Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Patzaichin. „Iar ca sentiment, un cristal”

Acum 26 de ani, Ivan Patzaichin s-a retras din activitate. Autorităţile vremii au decis să aprobe realizarea unui film despre el. „Tema oficială era ceva cu «bravii noştri sportivi», «salba de medalii»”, îşi amintea regizorul Bose Paştină, într-un interviu din […]

vineri, 25 noiembrie 2011, 6:55

patzaichin1.jpgAcum 26 de ani, Ivan Patzaichin s-a retras din activitate. Autorităţile vremii au decis să aprobe realizarea unui film despre el. „Tema oficială era ceva cu «bravii noştri sportivi», «salba de medalii»”, îşi amintea regizorul Bose Paştină, într-un interviu din „Observatorul Cultural”.

Pe atunci, regizorii de la Studiourile Sahia aveau normă: cinci filme, a cîte zece minute, pe an, ca să-ţi justifici salariul. Culmea, cele care mai „miroseau a libertate” erau filmele de protecţia muncii, spunea Bose Paştină. Nu aveau nevoie de avizul Consiliului Culturii.

Pînă la urmă, filmul despre Patzaichin, „Iar ca sentiment, un cristal” (titlul e un vers dintr-un poet grec, laureat cu Nobel) a ratat tema cu „salba de medalii”. E un film-portret al lui campionului, deşi la vremea respectivă nu erau permise decît portretele perechii oficiale. Şi, aşa cum apare prezentat într-un un catalog francez al documentarelor, „scoate în evidenţă singurătatea acestui mare sportiv, mai degrabă decît importanţa performanţelor sale”.

În săptămînile de filmare, Patzaichin n-a mai fost aşa singur, cu echipa de operatori şi sunetişti după el, prin Deltă. În 1987, filmul a fost terminat, predat autorităţilor şi lansat. N-are dialog, n-are comentariu, „nu exista riscul să se audă ceva neconvenabil”, explica regizorul. Pe ecran apar din cînd în cînd date despre campion. „Avem un film-portret care e beton într-o lectură politică şi care e totuşi cinema”. E alb-negru şi durează 11 minute. Mai puţin decît un jurnal de ştiri sportive din zilele noastre.

Cu avizul cenzorilor, „Iar ca sentiment, un cristal” a trecut graniţa, vîslind în singurătate ca Patzaichin. A luat Marele Premiu la Festivalul de Film Documentar din Tunis. Regizorul a aflat şi el de trofeu din presa sportivă: „Mie România Film a uitat să-mi spună. La cîteva săptămîni după asta, Ovidiu Ioaniţoaia a descoperit o notiţă într-un ziar franţuzesc. M-a sunat la Sahia, a scris în «Sportul», a făcut un pic de tam-tam…”

Filmul se fărîmiţează undeva, într-un depozit. Regizorul Bose Paştină s-a stins acum cîţiva ani. Ziarele de sport sînt color acum şi au ediţii on-line. Patzaichin a împlinit 62 de ani. La mulţi ani!ivan.jpg

Comentarii (14)Adaugă comentariu

a (4 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 19:39

Articolul e fenomenal.

Marian Tataru (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 19:44

Stiu ca pentru majoritatea nu este important dar daca tot ai invocat un laureat Nobel, fie el si pentru Literatura, aminteste-i numele te rog. Ok, daca nu stiai este:Odysseas Elytis – Wikipedia
ro.wikipedia.org/wiki/Odysseas_Elytis

Adrian (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 19:56

La multi ani marelui campion. Si filmul unde il gasim ?

Mariko san (8 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 19:58

LA MULTI UNUI MARECAMPION!

Opusul lui Geoana (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 21:35

Si el nu spune nimic …

Flaviu (15 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 21:40

Personal il consider pe Ivan Patzaichin cel mai mare sportiv roman. Evident ca nu a beneficiat de expunerea unui Dobrin, Nastase sau Hagi dar mie mi se pare un sportiv exceptional – numarul 1 al sportului romanesc. La Multi Ani si multa sanatate!

victor L (165 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 22:15

La multi ani, domnule Ivan Patzaichin.

Caligula (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 7:29

La multi ani! Cel Mai mare sportiv roman!

cornel_3934 (5 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 8:00

La Multi Ani !!! lui Ivan Patzaichin, campionul tacut

ioan (10 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 8:11

cel mai mare sportiv roman in viata .

Corson (14 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 13:08

L-am vazut, intr-o sala de cinema, prin ’88.
Pe vremea aia nu erau reclame inainte de filmul artistic de pe afis, film despre care nici nu-mi aduc aminte nimic. Nici despre ce, nici cu cine, nimic.

Filmul alb-negru al lui Bose Pastina mi-a ramas in minte. Din cele aproape 2 ore petrecute in sala de cinema, imi amintesc doar primele 10 minute. Lista medaliilor ce curge pe ecran, in tacere, la final, te face sa te simti mic. Inexistent.

(Si eu il consider pe Patzaichin cel mai mare. Poate alaturi de Nadia.)

maria andries (1349 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 16:46

Pt. Corson, din nefericire, documentarele lui Bose Pastina le mai vezi doar la proiectiile ICR in Stockholm sau Madrid

Corson (14 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 17:32

Deci nu e chiar totul pierdut! Poate-l pune pe net cineva, cindva.

durden (209 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 18:59

Dupa parerea mea Ivan Patzaichin este unul dintre cei mai mari sportivi romani!Il admir enorm si cred ca ar avea multe lucruri de spus sportivilor de azi,daca l-ar asculta cineva.Oricum, ii doresc multa sanatate si momente frumoase alaturi de cei dragi!La multi ani!!!

Comentează