Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Va rezista?

Ce-l aşteaptă pe Stancu la Galata? Zeci de mii de finanţatori vocali

Uitaţi de preţ! La instalare, lui Hagi i s-a promis un buget de transferuri de peste o sută de milioane de euro. Parcă cele 6 milioane de euro […]

vineri, 21 ianuarie 2011, 7:51

Ce-l aşteaptă pe Stancu la Galata? Zeci de mii de finanţatori vocali

Uitaţi de preţ! La instalare, lui Hagi i s-a promis un buget de transferuri de peste o sută de milioane de euro. Parcă cele 6 milioane de euro daţi pe Stancu nu mai par aşa de mulţi. Iar împărţit la terţi, cvadrupli şi alte categorii intermediare, rezultă procente modice.

În acte, rămîne cel mai scump transfer al Stelei. În realitate, e o afacere cu multe adnotări. Şi cu multe condiţii care se subînţeleg, aşa că nici n-au mai fost trecute pe hîrtie. Prima ar fi rezistenţa la presiunile tribunei. Fanii Galatei îi cîntă numele gramatical corect. Dar, dacă nu cîntă, mormăie, bîzîie şi fornăie că Hagi nu le-a adus vedete la echipă. Suporterii turci se dau în vînt după monştri sacri din import.

Exceptînd sonoritatea plăcută, în cheia sol, măsura două pătrimi, Bogdan Stancu nu le spune, probabil, mai nimic. Hagi garantează pentru el. Nici Culio, două milioane de euro, de la CFR Cluj, nu sună mai impozant. Şi nici Yekta Kurtuluş, 3,5 milioane de euro, prezentat la un loc cu Stancu. Noroc cu Hagi, care garantează pentru toţi. A garantat şi pentru Bratu şi Ovidiu Petre. Şi noroc cu planurile pe termen lung ale Galatei.

Cam 70 de milioane de euro în cîţiva ani – atît ar trebui să le aducă noul stadion din încasări pe bilete, abonamente şi publicitate. A calculat preşedintele Galatei, Adnan Polat, care nu se încurcă, de regulă, în socoteli. A studiat economie şi administraţie în State, la Universitatea din Long Island. Stancu a avut nevoie de doi ani să se adapteze şi să arate ce poate la un club important. În tur, a izbutit să fie ceea ce se aştepta de la el: determinant. Salvator. Omul de gol şi inspiraţia grupului. Are 23 de ani. A încheiat etapa de formare şi trebuie să confirme. La Galatasaray, unde Hagi garantează pentru el, unde fanii te ridică în slăvi şi dau cu tine de pămînt meci după meci. Şi nu 5.000 de fani, cît se adună în Ghencea, la jocurile din campionat. Ci peste 50.000 de spectatori plătitori de bilete şi dependenţi de spectacol.

La fel ca şi Hagi – vedeta, monstrul sacru de serviciu, Stancu a fost adus să vîndă bilete. În termenii fotbalului profesionist, se află la vîrsta optimă pentru performanţă. Trecerea de la cenuşiul turbat din Liga 1 la glamour-ul cinic şi comercial al Turkcell Süper Lig presupune totuşi un şoc.

Este pregătit Stancu pentru asta? Este pregătit să-şi facă jocul şi fără Hagi pe bancă? Şi să ţină piept găleţilor de critici şi laude cu care operează galeria Cim-Bom. El, care după meciul cu Pandurii, în octombrie, răbufnea: „Nu-mi mai băgaţi în cap toate prostiile. Este o simplă victorie!”. Şi-a astupat atunci urechile, să nu mai audă cum i se strigă de la oficială că e „number one”. La Steaua, oricît de instabil şi oprimant peisajul, era unul, unul singur care-l ridica în slăvi şi dădea cu el de pămînt. La Galata, sînt mai mulţi. Muuuult mai mulţi.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Hop si Eu (96 comentarii)  •  21 ianuarie 2011, 20:14

Tare mi-e frica de ce va pati motanul pe pamant turcesc: presimt ca va fi o alta mare teapa data de becalioti, patronilor de peste hotare. La nationala, atat cat a fost convocat si a jucat nu a prea rupt gura targului. Turcii joaca mult mai agresiv decat se joaca in liga lui mitica. In plus, concurenta pe post este alta la Galata, nici nu se compara cu ce a avut de infruntat acasa…
Oricum, va avea nevoie de o anumita perioada de acomodare, nu va irumpe din prima: nici nu stiu daca echipa il va asimila usor fiindca s-ar putea ca titularizarea lui sa intampine rezistenta din partea celor 5 rivali pe post. Daca nu va da randament, e posibil ca si suporterii sa-l fluiere si sa-l considere „finul” lui Hagi, cu consecintele de rigoare….
Sa speram ca va confirma pretuirea de care se bucura din partea unora si sa fie un reper pentru Razvan….
Ce va fi, vom vedea….

