Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dacă fază litigioasă nu e…

Şefii de cluburi cred că arbitrii nu merită nimic din drepturile TV. Nici pe partea economică, nici pe cea artistică. Oare?

Vasile Avram a cerut partea CCA din drepturile TV. „Măcar unu la sută”, cam un milion de euro, adică. […]

vineri, 1 iulie 2011, 2:21

Şefii de cluburi cred că arbitrii nu merită nimic din drepturile TV. Nici pe partea economică, nici pe cea artistică. Oare?

Vasile Avram a cerut partea CCA din drepturile TV. „Măcar unu la sută”, cam un milion de euro, adică. Şi nu pentru creşterea baremurilor, ci pentru formarea arbitrilor. În alte campionate, aşa se procedează. În Franţa, de exemplu. La noi, banii din drepturi se distribuie cluburilor şi şefului Ligii.

„Dragomir îşi ia cinci la sută!”, şi-a motivat Avram cererea. Cinci la sută, adică în jur de cinci milioane de euro adjudecate pentru formarea noii generaţii de şefi ai LPF! Arbitrii n-au decît să urmeze şcoala vieţii. „Nu putem să dezvoltăm fotbalul fără să dezvoltăm şi arbitrajul!”, spune Avram. A cerut bani pentru formare. Nu pentru barem. Bugetul CCA (sub un milion de euro anual) este parte integrantă din bugetul FRF. Veniturile provin din cotizaţii şi taxe proprii, din finanţări externe pentru programe de arbitraj, de la Federaţie şi din „alte surse”. Aici ar putea fi incluse drepturile TV. Dar şefii de cluburi au spus „Nu!”. Ei îi plătesc pe arbitri la bucată, pe meci, nu pe viitorii arbitri, din fotbalul viitorului. Ceea ce urmează după potopul înjurăturilor de etapă nu e treaba lor.

Conducătorii din Liga 1 girează numai proiectele de azi pe mîine. Cinci milioane de euro – partea economică  a lui Dragomir. Nimic pentru arbitraje mai bune. Sigur că toată suflarea din fotbalul nostru vrea, pe partea vorbită, „centrali” impecabili şi tuşieri perfect plasaţi. Dar probabil se aşteaptă ca brigăzile de superarbitri să pice pe teren ca perele mălăieţe (sau ca drobul de sare?!), fără efort, fără cheltuială, fără bătăi de cap cu supervizori străini, cum
e Collina la ucraineni sau Rosetti la ruşi.

Cînd e vorba să fie făcuţi cu ou şi cu oţet, arbitrii fac parte – trup, suflet şi tendinţă – din joc. Poate asta e şi ideea. Arbitrajele bune nu servesc interesul spectacolului. Nici pe partea artistică, nici pe partea economică. Despre ce s-ar vorbi, plînge, blestema şi spumega după meciuri? Care-ar fi cota de piaţă a Ligii 1 fără fazele litigioase?
Din cele 101,84 milioane de euro din drepturile TV, mai mult de jumătate reprezintă preţul subînţeles al greşelilor de arbitraj şi al recitalurilor pe marginea lor. Într-un fel, să contribuie la creşterea nivelului arbitrajelor ar însemna pentru şefii de cluburi să-şi falimenteze afacerea şi să-şi varieze monologul.

Dacă Vasile Avram ar fi cerut bani contra penaltyuri neacordate (fără de care campionatul nostru nu ar mai fi la fel, ar fi altul, poate ar fi campionatul Bulgariei!), cine ştie, ar fi primit alt răspuns de la şefii de cluburi. Putea pretinde daune morale şi de imagine („Există anumite limbaje ale conducătorilor care nu ne fac cinste!”, crede Balaj). Sau putea vorbi pe şleau şi cere taxă de protecţie („Banii jos sau vă arbitrăm corect!”). Dar aşa, a avut proasta inspiraţie să ceară finanţare pe un proiect pe termen lung tinzînd la infinit. Cum ar zice un clasic recent promovat, asta cam sună aşa, a „japcă”.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

eu (6 comentarii)  •  1 iulie 2011, 14:39

La placinte inainte , la razboi inapoi . In mod normal si sanatos tot ce se incaseaza la LPF (FRF) ar trebui sa intre la bugetul general al ligii (federatiei) si apoi facuta partea de cheltuieli . De ce sa incasezi din drepturi TV o suta de milioane si sa dai 5% si restul la cluburi apoi sa te vaiti ca nu avem stadioane sau centru juniori , ca fotbalul romanesc este sarac , ca arbitrii in liga a 3 a fug prin porumb si restul luam de la Dragomir si Gigi 🙁

loco (1 comentarii)  •  1 iulie 2011, 15:06

Ca ce chestie sa dai la arbitrii bani din drepturi tv. La o adica si noi supoarterii vrem ca, de, fara suporteri fotbalul nu are rost, nu? Observatorul? nu vrea si el un procent acolo?
Iar aia 5% care ii ia mitica e prea din calea afara, cred ca trebuie arestat pentru treaba asta. Pune capac. El are slariu mare, de fapt foarte mare, ce rost are sa ia procentaj din munca pe care o face si care e deja platit pentru asta sa faca, nu e asta sarcina lui? Sint satul pina peste cap de smecheri si hotzi.

