Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ghencea pietonal

Jucători de Steaua sînt mulţi, antrenor de Steaua e numai unul.

Ce înseamnă „jucător de Steaua”? Acum că se dezbate aprins despre valoarea lotului din Ghencea şi despre responsabilităţile pentru un sezon în care s-au perindat cinci antrenori pe bancă, […]

luni, 11 aprilie 2011, 10:52

Jucători de Steaua sînt mulţi, antrenor de Steaua e numai unul.

Ce înseamnă „jucător de Steaua”? Acum că se dezbate aprins despre valoarea lotului din Ghencea şi despre responsabilităţile pentru un sezon în care s-au perindat cinci antrenori pe bancă, se impune o definiţie de lucru. Neînţelegerile sau confuziile asupra sensului expresiei „jucător de Steaua”  ar putea prelungi în loc să rezolve criza roş-albaştrilor.

Prima cerinţă pentru ca un jucător să fie „de Steaua” este să fie jucător de fotbal. În legătură cu acest detaliu, probabil există deja un acord unanim. De la patroni pînă la copiii de mingi, toţi vor să vadă meciuri în Ghencea, nu pariuri cu Dumnezeu.

Mai departe, trebuie lămurite unele ştersături şi adăugiri din fişa de identitate a clubului. Ce înseamnă Steaua – acum, acum 25 de ani, peste 25 de ani? Acum, definiţia de dicţionar ar suna cam aşa: Steaua este o echipă de locurile 4,5,6 din clasamentul Ligii 1. Dacă e un dicţionar bun, explicativ, etimologic, va preciza că în ultimele sezoane, Steaua şi-a propus constant Liga şi campionatul. De realizat, a realizat multe schimbări de tehnicieni şi un trafic impresionant de angajaţi pe bancă şi în vestiare. Dacă e o enciclopedie, un Larousse, o Britannica, un „The Guardian”, va conţine şi o rubrică dedicată finanţatorului pitoresc, dar toxic. Produs al unei epoci, al unei societăţi, al unui showbiz etc, etc.

O definiţie pe termen lung arată că, în ultimii ani, Steaua se recomandă drept echipa la care lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Valoarea ei oscilează între miliarde de euro şi un leu. La fel şi valoarea lotului, la fel şi valoarea tehnicianului care s-a nimerit pe bancă. Poţi spune fără mult timp de gîndire ce înseamnă jucător de Barcelona (extraterestru, Roswell, cercuri în lanurile din La Masia). Poţi defini ce înseamnă jucător de Oţelul (albină blindată) sau de Astra (profesionişti adaptaţi la mediu), de Dinamo („Ze pleiăr”), de Urziceni („ne-am strîns în staţia de autobuz”, by Apostol) sau de Rapid (acarul Păun, cu temperament de artist). Dar „jucător de Steaua” persistă în vag, între „ţeapă” şi proiecţie tiribombică de sine.

La limită, lipsa unei definiţii poate ţine loc de definiţie. Iar lipsa de sistem ţine loc de sistem. Dar „la limită” înseamnă la limită. Avarie. Olăroiu, Protasov, Zenga au avut loturi mai subţiri decît cel actual, dar rezultate incomparabil mai consistente. Pentru că nu jucătorii – de Steaua, de ne-Steaua – lipsesc, ci gîndirea care să-i facă să joace laolaltă, ca echipă.

Înainte de a-i judeca pe Burdujan, Onofraş, Bilaşco, Dică (lista rămîne deschisă, nu?), trebuie judecat contextul. Sînt profesionişti care activează într-un sistem de amatori. Nu e o scuză, e un fapt. Începînd de la contracte şi terminînd cu apostrofările „live”, condiţia lor, a jucătorilor de Steaua, tinde spre condiţia pietonilor sau şoferilor care trec, la un moment dat, pe lîngă stadionul din Ghencea. Oricine traversează strada prin zonă poate fi suspect că e „jucător de Steaua”.

