Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Băiatul rău”, drapat în tricolor

Românii au succes în fotbalul mare, dacă joacă după regulile lui

Săpunaru salutînd în timpul imnului. Săpunaru faultînd („de-al doilea galben”, zice Paciencia, antrenorul Bragăi), în finala de la Dublin. Săpunaru sărutînd trofeul Europa League şi învelindu-se în tricolor ca […]

joi, 19 mai 2011, 5:24

Românii au succes în fotbalul mare, dacă joacă după regulile lui

Săpunaru salutînd în timpul imnului. Săpunaru faultînd („de-al doilea galben”, zice Paciencia, antrenorul Bragăi), în finala de la Dublin. Săpunaru sărutînd trofeul Europa League şi învelindu-se în tricolor ca într-o togă. Povestea lui la Porto nu e povestea standard de succes. Cuprinde destule peripeţii, scandaluri şi întoarceri din drum. A fost suspendat pentru cinci luni în Porto şi a revenit împrumutat la Rapid. S-a întors apoi în Portugalia şi s-a luptat pentru un loc în echipă. Imaginea „băiatului rău”, drapat în tricolor, demonstrează ceva important pentru fotbalul nostru: jucătorii români nu sînt prin definiţie inadaptabili la campionatele din Occident. Nu au defecte de fabricaţie sau de educaţie. Sau, dacă au, nu sînt insurmontabile.

Deac se întoarce în ţară, fără să ştie mai multă germană decît la plecare. Marica este „exclus de colegi”, susţine antrenorul lui Stuttgart. Ioniţă a jucat opt meciuri într-un sezon la Koln, nu i-a impresionat pe nici unul dintre cei trei antrenori care au trecut pe bancă. De străduit, s-a străduit. Dovadă glezna rănită care-i dă patru luni timp de gîndire pe tuşă. Nu e vorba de o lipsă de aderenţă a românilor la stilul nemţesc, cît de o lipsă de graţie în maturizare la fotbaliştii noştri. Creşterea se produce doar pe durere.

Exportăm „genii ale balonului”. Din inerţie. Din lehamitea sistemului. Asta exclude din start eforturile de adaptare, ideea de evoluţie, de disciplină de grup etc, etc. Nu Marica trebuie să se integreze la Stuttgart, Stuttgartul trebuie să-şi modeleze tactica, viziunea, obiectivele, relaţiile cu fanii şi politica de transferuri în funcţie de Marica. Nu Mutu trebuie să se adapteze la Fiorentina, Fiorentina trebuie să-şi regleze programul în funcţie de metabolizarea sibutraminei în organism. Chivu e băiatul bun. Nu geniu, băiat bun. De o cuminţenie calculată încă de la „grădiniţa” Ajax-ului. A muncit în linie dreaptă şi a ridicat trofeul Ligii anul trecut. Nici o surpriză.

După cicatricea de pe scalpul lui, bandana neagră de pe capul lui Săpunaru ne dă emoţii cu tentă patriotică. Băiatul rău s-a certat cu stewarzii, s-a certat cu presa, s-a certat cu sine, pînă a terminat cu cearta. Şi a luat-o de la capăt cu fotbalul, pînă a ajuns să fie certat de perdantul hipercorect Paciencia.

Românii se adaptează la fotbalul mare cu o singură condiţie: să vrea. Invers, nu prea se poate. Şi avem destule exemple că nici nu prea se vrea. Dacă vor, dacă sînt dispuşi să înveţe şi să se schimbe, băieţii buni şi băieţii răi ajung băieţi mari. Profesionişti. Şi pun umărul cu tricolor pe el la ridicat trofee europene. Geniile neînţelese îşi caută echipă.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

ioana (1 comentarii)  •  19 mai 2011, 17:41

asta numesc eu un articol de foarte, foarte bun gust. iar concluzia finala nu face decat sa puna puctul pe i. ma uit in josul paginii sa vad ce ar putea avea de comentat carcotasii care mereu au cate ceva de comantat la un asemeanea articol si surpriza: there are no comments yet… probabil sunt plecati sa se injure sub un post care pomeneste numele lui Gigi Becali… sincere felicitari!

