Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Onorată instanţă, am dat cu pumnul, nu cu dala”…

Doi centimetri mai sus, lovitura aplicată lui Galamaz ar fi fost fatală. Aşa au spus medicii care l-au tratat pe stelist. Ancheta care a urmat incidentului de la Petrolul – Steaua a stabilit că agresorul lui Galamaz consumase droguri de […]

joi, 9 februarie 2012, 6:20

Doi centimetri mai sus, lovitura aplicată lui Galamaz ar fi fost fatală. Aşa au spus medicii care l-au tratat pe stelist. Ancheta care a urmat incidentului de la Petrolul – Steaua a stabilit că agresorul lui Galamaz consumase droguri de mare risc, înainte de meci. Venise în tribune cu un plan. Cu un scop.

Recuperarea lui Galamaz a durat 45 de zile. Procesul s-a judecat repede, iar huliganul care l-a lovit a primit pedeapsă 3 ani de închisoare cu suspendare. Pedeapsa maximă pentru „ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice”. Plus despăgubiri de 50.000 de lei. Acum e în libertate.

Legea pentru combaterea violenţei pe stadioane s-a asprit între timp, dar procesul intentat de Galamaz s-a judecat după legile vechi. La fel ca şi procesul ultraşilor care l-au bătut pe cameramanul Jandarmeriei, pe 7 mai 2008, la Cluj. Unul dintre ei, Paul Adrian Stanciu, a primit şase ani de închisoare, pentru tentativă de omor deosebit de grav. În 2009, a cerut să fie judecat în libertate. Argumentul forte al apărării: l-a lovit pe jandarm cu pumnul, nu cu dala. „Recunosc, e grav că l-am lovit şi cu pumnul, nu trebuia să o fac. De ce-am luat acea dală de jos? Fiindcă eram sub influenţa băuturilor alcoolice şi pentru că am văzut că şi alţii au făcut la fel”, a spus inculpatul. Celălalt argument forte: presiunea mediatică asupra judecătorilor.

Parchetul i-a respins cererea lui Stanciu. La un an de la eveniment, din grupul de patru huligani arestaţi, doar el se mai afla în arest. Ulterior, doi dintre ei au primit pedepse cu închisoarea cu executare. În iunie anul trecut, de după gratii, Stanciu făcea următoarele afirmaţii pentru „City News”: „Regret că i-am dat doar un pumn. Am rămas cu un gust amar al justiţiei care e în România. Am fost băgat doar ca să fiu dat exemplu”.

Jandarmul bătut, Gabriel Romulus Oşan, a stat 75 de zile în spital, dintre care două săptămîni la Neurochirurgie. Traumatism cranian şi facial, fractură de piramidă nazală şi cîteva coaste fracturate. Cele mai multe lovituri le-a încasat cînd se afla la pămînt. A primit despăgubiri de 15.000 de lei pentru daune morale şi cheltuieli de spitalizare.

Într-un fel, au spus-o şi medicii, Galamaz a avut noroc.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

akkiller (2 comentarii)  •  9 februarie 2012, 18:30

da suporterii care au fost batuti de jandarmi in piata pentruca au strigat impotriva lui boc cit au primit despagubiri sau pe ei iau batut mai multi si nu a fost filmat pe camera adica nu sa identificat jandarmu care ar trebui sa raspunda e bine asa marie sau aia nau dat cu pumnu au dat cu bita deci se poate

cometa e numa’ doua (1 comentarii)  •  9 februarie 2012, 18:43

daca lovitura era aplicata cu o forta de exact un kilojoule in plus si daca inelarul de la mana criminala ar fi fost ridicat cu nici mai mult nici mai putin decat un milimetru, atingand astfel zona occipital dreapta a cutiei craniene a bravului sportiv si performer galamaz, atunci am fi asistat la o tragedie nationala live in direct si in exclusivitate breaking news. binenteles ca atotputernicul, inteleptul, magnificul, maharajahul, stapanul nostru carele esti la pipera ar fi fost interpelat non stop de catre aservita presa scrisa + tv pt a ne expune intr-o maniera exhaustiva consideratiunile domniei sale referitoare la eveniment.

Cosmin (5 comentarii)  •  9 februarie 2012, 18:53

Cred ca si suporterul lovit de meme stoica a avut noroc. Cred ca si Dragos Enache a avut noroc. Daca ii dadea Martinovic cu piciorul in moalele capului, cand era in cadere?

Astia nici macar n-au fost judecati.
Sunteti jenanti cu „justitia” voastra.

titi (2 comentarii)  •  9 februarie 2012, 19:03

de ce nu vorbesti si de mimi stoica… ?

