Să lăsăm justiţia să facă şi treaba CCA-ului!?
Nu întîmplător, de cîte ori oficiază arbitrii citaţi la DNA, fotbalul nostru are o zi proastă
Poate Andrei Chivulete este un arbitru slab. Poate a avut o zi proastă. Şi, dacă nu s-ar fi prezentat ca martor la Parchet, în […]
Nu întîmplător, de cîte ori oficiază arbitrii citaţi la DNA, fotbalul nostru are o zi proastă
Poate Andrei Chivulete este un arbitru slab. Poate a avut o zi proastă. Şi, dacă nu s-ar fi prezentat ca martor la Parchet, în dosarul „Mită în elicopter”, scandalul de la Petrolul – Voinţa, 4-1, ar fi trecut neobservat, în rutina zgomotoasă a Ligii 1. Chivulete jr. a dat două penaltyuri pentru gazde, unul pentru oaspeţi, plus două „roşii”, tot pentru oaspeţi. Trăgînd linie, sibienii au avut o zi şi mai proastă decît „centralul”.
Dintre arbitrii nominalizaţi în ancheta „Mita din elicopter”, Chivulete a strîns cele mai multe delegări, trei, la meciurile lui FCM Tîrgu-Mureş. „Nu credem că e întîmplător”, au notat procurorii în motivaţia prezentată judecătorului.
Cercetările continuă. Imediat după arestarea lui Vasile Avram, fiul său a fost înlocuit în brigada meciului Pandurii – Astra. „Sînt în stare de şoc”, a explicat Marius Avram, care a revenit între timp şi a oficiat etapa trecută la Mioveni – Vaslui. Etapa asta, n-au fost delegaţi nici el, nici fratele său asistent. Apar, în schimb, Colţescu (la Concordia – CFR), Deaconu (la Pandurii – Gaz Metan) şi Dragoş Istrate (la „U” Cluj – FC Braşov). Asupra acestor arbitri planează suspiciuni de blat, numele lor sînt consemnate într-un dosar penal.
Singurii „menajaţi” sînt fiii fostului şef al CCA. Previzibil. Noul preşedinte al Comisiei a anunţat că doreşte modificări pe lista FIFA, că va tăia nepotismul din rădăcină. Dar nu doar nepotismul e problema aici. Problema e imaginea instituţiei. Problema e atitudinea lejeră, relaxată a lumii fotbalului faţă de justiţie. Florin Prunea a fost demis din funcţia de director al Departamentului de relaţii internaţionale al FRF după şi numai după ce a fost învinuit oficial. Şi chiar şi atunci, Mircea Sandu a vrut doar să-l suspende, „pînă cînd instanţa se va pronunţa”. Victor Piţurcă, acuzat de favorizarea infractorului în Dosarul „Valiza” (1.025 de zile de la trimiterea în judecată, conform Hotnews.ro), n-a intrat „în stare de şoc”, dimpotrivă. A revenit la conducerea „naţionalei”. Gheorghe Popescu, inculpat în Dosarul Transferurilor, a fost trimis în Comisia de Disciplină a UEFA. Dumitru Dragomir a condus Liga fără întreruperi în toate cele 1225 de zile cît s-a judecat dosarul „Mită la LPF”, în care figura ca acuzat. Oficialii şi arbitrii din Dosarul Piteşti au fost „reabilitaţi” în structuri. Gheorghe Constantin e preşedinte de club, Corpodean e preşedintele AJF Alba! Votează la Adunările Generale!
Delegarea arbitrilor implicaţi în scandaluri de corupţie reprezintă un risc de imagine pentru CCA, pentru breaslă şi pentru competiţie în sine. Prezumţia de nevinovăţie? O încalcă oricum şefii de cluburi, care se isterizează, calomniază şi insultă arbitrii etapă de etapă. Poate Andrei Chivulete a avut o zi proastă. Poate e un arbitru slab. Poate a intrat „în stare de şoc”. Dar, după implicarea în „Mita din elicopter”, chiar nu mai contează. Este expus ca material didactic la stîlpul infamiei.
În aprilie 2004, Ion Crăciunescu, şef al CCA şi pe atunci, era chemat la Senat, la Comisia de cercetare a abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii (ce nume lung şi ambiţios, nu?). Îl reclamase Florin Chivulete, tatăl, după ce fusese retrogradat în Liga a III-a. „Nu am nimic personal cu Chivulete, dar el a făcut în presă declaraţii calomnioase la adresa mea şi a CCA”, a explicat Crăciunescu în faţa senatorilor.
Declaraţiile în presă atîrnau şi atîrnă, se pare, mai greu, decît motivaţia procurorilor, care susţin că juniorul Chivulete apare „nu întîmplător” de trei ori la meciurile lui Tg. Mureş. Şi ăsta nu e un compliment pentru presă. Nici pentru civilizaţia autonomă a fotbalului.