Sibelius (14 comentarii)  •  19 mai 2011, 18:39

Corect tot ce e scris in articol. Sapunaru nu e un geniu al fotbalului, nu e baiat cuminte, nu e cu nimic deosebit fata de fotbalistii esuati prin Occident, dar a stiut sa speculeze sansele oferite. Pe langa tricolor a luat cu el si Rapidul si pe Nesu. Si gesturile lui au parut naturale.

Andrei Baciu (7 comentarii)  •  19 mai 2011, 18:52

Foarte frumos articol, Maria. 🙂

nime.n.lume (34 comentarii)  •  19 mai 2011, 19:14

Asa e!
Ajungi mare doar daca vrei!
Daca nu ramai mititelu!

motanul incaltat (137 comentarii)  •  19 mai 2011, 19:40

E doar un articol realist care spune cam ce gindeste si stie fiecare dintre noi.Avem doar vreo 3 -4 fotbalisti :Sapunaru-Porto,Stefan Radu-Lazio,Chivu care se cam duce la Inter si chiar si Mutu la Fiorentina.Atit—restul fac doar Romania de ras si nu e nici o diferenta intre ei si tiganii care cersesc prin Europa sau romanii care isi petrec „vacantele” prin puscariile occidentale…NICI O DIFERENTA!

corectorul (41 comentarii)  •  19 mai 2011, 19:51

nu stiu daca e o problema de mentalitate sau pur si simplu fotbalul romanesc trece printr-o seceta la nivel valoric. o fi o generatie mai mediocra daca un fotbalist de „Nationala” nu prinde lotul la o echipa ca Shalke 04. pe vremuri revenea Hagi ca sa invingem Ungaria,nu pentru ca era o mare echipa,ci ca sa scapam de asa zisul complex. acuma revine Mutu, ca altfel nu reuseam sa ingenunchem Luxemburgul. partea pozitiva e ca in ultimii trei ani avem cate un roman care castiga un trofeu european. si jucand. nu de pe banca. (exceptie Lucescu, ca acolo e locul dansului).

justitiarul (2 comentarii)  •  19 mai 2011, 20:24

Felicitari Maria!!! In sfarsit…

xoxo (144 comentarii)  •  19 mai 2011, 22:41

daca te gandesti bine romania are probabil cea mai puternica linie de fund pe benzi dintre nationalele din esalonul 2 (titulari si rezerve)
radu stefan – rat – sapunaru – chivu si totusi noi nici sa ne aparam nu stim

Bubu (1 comentarii)  •  20 mai 2011, 0:45

Felicitari pentru articol! E, uite ca se poate… face si jurnalism de calitate. Chiar si fara Becalieni, Mititei, Borceni sau Porumboi. Pur si siplu din suflet. Ce frumos ar arata o gazeta ne-prostituata…

Florin Marta (1 comentarii)  •  20 mai 2011, 6:24

M-am uitat la Finala Europa League si cred ca Sapunaru a fost cel mai filmat jucator al meciului, si asta nu pentru ca ar fi vreun playboy ci pentru ca majoritatea atacurilor s-au dat pe partea lui si a lui hulk si apoi ca el a fost implicat total in jocul echipei. cred ca a fost unul di oamenii de baza ai lui Porto in meciul acela.
pe langa cei pe care i-ai numit poate trebuia sa-l amintesti si pe goian care se descurca foarte bine la Palermo.

BICO (21 comentarii)  •  20 mai 2011, 7:59

jucatorii seriosi si un pic mai duri se adapteaza, cu fetitele gen marica e mai greu… alte exemple ar fi din zweite bundesliga unde reghecampf , sergiu radu ,tararache , emil jula , chiar si andrei cristea de curand arata sau au aratat cate ceva… vlad munteanu a avut un sezon fenomenal la cottbus insa apoi s-a stins .

ION ION (6 comentarii)  •  20 mai 2011, 8:04

Pt. motanul incaltat,
Mai sunt fotbalisti romani apreciati si respectati Rat, radoi, si nu in ultimul rand Nesu.
Deci atentie cand facem exercitii de evaluare , ca putem gresi . Nici sa ne sub evaluam nu este un lucru bun.

Bibi (17 comentarii)  •  20 mai 2011, 8:49

Frumos !