criticul (20 comentarii)  •  1 iulie 2011, 15:12

D.-ra Maria Andries,nu-i mai aparati pe arbitrii,ca-s niste magari!Bine fac cei de la L.P.F.ca nu le dau nici un sfant!Pai chiar credeti ca dac-ar primi C.C.A.-ul 1% ca sa formeze arbitrii s-ar face ceva?Dupa aceea ii ,,formeaza”presedintii de cluburi cu plicuri si alte chestii de genul asta de nu se vad!Bine zic unii presedintii de cluburi, poate se enerveaza si cer despagubiri de la arbitrii,la cum au arbitrat in ultimul timp. 🙂 Iar unii dintre ei ar merita sa ajunga-n puscarie,fiindca au furat multe echipe de multe puncte pe care le-ar fi meritat pe teren,ei fiind promovati pe pile in Liga 1 la categoria,,exceptional”.

JwP (1 comentarii)  •  1 iulie 2011, 15:28

Respect pentru articol, unul de nota 10+.
@Criticul, fii arbitru, fa parte din viitor si dupaia sa iti permiti sa tastezi, pana atunci „Mucles”

maria andries (1349 comentarii)  •  1 iulie 2011, 15:46

Pt. loco, probabil se va ajunge si la asta, spectatorii sa ceara bani sa vina la meciurile din Liga 1 🙂

Andrei 2/3 (10 comentarii)  •  1 iulie 2011, 16:18

Ar trebuii dati 5% la arbitrii si abonament GSM de la DNA pentru ai feri de tentatia plicului.

flo_ax (6 comentarii)  •  1 iulie 2011, 16:20

cata vreme arbitrii vor fi fii, nepoti si pilosi, ce fonduri de formare visati? D-soara Andries are fantezii ca in arbitraj se intra pe criterii obiective, de performanta si competenta. Atunci cum d-l Avram are 2 fii, din care unul, sistematic face praf meciuri in liga 1, iar ca rasplata arbitreaza derbiuri si meciuri importante! Deci vor bani sa-si formeze odraslele, in timp ce arbitri capabili, dar fara pile, isi veacul in divizia C?

un fost arbitru (1 comentarii)  •  1 iulie 2011, 18:54

Problema arbitrajului romanesc este managementul dezastros. Nu este nevoie de 1 milion de euro pt ca arbitrii tineri sa creasca in valoare. Adevarata problema e cancerul din conducerea cca. Cit timp nu se respecta nici un criteriu obiectiv de promovare si apreciere nu se va schimba nimic in arbitrajul romanesc. Priviti-l pe avram senior ce lectii de analfabetism ne serveste si extrapolati la toata comisia centrala. In Rusia au adus un manager la conducerea cca , nu un ajutor de mecanic de locomotiva ,obedient nasului si cluburilor, nepasator cu arbitrii, contand doar propriile odrasle !!

FisherKing (21 comentarii)  •  1 iulie 2011, 20:18

Observ cu tristete, ca majoritatea au comentat fara sa inteleaga ironia din articol. Pacat…

Dorin (46 comentarii)  •  1 iulie 2011, 21:34

Pai arbitrii daca sunt baieti destepti nu intra pe teren: pai domne, tu ma filmezi pe gratis????
sau nu mai vorbesc la televizor ( a nu, asta ar fi prea frumos)… forme de protest sunt nenumarate, sa aiba ei bilute sa le puna in aplicare 😉

c (3 comentarii)  •  1 iulie 2011, 22:17

k

Adi (95 comentarii)  •  2 iulie 2011, 1:12

Nu inteleg ce legatura are impartirea banilor cu sportul?
Gigi si Mitica au facut din sport o batalie pentru impartit banii, si uite unde au ajuns. Eu stiam ca sportul e o lupta in teren, intre oameni cu abilitati si aptitudini fizice, nu o lupta intre functionari pentru 2 lei sau 2 miliarde…

george (1 comentarii)  •  2 iulie 2011, 4:54

Propun ca dupa terminarea meciului ,ocomisie neutra, in functie de prestatie , sa acorde sau nu recompense materiale arbitrilor

Comentează