Berna, oraş portocaliu
Cînd vor ajunge azi la Berna, ‘tricolorii” vor găsi o atmosferă sută la sută portocalie. Nu, slavă Domnului nu se votează în Elveţia, doar au venit olandezii. Bine, e un fel de a spune, pentru că de venit acum o […]
Cînd vor ajunge azi la Berna, ‘tricolorii” vor găsi o atmosferă sută la sută portocalie. Nu, slavă Domnului nu se votează în Elveţia, doar au venit olandezii. Bine, e un fel de a spune, pentru că de venit acum o săptămînă şi, atît de mult le-a plăcut, încît n-au mai plecat.
Dacă la meciul cu Italia de marţi se estimaseră că erau în zonă circa 50.000 de olandezi, cu Franţa cifra s-a dublat. Ajungînd la una incredibilă de 100.000, în condiţiile în care, conform statisticilor realizate la finele lui 2007, capitala Elveţiei număra 127.000 de suflete. Cu cîţi au mai plecat în vacanţe ori şi-au luat lumea în cap pe durata Europeanului, raportul a cam fost de un „portocaliu” la un elveţian, mai ceva ca la duelurile om la om din careurile lui „Stade de Suisse”, acolo unde se va juca marţi meciul cu noi. Fireşte, nu toţi au stat la Berna, ci au ales şi împrejurimile, extrem de mulţi, zice-se vreo 30.000 alegînd să doarmă la splendida Interlaken, una din perlele turistice ale Ţării Cantoanelor
N-au fost probleme deosebite de convieţuire între localnici şi „cuceritori”. Oameni veseli şi rezonabili, care ştiu ca nimeni alţii să-şi trăiască viaţa, batavii şi-au văzut de treabă. Adică au băut cîteva vapoare de bere, evident olandeză, spre marea bucurie a cîrciumarilor, care au ridicat brusc preţul unei doze la 5 franci, în jur de 100.000 de lei. Au cîntat şi dansat de zor la „Fan Fest”-urile din oraş, s-au bucurat de minunăţia de peisaj pe care-l oferă regiunea, ba au şi jucat fotbal, pe străzi sau în parcuri, acolo unde găseau un petic de iarbă. Italienii şi francezii le-au fost adversari redutabili. Profitînd dde starea lor de euforie, bahică şi fotbalistică, i-au cam bătut. Acum urmează la rînd românii, care trebuie să lase o bună impresie.
A murit o ursoaică
Nu totul e însă roz la Berna. Mai sînt şi probleme. Cum ar fi moartea ursoacei Tana, unul dintre cele două exemplare de la „Barengraber”, „Groapa cu urşi”, simbolul capitalei Elveţiei. Cei ce nu ştiu pot afla acum că Berna îşi trage numele de la primul animal ucis de ducele Bertold al 5-lea, cel ce a întemeiat oraşul la 1191, animal care s-a nimerit a fi un urs, „bar” în limba germană. În cinstea lui, în inima aşezării, se află această groapă cu urşi, care au uitat de mult ce înseamnă vînătoarea, de vreme ce sînt îmbuibaţi zi de zi de turiştii ce pot cumpăra produsele de la un chioşc de alături.
Ei bine, în loc de urşi vom avea urs. Cum spuneam, Tana a fost eutanasiată joi, medicii veterinari alegînd această metodă după ce au constatat că „bătrîna” în vîrstă de 27 de ani paralizase, urmare a unei artroze de care suferea de mai multă vreme. Artroză care, cu seriozitate au explicat ziarele locale, afectează urşii care trăiesc pe un sol dur, de genul celui de la „Barengraber’. Pînă vor găsi alt exemplar, localnicii şi turiştii vor trebui să se mulţumească în a o privi doar pe Delia, cealaltă ursoaică, sora Tanei, mai tînără cu 3 ani. Tana şi Delia au sosit la Berna în 1981, de la Barcelona, împreună cu frăţiorul lor, Pedro, care însă şi el a murit de artroză acum cîţiva ani. Medicii ezită acum s-o investigheze mai amănunţit şi pe Delia, de teama unui diagnostic implacabil.
Parlamentarul deranjat
Şi mai pluteşte o problemă peste Berna. La fel de serioasă ca şi precedenta. Un parlamentar elveţian (la Berna e sediul Parlamentului) a înaintat o moţiune cerînd ca Europeanul să fie anulat. Motivul, foarte plauzibil altfel: drumul său spre locul de muncă a fost blocat, pe strada pe care circula el instalîndu-se un „Fan Fest”. Considerînd asta un imens disconfort, oarecum explicabil într-o ţară în care, dacă trenurile întîrzie 4 minute primeşti zeci de scuze, iar guvernul e în mare pericol, distinsul om de stat a înaintat moţiunea. Care a fost respinsă, evident, însă deloc cu un scor net, ci foarte strîns, mai mulţi colegi parlamentari fiind de aceeaşi părere.
Greul însă a cam trecut. Pentru că doar pînă marţi va mai sta Olanda în zonă. De marţi, se mută la Basel, unde va juca „sfertul” şi, cine ştie, semifinala. Pînă marţi însă, peste portocaliul deja existent se va adăuga galbenul românilor. Care vor trebui să se ridice la înălţimea adversarului. La toate capitolele.