Fenris (6 comentarii)  •  20 mai 2011, 8:49

Săpu e „băiat rău” pentru cine nu înţelege ce înseamnă să îţi aperi echipa cu orice preţ şi prin orice mijloace, nu doar pe teren în faţa porţii, ci şi în afara lui, fie că e vorba de stewarzi care îi înjură echipa la care joacă şi care îl plăteşte, fie că e vorba de un arbitru declarat benfiquist cum e xistra care acordă lampioanelor penaltyuri imaginare. În orice caz, din imaginile cu pretenţie de dovadă prezentate de RTP zile în şir nu reieşea de fapt că Săpu a lovit pe cineva, aşa cum pe imaginile prezentate de GSP la fel, zile în şir, cu jucătorii lu Dinamo aruncînd mingi şi fulare suporterilor nu se vedea vreo torţă sau vreo petardă sau orice altceva suspect.
Pentru suporterii lui Porto nu era nevoie ca Săpu să cîştige o cupă europeană pentru ca ei să îl considere „băiatul bun” de pe partea dreaptă a apărării, cel mai sigur fundaş lateral al lui Porto şi un tip excepţíonal, care în două luni a învăţat să vorbească portugheza mai corect decît o vorbesc mulţi portughezi.
Respect Săpu, ni te-a crescut bine Giuleştiul!

Vă salută din Porto un portist fericit!

Nea Caisa (70 comentarii)  •  20 mai 2011, 8:53

Bravo, Maria, un articol bun si frumos!

alexandru (3 comentarii)  •  20 mai 2011, 9:30

Reusit articol . S-a intors „Geniala” !

anakin (14 comentarii)  •  20 mai 2011, 9:54

corect! si foarte concret!

sprinjanul (7 comentarii)  •  20 mai 2011, 10:21

am mai spus si cu alta ocazie-maria andries =obiectivitate

TANO (3 comentarii)  •  20 mai 2011, 10:57

felicitari. si in sfarsit si voi gsp incepeti sa scrieti despre acest jucator, care in momentul de fata prin joc si performante este fotbalistul numarul unu al romaniei

vln (1 comentarii)  •  20 mai 2011, 11:18

„…nu sînt insurmontabile…”

„sunt” 😉

Lauretiu Cremene (9 comentarii)  •  20 mai 2011, 12:08

…dintre toti cei enumerati,doar Mutu a avut inca margine de crestere…tembelul asta,daca si-ar fi vazut de treaba ar fi ajuns intr-adevar mare!…Marica marca binisor anul trecut ,pe final,dar s-a taiat….

Cubinschi Adrian (2 comentarii)  •  20 mai 2011, 12:43

Gatule , lasa FRH-ul si du-te dupa Paleu, poate dati o spaga undeva. De ce s-au programat jocurile din ultima etapa la ore diferite, cand locurile 2 si 3 depind de aceste meciuri.Ex. Suceava-Timisoara la 11,00 iar Odorhei-Bacau la 17,00 ???

maria andries (1349 comentarii)  •  20 mai 2011, 16:57

Pt. TANO, despre Sapunaru am mai scris, dar pe subiecte intempestive, nu festive 🙂

gerunziu (1 comentarii)  •  20 mai 2011, 17:06

Gerunziul ne omoara…

Credeam ca nu poti trece clasa a 7a daca nu stii ca propozitia nu e completa cu verbul la gerunziu.
Dar se pare ca poti ajunge chiar jurnalist…

Reporterii TV si radio de pe vremuir (Pumnea, Graur) erau cei mai de coma cu gerunziile, dar acum e boala generalizata.

„Săpunaru salutînd în timpul imnului. Săpunaru faultînd, în finala de la Dublin. Săpunaru sărutînd trofeul.”

Maxone42 (120 comentarii)  •  20 mai 2011, 19:26

Respectele noastre Sapunaru. Te asteptam inapoi la Rapid.

Razvan (1 comentarii)  •  20 mai 2011, 20:04

Maria, esti un jurnalist foarte bun, cu articole foarte frumoase si din acest motiv ma bucur sa-ti gasesc o greseala de gramatica. Ai scris „Nici o surpriză”, „nicio” totusi se scrie legat. :p

maria andries (1349 comentarii)  •  21 mai 2011, 16:35

Pt. gerunziu, daca tot dezbatem gramatici, sper ca ati auzit de propozitii eliptice de predicat 🙂

Comentează