Miracolul rus
Reţeta succesului din spatele noii Zbornaia: investiţii imense, salarii excelente, un grup de superjucători
Rusia, revelaţia, miracolul de la Euro. Secretul? Hiddink, în mare parte, dar nu numai atît. Pentru că, fără bani, magicianul selecţioner olandez n-ar fi preluat „naţionala” […]
Reţeta succesului din spatele noii Zbornaia: investiţii imense, salarii excelente, un grup de superjucători
Rusia, revelaţia, miracolul de la Euro. Secretul? Hiddink, în mare parte, dar nu numai atît. Pentru că, fără bani, magicianul selecţioner olandez n-ar fi preluat „naţionala” în 2006. Petrodolarii chiar aduc fericirea la Moscova.
De cîţiva ani, giganţii estici Gazprom, Sibneft, Lukoil, Fedcom sau DalSyvaz au revoluţionat fotbalul rusesc, investind sume uriaşe. Astfel a fost posibil ca Zenit St. Petersburg, susţinut de sponsorul Gazprom, să aibă un buget anual de 100 de milioane, să-i plătească lui Arşavin un salariu de 2,5 milione şi să construiască un stadion, ce va fi gata în decembrie, la un preţ de 120 de milioane! Şi nu e vorba doar de Zenit. Un club mic ca Rubin Kazan, promovat în premieră în liga de elită de-abia în 2003, are pregătite 20 de milioane numai pentru transferuri.
Dintr-o dată, grupările au devenit puternice, au adus superantrenori, au cumpărat jucători valoroşi şi campionatul a crescut. „În Rusia, fotbalul are un nivel foarte bun, iar talentele există din belşug”, a afirmat Dick Advocaat, un alt vrăjitor batav. Cu el pe bancă, Zenit a fost numărul 1 în întrecerea internă şi a cucerit Cupa UEFA. Iar acum, cu dirijorul Hiddink, noua Zbornaia, avînd 22 din 23 de componenţi din propriul campionat, a uimit Europa.
Oligarhii în culise
Cel mai bine plătiţi jucători de la Euro au fost ruşii, anunţă Bild. Tabloidul a remarcat că nemţii vor primi 250.000 de euro dacă vor cîştiga finala Euro. Iar Arşavin şi coechipierii săi au fost recompensaţi cu dublul acestei sume numai după calificarea din grupe, la care s-au adăugat 300.000 de fiecare pentru semifinală. „Miliardarii ruşi care plătesc bonusurile fabuloase au interes dublu în succesul <naţionalei>. Imaginea ţării în străinătate e mult mai bună, iar cota fotbaliştilor creşte de la o zi la alta”, a comentat Bild.
Abramovici nu stă
Acesta e doar începutul revoluţiei roşii. „Nu se investeşte în infrastructură, n-avem stadioane, şcolile de fotbal nu sînt sprijinite suficient” sînt criticile aduse momentan în Rusia. În replică, Roman Abramovici, patronul lui Chelsea, dar şi omul din umbra federaţiei ruse, cu o avere de 18 miliarde de euro, i-a cerut lui Hiddink să lucreze şi la Academia sa de fotbal din Moscova şi să aplice planul de formare a juniorilor.
„22 din 23 joacă în Rusia”
După calificarea în semifinalele Euro, Guus Hiddink a dezvăluit: „În Rusia sînt probabil 300 de jucători profesionişti, dintre care numai 60 sînt ruşi şi doar jumătate sînt buni pentru <naţională>”. Însă Dick Advocaat, compatriotul de la Zenit al selecţionerului, i-a răspuns: „Aceşti fotbalişti de care vorbeşte Hiddink formează reprezentativa de azi. Rusia e unica echipă de la Euro cu 22 de componenţi evoluînd în campionatul intern”.