Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Come-back Huţu

Handbalul nostru începe 2012 cu optimismul molipsitor al revenirilor

Pentru că este un an olimpic, ne uităm spre „naţionala” de handbal. Pentru că este un an competiţional ca oricare altul, ne uităm la Oltchim.

Cu toată dezamăgirea de la Mondialul […]

joi, 5 ianuarie 2012, 12:07

Handbalul nostru începe 2012 cu optimismul molipsitor al revenirilor

Pentru că este un an olimpic, ne uităm spre „naţionala” de handbal. Pentru că este un an competiţional ca oricare altul, ne uităm la Oltchim.

Cu toată dezamăgirea de la Mondialul brazilian, cu toate că dream team-ul vîlcean a rămas mai mult „dream” decît „team”, aşa ne-am obişnuit. Şi ne-am mai obişnuit cu ceva, cu o prezenţă protector maternă în poarta de handbal. Huţupan pe margine, cu asta e greu să te acomodezi.

Se pare că a fost greu şi pentru ea, de vreme ce şi-a învins teama de a reveni, după doi ani de pauză, de a reveni la 40 de ani, vîrsta la care cei mai mulţi se lasă ori s-au lăsat de mult de sportul de performanţă. „Îmi doresc să-mi ajut echipa, am mult de muncă”. Curajul vine muncind. Pe moment, există o criză de portăriţe, şi la Oltchim, şi la „naţională”, iată un motiv în plus pentru ca Huţu să revină. Pînă în mai, cînd se dispută turneul preolimpic, decisiv pentru participarea la Londra, probabil va reveni şi Paula Ungureanu. Trei luni după naştere reprezintă un timp rezonabil pentru refacere, în handbalul feminin. Nu-i exclus ca Talida Tolnai să prindă şi ea zile de graţie. Prin urmare, Huţupan va avea concurenţă cu zece ani mai tînără. Va reuşi să convingă, va reuşi să se convingă că-şi poate ajuta echipa la fel de mult ca acum cîţiva ani?

Vom vedea, deocamdată, să profităm de tonusul veştii. E genul de ştire care dă încredere. Indiferent că e vorba de Kim Clijsters, cu trofeul de la US Open într-o mînă şi fetiţa în alta. Sau de Oksana Şuşovitina, supergimnasta, revenită în competiţii ca să-i plătească tratamentul copilului. La 36 de ani şi o recentă operaţie la tendonul lui Ahile, germano-uzbeka se pregăteşte de JO. Sau înotătoarea Darra Torres, campioană olimpică la 41 de ani, care s-a reapucat de antrenamente după o operaţie la genunchi. Şi-a anunţat că vrea să-şi apere titlul la Londra. Aurelia Brădeanu s-a întors în team-ul Oltchimului la trei luni după ce-a născut.

De la Rocky I, II etc  la „Cinderella Man”, eroii care revin au priză la public. Ne plac come-back-urile. Ne plac cu atît mai mult cînd e vorba de sport. Iar cînd e vorba de revenirea unei femei, faptul are o valoare demonstrativă mai mare. Vorbim despre corp, despre limitele lui, despre medicină sportivă şi susţinătoare de efort, despre arderi, ţesut conjunctiv şi capacitate pulmonară. Corpul reprezintă materialul de lucru al unui sportiv. Şi, cumva, el e la comandă, el dictează pînă cînd şi unde mai poţi.

Dar cînd apar exemple precum cele de mai sus, te gîndeşti că nu e vorba doar de instrumentul fragil, oxidabil, uzat de efort. Cînd Huţu spune că vrea să revină în teren, nu se bazează obligatoriu pe ce-i spune corpul ei, după doi ani de pauză. Se bazează pe sursa tuturor uluirilor pe care ni le-a furnizat sportul. Pe motivaţie, pe voinţă, pe spirit. Sau „pe caracter”, cum se zice în fotbal. Multă baftă şi revenire în forţă!

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Liviu (31 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 12:51

Cita lacomie…ce foame de bani..a inspirat-o comandanta de la catei….Sper ca e o gluma de SF ION…Daca e asa e mai lacoma ca multe altele….vai si amar…!

un roman (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 13:13

Doar atat: Penibil !!!!!!!!!! A dat chix cu antrenoratul – secund , de portari , de orice – iar acum vrea sa revina , sa faca orice , doar doar o mai castiga niste bani din sport. De , in fabrica e greu !!!!!!!!!!!!!!!!

vasilache (2 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 13:17

faina treaba. se poaet usor vedea ce interes a avut in spate atunci cand le-a facut pe portarite de cacao la cupa mondiala. de parca era dusmanul, nu antrenorul lor. a fost buna portarita dar o duce mintea prea putin si are si un caracter cam de doi lei.