Lucian (1 comentarii)  •  9 februarie 2012, 19:11

De faptul ca militienii i-au urmarit si hartuuit non-stop pe clujeni de ce nu zici nimic? De deplasarile in care superterii (buni si rai de-o potriva ) sunt batuti si pedepsiti la intamplare de jandarmi iar nu ai nimic de spus. Daca eu m-as tine non stop dupa tine si te-as provoca ,nu ai riposta?

starchild (17 comentarii)  •  9 februarie 2012, 19:33

Nu au nici o legatura cele 2 cazuri. ‘Incidentul de la Ploiesti’ a fost autorizat de Mitica Dragomir si a avut ca scop fortarea unui forfait din partea Stelei. Acesta, prin comisile pe care le controleaza, a neglijat probe esentiale, a dat amezi si suspendari minime clubului organizator si firmei de paza, pe care ulerior le-a comutat, iar in final le-a anulat complet, sustinand in paralel o campanie consistenta pro-huliganism. Partea vatamata, in speta Galamaz, a fost ‘sfatuit’ intre timp sa paraseasca Steaua pentru a putea fi influentat mai usor si a nu face apel la sentinta ridicola a instantei, ‘onorate’ cu bani si alte foloase. Daca investigati mai amanuntit (ceea ce implica cuvantul ‘presa’, dar nu e cazul), o sa descoperiti si o relatie de prietenie veche intre Mitica si arbitrul meciului, Robert Dumitru.

a_fcrb (2 comentarii)  •  9 februarie 2012, 19:56

tu faci parte din cei care l au denumit erou national pe martinovic un muntenegrean fara creier care dupa modul cum a lovit clar n ar face cariera in nici un sport de contact…pentru mine ca roman e o rusine sa l pui pe dobitocul ala langa personaje care au scris istorie pentru romani…cati nu dau un pumn sau au participat la batai..asta a lovit pe un teren de fotbal..ti se pare normal sa faca puscarie pentru un pumn?tara asta are probleme serioase si nu suntem aici din cauza lui dragos enache..din cauza ta marie si a celor care gandesc ca tine ne ducem spre pierzanie…tara arde si baba se piaptana ..

Bubu (1 comentarii)  •  9 februarie 2012, 20:23

Dar pe suporterii batuti de jandarmi la 7 mai 2008, la Cluj, de ce nu i-ati aratat. Eu cu ochii mei, va dau cuvantul meu de onoare, am vazut cel putin 3 suporteri cu capurile sparte si sangele siroind din arcada, nas si pomete. Dar deh… cui ii pasa daca ultrasii si-au luat bastoane, bine le-au facut jandarmii! Cand se intampla invers insa, e o drama nationala, 6 ani de puscarie! Rusine!

Ilie Pintilie (1 comentarii)  •  9 februarie 2012, 20:41

Maria ai luat-o razna! Intreaba baietii care merg constant pe stadion -golani sau negolani, vinovati si nevinovati- cat sange au varsat batuti de jandarmi, cati pumni in nas, bocanci in burta si bastoane pe spate si-au luat. Despre baietii urcati in dube, plimbati prin oras 30 minute si abandonati la colt de strada dupa ce au fost batuti si umiliti cu randu’ in tot acest timp de ce nu scrii ?

Nu incurajam violenta, dar hai sa nu o condamnam partial. E usor sa arati cu degetul 2 pusti intoxicati care au dat 2 pumni, dar pentru abuzurile facute PE BANII NOSTRI pe cine acuzam ? Astea 2 cazuri sunt doar deznodamantul a anilor de haituiala prin care pustii care merg pe stadion sunt fortati sa treaca.

uvu (1 comentarii)  •  9 februarie 2012, 21:16

ba voi sunteti nebuni? de aceea se intimpla toate acestea, mai ales pe stadioane, pt k luati apararea la toti huliganii.

moshu (2 comentarii)  •  9 februarie 2012, 21:35

vad ca numai comentarii referitoare la alte cazuri !
ala de ce n-a primit atat,ala de ce a primit mai mult !

maria andries (1349 comentarii)  •  9 februarie 2012, 22:13

Pt. Bubu, suporterii despre care scrii tu puteau depune plingere, nu cred ca aparitia in presa tine loc de justitie

ovidel (4 comentarii)  •  9 februarie 2012, 22:29

Va luati de biata femeie, voi suporterii onorabili care considerati un pumn ca pe o mangaiere.Un vecin proaspat politist, acu ceva ani buni a luat bataie de la suporterii beti ai lui U doar pt ca baietii erau incalziti si nu aveau pe cine bate.Ala saracu abia iesit din scoala cine l-a bagat in seama!Asa ca poate va crede vreo baba surda ca sunteti baieti buni.Jandarmii sunt ca voi.Dupa ce-i enerveaza nevestele acasa ii mananca palmele sa se racoreasca pe spinarea suporterilor „pasnici”.

