Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Soluţia de sub Tîmpla

Europa fotbalistică a descoperit Portugalia, Liga 1 l-a descoperit pe Conceicao Finala Europa League va fi exclusiv portugheză. Două echipe din fotbalul cu care ne întreceam, acum cîţiva ani, în coeficienţi UEFA se vor întîlni cu trofeul pe masă. Nu […]

vineri, 29 aprilie 2011, 5:03

Europa fotbalistică a descoperit Portugalia, Liga 1 l-a descoperit pe Conceicao

Finala Europa League va fi exclusiv portugheză. Două echipe din fotbalul cu care ne întreceam, acum cîţiva ani, în coeficienţi UEFA se vor întîlni cu trofeul pe masă. Nu e Champions League, în schimb, e competiţia în care ne lăudăm cu „sfertul” românesc.

Europa fotbalistică a scos la rampă Portugalia, Liga 1 l-a descoperit pe Conceicao. L-a redescoperit, de fapt, pentru că tehnicianul a fost demis de la CFR de pe primul loc, în 2009. În ţara natală, Conceicao n-a pregătit echipe de top. Pe cartea lui de vizită apar nume ca Trofense, Belenenses, Estrela da Amadora. După cum constata el însuşi, are o imagine mai bună în România, de aceea s-a şi întors. Situaţia lui seamănă cu a lui Zenga. Italianul nu avea mare experienţă, nu antrenase în Serie A, cînd a venit să pună o bornă pe drumul european al Stelei.

Conceicao este un produs al şcolii portugheze de antrenori, ceea ce, în termenii contemporani ai performanţei, reprezintă o recomandare prestigioasă. Fiecare tehnician lusitan are bastonul de Special One şi atestatul de translator în raniţă.

Antrenorul Braşovului a lucrat în fotbalul portughez, sub exigenţele şi presiunile lui. N-a făcut faţă exigenţelor jucătorilor şi şefilor de la CFR, dar asta este o altă discuţie, legată mai degrabă de sociologie decît de fotbal.

La Braşov, a găsit un grup gata format, cu deprinderi de joc şi de viaţă sportivă rămase din mandatul lui Răzvan Lucescu. Singurul lucru care lipsea şi pe care l-a adus Conceicao a fost fotbalul de sub tîmplă. Privirea inteligentă, care să adapteze mijloacele la scop: menţinerea în prima Ligă.

Acum se zvoneşte despre numirea lui la Steaua. Dacă se insistă asupra subiectului şi nu e vreo „psihologie”, înaintea meciului din Cupă, Conceicao trebuie să se aştepte de o nouă experienţă de tip CFR. Tema tehnicianului străin rimează fals cu stilul balcanic, neaşezat al fotbalului nostru.
Mandorlini, Uhrin, Protasov, Zenga, Trombetta, Bergodi şi ceilalţi stranieri de pe bancă au avut fiecare mica lor bătălie, mica lor luptă de gherilă cu vocalii şefi de cluburi. De la blocatul uşii din vestiar, stil Bergodi, la discursul de tip sindical („Plăteşte jucătorii!”), stil Uhrin jr., s-au trezit în situaţia de a-şi apăra nu viziunile, ci meseria. Fiecare a schimbat cîte ceva, au mutat bolovanul românesc cu un pas sau cu cîţiva kilometri înspre tiparul occidental.

Şcoala noastră de antrenori produce şi ea valori, fireşte. Doar că, în majoritate, tehnicienii autohtoni sînt prea adaptaţi la culisele şi la aberaţiile campionatului intern, ca să opună rezistenţă. Nu se mai miră, nu se mai revoltă. Soluţiile lor sînt de compromis. Fără un grăunte radical şi inovator.

Dacă se vorbeşte acum despre Conceicao ca despre o soluţie pentru haosul de la cutare sau cutare club, trebuie păstrată măsura. În Ghencea, de exemplu, nu va găsi un grup format, disciplinat şi rutinat. Nu va găsi nici timpul şi nici liniştea să construiască aşa ceva. Va trebui să lucreze pe repede înainte. Şi, cu toată privirea inteligentă, să închidă, din cînd în cînd, ochii.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Bravo!!! (4 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 18:07

f bun articol

fcbn (1 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 18:08

la brasov a gasit un grup la care si isaila a avut un mare merit. dar conceicao a schimbat multe,inclusiv sistemul, din 4-4-2 in 4-1-4-1. plus ca joaca fara varf, singura echipa ce nu are un atacant de meserie in primul 11. insa nu-i un antrenor de echipa mare, la cfr a castigat doar trofee puse pe masa de ARBITRII ! ce a facut el acolo e irelevant. decizia cea mai buna ar fi grigoras !

radu (22 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 18:22

Care grup gata format la Brasov???Se uita prea repede ca au plecat in vara destui fotbalisti de la Brasov(Maldarasanu,Zaharia,lotul Rapid);asa au aparut in echipa unii pe care marele Razvan nu-i vedea(Voicu,Ionescu,Rusu,Chipciu);in rest sant de acord,la Steaua nu e acelasi lucru,e vorba de patron,nu de altceva.Pe Niculae de la Brasov sant inca multi care il confunda cu cel de la Astra,practic sta in banca lui.

marcel (5 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 22:42

peste 10 ani faca brasovul merge bine, o sa ziceti ca e creatia lui lucescu! gata ziaristilor, ajunge; parcursul brasovului din momentul de fata nu are nici o treaba cu lucescu.in echipa sunt maxim3 titulari care au lucrat cu el. il luce a distrus juniorii, i-a alungat, a preferat sa aduca toti pensionarii de la rapid, pe niste salarii fabuloase, care au stiut doar sa tipe dupa zeci de mii de euro cand au plecat…si aveau sub 300 de minute jucate. ce a facut lucescu asa maret? stiti ce buget a avut? pai daca conceicao primeste la anul bugetul ala, aduce 3-4 jucatori gen teixeira si se claseaza garantat in primele 6. patronul i-a oferit tot ce a vrut, dar mai mult de locul 9 nu a reusit. iar anul asta cu putin noroc putem chiar sa depasim performanta marelui razvanel. il respect pe lucescu, dar din postura de stegar, am detestat de multe ori jocul lui la egal.

judas (23 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 23:40

degeaba se duce conce la steaua, ca nici el nu poate sa faca nimic dintro zi la alta, dupa placul lui jiji, asa ca lasati in pace, de altfel la brasov se destrama echipa , patronul nu poate sa sustine echipa cum vrea conce, asa ca deja ilies deja a semnat cu tg mures, hadnadi iarasi are oferta certa si se duce afara, etc.

woodstock69 (9 comentarii)  •  30 aprilie 2011, 0:37

” Solutia de sub Tampa” este si va fi o solutie pentru echipa de sub Tampa.Iar castigarea Cupei Romaniei va consfinti acest lucru.

petrescu Ioan (2 comentarii)  •  30 aprilie 2011, 12:22

Cand am vazut titlul cu Timpa, am crezut ca e vorba de meciul Timisoara-Brasov. Cand colo, tot despre Steaua scriu ziarele noastre. Cand ne vom trezi ca atentie se acorda pretutindeni celor mai bune echipe si nu echipelor care se balaganesc in mijlocul clasamentului. Avem o finala de campionat interesant si noi nu auzim decat de 1-2 echipe fara nici o importanta in acest campionat.

sorinescu (11 comentarii)  •  30 aprilie 2011, 13:51

Am senzatia ca doar fiindca a scos jiji pe gura ceva… Pacat… Conceicao merita apreciat ca profesionist . Eu nu ma las prostit

Comentează