Soluţia de sub Tîmpla
Europa fotbalistică a descoperit Portugalia, Liga 1 l-a descoperit pe Conceicao Finala Europa League va fi exclusiv portugheză. Două echipe din fotbalul cu care ne întreceam, acum cîţiva ani, în coeficienţi UEFA se vor întîlni cu trofeul pe masă. Nu […]
Europa fotbalistică a descoperit Portugalia, Liga 1 l-a descoperit pe Conceicao
Finala Europa League va fi exclusiv portugheză. Două echipe din fotbalul cu care ne întreceam, acum cîţiva ani, în coeficienţi UEFA se vor întîlni cu trofeul pe masă. Nu e Champions League, în schimb, e competiţia în care ne lăudăm cu „sfertul” românesc.
Europa fotbalistică a scos la rampă Portugalia, Liga 1 l-a descoperit pe Conceicao. L-a redescoperit, de fapt, pentru că tehnicianul a fost demis de la CFR de pe primul loc, în 2009. În ţara natală, Conceicao n-a pregătit echipe de top. Pe cartea lui de vizită apar nume ca Trofense, Belenenses, Estrela da Amadora. După cum constata el însuşi, are o imagine mai bună în România, de aceea s-a şi întors. Situaţia lui seamănă cu a lui Zenga. Italianul nu avea mare experienţă, nu antrenase în Serie A, cînd a venit să pună o bornă pe drumul european al Stelei.
Conceicao este un produs al şcolii portugheze de antrenori, ceea ce, în termenii contemporani ai performanţei, reprezintă o recomandare prestigioasă. Fiecare tehnician lusitan are bastonul de Special One şi atestatul de translator în raniţă.
Antrenorul Braşovului a lucrat în fotbalul portughez, sub exigenţele şi presiunile lui. N-a făcut faţă exigenţelor jucătorilor şi şefilor de la CFR, dar asta este o altă discuţie, legată mai degrabă de sociologie decît de fotbal.
La Braşov, a găsit un grup gata format, cu deprinderi de joc şi de viaţă sportivă rămase din mandatul lui Răzvan Lucescu. Singurul lucru care lipsea şi pe care l-a adus Conceicao a fost fotbalul de sub tîmplă. Privirea inteligentă, care să adapteze mijloacele la scop: menţinerea în prima Ligă.
Acum se zvoneşte despre numirea lui la Steaua. Dacă se insistă asupra subiectului şi nu e vreo „psihologie”, înaintea meciului din Cupă, Conceicao trebuie să se aştepte de o nouă experienţă de tip CFR. Tema tehnicianului străin rimează fals cu stilul balcanic, neaşezat al fotbalului nostru.
Mandorlini, Uhrin, Protasov, Zenga, Trombetta, Bergodi şi ceilalţi stranieri de pe bancă au avut fiecare mica lor bătălie, mica lor luptă de gherilă cu vocalii şefi de cluburi. De la blocatul uşii din vestiar, stil Bergodi, la discursul de tip sindical („Plăteşte jucătorii!”), stil Uhrin jr., s-au trezit în situaţia de a-şi apăra nu viziunile, ci meseria. Fiecare a schimbat cîte ceva, au mutat bolovanul românesc cu un pas sau cu cîţiva kilometri înspre tiparul occidental.
Şcoala noastră de antrenori produce şi ea valori, fireşte. Doar că, în majoritate, tehnicienii autohtoni sînt prea adaptaţi la culisele şi la aberaţiile campionatului intern, ca să opună rezistenţă. Nu se mai miră, nu se mai revoltă. Soluţiile lor sînt de compromis. Fără un grăunte radical şi inovator.
Dacă se vorbeşte acum despre Conceicao ca despre o soluţie pentru haosul de la cutare sau cutare club, trebuie păstrată măsura. În Ghencea, de exemplu, nu va găsi un grup format, disciplinat şi rutinat. Nu va găsi nici timpul şi nici liniştea să construiască aşa ceva. Va trebui să lucreze pe repede înainte. Şi, cu toată privirea inteligentă, să închidă, din cînd în cînd, ochii.