Un_gazar (2 comentarii)  •  9 februarie 2012, 22:42

Oare campania agresiva prin toate mijloacele media facuta ciobanului si echipei lui, care pe multi ii face sa renunte-de sila- sa mai urmareasca presa si posturile de sport, nu o fi avand un rol in modul in care aceasta echipa reuseste sa scoata „din minti” alti suporteri ?Nu e putin lucru sa reusesti sa faci 15.000 de oameni sa strige ca pe vechile arene romane „Sarim, sarim si va macelarim”….

durden (209 comentarii)  •  9 februarie 2012, 22:49

a consumat droguri de mare risc dar a venit cu un plan?! :))) da,super logic! si sincer acum,nu iau apararea nimanui,cei despre care scrii sunt nebuni si trebuie sa plateasca conform legii.dar pe bune,cati ani de inchisoare crezi ca ar trebui sa ia pt un pumn?nu vreau sa ma cert cu nimeni dar chiar nu inteleg ce se vrea mai mult de atat…

gabriel liviu (4 comentarii)  •  9 februarie 2012, 23:27

Trebuie sa recunosc… comentariile sunt stupefiante…

3 Cosmin – dupa ce il bati pe tovarasu’ meu si vii spre mine..eu sa cred ca vrei sa imi dai flori si sa te iau in brate?
De acord – trebuia interogat Martinovici si exonerat pe baza de legitima aparare

a_fcrb : personal Becali imi repunga, nu tin cu Steaua dar ce a facut sirbu’ jos palaria.Acesta e unul din motivle pt care ei sunt unde sunt si noi…

a_fcrb, Ilie Pintilie
Pai daca nu tre sa fac puscarie pentru un pumn ce zici daca dintr-un pumn primit pe stadion ai ginionul sa mori… faptasul pe acelasi principiu sa mearga liber ca de … a fost doar un pumn…

durden: a cosumat droguri de mare risc, o, circmstante agravante inca ani la pedeapsa.
altfel ce zici de unu care ia niste droguri, iti da un pumn si more si eventula iti violeaaza si nevasta… era sub influenta drogurilor… sa mearga liber…

Domnilor… pe principiul asta daca te omor cu un deget ar trebui mai putina puscarie ca in cazul unui pumn iar daca te impusc mai putin ca atnci cind iti dau foc pentru ca suferi mai mult
Ce atit faci daca ar fi copilul vostru si faptasul ar primi o pedeapsa cu sspendare?
Eu mas duce si dupa faptas si pe judecator…
Astept cu interes comentariile dumneavoastra

Cu stima
Liviu Gabriel

a_fcrb (2 comentarii)  •  10 februarie 2012, 0:00

liviu nu prea am reusit sa inteleg mare lucru…ori te ai grabit sa scri ori ai ceva probleme cu limba fara suparare si n am zis o ironic…ai dreptate pe undeva …dar unde sunt sarbii?de ce ii laudati atat ?sarbii sunt aia care ii alearga pe romani prin valea timocului..desi n a vorbit nimeni de autonomie acolo..desi i-am ajutat cand au trecut granita la noi plangand in perioada razboiului ..probabil ca si eu as fi sarit ca martinovici..dar asta nu inseamna ca el trebuie facut erou national..imi mentin parerea din mai multe motive..ca el nu prea are creier..si apoi repet e o rusine sa l pui langa eroii romaniei ..in sfarsit..ideea e ca se face prea mult tam tam din nimic de asta suntem atat de jos uita te ce se intampla prin alte tari..in turci celebrul rambo a intrat cu un cutit pe teren la un fener – galata .,.si n a facut puscarie..huidu e in libertate si a nenorocit familii..tu vrei sa faca enache puscarie?din cauza ca in loc sa vezi realele probleme tu preferi sa fi in grupul cretinilor care l considera erou pe martinovic si se uita cu jind la sarbi..pentru mine sunt niste nimicuri si nu sunt nicaieri..si noi am avut un ilie nastase 😉

el fugitivo (17 comentarii)  •  10 februarie 2012, 0:28

Mda, secatura a dat doar cu pumnul…dupa ce consumase substante halucinogene. Astea sint circumstante atenuante sau agravante???!!! Nu le dati puscarie acestor rebuturi umane, nu cheltuiti banii publici pe aceste specimene ratate ale societatii, eutanasia e solutia pentru ei. Oare de ce se pling unii oligofreni pe aici ca au incasat-o de la jandarmi? Ati vazut vreodata oameni normali , sanatosi mintal, civilizati, care sa fie luati la bataie de jandarmi?? Nu, binenteles ca nu, cei batuti sint cretinoizii de haita. Uitati-va la mutrele lor si e suficient, crezi ca sint facuti din doi tati Borcea si Gigi. Gunoaie.

