Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cum să învingi fotbalul

Handbaliştii pot profita de pasa nepopulară a „tricolorilor”

Iată că există un Mondial cu români! Cel de handbal masculin. Nici nu se putea o veste mai bună acum, cînd începeam să ne ataşăm periculos de mult de leii domesticiţi din […]

duminică, 20 iunie 2010, 6:58

Handbaliştii pot profita de pasa nepopulară a „tricolorilor”

Iată că există un Mondial cu români! Cel de handbal masculin. Nici nu se putea o veste mai bună acum, cînd începeam să ne ataşăm periculos de mult de leii domesticiţi din Camerun, de micuţa Slovenie, de profilul de bunic al lui Morten Olsen şi de alte suveniruri din vremurile cînd contam în fotbal.

Noroc cu această victorie în livada cu vişini din Cehov! Nu mai e nevoie să ne imaginăm semifinala pe care aproape am jucat-o cu Brazilia. Şi nu mai e nici un risc să devenim fanii Serbiei, în lipsa altor tipare eroice.

Să ne bucurăm şi să-i felicităm pe băieţii noştri care vor vedea Mondialul din teren, nu din fotoliu. „Merităm mai multă atenţie decît fotbalul!”, a spus Alin Şania, după meci. E gustul amar pe care-l încearcă, la succes, şi campionii din gimnastică, atletism, canotaj, judo. În sport, la fel ca peste tot, atenţia nu se acordă pe merit, atenţia se captează. Şi se menţine trează, prin continuitate în rezultate.

Nu e cazul ca Şania şi colegii lui să dezarmeze. Fotbalul e fotbal, mai mult decît un sport, fenomen, industrie, fantasmă colectivă etc, dar poate fi întrecut în popularitate. Nu e imposibil!

Există şi dovezi istorice în privinţa asta. „Merităm şi noi atenţie, nu numai handbaliştii!”, s-ar fi plîns fotbaliştii din România, acum 30 de ani, cînd sportul-rege se juca în şapte. Nu e nevoie de noi titluri mondiale pentru ca românii să creadă iar în handbal. E nevoie doar de obişnuinţă.

Fotbaliştii ne-au dezvăţat de minuni, handbaliştii trebuie să ne reînveţe cu reveniri ca în play-off-ul cu Rusia. Avem deja format reflexul să le ţinem pumnii fetelor în finale de Ligă şi de Mondial. Ne vom obişnui şi cu prezenţa băieţilor la turneele finale. Este a doua participare consecutivă, dar încă nu s-a scuturat tot praful depus în cei 14 ani de absenţă.
Restul – infrastructura, promovarea – depinde de Federaţie. Doar rezultatele, singure, nu ajung pentru a relua tradiţia unui sport iubit de la kilometrul zero pînă în ultimul cătun.

„Merităm mai multă atenţie decît baschetul!”, ar putea spune fotbaliştii din „naţionala” SUA, prezenţi la una dintre cele mai mediatizate competiţii de pe Glob. Şi chiar au obţinut mai multă atenţie: audienţa la Anglia – SUA (17,1 milioane de telespectatori) a întrecut audienţa medie a meciurilor din finala NBA (16,4 milioane). De ce? Printre altele, explica în „Time” un fost şef de la CBS, „iubitorii de sport sînt mai sofisticaţi ca niciodată”.

Dacă americanii pot să se uite la fotbal în loc de baschet, şi românii pot lăsa fotbalul pentru handbal. Doar n-om fi chiar atît de sofisticaţi, încît să stăm pe gînduri între o „naţională” care te face să speri şi una care te face să disperi.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Ghandalf (147 comentarii)  •  20 iunie 2010, 19:15

Felicitari baietilor care i-au invins pe rusi la ei acasa, au intors rezultatul din tur si s-au calificat la campionatul mondial de handbal!
Felicitari Mariuco pentru faptul ca desi in plin campionat mondial de fotbal , scrii despre handbal …
…DIXIT

darius (6 comentarii)  •  20 iunie 2010, 19:42

Normal ar fi sa ne uitam la sporturile la care sentimentul de patriotism e rascolit in tine.Echipa nationala de fotbal nu mai trezeste demult pasiunea suporterilor, eventual prin reclamele la bere.Sunt niste plangaciosi, se plang ca nu sunt sustinuti.Dar Bute cum a fost sustinut?A trebuit sa plece in Canada sa faca performanta.De lotul de gimnastica nu mai zic.De lotul pentru cupa Davis iar.Felicitari baietilor de la handbal!

durden (209 comentarii)  •  20 iunie 2010, 20:03

cred ca e primul tau articol bun dupa luni de seceta…bravo!

mii de felicitari baietilor de la handbal,trebuie sa recunosc ca nu mai credeam in calificare…tineti-o tot asa si intr-o buna zi veti avea sali mai pline decat orice stadion!!felicitari inca o data!!

ps:”Numai e nevoie să ne imaginăm semifinala pe care aproape am jucat-o cu Brazilia”.nu se scrie „nu mai”?

neo geo (32 comentarii)  •  20 iunie 2010, 22:53

… nici nu stiam cand e returul si l-am ratat , problema nu e numai omul de rand ci si faptul ca nu i se face publicitate unui astfel de eveniment!!

