O echipă hingherită
Becali are probleme cu finanţarea de la stat în programul „Primul Stadion”
Steaua a pierdut procesul cu Armata. Nu e o sentinţă definitivă, poate fi atacată în apel. Sau clubul poate achita din pungă cei 400.000 de euro, restanţe la […]
Becali are probleme cu finanţarea de la stat în programul „Primul Stadion”
Steaua a pierdut procesul cu Armata. Nu e o sentinţă definitivă, poate fi atacată în apel. Sau clubul poate achita din pungă cei 400.000 de euro, restanţe la chirie, utilităţi şi penalităţi de întîrziere. Cu cîţiva ani în urmă, înainte de criză, în plin boom al imobiliarelor în România, şeful Stelei încerca să obţină în concesiune şi terenurile din jurul stadionului. Se vorbea despre un complex comercial lîngă arena din Ghencea, despre investiţii de milioane de euro. A venit criza, au trecut alegerile şi lucrurile s-au aranjat altfel decît se aştepta finanţatorul Stelei.
În ianuarie 2010, Ministerul Apărării a crescut chiria la stadion, de la 20.000 de euro pe an la 300.000 de euro. Moment în care Gigi Becali s-a declarat „hingherit în propria lui ţară” şi „luat la mişto” de Armată. De semnat, a semnat noul contract, valabil pînă în 2014, explicînd că a fost luat din scurt şi n-a avut timp „să ies la televizor să mă plîng”. Dar, după cîteva luni, în iulie 2010, a decis să rupă actul unilateral.
Steaua, echipa, a fost „hingherită” prin ţară, acum riscă să fie executată silit, cu sechestru pe drepturile federative asupra jucătorilor. Nu e o sentinţă definitivă, poate fi atacată cu apel. Şi nu e nici ultimul episod din conflictul Becali versus Armată, cu Steaua în rol de încasator. Singurul lucru bun din toată această poveste este că, într-un final, se va tranşa încîlcita chestiune a cluburilor fost departamentale.
Cînd se defineşte drept „singurul patron din fotbalul românesc care bag atîţia bani în chiria stadionului”, Gigi Becali nu precizează al cui patron este de fapt. Acţionarul principal la FC „Steaua” Bucureşti SA, înfiinţată în 2003, cu sediul în Aleea Alexandru nr.1, este cumnatul său, Constantin Geambazi. Din februarie 2011, acesta deţine 56 la sută din acţiuni, fiul său, Vasile Geambazi – 37 la sută, Tomaida Bădescu – 4 la sută şi Marius Ianuli – 3 la sută. Nicăieri în acte nu apare numele lui Gigi Becali. Oficial, funcţia lui la club este aceea de a se plînge la televizor. „În rest, toţi primesc bani gîrlă de la primării, consilii judeţene şi tot aşa!”, s-a revoltat omul care acţionează punga.
Geambazi, tatăl şi fiul, sînt vechi colaboratori al lui Becali. Au preluat împreună serele Popeşti-Leordeni, adică 90 de hectare de teren la marginea Capitalei, la 10 la sută din preţul real. „Eu doar le-am dat banii!”, a explicat Becali. Nepotul Vasile Geambazi a preluat în numele lui Becali ARCOM SA, o companie de construcţii, al cărei obiectiv era să primească fonduri garantate de Stat în baza programului „Prima Casă”. Cînd Guvernul le-a recomandat constructorilor să lucreze şi „pe banii lor”, Becali a anunţat că refuză să participe la licitaţii.
Acum, cînd Armata îl somează să plătească mai mult pentru stadion, finanţatorul Stelei face apel la Preşedinţie. Nu e o manevră tocmai fair-play. Afacerile cu statul sînt, la urma urmei, afaceri ca oricare altele. Se aplică filosofia clasică de acvariu liber-schimbist: întotdeauna se găseşte un peşte mai mare şi mai solzos decît tine. În cazul lui Becali, care „doar dă banii”, s-a găsit, ca să spunem aşa, o turmă de peşti.