Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Public de închiriat

Şefii Stelei încep să priceapă că fani înseamnă bani

„Cei care iubesc Steaua o să se întoarcă la stadion!”, declara Stoichiţă, pe valul victoriei de la Timişoara. Au trecut de atunci cîteva săptămîni şi scaunele din Ghencea încă nu şi-au […]

luni, 14 decembrie 2009, 6:45

Şefii Stelei încep să priceapă că fani înseamnă bani

„Cei care iubesc Steaua o să se întoarcă la stadion!”, declara Stoichiţă, pe valul victoriei de la Timişoara. Au trecut de atunci cîteva săptămîni şi scaunele din Ghencea încă nu şi-au pierdut încrederea.

La meciul cu Internaţional, au venit în jur de 1.500 de spectatori. Nu s-a mai creat nici surogatul de atmosferă de pînă acum. Au venit mai puţini, dar mai nervoşi! Unul dintre ei l-a înjurat insistent pe antrenorul Stelei, care a comentat faza cu detaşare de clinician: „Probabil e o supapă de refulare a acestui om!”. Dacă aşa se refulează fanii supăraţi, mai bine să nu ne gîndim cum e cînd defulează, cînd izbucnesc, adică!

Pentru că motive apar pe zi ce trece. Înaintea meciului, conducătorilor clubului le-a venit o idee năstruşnică pentru vremuri de criză: au anulat intrarea gratuită pentru pensionari, elevi şi studenţi. Demonstraţia de forţă n-a rezistat decît două etape, suficient pentru a produce oarecare pagubă la buget. Şefii Stelei au vrut să arate că pot umple tribunele şi fără să rezolve problemele cu galeria. Au reuşit să arate, de fapt, că nu-şi mai permit să ignore încasările de pe bilete şi abonamente.

Slabe şanse totuşi să-şi recupereze pierderile punîndu-i la plată pe şcolari şi pensionari! Prima şi singura consecinţă a noului pragmatism contabil din Ghencea a fost un stadion 90 la sută gol. În ritmul ăsta năvalnic, vor trebui să apeleze la firme de închiriat figuranţi, ca oligarhii din filmul „Concertul”. Să plătească ei spectatori ca să facă valuri, nu invers.

Desigur, asta în cazul în care cei care iubesc Steaua nu se vor întoarce la stadion la primăvară, ca păsările călătoare sau bancurile de sturioni. Scaunele din Ghencea nu şi-au pierdut încrederea. Pot aştepta mult şi bine. E singurul lucru de care sînt în stare, de altfel. În rest, nu pot născoci metode de adus lumea la meci, nu pot detensiona relaţiile dintre echipă şi fani. Nu pot nici măcar să mărească pensiile, bursele şi alocaţiile.

Şefii clubului, în schimb, sînt în stare de mai mult. Mai mult decît să plimbe jucătorii la teatru, ca să vadă şi ei cum mai arată o sală plină. Să vadă scaune ocupate cu spectatori care nu manifestă o atracţie irepresibilă faţă de mamele actorilor şi regizorului. Ar fi păcat ca şefii şi jucătorii Stelei să nu testeze şi alte metode de a se familiariza cu ideea de public. Nu de alta, dar mersul ăsta la teatru riscă să devină, vorba lui Stoichiţă, „supapa lor de refulare”.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

dan (65 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 19:00

sa ramana ei cu turma lor.nici nu mai vreau sa aud de ei si de la mine nu vor mai primi nici un ban,doar cu o alta conducere.

gaga the third (1 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 19:48

ce femeie superioara, esti tu marioara…cum te sesizasi tu din oficiu ca stoichita încurcă refularea cu defularea…ca încurcă nu-i bai, dar sa te tii ca el are de gand sa foloseasca doar jucatori cu ”esperienta”…de viata, de orice, de la 28-29 de ani in sus. altfel spus, ionescu, bicfalvi, tudose, onicas, ochirosii etîcî s`asa mai departe, vor fi imprumutati sa se coaca la foc mic pe la buzau, industria sarmii campia turzii…vorba`aia, d`abia pe la douajnoua, treij` dă ani, e fotbalistu` fotbalist. ce s-ar fi facut barca daca rijkaard ar fi gandit la fel cand a renuntat la giuly ,pt a promova un pusti de 17 ani, messi ? da` cine-i dom`le rijkaard asta ? e mai tare k lippi ?

Nic (1 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 19:49

Eu nu mai calc in Ghencea cat e ciobanul la Steaua.
Nu se poate sa fim umiliti pe banii nostri.

