Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

La vînătoare de dopaţi!

După porcii de pe axa Berlin-Balc, Ţiriac se concentrează pe porcăriile din sport

Într-o emisiune TV, Ion Ţiriac a reluat tema care l-a făcut faimos în lumea olimpică: toleranţa zero faţă de sportivii depistaţi pozitiv. „Eu aş face o lege […]

luni, 13 februarie 2012, 1:17

După porcii de pe axa Berlin-Balc, Ţiriac se concentrează pe porcăriile din sport

Într-o emisiune TV, Ion Ţiriac a reluat tema care l-a făcut faimos în lumea olimpică: toleranţa zero faţă de sportivii depistaţi pozitiv. „Eu aş face o lege foarte drastică. Nu numai că le-aş cere banii înapoi, dar i-aş băga la puşcărie pentru că au înşelat pe toată lumea!”.

Altă propunere dezinhibată: Mircea Sandu să-şi dea demisia. Greu să nu fii de acord cu Ţiriac. Poţi să nu fii de acord cu Gică Popescu la şefia FRF, să ai alte preferinţe, dar că actualul preşedinte „trebuie să predea ştafeta”, asta n-o mai contestă prea multă lume.

Dar înainte de a-l aproba unanim pe fostul şef al olimpismului românesc, înainte de a spune, „da, dom’le, ăsta combate bine!”, trebuie să te uiţi cine vorbeşte. Ce urmăreşte Ţiriac cînd ne anunţă serios că Pămîntul e rotund?

Aparent, doar să se audă. În ianuarie, ne-a anunţat că ne aflăm în criză economică şi că „sîntem 20 de milioane de nemulţumiţi”. Deşi nu reiese de nicăieri că restul de 1.999.999 ar avea aceleaşi motive de nemulţumire ca el.
Protestele erau în toi, era de bonton să fii nemulţumit.

Acum a spus lucruri care gîdilă plăcut urechile iubitorilor de sport. Pentru efect, a adăugat un bonus melodramatic. Şi-a amintit cum juca tenis imediat după război, cum spăla mingile ca să fie albe: „Nu pot să uit că am plecat din sport. Vremurile cînd jucam eu erau catastrofale. Noi jucam cu două mingi o lună de zile şi le spălam în fiecare seară ca să fie albe a doua zi”.

Vremuri grele. Acum, cînd are căruţe de mingi (şi o mulţime de angajaţi care le spală în locul lui!) , Ţiriac nu mai joacă tenis. Degeaba i-au recomandat apărătorii drepturilor animalelor, la intrarea în ţarcul din Balc. Degeaba i-au schiţat mişcările de bază, mînuind rachete, degeaba i-au scris pe pancarte „Jucaţi tenis!”.

Ţiriac şi prietenii au declarat toleranţă zero faţă de mistreţi. Conform hotnews.ro, 254 au împuşcat anul ăsta, 1.400 în total, în cele 8 partide de vînătoare organizate pînă acum. Cu astfel de sume în spate, e greu să fii credibil ca susţinător al sportivităţii imaculate. Trebuie să creşti oferta, să vii cu propuneri mai tari decît „i-aş băga la puşcărie”. Să spui: „i-aş băga într-un ţarc”. Sau „i-aş stîrpi pe aceşti penibili”, cum a comentat despre protestele violente de la Universitate.

„Nu pot să uit că am plecat din sport!”. Trist, dar uite că poate. O dată pe an, cel puţin. Cînd organizează vînători la care important e să participi. Sportul este o temă vastă. Lupta împotriva dopajului este o temă vastă. Toate ţările îşi bat capul cu ea. Lupta împotriva mistreţilor se dă doar pe teritoriul României. Nicăieri în altă parte nu se organizează legal festinuri sîngeroase de dimensiunile celui de la  Balc.

România este excepţia. Explicaţia unui invitat din Liechtenstein, la B1TV, are un haz de-a dreptul grotesc: „Facem asta doar ca să protejăm natura, deoarece avem în toată Europa prea mulţi porci. În Berlin, porcii ajung în grădini şi mănîncă toată cultura!”. Cînd Ţiriac va merge la o vînătoare de porci în Berlin sau în Liechtenstein, atunci, da, se poate spune că este un apărător al naturii. Înseamnă că lucrurile măreţe pe care le spune despre dopaj, sport, nesupunere civică se aplică şi la noi. Înseamnă că nu tratează România ca pe un loc de tras cu puşca. Şi de jucat tenis sărac, cu două mingi, spălate în fiecare seară.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  13 februarie 2012, 13:44

Genial de tampit raspunsul celui din Liechtenstein. Deci, dupa logica lui, daca omori porci in Romania, aia din Berlin aud din vorba in vorba despre ce e vorba si se sperie si astfel nu mai distrug culturile. Genial, domnule!!! Nu numai pe la noi sunt eminente cenusii lipsa, mai sunt si pe la altii.

