Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nu s-a investit pentru cîrnaţi!

Cum se va comporta Primăria cînd va avea bani de luat, nu de dat, din National Arena?

Primăria din Gdansk a organizat licitaţie pentru a atribui numele stadionului construit pentru Euro 2012. În schimbul a 35 de milioane de euro, […]

luni, 20 iunie 2011, 1:58

Cum se va comporta Primăria cînd va avea bani de luat, nu de dat, din National Arena?

Primăria din Gdansk a organizat licitaţie pentru a atribui numele stadionului construit pentru Euro 2012. În schimbul a 35 de milioane de euro, arena se va chema, timp de cinci ani, PGE, acronimul unei companii producătoare de electricitate şi gaz metan. Un fel de ENEL plus Transgaz al lor. Pe stadionul din Poznan, se fac deja vizite plătite la stadionul abia terminat. La început, doar o dată, apoi, la cererea publicului, de două ori pe săptămînă.

National Arena (titlu în lucru?) se afla abia pe trei sferturi gata cînd şi-a deschis porţile, în aprilie, pentru 20.000 de bucureşteni. Metode de a recupera, cel puţin, investiţia în primul nostru stadion Elite există. Important este ca banii să ajungă înapoi la bugetul de stat. Stadionul va fi deţinut de Primărie şi gospodărit de o firmă, care se va ocupa de gestionarea arenei, de la tarabe la scena pentru concerte, de la chioşcurile de răcoritoare la parcări.

Numele firmei nu se cunoaşte, deocamdată, pentru că nu s-a organizat încă licitaţie. Într-o emisiune TV, primarul Oprescu dă vina pe Consiliul General, care a amînat de două ori fixarea unei date. Şi adaugă că va fi o „licitaţie internaţională”. Ca orice funcţionar de rang înalt, edilul Capitalei este supus unor presiuni specifice: „Au început unii deja cu «vreau magazinul ăla pentru cîrnaţi!», «vreau şi eu magazinul de muştar!»”.

Lucru hotărît, 234 de milioane de euro (parţial explicaţi), cît a costat stadionul, cu tot cu acte adiţionale, nu vor fi amortizate din cîrnaţi, fie ei şi de Cartea Recordurilor. Atribuirea contractului de gestionare a National Arena reprezintă o miză mult mai consistentă. Atît pentru primar, cît şi pentru angrenajul de interese numit Consiliul General.

Normal ar fi ca atribuirea să se facă printr-o licitaţie. Dar, în ciuda intenţiilor declarate la TV, Sorin Oprescu nu se cramponează de licitaţii cînd vine vorba de anumite contracte. În preţul stadionului, intră şi 87.000 de euro, pentru servicii de consultanţă, achitaţi firmei SC Louis Berger SRL. Atribuirea contractului s-a făcut direct, „din motive tehnice”. Şi nu este singurul contract semnat astfel de respectivul SRL cu Primăria Capitalei.

Chiar şi cu licitaţie, se fixează doar un preţ provizoriu. Cu „mîrlanii”, cum i-a numit Sorin Oprescu, de la Max Bogl&Astaldi, Primăria Bucureşti a colaborat la două mari proiecte: Pasajul Basarab şi National Arena. La ambele, sumele prevăzute iniţial s-au dublat, prin acte adiţionale. De la 134 la 255 de milioane de euro, în cazul pasajului, de la 119 la 234 de milioane de euro, în cazul stadionului.

„Dacă după 20 de ani vorbim de bani pentru un stadion în România, înseamnă că am pierdut 20 de ani!”, spunea Lupescu în mai. Dar cine vorbeşte de bani? Vorbim de „cîrnaţi, muştar”. În cazul gestionării National Arena, există şi alte variante, pe lîngă licitaţie: un parteneriat public-privat, de exemplu, prin încredinţare directă. Fireşte, după îndelungi consultaţii.

Primăria poate cere o sumă fixă sau o cotă parte din banii produşi de stadion. Va fi interesant de văzut cum se comportă edilul Oprescu atunci cînd are de luat, nu de dat, bani. Poate spune că timpul presează, că firmele nu se înghesuie, că e criză, că nu e criză. Nu poate spune că National Arena este o gaură iremediabilă la buget.

Dacă din fotbal, fotbalul nostru, românesc, se cîştigă bani, cu atît mai mult stadioanele de fotbal ar trebui să fie profitabile. De preferat, pentru contribuabili

Comentarii (16)Adaugă comentariu

marin (11 comentarii)  •  20 iunie 2011, 14:08

dar ce aveti fratilor cu carnatii???? vreti sa fie – ca inainte – doar seminte???

hattrick (2 comentarii)  •  20 iunie 2011, 14:19

Marine tata… daca atat te duce mintea… macar tine chestiunea asta delicata pentru tine. Pe lume exista mai multe chestii importante decat semintele si (sau) carnatii. Dupa ce vei face o vizita pe un stadion civilizat din UCL, in care oamenii se aseaza acolo unde au biletul (sunt curios daca pe N.A. se va rezolva aceasta problema…) atunci poate vei fi in masura sa comentezi…

PS. Daca asta ai inteles tu din acest articol… no comment!

vld (1 comentarii)  •  20 iunie 2011, 14:46

Un fel de Termoelectrica + Enel + Romgaz ai vrut sa spui… in rest stai cu ochii pe ei sa nu faca magarii, dar mai renuntati si voi la titlurilea astea manelistice

ANTI OPRESCU // PRO BASESCU (1 comentarii)  •  20 iunie 2011, 14:50

Dacă tolontan e portocaliu tu cum puteai sa tii cu adversari! RUSINE

ValiD (36 comentarii)  •  20 iunie 2011, 14:52

@hattrick Problema locurilor poate fi rezolvata… a educatiei, in schimb, ma indoiesc!!! Vei auzi replici ca: Dar ce, ba, ai venit la teatru???
stai, in plm pe un loc si tu… hai, frate, ce plm???! crezi ca vezi mai bine de aici? etc…
marin ramane la seminte – carnatii sunt deja maximul de civilizatie pe care il cunoaste!!!
S-auzim de bine!