Ghandalf (147 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 20:03

Singura solutie : plecarea eurooierului din Templu !
Si-atat !!!
Vox populi…DIXIT

Punctul G (2 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 20:16

hO-ho-Ho ..pai da cum asa? adica sa nu mai ma duc eu la Jiji pe stadion si sa-mi iau bilet ca el sa aiba pe cine-si antrena turma de giboni/badegardzi..pai ..de ce? Jiji e mai tont de felul lui, inainte veneau bagabonzii la stadion dadeau banu si-l injurau..acum da Jiji banu ptru pensionari si al injura aia..pe banii lui.. he-he…asa fac machidonii afaceri (de neam de oieri)..in rest de bine

fuller (5 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 21:11

Maria, asta e de fapt arma civilizata cea mai eficienta pentru a-l convinge be Becali sa renunte la echipa. Cum isi inchipuie cineva ca vei avea suporteri, atata timp cat ii tratezi cum ii tratezi, si declari explicit ca echipa este proprietatea ta personala si faci ce vrei cu ea?
Steaua a murit, traiasca FC Becali…
Pe langa un management dezastruos, in care a distrus un sistem care functiona ca sa-l inlocuiasca nu cu profesionisti, ci cu lingai, Becali n-a inteles ca o echipa de fotbal traieste prin suporteri. A distrus mai mult decat un club, caci a distrus un simbol, un spirit care ne unise de multe ori. Eu cred ca orice suporter care tine la Steaua n-ar mai trebui sa calce pe stadionul lui FC Becali si sa-i puna lui Becali bani in buzunar. Orice fotbalist care se respecta ar trebui sa evite, daca doreste sa aiba o cariera, sa ajunga la FC Becali, mai ales daca are un suflet usor de murdarit in vorbe. Cand o tumoare canceroasa apare, solutia e sa o izolezi, nu sa continui sa o hranesti.

laurel (1 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 21:45

Echipa de fotbal a lui Becali nu are nimic de a face cu Steaua Stoichita este mai fatarnic decat Becali Dupa gesturile care le face catre tribune se vede ca el joaca pentru Becali si nu pentru spectatori si nu pentru ceea ce inseamna intrecere sportiva

porojao (12 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 21:47

daca nu ai inteles, iti explicam „detensionarea” nu are loc intre echipa si fani, ci intre becali si fani…este o mare confuzie!

Un_suporter_CFR (71 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 22:17

Nici nu mai are sens sa vorbim,Maria… Steaua este umbra echipei de acum cativa ani, iar patronul, contestat de aproape toti suporterii nu poate accepta realitatea: E timpul sa lase Steaua, pentru binele echipei si a celor care tin la acest club.

emg (66 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 22:49

oameni buni, steaua nu mai exista. steaua bucuresti asa cum o stiam noi si pe care o iubeste atata lume a murit. a fost ucisa. ucigasul se numeste gigi becali. acum ce vedem e doar fantoma ei. o fantoma monstruoasa care te impinge la fapte si ganduri negative. oamenii simt asta si d-aia nu mai vin la stadion. personal nu ma mai uit nici la meciuri la tv. e prea trist. o sa fie lunga si grea renasterea

alex (109 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 23:35

sau dus vremurile in care golani aduceau cam:100.000 euro pe etapa.. e randu fanilor „adevarati” sa faca tribune pline..
3500 de abonati..interzisi..asa-i caz unic in lume..nustiu dc nu dau clubu in judecata pt as-i recupera bani..ar fi inca o gaura in bugetu miliardarului de carton.

Mandela (4 comentarii)  •  14 decembrie 2009, 23:49

Principala problema a lui Gigi Becali este ca actiunile sale nu sunt rezultatul unor rationamente, ci a unor instincte. Becali nu judeca, el reactioneaza in functie de toane, mofturi, momente de exultare sau iritare, orgolii, etc. In relatia cu fanii a reactionat pe principiul: „Eu te-am facut, eu te omor!”. Orgolios si necivilizat, a trait cu impresia ca el a inventat fotbalul si singura ratiune a existentei acestei echipe si a acestui sport este de a-i servi mofturilor sale. A incercat perdeaua de fum „huliganii”, incercand sa ne explice tuturor ca, de fapt, el este iubit de toti stelistii, mai putin cei 200-300 de pustani de la Peluza Sud, care sunt, de altfel si cauza dezastrului managerial in care se afla Steaua.
Becali nu stie, insa, ca orice afacere este construita pe principiul satisfacerii unei nevoi si, deci, subordonata dorintei consumatorului. Din fericire, sper ca incompetenta sa manageriala sa se reflecte direc in buzunarele sale.

A sustine echipa preferata si la bine si la rau nu inseamna sa ii accepti si sa ii incurajezi caderea in mediocritate. Sa te duci, in acest moment, pe Ghencea, inseamna sa creditezi imaginea lui Gigi Becali.

