“Non sei abbonato? Niente campionato”
Peste o săptămînă va începe o nouă ediţie a campionatului nostru, una care va rămîne în istorie ca fiind prima în care fotbalul autohton nu va mai fi vizibil tuturor. Prilej de discuţii, de dezbateri, de editoriale, pe aceeaşi temă: […]
Peste o săptămînă va începe o nouă ediţie a campionatului nostru, una care va rămîne în istorie ca fiind prima în care fotbalul autohton nu va mai fi vizibil tuturor. Prilej de discuţii, de dezbateri, de editoriale, pe aceeaşi temă: unde şi cum vom putea vedea meciurile din Liga 1. În nici un caz „Liga lui Mitică”, pentru că şi această sintagmă i-a permis şefului Ligii să se creadă stăpîn peste întrecerea internă şi să-şi bată joc de ea în funcţie de propriile interese.
Toate aceste dezbateri pleacă de la evidenta dorinţă a românilor de a se uita la fotbal. GRATIS. E un cuvînt foarte important într-o ţară în care, dacă s-ar găsi un candidat la preşedinţie Ioan sau Gheorghe sau Vasile Gratis, acesta ar avea mari şanse să cîştige. Se induce ideea că fotbalul TREBUIE să fie gratis, pentru că reprezintă una dintre puţinele bucurii ale românilor, ba se găsesc şi soluţii, care mai de care mai demagogice şi fanteziste. Întrebarea e de ce n-ar trebui să fie gratis şi transportul public, pasta de dinţi, zahărul, pîinea ori uleiul, care nu sînt bucurii, sînt necesităţi. Cînd cineva plăteşte 100 de milioane de euro pe ceva, nu cumva e normal să încerce să-şi rentabilizeze investiţia?
PARANTEZĂ. La mijlocul anilor 90, cînd italienii au trecut la sistemul pay-per-view pentru fotbalul din Serie A, rula pe toate posturile italiene o reclamă extrem de simpatică. Văzuţi printr-o uşă deschisă, doi cetăţeni se uitau la un meci, trăind fazele la intensitate maximă. La un moment dat, de-o parte şi de alta a uşii, au apărut Viali şi Maldini, două nume mari pe atunci. S-au uitat şi ei la meci preţ de cîteva secunde, apoi, parcă realizînd că au uitat ceva, s-au întors către cameră. Iar Viali, excelent actor, cu o faţă serioasă a spus: „Non sei abbonato? Niente campionato”. Apoi au trîntit uşa, închizînd-o în nasul privitorilor. Traducerea e inutilă. Dar s-ar potrivi într-un fel şi situaţiei de la noi.
Românii trebuie să se obişnuiască şi cu această situaţie. Va fi greu, va trece ceva timp, dar o vor face. În Uniunea Europeană, în nici o ţară membră, nu există fotbal gratis, în unele cazuri nici măcar la nivelul Mondialelor sau Europenelor. Cu o singură excepţie, Spania, unde încă funcţionează o lege din 1996, care prevede obligativitatea unui meci pe etapă la liber. În rest, totul e pe bani şi încă pe bani foarte frumoşi. Bani cu care cluburile îşi rotunjesc bugetele, permiţîndu-şi să aducă jucători şi să le plătească salarii mari.
Din acest punct de vedere, sîntem favorizaţi. Pentru că sîntem la început. Există un meci la liber pe Antena 1, vizibil tuturor, derbyul etapei. Iar celelalte 8, transmise de GSP TV, cu extensiile sale 2, 3 şi 4, au o arie de acoperire de 35 la sută din totalul de 6 milioane de abonamente, cablu şi DTH-uri. Procent dat de prezenţa RCS (cablu) şi DIGI TV (DTH) pe piaţa respectivă. 35 la sută aşadar pot vedea meciurile FĂRĂ SĂ PLĂTEASCĂ ALTĂ TAXĂ SUPLIMENTARĂ pe meci, aşa cum se întîmplă în alte ţări.
Soluţii există şi se vor găsi, cînd se va depăşi faza lamentărilor, blestemelor şi acuzelor. Peste 10 ani, cînd fotbalul pe bani va fi ceva banal, ne vom aminti cu un zîmbet de toate convulsiile din varalui 2008.
Spania: 2 la sută la început, 30 la sută acum
Cînd spaniolii au introdus, în 1996, sistemul cu plată pentru fiecare meci, mai puţin cel obligatoriu gratis, doar 2 la sută din populaţie avea instalat un sistem DTH. Astăzi, procentul a crescut la 30 la sută, pronosticîndu-se un 60 la sută pentru 2010. Situaţia a semănat într-un fel cu cea de la noi, au existat destule convulsii de unde şi promulgarea amintitei legi. Oamenii s-au regrupat însă repede, a înflorit industria barurilor, teraselor şi restaurantelor unde se puteau urmări meciurile, ceea ce a devenit în timp o obişnuinţă, lumea preferînd chiar şi acum să urmărească etapa astfel, deşi a-ţi instala un DTH nu mai e deloc o problemă.
Canal Plus a fost primul
Canal Plus e practic responsabil pentru introducerea sistemului cu plată în fotbal. În 1984, în Franţa, s-a transmis primul meci codat, văzut doar de 200.000 de abonaţi, care beneficiau de un decodor, în sistemul HBO de la noi. Canal Plus a pătruns şi în Spania, la sfîrşitul anilor 80, în acelaşi sistem. Afacerea devenind profitabilă, s-a trecut la etapa următoare, sistem DTH, Digital Plus. Acelaşi sistem s-a folosit în Germania, cu Premiere, care a început să transmită terestru în 1991 meciuri de fotbal sub forma unui singur canal, trecînd la tehnologia digitală prin satelit în 1997. În Italia, pe 29 august 1993, s-a transmis prima partidă în sistem codat pe TelePiu, Lazio – Foggia, iar în 1997 s-a trecut la sistemul digital pay-per-view la fiecare meci.
Şi Băleanu la GSPTV
După Naum, Zagaradniuc, Grădinescu, Cosmescu, Ştucan şi Cosmin Băleanu s-a alăturat gspTV. Cel mai probabil va comenta alături de Vochin, Prună şi Cheltuitoru meciurile din Liga I. În echipa redacţională au mai fost cooptaţi şi Dragoş Caretaş (Sport.ro), Costin Deşliu (Kanal D) dar şi George Dobre, Dan Cornel-Ştefănescu, Silviu Tudor Samuilă (toţi de la Naţional TV), care pot comenta la rîndul lor meciurile din campionatul intern. (Adrian Popa)