Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

După „elefanţi”, moldovenii

Provincia trebuie să decidă: rămîne la putere sau dă „tunuri” sezoniere?

„Şi mi-au spus să mă iau după elefanţi. Ceea ce am şi făcut!”, povestea un mare regizor italian. A intrat în Cinecitta pe urma elefanţilor, ca tînăr reporter monden. […]

duminică, 22 mai 2011, 5:20

Provincia trebuie să decidă: rămîne la putere sau dă „tunuri” sezoniere?

„Şi mi-au spus să mă iau după elefanţi. Ceea ce am şi făcut!”, povestea un mare regizor italian. A intrat în Cinecitta pe urma elefanţilor, ca tînăr reporter monden. Nu l-a băgat nimeni în seamă. A rămas acolo şi a schimbat istoria filmului.

Aşa au intrat Oţelul, Timişoara şi Vasluiul în elita Ligii 1. Pe urma granzilor din Capitală. Chiar dacă Urziceniul şi CFR-ul au netezit drumul, n-a fost uşor. Pentru că elefanţii, metaforă greoaie a tradiţiei, au lăsat după ei potopul structural. N-au manageriat fotbalul pe termen lung. N-au crescut juniori, n-au investit în infrastructură, au dat „tunuri” cu bani de la UEFA sau din transferuri. Au menţinut un sistem corupt, cu lideri rămaşi în urma vremurilor.

Din 2007, nici o echipă din Bucureşti n-a mai luat titlul. Dominaţia Capitalei a ajuns mai mult „cosa mentale”, un prag psihologic, care a fost depăşit şi sezonul ăsta. Pe podiumul Ligii I se află, în premieră, două echipe din Moldova. Semn clar că se schimbă polii valorici în campionat. Timişoara, pe doi, completează tabloul unui fotbal descentralizat, cu voinţă de viaţă în el.

Tendinţa era clară încă de acum cîţiva ani. N-o zdruncină nici optimismul apocaliptic al lui Copos, nici pesimismul patern al lui Marius Stan, „Facem o brînză în Liga Campionilor”, nici păsăreasca „office” în care Niculae Badea vorbeşte despre viitorul lui Dinamo. Nici „opturile” de dans oriental executate de Olăroiu între Steaua şi „naţională”.

Dacă Provincia vrea să rămînă la putere, nu doar să dea „tunuri” sezoniere, trebuie să înveţe să păşească mai săltăreţ şi mai aplicat decît „elefanţii” prin fotbal. Forţa unei echipe vine şi de la stadioanele pline. Pentru asta, e nevoie, în primul rînd, de stadioane. De dorit, după modelul Hoffenheim. Comuna-minune a fotbalului german are stadion nou, cu 30.000 de locuri, parcări, acoperiş şi acces la autostradă.

În al doilea rînd, Provincia are nevoie de manageri care să-şi dorească mai mult performanţa decît profitul imediat. Un Bucşaru e suficient ca material didactic „Aşa, nu!”. În al treilea rînd, Provincia n-are voie să repete greşeala capitală a „granzilor, şi anume: să creadă că e posibil fotbal profesionist fără profesionişti (jucători plus antrenor). A comis-o CFR-ul, sezonul acesta, şi a ocupat locul 10, după „U”, Gaz Metan şi Astra.

După ce premiantele se vor bucura, după ce le va veni să creadă că au urcat pe acoperişul Maybach-ului second-hand numit Liga 1, după ce se vor bucura încă o dată, premiantele îşi vor fi aflat deja adversarii din Europa. Şi vor avea de cercetat nişte întrebări urgente. Cîte puncte vom strînge pentru coeficientul de ţară? Care sînt planurile de carieră ale lui Rîpă? Va rămîne Vasluiul oraşul cu un singur stadion? Ce pile, cunoştinţe, relaţii au Benfica şi Bayern Munchen la TAS?

Comentarii (15)Adaugă comentariu

csu metal (2 comentarii)  •  22 mai 2011, 19:10

In sfarsit cineva care intelege ca titlul NU trebuie sa mearga la talharii din capitala (o capitala inventata cu echipe inventate; o mahala suprapopulata din Baragan).

Orice articol pro-Otelul (si pro-Moldova in general) este un articol corect. Orice articol pro-Bucuresti are in spate un autor securist. Porumboiu nu este moldovean, ci doar un talhar securist din Buzau, iar stramosii lui Iancu au venit din India!

Sanate!

Catalin (1 comentarii)  •  22 mai 2011, 19:43

Jos palaria Maria. E trist ca viitorul nu prea suna si nici nu prea se vede bine. Sper ca sa ramanem cu un gust placut macar dupa participarea Otelului in Liga Campionilor. La inceput campionatului cine paria pe Otelu? Nimeni. Sa fie asa si la … CL?:)

Dani (16 comentarii)  •  22 mai 2011, 20:07

Cred ca nici acum, dupa atitia ani de jurnalism, cineva n-a inteles esenta unui campionat national: competitia este intre echipe, nu intre capitala si provincie ori intre provinciile istorice. In plus, alt lucru demn de semnalat este ca Otelul Galati, cu sau fara ajutorul federatiei si al arbitrilor, ramine o campioana atipica: nu a fost o investitie masiva intr-un proiect, ci un proiect extrem de profitabil. S-a investit atit cit a fost necesar in jucatori nu foarte mediatizati dar muncitori si in tineri ambitiosi. Iar „academia” lor de tineret si-a facut pe deplin datoria. Asta in timp ce in Bucuresti echipele de juniori si tineret se desfiinteaza ori exista doar de forma, uneori fiind considerate un apedince total nefolositor dar costisitor al echipelor mari. Echipe mari care, ca un paradox, devin echipe mici exact din cauza ca nu au grija de „cei mici”.