Cornel (110 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 0:12

„…o atracţie irepresibilă faţă de mamele actorilor şi regizorului…” Trebuie sa-i recunoastem o calitate lui Bekali, a stiut sa trezeasca sentimente puternice in stelisti si, ce-i mai important, indreptate doar spre el, nu si spre mama, sotia, ficele sau mioarele pe care le tine departe de „Palat” si de „Templu”. Am auzit numeroase indemnuri si urari adresate lui, nici unul adresat acelor blinde si discrete fapturi din saivanul de lux de la Pipera !

Dănuţ (3 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 1:24

O mică eroare. Stadionul n-a fost 90% gol. A fost gol 95 %. Mai precis, 94,64 %.
(1500/28000) × 100 = 5,3571428571428571428571428571429

V. P. M. !

Marius M (27 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 2:42

@ ‘mai Mamdela’, tu nu recitesti ce ai scris?(retorica intrebare), esti suporter Steaua?, ce tastatura folosesti, scrie singura aberatii.. stii sa citesti clasamantul? ( la liga I, la fotbal, .. omule ), ( si stii unde e stadionul echipei Steaua, din Ghencea? ).

Cu scuze, dar m-a enervat.

Marius M (27 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 3:26

@’mamdela’, .. Becali ( nu ma intereseaza, ca idee… ), dar, ce spui e de … ce vrei tu : ‘principiul satisfactiei unei nevoi’ !!!!!! mai si continui : ‘ subordonata consumatorului ‘. Omule, erai treaz cand ai scris?

adi (3 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 10:30

Foarte bun articolul.
Esti din ce in ce mai buna.

Imi place cum Storchita incearca sa faca pe desteptul si imi place ca nu pacaleste chiar pe toata lumea.

Bravo.

mittic (5 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 13:29

Mandela a pus degetul pe rana. Cit e jiji acolo, nu mai pun piciorul. Ce sa vad, o echipa ce se zbate in mediocritate ? Un patron care se injura cu suporterii si care face circ cu adversarii ( „Sorine, esti fratele meu, lasa-ne si pe noi sa dam un gol ” -citat aproximativ).

Mandela (4 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 13:52

@Marius: stadionul Ghencea stiu unde e…am fost de destul de multe ori acolo ca sa stiu…si crede-ma ca am stat tot timpul in peluza si am cantat, n-am spart seminte asateptand sa iasa gibonul la geam sa-mi faca cu mana. Eu vorbesc despre niste principii economice de baza, pe care se pare ca nu le intelegi: popularitatea acestui sport si sumele fabuloase care se invart aici nu se datoreaza patronilor, asa cum te-ai astepta, ci tocmai „consumatorilor” de fotbal: cei care platesc bilete pentru a vedea un meci, cei care platesc abonamente TV pentru a vedea meciurile (ceea ce se traduce in drepturi de televizare), cei care cumpara produse promotionale ale clubului. Crezi ca un sponsor aloca bani la Steaua pentru ca e Banel simpatic? Sau pentru ca stie ca, prin felul asta isi creaza vizibilitate ca brand?
Crezi ca, din punct de vedere strict sportiv, fotbalul este mai complex decat handbalul, baschetul sau alte jocuri de echipa. Nu e. In ambele cazuri fugaresti o minge pe un teren dreptunghiular cu intentia de a o baga intr-o plasa. Diferenta intre ce bani se vehiculeaza in fotbal si banii din handbal, de exemplu, provine din diferenta de popularitate dintre cele doua sporturi. Fara spectatori, fotbalul ar avea aceleasi bugete ca oina.
Ma intrebi daca sunt suporter stelist, crezand ca a fi suporter adevarat inseamna sa porti ochelari de cal si sa aprobi automat mediocritatea. Unui suporter adevarat ii pasa, nu inchide ochii, asa cum un prieten adevarat iti spune mereu adevarul, nu te linguseste.
Imi arati clasamentul, fara sa te gandesti ca Liga I este, in acest moment, in randul tarilor de mana a treia din Europa, dovada si evolutiile din Europa League. Indiferent de situatia din campionat, Steaua a avut performante in cupele europene, adevaratul reper al valorii unei echipe. Vorbesti de clasament, uitand ca pozitiile 1-8 se pot schimba in fiecare etapa intre ele, si ca doar cine va avea puterea sa reziste pana la final va avea rezultate. Pana cand clasamentul final imi va dovedi contrariul, Steaua poate termina pe oricare din locurile 1-8, asa ca, din punctul meu de vedere, nu avem, inca, de ce sa ne mandrim.

