Dreptul lui Hizo
După ce a spart norii în Europa, fostul antrenor al Vasluiului a refuzat să fie spărgător de grevă.
FC Vaslui şi-a schimbat, din 2005 pînă în prezent, de 12 ori antrenorul. O medie de doi antrenori pe sezon, aşadar. Media […]
După ce a spart norii în Europa, fostul antrenor al Vasluiului a refuzat să fie spărgător de grevă.
FC Vaslui şi-a schimbat, din 2005 pînă în prezent, de 12 ori antrenorul. O medie de doi antrenori pe sezon, aşadar. Media Stelei este de trei virgulă ceva antrenori pe sezon.
Viorel Hizo a devenit un turist fidel. A avut trei mandate la galben-verzi. Al doilea, din prima parte a sezonului 2008-2009, s-a încheiat destul de abrupt. Antrenorul a fost acuzat că „a folosit ilegal maşina clubului”, după ce i-a fost reziliat contractul. Oficialii moldoveni l-au reclamat la poliţie şi la comisiile LPF, care l-au pus să plătească 8.500 de euro, rate la BMW-ul condus abuziv.
Hizo, şoferul pîrît, s-a întors neabătut pentru un al treilea mandat, în octombrie 2010. La sfîrşitul sezonului trecut, FC Vaslui încheia pe locul trei Liga 1 şi se califica în cupele europene. N-a trecut de Twente, în preliminariile Ligii, dar a ajuns, în premieră, în grupele Europa League. În septembrie 2011, echipa urca 32 de locuri, de pe 194 pe 162, în clasamentul mondial al cluburilor. În decembrie, se afla pe locul 97 în topul IFHHS (Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului). Un salt de aproape o sută de locuri în trei luni. După Steaua (locul 85), Vaslui este a doua cel mai bine clasată echipă din Liga 1.
Motivele invocate „la cald” pentru demiterea lui Hizo nu se bazează însă nici pe cifrele IFHHS, nici pe punctele adunate în Europa, ci pe clasamentul la zi al campionatului. „Nu pot să fiu mulţumit că am ieşit din cupele europene, că sînt pe locul 7!”, a constatat finanţatorul Porumboiu la TV. Există şi un motiv imediat, acela că Hizo a fost de acord cu o grevă a jucătorilor.
Finanţatorul a interpretat protestul ca pe un atentat la propria imagine: „Dau cele mai mari salarii din Liga 1 şi cînd întîrzii cu o lună imediat fac grevă. Nu se poate să fiu discreditat în aşa fel!”. Este cuvîntul lui împotriva murmurului din vestiar. La 90 de zile întîrziere, jucătorii pot depune memorii la Ligă şi deveni liberi de contract. Asta e legea în fotbal.
În Codul Muncii, este prevăzut dreptul la grevă (art. 250 şi 251) („salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale”). Şi, potrivit articolului 218, alineatul 1 din Legea dialogului social (nr.62/2011), încercarea de a împiedica o grevă „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”. Hizo ar fi acţionat ilegal dacă i-ar fi ameninţat în vreun fel pe greviştii vasluieni.
Este adevărat că la FC Vaslui fotbaliştii au salarii mari, printre cele mai mari din Liga 1. Yero Bello, de exemplu, titular de avarie la Zurich, are un salariu anunţat de 20.000 de euro pe lună. Pe seama lui, nu pe-a lui Hizo, a fost pusă iniţial ratarea calificării: „E foarte bun, dar pentru ţările africane, unde se duce mîncare cu găleata!”. Comentariul îi aparţine lui Adrian Porumboiu. Salariul mare compensează, probabil, şi dreptul legal la demnitate în muncă.
Echipa unde, parafrazînd, se duc banii cu găleata s-a împotmolit la finişul în Europa League, pentru că n-a avut rezerve de valoare apropiată cu a titularilor. Nu e vina lui Hizo. Nici pentru salariile restante. Antrenorul e doar antrenor. Nu e manager, ca la englezi, nici vechil, nici spărgător de grevă, nici cîine de pază al conducerii.
La al treilea mandat al lui Hizo, FC Vaslui şi-a „discreditat” finanţatorul, atingînd vîrful propriei sale istorii. Orice i s-ar pune în seamă, acum antrenorul are dreptul să ia cu el, fără riscul de a fi reclamat la poliţie, meritele pentru cîteva dintre cele mai entuziasmante meciuri jucate de echipele noastre în Europa.