Razvan (1 comentarii)  •  10 februarie 2012, 1:45

Da articol penibil…..incomplet si partinitor……pana la urma care e concluzia? De ce nu se face o ancheta amanuntita, cu probe medicale, cu privire la leziunile suferite de Galamaz….nimeni nu pare sa observe ca imediat dupa meci se anunta ca e out pentru 3 luni si in cateva zile el era bine mersi. Cate astfel de lovituri se dau in curtile scolilor sau in vestiarele echipelor din aproape orice sport?

mascereanu (11 comentarii)  •  10 februarie 2012, 5:01

Cu suspendare???? Bai nene, ce bataie de joc!

livulik (2 comentarii)  •  10 februarie 2012, 9:39

@gabriel liviu: de acord in totalitate!
la intrebarea ”Ce faci daca ar fi copilul vostru si faptasul ar primi o pedeapsa cu suspendare?” raspunsul este simplu: urmarit faptasul cateva zile, gasit momentul oportun, calcat cu masina (o data inainte, o data inapoi) si…sunt sanse mari sa iei doar o pedeapsa cu suspendare!
DAR, nu este normal si tocmai de asta justitia trebuie sa pedepseasca EA vinovatii, nu sa le dea cu suspendare!

maria andries (1349 comentarii)  •  10 februarie 2012, 10:15

Pt. Un_gazar, trebuie sa fi fost o campanie a naibii de agresiva, daca „i-a scos din minti” si pe cei 4 de la Cluj

Bogdan B. (17 comentarii)  •  10 februarie 2012, 11:12

În primul rând, încadrarea faptei este ridicolă: drogatul ăsta nu avea ce căuta la „tulburarea liniştii publice şi ultraj”, ci intră clar la TENTATIVĂ DE OMOR! Durden, întrebi câţi ani de închisoare trebuie să ia pentru un pumn: dacă din pumnul ăla moare un om (cade şi dă cu capul de o piatră sau de asfalt), iei exact atât cât se ia pentru omor!!! Să nu înţelegi nici măcar atâta lucru denotă o inteligenţă extrem de redusă… Consumul de droguri de mare risc nici nu s-a luat în seamă în această parodie de decizie judiciară (!??), iar faptul că individul NU AVEA CE CĂUTA PE GAZON iar a trecut nesancţionat…
Lucian, de ce nu spui CE FAC suporterii clujeni, cum se comportă într-un oraş, nu să te plângi cum sunt trataţi de jandarmi!!? Hai spune cum se leagă de oameni pe stradă şi cum sar la bătaie, nu îndrăzni să minţi că nu e aşa!!! Un prieten de-al meu a „furat-o” de la galeria lui „U”, la el în oraş (!), pe stradă, de faţă cu mama lui (!!), pentru simplul fapt că ţinea cu altă echipă!!! Acei „suporteri” nu trebuie doar urmăriţi, cum spui tu, ci bătuţi să le sune apa în cap, să nu mai îndrăznească să ridice mâna nici să se scarpine în cap!
Merg la meciuri de când mă ştiu, adică de vreo 40 de ani, şi la stadion, şi la sală; de ce niciodată nu am avut nici o tangenţă, nici un incident nici cu miliţia, nici ci poliţia, jandarmii sau gardienii publici??! Pentru că nu m-am dus la un eveniment sportiv nici să mă bat, nici să mă îmbăt, să mă droghez sau să arunc petarde şi să provoc scandal!! Nu te ia nimeni şi te bagă în dubă aiurea, dacă nu faci nimic, măi Ilie Pintilie, nu mai abera! Văd însă că în „gândirea” unora de pe aici a da cu pumnul nu înseamnă că ai făcut ceva pentru care să meriţi să fi pedepsit, vai şi amar de asemenea specimene de neanderthalieni…

Roro (104 comentarii)  •  10 februarie 2012, 11:25

Nu e nici o mirare ca huliganii pitecantropi se apara intre ei.Probabil ca daca Galamaz ii dadea si el un pumn,era condamnat daca pumnul lui avea circumferinta mai mare cu doi milimetri.Liber la acte huliganice.