Despre antrenorii de Steaua nu se vorbeşte. Unii spun că nu există aşa ceva şi că nu i-a sunat nimeni pe bancă, de cînd au venit la club. Alţii spun că antrenorul de Steaua e numai unul, un „gentleman, un senior”, cum îl definea Ilie Dumitrescu.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

explorish (62 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 0:33

paragraful cu „ze pleiăr” (:D) e micheteau, restul… cancan.

savehof (5 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 6:55

haaa! haaaa! misto!! e valabil pentru toata liga de fotbalisti!! si despre ziare si televiziuni, am aceeasi parere!! de rau!!!

fuller (5 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 7:04

Cred ca mai degraba ar fi trebuit sa spui „jucatori becalizati”, caci asta este contextul adevarat. FC Becali nu mai este de mult timp un club serios care se respecta, ci doar o jucarie, o imagine ce suporta cariera politica a cuiva. Nu ofera nici o conditie necesara performantei: nu exista viziune de viitor, planuri pe termen lung, continuitate, si mai ales profesionalism in management. Jucatorii se duc acolo doar ca sa devina mercenari atrasi de bani, nu ca sa evolueze ca fotbalisti. A devenit un fel de club arab al Romaniei, unde accepti injuraturile in schimbul unui salariu mai mare, si te faci ca joci. Asta pentru ca riscul de a esua intr-un dribling si a intra in gura patronului e mai mare decat sa alergi fara minge pe tot terenul si sa fi apreciat de acelasi patron drept un maratonist simpatic, care pune sufletul la treaba. Cu parere de rau, Steaua a trecut in nefiinta de ceva timp bun.

miska (56 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 9:02

la salariul de 10.000 pe luna,toti „jucatorii de steaua” fara exceptie,nu cred ca poti avea pretentii. doar unu’ ca jiji poate sa creada ln performante.

watcher (6 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 10:04

esti tare fato !

thomas (3 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 10:17

Eu propun sa-i plateasca in functie de performante…sunt penibili.Steaua este un ” tocator de fotbalisti „, toti sunt cumparati pe sume fabuloase, iar a doua zi de dupa transfer, parca uita complet fotbalul.
Dintre toate ” voievodatele „, steaua a jucat fotbal pe vremea lui protasov…atat.Restul e o umbra a imaginatiei in bezna realitatii!

henric al VIII-lea (98 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 10:19

Cat timp ne mai trebuie sa intelegem ca atat timp cat in frunte este ciobanul cu rubedeniile lui ( Mache, Ianuli etc) Steaua va fi asociata cu penibil si circ ?

Fubar (1 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 11:59

steaua de acum este o mizerie jenanta, o abominatie, este o blasfemie, o penibilitate

vasglo (91 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 12:20

Maria,
Toate bune si la locul lor, dar, poate ma faci si pe mine sa inteleg, cum un jucator de fotbal profesionist roman, platit cu bani multi, remarcat la alte echipe (ca nu-l lua Steaua, nu-i asa), odata ajuns la Steaua, uita sa faca un dribling, sa dea o pasa mai ca lumea, sa suteze la poarta din cativa metri, nu mai alearga cum alerga inainte, devine un anonim. Mai mult, daca cumva e criticat de patron (criticile ziaristilor, ale suporterilor nu se pun, ca astea nu conteaza, n-au greutate, nu-i asa?:)), uita tot fotbalul si nu mai e in stare de nimic. Pai cum esti tu fotbalist, cand nu ti se ridica parul in cap de furie si de dorinta de a arata cine esti tu de fapt? Cum nu poti tu, valoros fiind si constient de asta, ca in meciul urmator sa „spargi norii”, sa le arati tuturor cine esti tu de fapt si ca cei care te-au criticat au gresit? Chiar nu esti in stare sa realizezi ca evidentele bat judecatile perconcepute si aceiasi oameni care te-au criticat te pot si lauda? Oare acest Geraldo nu e exemplul cel mai elocvent de jucator ajuns de la stadiul de „baba”, „valoare de mana a doua ajunsa in Romania, unde sunt 10 jucatori peste el” (am citat din „marele cunoscator”,Mitica Dragomir), „jucator care va pleca la iarna ca are salariul mare si e batran” (Gigi & verii), la stadiul de…”asta da jucator profesionist, ramane si la anul” (acelasi Gigi)? Ori, ce a facut acest baiat cand Gigi vroia sa cape de el? S-a facut ca ploua, ca are contract profesionist, a continuat sa joace cum stie el si a inchis gura la toti.. Pe cand o scriere si despre acest baiat, exemplar in tot ce face pe teren si in afara lui, in comparatie cu multi alti fotbalisti romani plini de „talente”? Ca multi jucatori ajunsi la Steaua nu fac fata, se datoreaza asta exclusiv criticilor din loja, care le inmoaie piciorele si le induce amnezia fotbalistica in creier? Hai sa fim oameni seriosi…