Hmm (1 comentarii)  •  20 iunie 2011, 15:09

Sunt curios de ce esti atat de inversunata impotriva lui Oprescu in conditiile in care lucrarile pe care le amintesti in articol SUNT TERMINATE!
Vorbesti prea putin despre un Consiliu General care i-a pus numai bete in roate incercand sa dai vina pe primarul general.
Sper sa nu mai citeasca multa lume blogul tau ca vorbesti prea urat despre oameni care au facut treaba in Bucuresti.

Vasi (3 comentarii)  •  20 iunie 2011, 15:10

in incinta multor stadioane din Europa, sunt puncte de vanzare a carnaciorilor, hamburgi, sandwisuri, bere, racoritoare.

dunedenisip (1 comentarii)  •  20 iunie 2011, 15:18

De curand am vizitat un stadion de Champions League unde erau zeci, sute de magazine, un fel de mall.
In primul rand trebuie permis accesul neconditionat in perimetrul stadionului, acum e ingradit de garduri si porti de otel, nu ar fi mai frumos daca s-ar face un parc in jurul stadionului unde sa vina lumea sa-si petreaca timpul liber ?

idiotu (4 comentarii)  •  20 iunie 2011, 15:26

Consiliul local Bucuresti avand majoritate PDL-ista,nu o sa sustina nimic din propunerile lui Oprescu pana cand de „sus” nu vine „decretul”,pardon,ordinul cum se va proceda cu National Arena.Este nevoie de bani in campanie.Cat priveste incasarile la bugetul de stat din administrarea stadionului o sa fie ceva infim,de ochii lumii.Doar o firma straina si serioasa cu un contract „beton” facut de Primarie poate aduce in cativa ani banii cheltuiti pe stadion.In aceste conditii de normalitate,”carnatarii nu se baga”,de ce sa astepte sa castige 10 lei intr-un an cand poate sa castige 10 lei intr-o luna.

maria andries (1349 comentarii)  •  20 iunie 2011, 15:29

Pt. dunedenisip, l-au ingradit sa nu dispara cuiele din fier vechi, cablurile de cupru, sina de tramvai, stilpii de telegraf si alte obiecte batatoare la ochi 🙂

Mos Ene (2 comentarii)  •  20 iunie 2011, 18:06

Nu va mai intrebati ce va fi pt. ca asta e una dintre putinele certitudini: se va fura pe rupte. Cu cit mai mare chiria cu atit mai subtire cirnatul. Ar trebui toti pusi la zid si focul pe ei!

motanul incaltat (137 comentarii)  •  20 iunie 2011, 19:00

Cum se va intimpla??? Probabil se vor organiza licitatii si vor cistiga cei ce trebuie…Primaria ca institutie,nu-si va recupera banii NICIODATA,in schimb vom auzi de o crestere a vinzarilor la unele autoturisme de lux ca Ferrari,Lotus sau Lamborghini,ce vor plasa in mod curios ,o tara subdezvoltata ca Romania, in topul tarilor bogate ca nr.de masini de lux vindute….Chiar credeti ca firmele acelea umfla preturile aiurea???Au si ele clauze specifice Romaniei:Vrei sa mai prinzii si data viitoare un contract de sute de milioane de euro???Daca da,vezi ce conditii trebuie sa indeplinesti pe linga contract…ceva milioane de euro bagate in anumite conturi…Asa,firmele respective dubleaza ssumele initiale,pt a putea vira milioanele in conturi…Sunt de fapt banii statului care ajung in conturi private…

bubobu (2 comentarii)  •  20 iunie 2011, 20:04

cred ca se stie deja…la nasul nasului…si al briliantului…prietenii intzeleg

alin (1 comentarii)  •  20 iunie 2011, 20:51

Am fost pe Santiago Bernabeu din Madrid.Acolo stadionul aduce milioane de euro numai din vizitele turistilor pe stadion si din vanzarea de suveniruri cu echipa Real Madrid.Aici s-ar putea face un muzeu al echipei nationale.Imaginaie sa ai.Organizarea de concerte este inca o solutie iar inchirierea stadionului echipelor fanion Steaua, Dinamo di Rapid este cea mai la indemana.

ion (2 comentarii)  •  20 iunie 2011, 23:35

ms. andries, exact din carnati si similare se pot(era sa scriu vor) amortiza costurile. cu putina informare o sa vedeti cam ce bani intra in caseriile stadioanelor din carnati si alte etc-uri. sunt multe locuri unde asta e cea mai mare sursa de venit dupa tv-u, sau chiar inainte. standurile astea sunt mina de aur considerand ca toate preturile sunt pana la 5 ori mai mari.

strsu (32 comentarii)  •  21 iunie 2011, 17:58

Seara frumoasa Mărie

Comentează