Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Funcţia lui Lăcătuş

Fişa postului de antrenor devine tot mai vagă la Steaua

La revenirea în Ghencea, Lăcătuş şi-a negociat secunzii cu şefii Stelei. L-a cerut în staff pe Ioan Nagy, naşul lui, şi a acceptat să-i păstreze pe Edi Iordănescu („E un […]

duminică, 9 ianuarie 2011, 7:45

Fişa postului de antrenor devine tot mai vagă la Steaua

La revenirea în Ghencea, Lăcătuş şi-a negociat secunzii cu şefii Stelei. L-a cerut în staff pe Ioan Nagy, naşul lui, şi a acceptat să-i păstreze pe Edi Iordănescu („E un băiat bun, m-am împrietenit cu familia lui”, a explicat finanţatorul din Ghencea) şi pe Michele Bon, preparatorul italian.

La sfîrşitul lui decembrie, Lăcătuş a aflat că va mai avea un ajutor pe bancă: Gabriel Caramarin. Nu s-a stabilit încă la ce-i va ajuta, dacă va fi scouter, consilier pe probleme de tactică sau va monitoriza adversarii, alături de Narcis Răducan şi Mihai Stoica. Dar, într-un fel sau altul, „Cara” se va face util. Teoretic, are funcţia de secund, practic, e specialistul bun la toate. În ritmul în care se divizează munca la clubul roş-albastru, vechea nomenclatură a funcţiilor se va dovedi în curînd prea puţin sugestivă. Dacă există mai mulţi preşedinţi, nu înseamnă că ocupă acelaşi post sau că au aceleaşi sarcini. Deşi se străduiesc, fiecare după puteri, să fie „creative manageri de resurse imaginare”. Poate ar trebui nuanţată denumirea, unul să fie preşedinte cu „P” mare, de la primul între egali.

Cînd se vorbeşte despre aducerea unor jucători, lucrurile sînt clare. Sînt jucători, se ştie cu ce se vor ocupa la echipă, chiar dacă unul este „febleţea lui X”, iar altul – „pariul lui Y”. Cînd se vorbeşte despre tehnicieni, apar nedumeririle. Pentru că fişa postului de antrenor devine tot mai vagă la Steaua. Mai potrivită ar fi denumirea de „principal onorific”. Sau, concis şi plin de miez, funcţia de „simbol”.

Iar pentru funcţia asta, date fiind creditul fanilor şi salariul oficial de sub 2.000 de euro, cel mai calificat este Lăcătuş. Nu decide transferurile, nu decide căpitanul, iar tactica este deliberată „live” de „principalii fortuiţi”, adică de patron şi de preşedinţi. Dar are rolul lui şi numai al lui la club. Un rol pe care nu-l putea îndeplini nici un regiment de secunzi. Este „cel-aproape-gratis-căruia-îi-strigă-numele-aproape-necondiţionat”. Iar asta îl face foarte atractiv pentru conducere dintr-un post practic incompatibil cu know-how-ul recent al Stelei. Şi mult mai complicat de clintit ca antrenor decît ca preşedinte în Ghencea.

După cum demonstrează organigrama clubului, preşedinţi supuşi şi muncitori se mai găsesc. Deşi parcă niciodată nu sînt destui, nu-i aşa?

Comentarii (13)Adaugă comentariu

AV (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2011, 19:59

sunteti usor ipocriti. este absolut firesc ca un antrenor sa aiba un staff stufos, asa e corect, nu cum au unii „granzi” din romania, cate unul bun la toate. aveti rabdare cu mm ,vor veni si rezultate.

