”.

O ştire dintr-o lume paralelă: autorităţile sanitare din Marea Britanie îi acuză pe organizatorii JO de la Londra că pun în pericol sănătatea oamenilor. În perioada Olimpiadei, ambulanţele vor avea accesul […]

luni, 20 februarie 2012, 10:26

Civilizaţia în viziunea lui Mircea Sandu are „nişte deficienţe”.

O ştire dintr-o lume paralelă: autorităţile sanitare din Marea Britanie îi acuză pe organizatorii JO de la Londra că pun în pericol sănătatea oamenilor. În perioada Olimpiadei, ambulanţele vor avea accesul restricţionat pe Drumurile Olimpice.

Este vorba de aproximativ 50 km de şosea, care asigură accesul la Stadionul Olimpic. Salvările vor avea voie să le folosească doar în caz de urgenţă care necesită sirenă. „Dar mai sînt multe cazuri urgente, care nu întrunesc condiţiile pentru aprinderea sirenei”, au obiectat şefii SMURD-ului londonez. Pe Drumurile Olimpice vor avea acces liber numai autovehiculele care transportă sportivi, oficiali şi sponsori.

Şi ar mai fi îngrijorarea privind telefoanele mobile. Dacă oamenii nu vor mai putea suna la „112”, din cauza supraîncărcării reţelei în estul Londrei? Din punctul nostru de vedere, al celor mulţumiţi cînd nu sînt lăsaţi să agonizeze pe trotuar, îngrijorările astea pot părea mofturi. Noduri microscopice în papură.

„Organizatorii JO trebuie să-şi aşeze priorităţile în ordinea corectă! Să ne asigurăm că pacienţii transportaţi la dializă sau la chemoterapie nu vor trebui să aştepte în trafic, în căldură, laolaltă cu restul lumii”, a transmis un secretar din Ministerul Sănătăţii, citat de „The Guardian”. Grija faţă de om trece înaintea grijii pentru cele 24 de miliarde de euro (cam o sută de Arene Naţionale), cît scriu ziarele engleze că ar costa în realitate organizarea JO. Important e să rămîi în viaţă, apoi să participi.

Înapoi la lumea noastră, a lui „de murit, toţi murim din ceva”. Lumea unde şeful FRF, autorul aforismului de mai sus, le-a oferit unor pretinşi posibili sponsori drepturile de imagine ale „naţionalei” şi cîteva viziuni suferinde asupra publicului.
Tipul acesta de experiment, prezentat de voxpublica.ro, este util cel puţin într-o privinţă. Avem ocazia să-l auzim pe Mircea Sandu exprimîndu-se dezinhibat despre public. Cei care plătesc bilet de intrare sînt nişte „nenorociţi”. Nu toţi, doar unii, „dracu’ să-i ia”, care umblă cu bannere şi strigă ce nu trebuie.
Şi încă o impresie personală a şefului FRF: „Stadionul ăsta are marele avantaj că a civilizat lumea. (…) Are el nişte deficienţe, dar asta ar fi altă problemă”. Ideea de civilizaţie la Mircea Sandu înseamnă, în linii mari: „sînt bufete”, „are locul asigurat pe stadion”, „greu se pătrunde cu bannere”.

Stadionul ăla care „a civilizat lumea” a fost plătit de oameni, din buzunarul lor, pentru confortul lor. E ca şi cum ai spune că englezii au fost civilizaţi de Wembley sau de Big Ben. „Arena Naţională” asigură strictul necesar pentru un spectator, în era modernă a fotbalului: loc pe scaun, bufet, toaletă. O civilizaţie înseamnă, în primul rînd, o listă de priorităţi. Un mod de gîndire, mai apoi serviciul de ambulanţă londonez. Un mod de gîndire în care fiecare „nenorocit” de plătitor de bilete şi de taxe să fie tratat cu respect, fără a i se da de înţeles că i se face o favoare.

Experimentul relatat de voxpublica.ro n-a primit, deocamdată, nici o reacţie pe site-ul FRF. Într-o lume paralelă, Mircea Sandu ar fi trebuit să-şi dea demult demisia.

Conform Ziarului Financiar, „nenorociţii” au scos, civilizat, 700.000 de euro din buzunar, într-o singură zi, ca să cumpere bilete la finala Europa League.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

dorin (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 14:00

corect ,trebuia sa-si dea demisia.,insa asta se face de oameni onorabili nu de corupti si hoti.Era ceva anormal daca si-ar da demisia.Traim in jungla.

Liviu (40 comentarii)  •  20 februarie 2012, 18:38

Tema pusa in discutie azi e foarte complexa si complicata…nici nu stiu cu ce sa incep… e vorba despre aroganta, sfidare, lipsa de respect si asa mai departe… E vorba despre aroganta, la modul general al celui bogat si puternic fata de cei saraci si neajutorati… Se crede puternic pentru ca nimeni nu-l poate schimba. As putea vorbi mai multe , dar acum am o stare prea relaxata pentru ca sa ma mai consum cu dintr-astia…. Ce folos ? De zeci de ani se scrie rau despre conducatorii fotbalului…. Si ? A patit vreunul ceva? S-a schimbat ceva …? Sa asteptam. A zis ca se retrage dupa finala Europa League …

petre stelistu (34 comentarii)  •  20 februarie 2012, 21:23

Bravo Maria! Acest articol trebuie tinut pe prima pagina mult timp. Ei, nenorocitii, inca mai cred ca lumea este speriata de regimul ceausist.

Room (32 comentarii)  •  21 februarie 2012, 8:30

Imi pare rau ca MS a spus Asa ceva, el care stie ce inseamna sa fi suferind. Singura lui salvare este DEMISIA!!!

suporteru’ (2 comentarii)  •  21 februarie 2012, 10:12

Mircea Sandu trebuia sa-si dea demisia demult. Dac nu putea, trebuia „ajutat”. Dar presa sportiva, si nu numai, l-a ajutat o perioada indelungata sa se mentina in functie. Acum e mult prea tarziu, e sigur pe el, fiind bine sustinut si din interior si din exterior.
Corect se spune „chimioterapie”

dan (26 comentarii)  •  21 februarie 2012, 10:17

Nu se va intimpla nimic bun aici, este o lume paralela

brod (87 comentarii)  •  21 februarie 2012, 15:28

dar de închirierea aceluiaşi stadion cu „felia” aţi auzit, domnişoară? afacere patentată de gigi becali şi primăria bucureştiului. adică, după această şmecherie „ca la noi, la nimeni”, eu aş putea să pretind să plătesc numai jumătate din paginile gsp… iar la o reuniune atletică, să iau bilet doar pentru unele probe sportive?! n-am văzut nici o reacţie de presă la această escrocherie spre care, acum, se întinde şi celălalt club-fanion, dinamo.

maria andries (1349 comentarii)  •  21 februarie 2012, 18:38

Pt. suporteru’, corect si „chemoterapie”, vine din germana, „chimioterapie” – din franceza, astept explicatii la „presa l-a ajutat pe Mircea Sandu…”

Comentează