Antitot (2 comentarii)  •  13 februarie 2012, 13:58

Stimata Domnisoara, nu inteleg sensul publicarii acestui articol. Au fost zeci de dezbateri pe tema „masacrului” si mie mi se pare usor intarziata reactia dumneavoastra. Intarziata si intutila. Nu imi aduc aminte sa fii citit in Gazeta nici macar un articol macar la fel de emotionant, precum incercati dumneavoastra, in fiecare Craciun cand mii de porci sunt ucisi prin metode la fel de inumane pe tot intinsul tarii. Caci, in fond, porcii pe care ii impusca Tiriac sunt ai lui, nu ai tai, nu ai mei. Face ce vrea cu ei, si poate nu ai auzit, dar pe toti ii doneaza caselor de copii. Nu vreau sa ii iau apararea dar cand ai donat tu ultima oara 254 de porci caselor de copii?

b florin (1 comentarii)  •  13 februarie 2012, 14:15

Doar putine sunt de spus la” umilele” dumneavostra comentarii
– sunteti depasita total de evenimente
– nu va faceti cariera in presa pe „comentariile” unor declaratii date de altii

Begaprunzer (11 comentarii)  •  13 februarie 2012, 14:20

Marie draga Marie, daca ai scris articolul acesta luni, ai o scuza. Caci doar se stie (sa nu cumperi masina fabricata luni si ai auzit si de expresia „Blaumonntag„)

Tibisor (3 comentarii)  •  13 februarie 2012, 14:22

Draga Maria, faptul ca Tiriac „atinge” anumite subiecte sensibile pt. tine, este problema ta!…isi permite sa o faca deoarece a realizat ceva in viata…cat despre Balc, aici ai dreptate…se spune ca vinatoarea este un sport…da, daca si mistretul (sau alt animal…) ar avea o pusca…pana atunci…

Dinny (389 comentarii)  •  13 februarie 2012, 14:31

Ptr mine,Tiriac este o mare dezamagire.
De la jucatorul netalentat,dar ambitios peste poate-demn de admiratie…si asta si ptr ca l-a „saltat” pe cel talentat -Ilie Nastase-ajutandu-l sa ajunga acolo unde putea si merita..ei bine !…de la acest statut mai mult decat onorabil,unde si ce a ajuns ?
-Un om bolnav de avere..vezi „discursul cu bata” pe care il tine Ilie Moromete lui Nila si Paraschiv..
-Un ipocrit care vorbeste de funie ( a se citi droguri)in casa spanzuratului…el,a carui cea mai mare creatie=fiul lui,a fost scos basma curat,dintr-un proces,”cusut cu ata alba”…si-acum vrea si „despagubiri !
Adica – ipocrizie +cupiditate.
Pacat.

rumbi (87 comentarii)  •  13 februarie 2012, 14:38

…pai pe fiu-su, ion++, de ce nu l’a lasat sa infunde racoarea cand s-a „dopat” ?

Lucian (5 comentarii)  •  13 februarie 2012, 14:42

Zau ca n-ai prea nimerit-o… Faptul ca Tiriac spune ceea ce cu totii gandim nu vad de ce ar fi de prost gust.
Iar cu vanatoarea – zau ca nu stiu ce aveti contra ei – de cand lumea si pamantul animalele au fost vanate, iar mistretii vanati acolo n-au adus nici un dezechilibru ecologic, din contra (poate nu stiti ce prapad fac pe la tara) – nu e interzisa vanarea lor in aceasta perioada.
Cat despre Berlin fiti fara grija – cand vor intrece masura se va vana si acolo.

fanulumocanu (59 comentarii)  •  13 februarie 2012, 14:54

Eu sunt multumit ca deocamdata nu creste copii in tarc pentru ca apoi sa-i vaneze sau sa-i dea ofranda mostenitorului Porsche, majoritarului de la nu stiu ce concern sau vreunui belgian tovaras cu el.
Lumea nu intelege , dar ,practic, acolo e o actiune umanitara(sau umanoida, nu stiu exact). Se da de mancare la copii abandonati. Aoleu, poate de-aia ii hraneste!? Totusi,am o problema: daca vanatoarea e un sport, mistretii aia sunt sau nu dopati?

