Mitul suporterului-brută
Fanii din Ghencea au schimbat moda: sacoul e noul fular Haina îl face pe om. Fularul, tricoul şi bannerul fac galeria. Sau nu? Conducerea Stelei a vrut să se asigure că „interzişii” vor îndulci tonul şi le-a oferit tichete gratuite […]
Fanii din Ghencea au schimbat moda: sacoul e noul fular
Haina îl face pe om. Fularul, tricoul şi bannerul fac galeria. Sau nu? Conducerea Stelei a vrut să se asigure că „interzişii” vor îndulci tonul şi le-a oferit tichete gratuite la fotolii, pentru meciul cu Gaz Metan. Suporterii au venit îmbrăcaţi la costum, s-au aşezat în lojă şi au scos bannerele. „Pleacă!”, „Vinde!”. Nu şi-au schimbat părerea în funcţie de ţinută sau de locul unde stau pe stadion.
În ciuda unor cazuri izolate, încă nu s-a demonstrat ştiinţific că smogul de la nivelul oficialei blochează procesele de gîndire şi coerenţa în exprimare. Decizia de a-i îmbuna pe fani cu tichete la fotolii s-a întors împotriva şefilor clubului. În primul rînd, pentru că e o decizie tardivă. „Interzişii” şi-au cîştigat în instanţă dreptul de a intra pe stadion. Au obţinut, cu alte cuvinte, recunoaşterea oficială a faptului că în Ghencea nu se aplică alte legi decît cele ale statului român.
Pe de altă parte, şefii Stelei au invocat insistent vulgaritatea, ameninţările cu moartea, indecenţa, violenţa şi alte nenorociri pentru a-şi justifica abuzurile împotriva fanilor. I-au descris pe „interzişi” ca pe nişte „golani”, „drogaţi”, „vagabonzi”, „idioţi”. Pe scurt, ca pe reprezentanţii de seamă ai păturilor joase spre subterane ale societăţii, nedemni să beneficieze de drepturi civile, ca să nu mai vorbim de dreptul la abonament, care e, nu-i aşa?, un drept cel puţin divin. Conducătorii clubului îşi luaseră în serios poza de eroi civilizatori, care purifică tribunele pe criterii igienico-sanitare.
Dar mitul „suporterului-brută” trebuie reconfigurat şi updatat, după ce fanii s-au afişat la patru ace, în mod surprinzător, fără ghioagă la rever şi fără bizon în borsetă. Poate controalele la intrare au fost mai amănunţite decît de obicei. Poate sacoul e noul fular. Dar ceea ce s-a văzut în loja VIP nu avea nici de la distanţă, nici din loja vecină semnalmente de „vagabonzi” sau „idioţi”.
Haina îl face pe om. Dar omul face protestul. Cum ar fi ca suporterii să scandeze în continuare îmbrăcaţi la costum? Să renunţe la înjurături şi să adopte un ton „office” pe bannere. E drept, că nu e cea mai comodă uniformă. Nu rimează cu peluza. Dar spune mai multe decît un miting.
Protestatarilor stelişti li se va reproşa, desigur, că sînt nişte băieţi de birou, care nu înţeleg fotbalul. Sau nişte intelectuali, care habar n-au ce-i munca adevărată. Sau, mai direct, nişte oameni civilizaţi, care nu pricep cum stă treaba cu legea pumnului.