durden (209 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 13:40

sunt curios sa vad cat isi va pune amprenta pe jocul echipei,cata incredere le va da…nu stiu daca impactul va fi atat de mare pt ca ea oricum nu era iesita complet din circuitul echipei,era mereu acolo langa restul fetelor.plus ca mie talida tolnai mi se pare o super portarita.oricum ii urez dnei hutupan-dinu multa bafta!Hai Romania(si implicit Oltchim :P)

Beldean (16 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 13:46

Mi s-a facut greata cand am auzit. Dupa ce ca ea l-a dat pe Tadici afara de la Nationala si s-a insurubat cu nerusinare drept antrenor cu portarii, (ea n-are nici o vina de forma slaba a portarilor nationalei???) a preluat aceasi functie si la Oltchim, sa-i faca umbra lu’nea Voinea cand le cearta parinteste pe jucatoarele care inchid ochii ca sa vada poarta mai bine cand trag la ea.

gogu (3 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 13:59

Penibil probabil crede ca Romania se califica la JO de la Londra si castiga aurul ca sa poata lua renta viagera ca la felul in care vorbeste e clar ca nu le are cu impusul in vestiar si antrenoratul. Talentul, munca si valoare unui jucator nu inseamna si faptul ca o sa fie un antrenor senzational asa ca Hutu vrea sa dea cu mucii in fasole. In loc sa caute talente pentru poarta pe care ea sau altii mai priceputi sa le antreneze ea vrea sa fie pe primul plan. Echipa trebuie sa fie pe primu plan nu un individ. Din echipa poti face parte chiar si ca baiatul cu apa si aia e o functie onorabila si importanta daca iti faci treaba cu seriozitate si dupa un plan stabilit. La noi totul e dupa ureche. O lume minunata careia ii place tot ce inseamna copie nu original si care nu isi da seama ne nivelul sau. Pacat pentru Hutupan poate asa spera sa nu o uite lumea, romanii uita repede valorile, au memoria scurta si in functie de propriul interes. In sportul mondial sunt multe reveniri din care si multe dezamagiri vezi M. Schumacher. Un lucru il sper valoare celorlalte portarite din loturile Olchimului si ale Romanie sa fie peste cea a lui Hutupan de acum 7-8 ani, in felul acesta Hutupan la 40 nu are trebui sa aiba sanse dar am avea cu siguranta si o poarta puternica. PS. Sper sa nu le treaca prin cap si Marianei Tarca, Cristian Gatu, Birtalan, Gruia etc. sa revina. Investe in tineri utilizand cunostintele „batranilor”!!!!!!!

Grigoroiu George (14 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 14:07

Nu cred ca e vorba de bani.A vazut ca am fost catastrofe in poarta la mondiale.Hutupan se consuma foarte mult pe banca, am vazut ca nu stia cum sa le mai motiveze pe fete, le schimba permanent in poarta, le incuraja dar degeaba.Poate asa se vor ambitiona si restul fetelor.
Sa vedem ce se intimpla si la canotaj, unde cand se apropie olimpiada revin veteranele si luam medalii la 8+1,
altfel ar fi prapad si acolo.

banks (41 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 14:26

Eu cred in seriozitatea ei, nu stiu sa fi amagit vreodata sportul. Ii urez succes.
Despre comentariile de mai jos.. mai bine nu spun nimic.

Suporter valcean (4 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 15:13

Maria, in sportul romanesc trecem de la o dezamagire la alta pentru ca optimismul nostru vine din nimic.
Putin realism nu ne-ar strica.
Luminita Hutupan nu are simtul ridicolului si nimeni nu vrea sa-i spuna asta, incurajand-o sa se umple de penibil.
Daca maine i se va cere pensionarea tocmai de cei care ieri o ovationau si o cariera de exceptie se va sfarsi jenant vom da vina tot pe spatiul mioritic?! Iti vei reaminti atunci, Maria, ca si tu ai incurajat-o sa revina?
Sa auzim numai de bine!

xolv (12 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 16:16

Faptul ca mental, Tolnai si Paslaru erau niste fetite speriate de 5 ani nu e vina lui Hutupan. Ce mai poti invata niste portarite de 30 de ani ?
E opera marelui Radu „haideti ca se poate” Voina. Prestatia portarilor a fost data de inexistenta apararii. Chiar si acum, Bese si Luca ar fi fost peste apararea noastra de la Mondial.

utaaradan (34 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 16:23

eu astept cu nerabdare, ca la J.O. sa ne reprezinte iolanda balaj la atletism.

SPIDER (6 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 17:08

BRAVO UTAARADAN ESTI TARE.cred ca si la fotbal ar putea reveni RICA RADUCANU si altii.