George (1 comentarii)  •  13 februarie 2012, 15:15

D.c. nu a avut aceeasi pozitie in legatura cu ….”dopajul” fiului sau, acum catziva ani, cand a asteptat ca legea lu’ Nastase sa „spuna” ca detinerea de stupefiante nu este tot una …daca detzii ptr . consum propriu sau ptr. a oferii …….invitatzilor….vezi poza cu noptiera……….sictir……Tzirikak

gogu (1 comentarii)  •  13 februarie 2012, 15:54

@rumbi. Ion++ nu e sportiv, deci nu poate fi considerat dopat. Poate fi considerat, si pe buna dreptate, drogat, dar mos Ion nu are treaba cu astia, el are cu sportivii si sa dea dracu de nu le zice bine:). La puscarie cu sportivii care se dopeaza sau zburati din sport definitiv. Ai calcat pe bec, ai zburat, asta e singura solutie pentru a-i face pe toti care au ganduri din astea sa renunte la ele.

vladalexu (2 comentarii)  •  13 februarie 2012, 15:58

Nu am mai intrat de ceva vreme pe blogul tau doamna Andries, se pare ca si acum a fost o pierdere de vreme.
Ce treaba ai tu cu mine,daca eu am 1000 de porci si imi chem prietenii la mine sa taiam 200?Eu te intreb pe tine de ce din salariul tau ,dai 1 leu pe o paine?Tot timpul ai fost un scriitor mediocru!!
Despre odrasla lui,stai linistita ca ce a facut el e pistol cu apa fata de odraslele altora(firme fantoma si contracte de pe la guvern,batai,accidente).
Inca cauti senzationalul,un sfat dute la OTV cred ca o sa te integrezi perfect acolo!!!
PS:Coridele sunt mult mai sangeroase decat o vanatoare de mistreti..animalul sufera mult mai mult,dar nu le putem compara!!

dan (2 comentarii)  •  13 februarie 2012, 15:58

nu sunt nici vanator si nici pescar; nu pot sa inteleg de ce aceste doua preocupari ale primitivsmului si ale supravietuirii regnului animal pot fi considerate actiuni sportive. sa-i blamam pe acesti „sportivi”? de acord! dar cu cei care cresc in ograda un animal domestic, oricare ar fi acesta, pe care il hranesc, ii dau un nume, il mangaie, vorbesc cu el, ii castiga increderea si apoi il sacrifica intr-o medievala si oribila „traditie” populara ridicata la rang de mandrie nationala atat de mediatizata, ce sa facem? sa-i acceptam? vi se pare normala o reclama la nu stiu ce pensiune unde, bonus, se ofera „participarea la sacrificarea si pomana porcului”? si ne suparam cand suntem tratati ca niste salbatici!

taunul. (2 comentarii)  •  13 februarie 2012, 16:06

FELICITARI, MULTE FELICITARI PT. ARTICOL! SUPERB! LA FEL SI COMM. LUI GEORGE, FANULUMOCANU SI DINNY.

bogdan (14 comentarii)  •  13 februarie 2012, 18:12

Complet pe delaturi articolul, ce are sula cu prefectura? Nu sunt un sustinator al vinatorii ca sport, dar sa facem drama din impuscarea unor mistreti de altfel in numar abundent si care lasati necontrolati creeaza daune incredibile mi se pare o rautate gratuita. Ca sa nu mai vorbim ca doneaza carnea caminelor de copii, deci de ce esti asa de suparata? Daca masacra ursi sau lupi in pericol de disparitie mai vorbeam…in plus care sa fie legatura cu, e adevarat, banalitatile debitate pe tema dopajului la sportivi si schimbarea conducerii din fotbal? Zero, una e banalitate si alta o rautate gratuita din partea ta…pacat de timpul pierdut..