Mita cu Valiza (4 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 12:24

Ai scris ceva adevaruri, e drept.
Nu ai indraznit sa te atingi de raul cel mai mare, de cauza care a produs si produce tot haosul, imbecilizarea jucatorilor, umilirea lor si care le reduce eficienta in mod drastic Dica, Bilasco, Apostol, Burdujan sunt doar ultimele exemple).
Aceasta cauza e Jiji, in prostia sa splendida de papitoi imbatranit. O stii si tu, chiar mai bine decat noi, pentru ca tu mai vorbesti cu el, in limba aceea unde grosolania se impleteste cu penibilul, infantilismul, ridicolul, intr-o romaneasca suburbana.
Si daca o stii asa de bine, de ce nu o spui?
Nu te condamn ca nu ai curaj, pentru ca stiu ca-ti castigi painea, tacand sau bolmojind lucrurile.
Nu te condamn, dar nici nu te astpta sa fii laudata.
Ai condeiul, poti publica, dar tu (si colegii tai, mai toti) ratezi ocazia sa fii cineva in presa sportiva, cineva care porneste si sustine o ofensiva impotriva prostiei, grosolaniei, minciunii, mitei, degradarii fotbalului romanesc.
Cineva o va face, sunt sigur, pentru ca altfel nu se poate. Pacat ca nu esti tu.

Mihnea (11 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 12:28

inteleg joaca ta „de-a cuvintele”, dar cred ca te-ai lasat purtata prea mult de val atunci cand ai asociat „pitoresc” si „finantatorul”.da, este un produs al societatii, al showbiz-ului sau al epocii in a carei mizerie ne zbatem. mai mult chiar – este un produs moale pe care presa ni-l serveste de tare al intestinului gros. adevaratul antrenor „de steaua”…

Cristian (1 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 13:58

pe 17 aprilie avem sansa sa aratam cati suntem cu adevarat impotriva amatorismului si mizeriei din Ghencea. In tara asta, toti sunt nemultumiti, dar cine misca un deget sa schimbe ceva?

pe 17 aprilie, daca va pasa de Steaua, aveti ocazia. La ora 15:00, in fata palatului creditorului. Dati sfoara in tara, anuntati-va prietenii, imprastiati vorba pe facebook, twitter etc.

IoI (3 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 14:51

Nu poti avea performanta in Ghencea cu ciobanu comandante :)))
Cite demonstratii mai doriti … orice antrenor sau jucatori ar veni vor ajunge la acelasi nivel … de cirpa de sters picioarele …. Asta nu inseamna ca actualul lot e galactic …. dar ce vreau sa spun e ca daca prin absurd la steaua acum ar fi 24 jucatori cu potential galactic plus un antrenor + staff de nivel barcelona TOT NU S-AR FACE NIMIC!!! De ce? Din cauza ca ciobanu nu a inteles nimic, nu are cum, nu are nivelul si NICIODATA nu il va avea …. asta e … cya next year cind o sa comentam a 245 reconstructie a stelei :)))

hancu (1 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 16:27

m-as bucura enorm daca steaua ar termina pe locul 8 si ar fi inafara europei caci in veci vecilor nu va castiga cupa in fata lui dinamo.

jc (15 comentarii)  •  12 aprilie 2011, 19:52

Ma amuza analiza ta 🙂
Nu e nimic de analizat,omul e nebun!
Chiar nu aveti ce sa scrieti?De ce nu te duci sa faci un reportaj la spitalul 9?Steaua va castiga un campionat la 10 ani si ala din noroc.Nu mai merge fara o strategie bine pusa la punct.

Comentează