Mircea (40 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 17:41

Se pare ca cei ce comenteaza negativ nu au jucat niciodata handbal si nicidecum ca portar. Un portar de handbal poate fi competitiv chiar si la 42-43 ani…

DVD (28 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 17:53

trist este ca nu avem viitoare portaritze de viitor;cit despre revenire sper sa fie de bun augur!
ultima stire a lui copos „cum nu avem portar de rezerva si daca tot se scufunda planeta RICA RADUCANU o sa revina intre buturi! si sa vezi frate circoteca atacantii adversi se vor sparge de ris la gag-urile lui RICA,iar poarta RAPID-ului o sa ramina intacta

maria andries (1349 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 18:38

Pt. Liviu, trei trofee in Liga Campionilor, un titlu de vicecampioana mondiala, cel mai bun portar la CE 2000 si la CM 2005, 199 de meciuri la „nationala”, cita lacomie, spui tu

bimbi79 (32 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 18:44

Şi bunica a fost fată mare…

Io ştiam că bătrâneţea aduce înţelepciune, maturitate şi alte chestii de acest gen.

Se pare că la Huţu fenomenul este invers: a fost înţeleapta şi matură la anii tinereţii, iar acum PROSTIA pune stăpânire pe ea.

Huţu, te faci de râs, dai cu piciorul la o carieră strălucită !
Hutu, crezi că mai ai vigoarea şi reflexele din tinereţe ? Crezi că te poţi opune torpilelor din Liga Campionilor ?

Chiar dacă se vor mai lovi 2-3 mingi de tine, nu poţi face faţă, nu mai poţi reveni unde ai fost cândva…

bimbi79 (32 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 18:45

PS – O seara buna, frumuseţe…

joaca handbal! (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 21:51

trebuia neapărat sa apara si „fotbal” in promovarea celui mai bun portar de handbal feminin din lume ! in rest sa sperăm ca jocul cu mingea la semicerc o sa va scoata din performanţele nonsportive becaliste la JO chiar cu hutu

cla (94 comentarii)  •  5 ianuarie 2012, 23:19

TOT RESPECTUL PENTRU INTREAGA CARIERA, DAR MAI BINE SI-AR VEDEA DE VIATA IN CONTINUARE. REVINE PAULA UNGUREANU, IAR TOLNAI NU E SLABA, APARAREA ROMANIEI A FOST SUB ASTEPTARI.

Veronica (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 0:44

e greu sa facem o comparatie cu Clijsters care a revenit in circuitul profesionist de tenis la 26 de ani:) Nu inteleg de ce nu incercam sa promovam handbalul prin scoli, prin centre sportive, pentru a avea in viitor o arie de selectie mai extinsa. In schimb incercam resuscitarea unei jucatoare, care intr-adevar a fost exceptionala, dar care nu stiu exact cat se pliaza stilului modern in care se joaca handbalul in ziua de azi.

Strabo (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 9:59

Cu tot respectul pentru doamna Huţupan, cel mai bun portar din vremurile noastre rămâne Cecilie Leganger, cu toate că nu mai apără demult poarta Norvegiei, ci doar a echipei de club.

Ady (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 10:23

Nu, nu e posibil. A trasin portarite la mondiale pt a-si pregati propriile buzunare. Stiam ca e caracter infect , dar nici chiar asa . A tras in toti antrenori pe care ia avut la nationala , fara exceptie **** Dar iese urat din scena … Lacomia o dezintegreaza moral si uman…

Tom (20 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 9:46

N-ati inteles nimic!Hutu n-o sa apere decat in cazuri disperate(accidentari ale celorlalta de ex).In mod sigur,Ungureanu n-o sa poata fi in forma dupa accidentarea grava si sarcina.Hutu se antreneaza pt. a putea fi folosita in caz de nevoie(cum a fost Iordanescu in finala din 1986 cu Barcelona.La CM si apararea si poarta au fost varza…de fapt toata echipa.Probabil ca trebuie schimbat ceva la nuvel de conducere/antrenori.Asa cum dadea Tadici cu ele de pamant,avea performantze…probabil ca asta e mpdelul…

vali (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2012, 12:23

sunteti niste prosti, niste incapabili sa judecati drept. acest portar are handbalul in venele sale, in minte si in spirit, asa ca lasati comentariile acide la adresa ei, sa va fie rusine. cine sunteti voi s o judecati inainte de a incerca sa ne arate ca e cea mai buna. cine ati vrea voi sa apere poarta Oltchimului sau pe cea a Romaniei? voi nu vedeti ca Tolnai e varza..ca straniera e pe nicaieri in poarta??? fara Hutupan si p.Ungureanu suntem pe nicaieri!!! Iti doresc din inima mult succes…si tot respectul meu pt revenirea ta!!!

Comentează