Puppinkuresku (8 comentarii)  •  13 februarie 2012, 18:18

Tiriac Spune:
1.- Dopatii din sport AUT
2.- Nasul AUT
Nu cred ca cineva gandeste altfel.
Ce face omul cu averea lui , ce de …… grija

Weah (2 comentarii)  •  13 februarie 2012, 18:48

Indiferent de subiect, acest nene da pe mufa doua platitudini la trei fraze. A treia fraza e, de obicei, o tampenie. Limba? Cvasi-romana, din care se vede ca nici scoala n-a prea facut, nici carti n-a citit (fara „prea”). Omul e din categoria fascinanta a neajutoratilor cu inclinatie la facut bani; sunt multi in sport. In consecinta, ce sa ne spuna mai mult decat zavoranu, radulescu sau esca? Mai bine sa invete cetatenii cum sa faci bani multi fara studii, fara lb. materna, fara cultura, fara familie si cu o inteligenta medie. Ar deveni si el, in fine, util.

petre stelistu (34 comentarii)  •  13 februarie 2012, 19:41

Daca acesti porci au fost donati unor orfelinate, va rog frumos nu mai comentati prostii. Nu cred ca toti care sunteti impotriva vanatului nu mancati carne, iar noi am putea spune ca Ion Tiriac nu a facut vanatoare ci niste donatii.

Vitan Florin (1 comentarii)  •  13 februarie 2012, 22:48

Felicitari !!! Un articol deosebit de patrunzator si la obiect.In sfarsit acest „prim vanator” al tarii a fost bagat „in sedinta ” dupa opt ani de crime organizate la Balc.
Primim lectii de moralitate de la un om cu moralitate nula.

Cu mult respect si admiratie,
Florin Vitan

emg (66 comentarii)  •  13 februarie 2012, 23:34

fac asta in romania pt ca aici organizatiile care lupta pt drepturile animalelor sunt f slabe

victor L (165 comentarii)  •  14 februarie 2012, 10:11

Maria,
nu te contrazic in nimic.
Am doar o intrebare pentru tine (si cei oripilati de partidele de vinatoare de la Balc):
– cu cit e mai civilizat sa cresti un porc la casa ta hranindu-l, ingrijindu-l, chiar mingiindu-l uneori si, la soroc/Ignat, sa-i bagi cutitul in beregata, fata de vinatoarea unor altfel de rimatoare care, toamna, fac ravagii in lanurile de porumb ale oamenilor?
Ipocrizia salveaza Romania 😉

durden (209 comentarii)  •  14 februarie 2012, 12:06

deci declaratiile lui tiriac despre dopaj nu au credibilitate pt ca a omorat mistreti…perfect logic!

liviu (18 comentarii)  •  14 februarie 2012, 15:02

D-l Tiriac, ca si neica Nastase au ajuns doua DEZAMAGIRI . Primul ne da lectii de tot felul,al doilea a ajuns un golan care insulta pe toata lumea ( cine l-a facut general pe acest om?) Ca brasovean ,ma asteptam sa faca ceva in orasul natal. Daca nu castiga ceva ,nu misca nici un deget! Domnu Tiri, niste paine,apa, conserve ,nu donati la sinistrati ?
Si totusi, D-le Tiriac, v-as recomnda ,din putinii bani pe care ii aveti, sa faceti din baza Olimpia din Brasov-unde ati jucat si tenis si hochei- un complex sportiv (pentru cei care nu stiu, are o pozitie si o arhitectura deosebita) modern, dupa care sa-i puneti numele ION TIRIAC. Ar fi un semnal de normalitate si de nostalgie !
Dar, mai aveti asemenea sentimente ?

Horatiu (1 comentarii)  •  14 februarie 2012, 21:31

Va stimez ca ziarista dar cred ca articolul de ieri cu privire la vinatorile de la Balc l-ati scris in necunostinta de cauza. Aveti idee ce inseamna vinatoarea si care sint regulile ei si scopurile ei. Ei bine , principalul ei scop e sa mentina echilibrul ecologic in natura. Stiti citi oameni reclama la AJPS ca mistreti le distrug recoltele? Stiti ca un sezon de vinatoare la mistreti dureaza 6 luni?Stiti cat e cota de recoltare intr-un sezon pe fondurile de vinatoare ale unui judet in 6luni? In jur de 300 mistreti. D-ul Tiriac isi face acest plan de recolta intr-un singur week-end din 6luni, care e problema? El ii creste si ii hraneste pe cheltuiala lui. Asa ca terminati cu „macelul de la Balc” daca nu sinteti informati.

caine rosu 18 (37 comentarii)  •  15 februarie 2012, 12:40

Sunt de acord cu tine Maria, desi aria reprosurilor care i se pot face lui Tiriac este mult mai larga!
@ emg
Asa e!

Comentează