diss (58 comentarii)  •  9 ianuarie 2011, 20:14

Ai dreptate Maria ,am spus-o si eu de nenumarate ori Lacatus nu mai are nici-o autoritate la Steaua. Oricum cu atitudinea lui ,mereu impaciuitoare, nu va ajunge niciodata antrenor. Ca sa fi antrenor adevarat trebuie sa ai personalitate ,sa te bati pentru jucatorii ,pentru ideile tale sa nu te lasi calcat in picioare de un patron numai pentru ca el da bani. Nu e cazul lui Lacatus care e mai bine sa plece acum cat mai are un pic,dar numai un pic de tot,de demnitate!
Iar MM cred ca regreta si acum ca nu a ramas in cutia lui de carton!

adytzu (20 comentarii)  •  9 ianuarie 2011, 20:25

dar tu te pricepi la fotbal Maria? ai verificat si tu, de curiozitate, cati antrenori si preparatori sunt la alte echipe? De exemplu Bayern are 1 principal, 2 secunzi, 1 cu portarii, 3 preparatori, 3 doctori, 4 fizioterapeuti si 3 analisti. La Liverpool am numarat vreo 25… Ma rog, schema e cam aceeasi, cu cat mai multi cu atat mai bine in sensul pozitiv ca fiecare cu specialitatea lui…

petre stelistu (34 comentarii)  •  9 ianuarie 2011, 23:29

Rezultatele nu vin datorita lui MM,ci datorita antrenorului.Articolul este perfect si arata realitatea de la Steaua.Nu stiu cine naiba ridica aceasta persoana,dar asta e Romania,toate mumiile sunt vedete.Laca e bun antrenor,dar nu e sustinut de nimeni la club si asta orice antrenor pateste cat timp e ciobanul.

andrei (2 comentarii)  •  9 ianuarie 2011, 23:59

@av.ok nu zice nimeni sa nu ai un staff stufos sa te ajute ..dar cand ei sunt angajati ex. edi iordanescu sa imprietenit cu fam lui,narcis raducan la vazut pe la biserica si e credincios,lutu la vazut de revelion si ia placut de el si lista continua ce sa mai zici?

Sergiu (14 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 7:38

@AV: Maria nu se refera la staff-ul stufos al Stelei…Reciteste articolul pâna reusesti sa-l întelegi si abia apoi comenteaza !
Lacatus este iar umilit în Ghencea si nu merita ! Chiar daca nu este un antrenor de calibru, nu merita tratamentul acesta…

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 8:27

Lacatus e antrenor !

boris (58 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 9:18

domnul lăcătuş ia banii (chiar credeţi că doar 2000 euro?!) şi înghite. demnitatea şi-a lăsat-o, pe undeva, prin spania. din fiară, nu cred că e exagerat să-l comparăm cu o cîrpă – aia cu care ciobanul îşi şterge ghetele. pe talpă! cred şi eu… când eşti părtaş la afaceri în stil becaliot, taci şi lingi.

Godot (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 10:46

PRINCIPAL ONORIFIC

jiji (9 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 12:48

la steaua niciodata nu se va vorbi de antrnor . se poate vorbi de orice numai de antrenor nu.

SIMONA (4 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 13:04

CLASAMENTU-BUBA E

SKB (16 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 13:10

Partea cea mai trista e ca aceste probleme deja au inceput sa se raspandeaca si la alte echipe din Romania

Atat de mult l-ati mediatizat pe Gigi, care au aparut epigonii.(Iancu, Mititelu, Muresan, chiar si Porumboiu, etc).

Ironia sortii: v-ati vandut sufletul pentru bani si incet incet omorati fenomenul pe care de fapt il serviti si care va aduce painea.

Ca suporter alb-violet am ajuns sa-mi doresc sa ia Otelul campionatul, fiindca e un club mult mai normal, organizat, muncitor si modest decat ce e Poli acum.

Ar insemna triumful normalitatii si muncii, nu al gargarei generatoare de imagine publica.

victor L (165 comentarii)  •  10 ianuarie 2011, 14:39

Bine-bine, dar Lacatus e antrenor?
De cind si ce rezultate are?
Asta vorbind despre „cel mai titrat club de fotbal din Romania”.
In vecii-vecilor, amin.

Comentează