Un_suporter_CFR (71 comentarii)  •  20 iunie 2010, 23:53

Sunt sporturi care raman in memorie peste ani: sa ne amintim de generatiile fantastice pe care le-am avut la gimnastica (in special feminina) sau de anii in care canotajul romanesc era trecut intre sporturile aducatoare de aur la olimpiade si mondiale. Evident, nu e deloc greu sa ” schimbi canalul „, atunci cand fotbalul nu-ti mai ofera motive de bucurie: generatia anilor ’90 a fost si nu mai revine; in locul ei, s-a asternut mediocritatea si interesele unor presedinti de cluburi, tupeul afisat de niste indivizi „internationali” lipsiti de talent sportiv cat si de educatie. Care va fi urmatorul sport de care ne vom atasa, in lipsa performantei in „sportul rege” ? Poate…curlingul. Oricum, handbalul e un sport de echipa care necesita nu doar sclipiri de moment, ci ani si ani de munca asidua. Sa ne bucuram de acest rezultat pentru ca e cu adevarat notabil : bravo echipei de handbal!
O seara frumoasa Mariei!

corect (1 comentarii)  •  21 iunie 2010, 0:02

am citit ce a spus alin sania pentru situ gazetei si are perfecta dreptate in tot ce a spus

Adrian (1 comentarii)  •  21 iunie 2010, 0:18

americanii au uitat de baschet pentru ca in primul rand s au terminat finalele NBA, NHL iar in al doilea rand…publicul lor este destul de mare incat sa permita aceea audienta indiferent de fanii baschetului.
induceti lumea in eroare….fotbalul nu se va compara niciodata cu baschetul in America:
16.1 milioane de spectatori este o audienta medie a unor mii de meciuri de a lungul unui sezon NBA.
17 milioane….de a lungul a numai 2 meciuri…la distanta de 4 ani de precedentele.

Vlad Dracul (3 comentarii)  •  21 iunie 2010, 0:45

Şania are dreptate, handbal > fotbal.

mihailploiesti (13 comentarii)  •  21 iunie 2010, 9:05

incredibil.asa ceva se intimpla la 100 de ani.astia da romani.au cules toata livada de visini.le-au luat rusilor tot rodul.tocmai aceasta frustrare, ca sunt mereu in umbra fotbalului i-a motivat.le multumim din sufletul nostru obidit.sunt bune uneori si asemenea bucurii.mai uitam de necazurile cotidiene.in rest maria tine-o tot asa ca scrii sel mai bine.cu stima…

Roro (104 comentarii)  •  21 iunie 2010, 9:58

Ce imensa calificare! Norocul handbalistilor ca sezonul „vagabonzilor” din fotbal nu a inceput, pentru ca aceasta calificare nici nu ar fi fost observata.Toata consideratia pentru handbalisti care si-au vazut de treaba in fata desconsideratiei cu care gresit i-au tratat rusii. Sa aveti sanatate si sa ne mai bucurati cu astfel de jocuri si rezultate.

se poate (6 comentarii)  •  21 iunie 2010, 11:35

Da, ar fi pacat ca lumea sa insiste sa se uite la fotbal. Cele mai mari satisfactii au venit totusi din handbal si volei in sportul romanesc. Ma bucur enorm pentru aceasta calificare la care nu mai speram – nu stiu cati au sperat, ma intreb daca pana si protagonisti acestei calificari nesperate chiar au crezut pana nu au reusit! In sfarsit handbalul nostru a inceput sa-si revina. Spun a inceput pentru ca mai este mult de lucru – echipele de club obtin rezultate din ce in ce mai bune, dar cu destul de multi jucatori straini. Sper sa se reuseasca revigorarea centrelor noastre de handal, Baia Mare de exemplu – intotdeauna am avut jucatori foarte buni, foarte talentati, trebuie doar cautati si formati, reluata munca intrerupta pentru aproape 20 de ani… Poate cineva se va gandi si la cel de al doilea sport reprezentativ pentru noi, voleiul. Mult succes baieti, sper sa ne mai oferiti astfel de surprize placute!

valy (6 comentarii)  •  21 iunie 2010, 13:51

liga campionilor la fotbal are venituri de 1 miliard de euro, fara sa tinem cont de bilete vandute (medie 45.000 spectatori/meci). Liga campionilor la handbal are venituri de pana la 2-3 milioane de euro. La feminin nici jumate. Comparatia fotbal/handbal ca interes e stupida. Meciul tur cu rusia a strans cu greu 1500 de spectatori in tribune.

Filip Pindean (2 comentarii)  •  21 iunie 2010, 19:55

Fotbalul nu poate fi invins de handbal sau de alte sporturi, pentru ca a incetat de mult a mai fi un sport. Persistenta unor logici din astea comparative, denota neintelegerea situatiei, si acutizeaza o anumita deruta, care e f.pregnanta. Pt.cat produc ei (handbal, gimnastica, rugby, volei, etc,) in comparatie cu fotbalul, sunt extrem de bine platiti si mult pre bagati in seama. Daca eram in amatorism, cantaream valoarea in rezultate sportive. Ca vrem, ca nu vrem, suntem in profesionalism, iar aici -din pacate – valoarea se masoara in cati bani produci. Este trist, dar asta este realitatea neipocrita.
Altfel, sa ridic in slavi pe reprezentantii unei discipline de patru ori campioana mondiala, pt. o amarata de calificare, in conditiile in care noi am „inventat” sportul asta, si in conditiile in care, la fete, unde avem o traditie nula in comparatie cu masculinul, defilam prin Europa, la juniori, tineret si senioare, mi se pare expresie a derutei care exista, si care, prin astfel de atitudini, se perpetueaza..

AC Milan (1 comentarii)  •  22 iunie 2010, 4:43

Sportul rege nu poate fi invins niciodata.
Chiar in Statele Unite, tinerii aleg „soccer-ul” in dauna sporturilor americane.
In curand fotbalul va acapara toata planeta.

Comentează