anakin (14 comentarii)  •  22 mai 2011, 21:36

corect si la obiect!

diaconu nicu (3 comentarii)  •  22 mai 2011, 22:06

trebuie sa intelegem ca daca vrrem performanta trebuie sa crestem sa investim in infrastructura in copii si juniori si sa avem multa dar multa rabdare locuiesc de 15 in itallia sint nascut in husi jud vaslui dar simpatizez otelul nnu ma pot denumi un suporter dar imi place de otelul in iarna am fost in romania si am treccut si pe la galati domnilor credeti-ma am vazut bazele ce au facut cu bani putini nu mi-a venit a crede baze modderne pentru copii sii juniori va rog duceti-va sa vedeti nu o sa va vine a crede au investit mult in propia pepiniera si rezultatele se vad restu pentru mine sint rautati am ajuns sa cred ca porumboiu becali iancu copos borcea au intrat in fotbal doar pentru reclama nu au facut nimic doar cearta la tv un om corect si cinstit trebuie sa aiba si curajul de a felicita invingatorul si sa se apuce de treaba a investi in mercenari cu salari mari nu face bine fotbalului romanesc

Vlad (29 comentarii)  •  22 mai 2011, 22:16

@csu metal: „In sfarsit cineva care intelege ca titlul NU trebuie sa mearga la talharii din capitala (o capitala inventata cu echipe inventate; o mahala suprapopulata din Baragan).

Orice articol pro-Otelul (si pro-Moldova in general) este un articol corect. Orice articol pro-Bucuresti are in spate un autor securist.”

Un comentariu absolut cretin…din mai multe motive. Mai are rost sa le zic?

sudest (7 comentarii)  •  23 mai 2011, 4:26

orice raspuns dat tie este in van, degeaba, trilulilule! Apropo, sunt cu Otelul, dar nu inteleg elucubratiile produse de tine si cei asemeni tie.

zolaris19 (2 comentarii)  •  23 mai 2011, 9:16

la anu nu o sa mai intereseze prea mult titlul pentru ca nu mai vin bani din CL.o sa fie tot o echipa din bucuresti..
veti vedea..sau poate vaslui, cu ambitia lui porumboiu..
vedem la anu daca a fost asa cum a zis ambitie sau doar o vrajeala ieftina..

pop cosmin (17 comentarii)  •  23 mai 2011, 9:26

corecte si obiective observatiile tale maria;deja sunt 3 sau 4 ani de cand echipele din bucuresti nu mai prind podiumul.cand o sa decida si trustul din care faci parte ca ati pariat pe cai morti si o sa dati o mai mare importanta echipelor care nu joaca fotbal vorbit.

Stefan (3 comentarii)  •  23 mai 2011, 9:29

Salut !

Imi poti spune te rog despre ce regizor vorbesti ?
Fellini cumva ?

yaruk (17 comentarii)  •  23 mai 2011, 10:42

acum ce ai vrea tu maria,ca otelul sa sperie europa?
E greu;ideea e sa nu se faca de ras si sa lupte . E la prima participare iar emotiile vor fi foarte mari si de aceea trebuie incurajati chiar daca pierd.Peste un an vor fi mult mai buni decat sunt azi iar infrastructura va incepe sa arate cu totul altfel.
Nu trebuie sa ne asteptam la prea mult dar trebuie sa avem incredere in ei pentru ca merita!

dinamo forever (98 comentarii)  •  23 mai 2011, 12:04

Ok. A castigat provincia, bravo lor.
Dar sa vedem si performante, daca tot sustin ca sunt superiori echipelor din capitala s-o dovedeasca !

Dar se vede de la o posta ca din 2007 fotbalul romanesc se duce tot mai jos la coeficienti…

maria andries (1349 comentarii)  •  23 mai 2011, 13:52

Pt. Stefan, da, a povestit-o in „Intervista”

Stefan (3 comentarii)  •  23 mai 2011, 15:02

Multumesc frumos…
era si banuiala mea dupa cum vezi dar nu eram sigur sigur …

fane (2 comentarii)  •  23 mai 2011, 16:08

1. Otelul – Strajerii Moldovei, campionii Intertoto, o vor urma la titlu FC Vaslui, Poli Iasi, FCM Bacau etc.
2. Timisoara – Banatul este cioara.
3. Vaslui – alias Victoria Galaţi.
http://***/wiki/FC_Vaslui
4. Rapid – peste tot acasa.
5. Dinamo – 300 de fani spartani.
6. Steaua – e numai una, ca si Elena Ceausescu, cealalta iubire a lui Nicolae.
7. Medias – ei meritau in Europa, nu steaua sau dinamo
8. CFR – parlez-vous roumain?
9. Astra – face schimb de ligi cu Petrolul.
10. Tg – Mures – antrenor bun, echipa mica.
11. U Cluj – niste golani. Pacat de Cristea si Niculescu.
12. Brasov – fara Ilyes ii ura lumea mai putin.
13. Pandurii – Liga 2 asteapta, Grigoras amana.
14. Bistrita – 2-1 cu Athletico Madrid! Centru de juniori pt steaua.
15. U Craiova – moare iubirea.
http://***/watch?v=IgMaSzrGAus
16. Branesti – cu ce scop in Liga 1?
17. Urziceni – fosta campioana fantoma.
18. Sportul – jucatori bunisori, motivatie zero.

Comentează