zuzu (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2011, 20:23

era o vreme cand si steaua aduna 60.000 de oameni in tribune, in perioada semif. uefa….strategia haotica, lipsa de rezultate ,dezamagirea profunda au dus la defrisarea tribunei. dar stelistii sunt in stare latenta, asteapta momentul cand echipa va reinvia, si se vor intoarce,din pacate nu o vor face anul asta. se vor intoarce cand:
–un antrenor nu va mai pleca mai devreme de trei ani.
–cand jucatorii nu vor mai semna pe sase luni, cu drept de prelungire, ci pe cinci ani.
–cand jocul echipei va revenii la traditia istorica, adica ofensiva totala.

Axel (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2011, 21:01

n-are nicio sansa in turcia.acolo e un campionat dur si puternic,cu multi fotbalisti de top,nu mizeria de campionat romanesc.va fi si el un al doilea radu niculescu.sa fi jucat 3,4 ani titular la steaua,la nationala..era altceva.asa,o noua dezamagire romaneasca pe malul bosforului.

rotehund (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2011, 22:07

un fasss ca multi altii… in cazul foarte probabil in care patronii turci nu sunt batuti in cap, suma reala este mai mica de 10 ori decat scriu cu litere de o schioapa ziaristii lu’ peshte… nu se dau 6 milioane pe prapaditi de genul motanu’, neaga, dica, blocnotes si alte vedete din astea

E.T. (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 1:08

Nu ar fi mai potrivit „sa lasam deoparte”, in loc sa „uitam” ? E ca un „disable” (ca tot batem intr-acolu), fata de un „delete”.

Sau e preferabil sa fim flexibili si sa acceptam imbogatirea limbii ?

papa (20 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 5:52

Inca un articol care face diferenta intre un profesionist si alde Nanu sau TRU. Ai avut putine scapari de data asta, nu mai lungi vocalele si nu mai folosi metafore ridicole precum „monstru sacru de serviciu”, in cazul fotbalistilor de duzina, precum Bogdan. Stancu nu-i va pupa talpile lui Hagi si, probabil, nu va ajunge nici macar ca Nas Alb Mutu.

dan88 (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 6:59

Sant cu totul de alta parere!Acum campionatul Turciei e un cimitir de vedete!!!Nu imi place de Mitica Dragomir, un militian parvenit, insa aici are dreptate:campionatul turcesc e mult umflat si nu e cu nimic mai bun decat Liga 1 din Romania!Puneti orice loc din clasamentul din Romania sa joace o dubla cu cel din Turcia, si veti vedea rezultatele!A, pardon, la un singur lucru ne vor bate:la BANI, la salariile date la jucatori!NU LA FOTBAL!
Stancu trebuia sa aleaga un campionat din vestul Europei, nu Turcia!Turcia nu e o vreo rampa de lansare, e un campionat unde sa-ti termini cariera!PACAT, e un super jucator, fara fumuri in cap, ca si altii, merita un campionat gen Spania, unde se joaca fotbal, nu `hei rup` ca la turci!!!Chirita, `ex `Dinamo este pt. Turcia, un taran, care nu putea mai mult, insa Stancu a ajuns acolo doar datorita foamei `albanezilor`!
Pacat, Pacat, Pacat!!!

semoa (56 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 10:36

Cand transfera o echipa din Romanica,oricare ar fi aceasta,un jucator la suma de 3;4;5 sau chiar 6 mil.,se face un tam-tam in presa,de parca sar fi vandut la zeci de mil.Nu trec nici 2 luni si jucatorul lustruieste banca de rezerve,ori este trimis la echipa satelit,cea ce denota ca nu-si merita banii,si implicit valoarea campionatului nostru.In contra partida,uitativa la sarbi ei croati,care se vand la 10-15 mil si in aceeasi perioada de timp,devin titulari la echipele la care au ajuns.Asa ca,mai lasatima cu alde Stancu!