Marius M (27 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 14:42

@ nu este un chat. stiu, caci am jucat, si baschet, si handbal(audienta maxima! prin Romania), iar principiile si cunostintele de ‘economie’, lasa-i pe altii. am inteles, imi cer scuze, m-ai enervat si am raspuns. sper ca-i suficient. cu respect,..

andrei (4 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 18:36

lume putina pe stadioane a fost la toate meciurile din finalul campionatului. ii recomand doamnei andries sa stea 2 ore in tribuna la 0 grd si apoi sa faca filozofie ieftina! cat despre cei care vin pe pe arena din ghencea doar ptr a injura conducerea, mai bine lipsa! multa lume s-a scarbit si evita sa mearga la teren nu din cauza lui gigi, ci din cauza atmosferei scarboase, unde injuraturile par a fi stapane. asteptam masuri mai ferme impotriva celor care cred ca stadionul e numai al lor si ca de aceea pot sa-si bage si sa-si scoata nestingheriti lipsa de bun simt!
in rest sa castige steaua campionatul si o sa fie si stadionul plin! spre disperarea unora!

Jan de unde e El (7 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 19:14

De ce nu-si aduce Becali oile sa populeze stadionul?
Poate fiindca nici alea nu-s fraiere cat sa-si ia umiliri pe proprii bani?
Numai bine!

shpagasin (7 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 19:33

@Mandela: super tare comentariul.
Bergodi: incerca sa creasca jucatorii, sa intareasca relatiile de joc, folosea sistemul cu rotatia jucatorilor pentru a nu ii obosi si totodata pentru a le da incredere celor noi si a avea meciuri in picioare. Il vedeai ca gandeste tactic jocul, nu de putine ori schimbarile facute la pauza schimband radical (in bine) jocul echipei. L-am admirat pentru asta.

Stoichita: are un stil heirupist, care merge, probabil, cu o echipa care e inchegata si cu jucatori de valoare, ceea ce nu se intampla acum la Steaua. Nu isi asuma riscul de a promova jucatori tineri si rau face, pentru ca jucatori de valoare pe care sa ii cumpere Steaua nu cred ca va vedea. Nu vad scheme de joc, nu vad schimbari inteligente la pauza. A venit la Steaua si are pretentia sa fie iubit in urma unor jocuri care au fost mai mult loterie decat stiinta. Am de ce sa te admir?

Panduru: ar fi trebuit sa fie un tampon intre suporteri si Becali, dar nu e. Ar fi trebui sa ii arate ce greseste, dar n-o face. De fapt nu imi dau seama ce face la Steaua, in afara de a lua atitudinea aia de dur. Iti furi singur caciula Pandurule? Daca erai intradevar atat de principial, vedeai ca nu poti face nimic acolo si plecai, insa asa stai ca sa iti iei si tu salariul de undeva, nu mai mult. Treaba ta, fiecare trebuie sa traiasca, insa nu veni sa ne arunci praf in ochi ca nu merge. Intradevar, nu suntem antrenori ca sa stim cum se antreneaza o echipa, insa daca fac o paralela cu mancarea… nu trebuie sa fii bucatar ca sa dai un verdict daca e mancarea buna sau proasta.

Becali: a pierdut pe toate fronturile. Banii de la suporteri. Increderea acelorasi suporteri. A pierdut si politic. Nu mai are nici bani (lichiditati), deci pauza transferuri bune la echipa. Ii e din ce in ce mai rau cu Steaua insa e incapabil sa admita public asta, chiar daca injura in barba. O sa ajunga sa dea echipa pe o nimica toata, si probabil pentru a le face fanilor in ciuda sa o dea si cuiva aiurea, vreunuia care sa-si bata in continuare joc de ea. Nu intelege ca „am bagat bani la echipa asta” nu inseamna ca are voie sa o calce in picioare din vorbe atunci cand are el chef. Nu intelege ca o echipa joaca bine atunci cand si atmosfera de la echipa e buna, nu apasatoare asa cum e cand isi desfiinteaza jucatorii unui cate unul, etapa dupa etapa. Nu mai vad nici o sansa de a reveni la sentimente mai bune fata de acest om.

Acum, Marius M, spune-mi tu mie de ce as merge la stadion? Asta in afara de „a refula” la adresa lui Becali sau a lui Stoichita?

Marius M (27 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 20:58

@ e interesanta constructia ideii,.., da’ nu de asta vorbim. Orice jucator se bucura atunci cand are suporterii alaturi. Poti da 50%, fara suporteri, sau 85% cu suporteri. Sunt probleme grave la Steua. Dureaza si.. e pe bani. Mai depinde si de ..finantator

Marius M (27 comentarii)  •  15 decembrie 2009, 21:30

omule, nu-ti mai raspund. daca esti stelist, ajuta-ti echipa. eu sunt la tribuna 2. nu te mai chinui, fotbalul e simplu. suporterii dau valoare jocului.

Comentează