Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pentru moral

70.000 de spectatori au aplaudat meciul Franţa – România. Cam cît încap pe stadioanele lui Dinamo, Steaua, Rapid şi CFR Cluj la un loc. De zece ori mai mulţi decît e obişnuit să vadă Apostol în tribune la Urziceni. De […]

duminică, 6 septembrie 2009, 3:10

70.000 de spectatori au aplaudat meciul Franţa – România. Cam cît încap pe stadioanele lui Dinamo, Steaua, Rapid şi CFR Cluj la un loc. De zece ori mai mulţi decît e obişnuit să vadă Apostol în tribune la Urziceni. De 70.000 de ori mai mulţi decît sînt obişnuiţi să vadă, în ultima vreme, steliştii din lot.

Vorbim despre un meci cu Franţa şi e bine să ne amintim cu cine au remizat „tricolorii”. Să apreciem dimensiunile industriei care lucrează în spatele tricourilor albastre.

Aşadar, cu cine au avut de-a face jucătorii lui Lucescu jr.? Cu un stat şi o federaţie care se pregătesc să investească 1,5 miliarde de euro pentru organizarea Euro 2016. Cu un fotbal a cărui cifră de afaceri, conform presei din Hexagon, se apropie de un miliard de euro. Cu un campionat în care cel mai sărac club are un buget de 25 de milioane de euro. Cu o bază de selecţie de 2,225 de milioane de jucători licenţiaţi, faţă de 108.000, cîţi sînt înscrişi la FRF.

Cu o „naţională” ale cărei meciuri sînt televizate la preţul de 45,35 de milioane de euro pe sezon. Cu o echipă în care se află patru dintre primii 50 cel mai bine plătiţi fotbalişti din lume: Benzema, Ribery, Anelka şi, desigur, Henry. Vedeta Barcelonei cîştigă într-o săptămînă 200.000 de euro, cît Mihai Roman în trei ani şi ceva. Sau cît Dani Coman într-un sezon. Faptul că portarul nostru a apărat şuturile lui Henry ţine nu de miracol, ci de misterele fotbalului.

Din fericire pentru noi, pe teren au pătruns şi cîţiva cetăţeni francezi, îmbrăcaţi în echipamentul „les bleus”. Şi astfel am remizat la masa verde de pe Stade de France. Deşi raportul de forţe nu e chiar de unu la unu…

Iar pe final, o statistică pentru moral: pe francezi ratarea calificării directe la Mondial i-ar putea costa cel puţin 15 milioane de euro, valoarea unui contract de sponsorizare cu o firmă de echipament sportiv. În comparaţie cu primele date de FRF, „tricolorii” chiar n-au avut nimic de pierdut.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Bula (8 comentarii)  •  7 septembrie 2009, 17:59

Muce a fost primul care n-a exclus o victorie la Paris, dar egalul a fost mai important pt. el! Singur a declarat ca va lupta pt. calificare pina la sfirsit si in Paris se apara fara sa fi fost supus unei presiuni deosebite! Mamaliga nu explodeaza! Singurul jucator care ar fi avut tupeu sa se ia de piept cu francezii e Mutu si asta nu pt. ca e f. bun dar in primul rind pt. ca are vina si tupeu! Din pricina asta si joaca la Fiorentina! Sintem bucurosi ca nu ne-am indeplinit obiectivele? Bravo, bravo! Oricum, teoretic inca mai avem sanse de calificare!

Bula (8 comentarii)  •  7 septembrie 2009, 18:05

@Cristi: „Au fost 78 207 spectatori, nu 70 000. Am fost pe stadion….”

Cristinel al nostru a fost pe stadion si a numarat spectatorii. Sa-l facem sef la Cons. de statistica!
Daca ai 12 ani, te inteleg!

eunescu (4 comentarii)  •  7 septembrie 2009, 18:50

Din nefericire pentru noi, pe iarba franceza a patruns si un antrenor orgolios doar cu sine, care nu s-a sfiit sa umple de ridicol fotbalul romanesc doar pentru ca el sa bifeze un egal cu Franta. In aceasta zi trista de sambata, palmaresul personal al lui Razvan a batut la fund impresia absolut penibila pe care a lasat-o Romania in Franta. Iar daca duduia care semneaza acest articol ( nu, nu e o jignire.) crede ca Romania are dreptul de a se umple de penibil doar pentru sumele uriase (pentru noi) investite de francezi in fotbal, inseamna ca domnia sa abia sa trezit si nu a aflat de alte Nationale ale Romaniei care, chiar si cand au pierdut, au facut-o cu demnitate. Cu atat mai mult sambata, cand nici nu aveam ce pierde nici de ce lasa acasa jucatorii de perspectiva. Ca earau de la Craiova, Steaua, Dinamo, Timisoara? Sunt ele altceva decat Romania? Probabil pentru Lucescu junior, da, dar nu si pentru noi.

cristian (28 comentarii)  •  7 septembrie 2009, 19:00

De-aia i-a batut Bulgaria, Israel si alte echipe cu campionate infinit mai sarace si mai slabe…dupa ce au castigat mondialul, la urmatorul n-au trecut de grupe…de ce??…atunci investeau 1 miliard…nu unu jumate ca acum…

@ Durden (4 comentarii)  •  7 septembrie 2009, 19:05

Nu frumosule, nimeni nu a avut pretentia sa batem Franta, poate doar pustiul asta razgait numit Razvan ( asta doar la o bere), dar aveam pretentia, si inca o avem, ca echipa Romaniei sa joace fotbal si sa faca tot ce tine de ea pentru a iesi cu fruntea sus de pe teren. Ma gandesc insa ce zambet sarcastic o fi avut in coltul gurii Victor Piturca dupa o asa umilire a Ntionalei Romaniei cu Messia la carma.
In prima lui zi de antrenorat la echipa Nationala, filfizonul asta a ales sa umileasca golgheterul Romaniei doar pentru ai arata patronului acestuia cine este el, marele Razvan. Eu nu vorbesc aici in numele lui Costea, nu asta este subiectul, ci readuc in atentie aroganta si nesimtirea unui june care isi permite sa piarda, poate definitiv, un jucator cu reale calitati, si sigur cu realizari ( golgheter al Romaniei ), doar pentru a-si arata el muschii catre patronii pe care nu-i agreeaza. Si poate ca nici asta nu ar fi nimic daca nu ar arata tot atata lipsa de repect si fata de renumele Romaniei fotbalistice, la care el ar trebui sa se inchine nu sa-l umple de rusine. Despre asta este vorba si nu despre a fi batut Franta. Despre onoarea si demnitatea Nationalei de fotbal a Romaniei era vorba, nu despre teribilismele unui domn Goe.

Comentează