un fan (10 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 11:09

Ai rupt total din context declaratia lui Stancu. Am vazut acea declaratie (nu mai tineam minte la ce meci a fost) si mi s-a parut una profesionista, de bun simt, a unui baiat care isi doreste intai sa-si faca bine treaba si abia apoi sa fie laudat daca e cazul. Dar daca nu intorci orice declaratie impotriva celui care o face probabil ca nu esti ziarist bun. „Tot ce spui poate fi folosit impotriva ta” si nici nu ai dreptul sa taci, ca te asalteaza o multime de reporteri cu intrebari „inteligente”.
In rest, ii urez multa bafta lui Stancu, desi e clar ca va fi foarte greu acolo mai ales ca nici Hagi nu pare a fi sigur de postul lui pe termen lung.
Mi-ar placea sa reuseasca pentru ca astfel am mai avea un atacant intr-un campionat puternic (fata de Liga1) si n-am mai sta numai in Marica si Niculae.

vasco (317 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 11:23

Ma bucur ca a plecat pentru ca a scapat din balamucul de la Steaua,unde era evident ca nu avea ce cauta si nici nu-i placea.Succes,e un tip fain,m-as bucura pentru el,desi acolo unde-s prezenti mafiotii becali nu esti sigur de nimic niciodata.

AdiBas (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 16:25

Va fi o mare teapa luata de Galatasaray, Stancu merita undeva pe la 2,5 milioane in opinia mea. El e un jucator fara niste calitati deosebite , dar un baiat muncitor, spre deosebire de Traore de la cfr, de ex, care e un jucator foarte talentat, dar si foarte lenes.
Remarcau niste jurnalisti sportivi faptul ca jucatorii romanii care pleaca in strainatate pe bani multi pleaca de obicei la echipe unde sunt antrenori romani care reusesc sa-si pacaleasca patronii sa dea bani multi pe ei, putine exceptii de la regula ( Sapunaru, Stefan Radu, Deac)

omu rau (19 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 17:59

povesti. e la moda sa scri de stancu acum. lasati-l sa joace si apoi discutati. oricum culio e mai bun de 2 ori decat amarasteanu asta umflat cu pompa. dar culio ajucat la cfr nu la stana

P. Istrati (101 comentarii)  •  22 ianuarie 2011, 19:59

Doamna Andrieș, văd că ai înțeles și ți-ai însușit una din politicile generale ale ”Gazetei”: persiflarea, minimalizarea și aruncarea în derizoriu a tot ce se face bine la Steaua. Și transferul lui Stancu este un mare succes pentru club, pentru finanțator și mai ales pentru jucător care a obținut cel mai avantajos contract al unui jucator român în Europa: 5 mil. de euro pe an pe o perioadă de 5 ani!!! Ei, dacă un astfel de succes ar fi fost realizat de un jucător de la Dinamo, scriai un cu totul altfel de articol. Apropo, doamna Andrieș, mai las-o pe Steaua în pace. Dv. și colegii consumați prea multă energie pentru o echipă de pe locul 7. Vă sugerez să faceți o analiză serioasă cu ceea ce se petrece la Dinamo, echipa de suflet a presei noastre sportive, echipă care pare să fi intrat în… demolare!

r.gabi (35 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 4:14

Stancu va avea probleme de la inceput ,chiar daca acestea nu vor fi in totalitate datorate lui,ca persoana.
1.Stancu,este o persoana introvertita,acestuia cred eu ca ii va trebui un termen destul de lung de adaptare la o cultura si civilizatie straine,la un fotbal,de cele mai multe ori bazat pe fanatism,decat pe valoare.
2.Antrenorul Hagi,in mod sigur va pleca foarte repede,pentru ca experientele anterioare si felul lui de a fi nu il recomanda pentru aceasta profesie pe care el o practica mai mult pe bajbaite,fara o tactica clara,cu multe ifose,dar mai ales fiind lipsit de mijloacele de comunicare cu jucatorii.
3.Plecarea lui Hagi ar insemna pentru Stancu pierderea sustinerii si mai ales recalibrarea lui pe o tactica dictatata de un alt antrenor.
4.Nu cred in rabdarea conducatorilor cu turci su Stancu,dar mai ales a fanaticilor suporteri turci.
Si eu cred ca suma de transfer comunicata este mare si tot atat de mult cred ca acest contract are multe elemente oneroase si ca presei i s-au dat cifre destul de umflate pentru se face reclama familiei „B”.

Catalinozaurusrex (3 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 8:26

@Maria & Admin…

„un comentariu nu trebuie să conţină doar injurii pentru a fi moderat. sunt mai multe lucruri considerate negative de care ţinem cont. mulţumesc”

Corect, dintr-un anumit punct de vedere, doar ca cei care se ocupa de My Sport (colegi de-ai vostri, nu-i asa?) au ales sa publice „stirea mea” in care, printre altele, am postat si mesajul initial, neaprobat aici.