andreas (31 comentarii)  •  10 februarie 2012, 12:27

pt Maria, la pt Bubu. Nici articolul tau nu tine loc de justitie. Fa ceva, nu stiu ce, intra in politica, confrunta in pemiera, premierul, prin interviu, cu problema complexa a huliganismului. Vezi comentarii, vezi un gazar, asta cred ca a si studiat ceva, nu pare un prost de care oricum sa te temi. Lipsesc legi bune care sa oblige cluburile si statul sa asigure securitatea la diferite evenimente.
Ori fa un Interviu cu sefii lui Twente, echipa care a avut aceleasi probleme ca Steaua cu suporterii ei. Cum a rezolvat? Nu as fi aflat, dar anul trecut nu am primit bilete la casa, a fost greu sa intru, iar acum primesc si trebuie sa refuz bilete proaste, in sector periculos, chiar daca e supravegheat. Iar eu nici nu pot striga, caci pierd repede glasul, nu provoc ca sa fiu nevoit sa ma apar de politisti, poate acolo, un stegulet mic, dar asta accepta oricine. Nu sint cunoscut, asta e!

yaruk (17 comentarii)  •  10 februarie 2012, 12:43

cei care le luati apararea acestor derbedei , as fi curios cum ati reactiona din postura de victime (desi nu va doresc acest lucru)

durden (209 comentarii)  •  10 februarie 2012, 12:51

@gabriel liviu

ar trebui sa citesti mai atent inainte sa te ataci asa.m-am referit la droguri vis-a-vis de ideea ca avea un plan bine pus la punct.doua lucruri care nu prea se pupa,intelegi?n-am zis ca n-ar trebui acuzat din cauza ca era sub influenta drogurilor si nu stia ce face…nu stiu de unde ai tras tu concluzia asta…

Gica Paunescu (2 comentarii)  •  10 februarie 2012, 14:25

Maria draga, imi pare un picut lipsit de mesaj continutul articolului. Personal zic asa; fata de oricare manifestare huliganica pe(in afara ) stadioanelor ), pedepsele trebuiesc sa fie la maximul art. de cod penal unde se-ncadreaza, cu executare si interdictia de-a mai intra pe stadion un nr. de ani. Si sustinute de toate conducerile cluburilor. Servus,

Calu (8 comentarii)  •  10 februarie 2012, 14:57

Pentru incidentul de la Cluj, agresorul trebuie sa mearga la puscarie, dar bine-mi pare cand un jandarm intra-n spital. La cat mai multi! Iar ca proba a injustitiei, stelistul Tweety a facut puscarie pentru o lovitura cu lantul peste picioarele unui cameraman obraznic, care-i baga camera-n fata, iar agresorul drogat al lui Galamaz e liber dupa 45 de zile.

maria andries (1349 comentarii)  •  10 februarie 2012, 15:29

Pt. andreas, ai dreptate, problema huliganismului e complexa si merita tratata ca atare, o sa tin cont de recomandarile tale

gabriel liviu (4 comentarii)  •  10 februarie 2012, 23:13

Buna seara a_fcrb.

Corecta observatia.

Legat de fondul problemei- lucrurile cred ca sunt mai complexe.

Imi spui de eroi Romaniei…Daca ne uitam mai atent o sa observam ca nu prea sunt multi romani autentici in epoca moderna. Eu nu il pun linga simbolurile nationale dar salut gestul lui ca unul de normalitate.

Avem vreo 100-200 de exemple de ‘Martinovici’, de oameni cu comportament normal si cu oarece expunere… Eu zic ca nu.. de aici rezultatul.

Exemplele tale sunt autentice dar sunt din EST si nu inseamna ca sunt corecte.

As putea sa dau exemplul lui Cantona la fotbal sau al Frantei care, chiar cu suspendare, si-a condamnat un presedinte…

Despre sirbi ( pentru mine spatiul ex Iugoslav)… nu uita ca pe unde ne-au prins, ne-au batut iar la fotbal ne sunt nasi.

Liviu

durden (209 comentarii)  •  11 februarie 2012, 14:00

@bogdan b

nu te lega de inteligenta mea ca n-are rost…totusi,pe langa insulta ta absolut gratuita, recunosc ca are logica si cand privesti din punctul tau de vedere.ca nu conteaza ca a dat un singur pumn,conteaza cat de grav a fost efectul.insa trebuie sa recunosti si tu ca 3 ani este de ajuns.in continuare nu mi se parea normal sa fie condamnat la fel ca unul care a incercat sa omoare pe cineva cu un pistol,doar pt ca ambele intra la tentativa de omor.astea fiind spuse,ma retrag din polemica asta pt ca e evident ca e un subiect sensibil si nu vreau sa ma cert cu nimeni

Comentează