Sau cei de „acolo” au o alta politica, total diferita de cea din trustul din care faceti cu totii parte? Mai sa fie…

skipper (18 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 9:42

Am mai postat pentru a reliefa curentul tembel de opinie, creat impotriva lui Hagi. Deja a devenit o moda si grupurile izolate deja tind sa devina subcultura – subcultura ratatilor care se excita cand cineva de-al lor se prabuseste . Probabil loserii care-i canta prohodul lui Gica vor ajunge la climax atunci cand Stancu nu va da randament. Pentru ca sunt multi, Maria, inventeaza si ea pesimismul festiv ca sa ne arate ca dintr-un tanar talent in afirmare devine pe zi ce trece mai matura, mai blazata, mai insipida. Maria nu e moarta, Maria se transforma…

victor L (165 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 10:59

„Va rezista ” B. Stancu la Galata” e pe acelasi calapod cu „Prima iubita a lui Dodel il hartuieste pe Ropotan”.

shmo (42 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 11:14

Teapa pt Galata !

petru (4 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 11:16

Cred ca va evolua modest, asa ca la Steaua, se va lipi si el la o faza doua de gol….si gata…de spectacol nu poate fi vorba…poate sa faca fata in conditiile de la Galata doar daca va ”ara” terenul, si va creea spatii pentru un alt atacant. In ceea ce priveste pretul…sa-i pupe mana lu’ Hagi si Steaua si Stancu.

DD (45 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 12:32

Stancu in 2 ani o sa fie la o echipa din Anglia…sau Italia ! Carcotasii sa astepte sa vada ce poate Stancu ! E un atacant pur-sange, deschis, care se imprieteneste repede si la randul lui este acceptat repede de grup ! La Galata o sa explodeze ! Succes motane !

Dan (8 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 15:38

Superb..”Trecerea de la cenuşiul turbat din Liga 1 la glamour-ul cinic şi comercial al Turkcell Süper Lig”..”să ţină piept găleţilor de critici şi laude cu care operează galeria Cim-Bom”..Critica ratiunii pure.Felicitari!!

Nea Caisa (70 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 16:38

Maria, nu as fi dorit sa comentez acest articol al tau dar am citit celelalte comentarii si sunt vreo doua printre ele care m-au convins sa scriu totusi. Maria, subtilitatea articolului tau este diferenta dintre suma de transfer platita pe Stancu si valoarea sa reala de transfer. Stancu este si un jucator valoros si cu posibilitati de crestere, depinde insa cum si cit va reusi sa il puna in valoare Hagi, iar asta inca de la inceput. Daca Stancu va reusi sa faca primele 4-5 meciuri bune, cu ceva goluri, atunci lumea va uita suma exagerata de transfer. Daca nu, atunci vor fi probleme. Si pentru el si pentru Hagi. Aici situatia mi se pare a fi inversa celei in care suporterii au rabdare pentru aclimatizarea noului venit. Oricum, dincolo de ce se va intimpla cu Hagi si cu fotbalistii romani sau din romania ajunsi la galata, pare sa fi prins contur o lovitura financiara machidoneasca. Mare de tot, daca Hagi chiar va primi 100M euro pentru transferuri, revitalizanta totusi, daca va primi mai putin.

Franc (29 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 17:43

La cate inagini s-au dat cu ”muschii lui Stancu” (nota bene, pt. autenticitatea si transparentizarea fenomenului becalian), sigur vor sari CIM-BOMboanele pe el si va deveni sultan.

california (56 comentarii)  •  23 ianuarie 2011, 18:22

mai degraba ion becali l-a convins pe hagi ca stancu e ce ii trebuie; hagi o sa-si piarda in curind postul la galata pt. ca nu e nici mare antrenor, dar mai ales nu poate iesi mental de sub influenta batrinului macraon, care de-a lungul timpului s-a folosit de „rege” cum a vrut; stancu nu e jucator de 6 milioane, dar din toata afacerea ion becali a iesit in cistig cu vreo 3; intr-un stil similar si-a pierdut „pietele” din italia si spania unde nu mai reuseste sa vinda nimic; strainii iti acorda initial creditul bunei credinte, dar daca umbli cu fofirlica, nu mai ai ce cauta la ei; ce se accepta la dinamo de exemplu, nu e valabil si prin alte parti.

Comentează