Cît costă Chivu
Conform ziariştilor spanioli, madrilenii vor cheltui pentru român, în total, 36,5 milioane de euro
Cu Inter Milano anunţînd oficial că s-a retras din tratativele pentru Chivu, cu Barcelona nefăcînd nici o altă mişcare în ultimele 3 zile, Real Madrid […]
Conform ziariştilor spanioli, madrilenii vor cheltui pentru român, în total, 36,5 milioane de euro
Cu Inter Milano anunţînd oficial că s-a retras din tratativele pentru Chivu, cu Barcelona nefăcînd nici o altă mişcare în ultimele 3 zile, Real Madrid a rămas singura variantă pentru căpitanul „tricolorilor”, dacă excludem Roma, cu care jucătorul mai are contract încă un an.
„Operaţiunea Chivu” nu este însă deloc ieftină pentru Real. Conform presei spaniole, salariul lui Chivu a fost fixat la 5,2 milioane de euro net pe sezon, plus prime de obiectiv care ar putea rotunji suma la 6 milioane. Totul pentru un contract cu o durată de 5 sezoane.
Real însă trebuie să plătească mult mai mult. 5,2 milioane net înseamnă un brut cu 25 de procente mai mult (aşa numita „Legea Beckham”: jucător străin aflat la primul contract în Spania; în Italia impozitul ar fi fost de 45%). Cu alte cuvinte, 26 de milioane de euro, totalul brut pe 5 ani, înseamnă de fapt 32,5 milioane plătite. Poate de aceea madrilenii au încercat să transforme suma de 5,2 milioane într-una brută, ceea ce ar fi dus la un net de 4 milioane, cu 500.000 mai puţin decît oferta Interului. Sumă neacceptată de Becali.
Aici trebuie adăugat comisionul legal al impresarilor, pe care de regulă îl plăteşte clubul cumpărător. Diferite surse din mass-media spaniolă pretind că Becali ar urma să încaseze 1,8 milioane de euro, reprezentînd 10 procente din 18 milioane, cît ar fi suma de transfer. Pe de altă parte, Ernesto Bronzetti, celălalt agent implicat în tranzacţie, omul de legătură între cluburile din Spania şi Italia, a recunoscut el însuşi că 600.000 de euro reprezintă comisionul său.
Nu în ultimul rînd, trebuie adunate celelalte cheltuieli asumate de Real Madrid, casă, maşină şi prime de obiectiv, care, în sumă brută pe 5 ani, ar însuma încă 1,6 milioane, vorbind aici de alt regim de impozitare..
Adunînd:
32,5 milioane, contractul jucătorului
1,6 milioane, prime de obiectiv şi alte cheltuieli
2,4 milioane, comisionul impresarilor
TOTAL: 36,5 milioane euro
Care e, de fapt, comisionul?
Cotidianul catalan „Sport”, apropiat conducerii Barcelonei, vorbeşte despre 3 milioane de euro drept comision solicitat de Ioan Becali şi pune pe seama refuzului catalanilor de a-l plăti îngheţarea negocierilor cu Barca. Cele 3 milioane ar reprezenta comisionul promis de Massimo Moratti, aceeaşi sumă fiind pomenită şi în „Il Messaggero”, care crede că banii au şi fost plătiţi.â
Pe diverse forumuri din Spania, cu o credibilitate însă improbabilă, se spune că Becali ar fi cerut 6 milioane de euro drept comision, din care 3 ar trebui înapoiaţi lui Moratti, şi văd aici motivul întreruperii pe moment a tratativelor. Acest tip de comisioane, aparte de cele legale, stipulate în contracte, sînt obişnuite în transferurile jucătorilor. Anul trecut, un caz identic a fost cel al lui Diarra, al cărui agent n-a dat undă verde tranzacţiei pînă nu a primit acest comision, denumit „de tip B”. Alt exemplu, Robinho, ai cărui impresari au fost plătiţi cu 6 milioane de euro drept comision „de tip B”. La Barcelona, cînd a fost cumpărat Maxi Lopez de la Boca Juniors, impresarul argentinianului, nimeni altul decît fratele lui Rijkaard, a primit 3 milioane.
Cum se plăteşte salariul?
În mod obişnuit, salariile la Real Madrid se plătesc în două tranşe egale, la începutul şi la mijlocul sezonului, minus o anumită sumă lunară. Chivu ar urma să încaseze 15.000 de euro în fiecare lună, plus de două ori cîte 2,5 milioane.
Ce se ascunde în spatele retragerii lui Inter?
Retragerea lui Inter de la tratativele pentru Chivu, comunicată ieri după-amiază oficial pe site-ul clubului, nu e prea clară. Circulă mai multe variante. Una Moratti, sătul de manevrele Romei, a decis să renunţe la jucător, Inter neavînd o nevoie stringentă de fundaş. În strînsă legătură cu prima variantă ar fi că Real, fără concurenţa Romei, ar putea reface oferta, oferind o sumă mai mică, aici putînd reapărea inclusi Barcelona. Altă variantă ar fi că Inter şi-a terminat rolul de „iepure” în această cursă, retragerea venind imediat după faxul oficial prin care Real îşi dădea acordul să achite 18 milioane de euro. Şi ultima, cam fantezistă totuşi, că, în virtutea relaţiilor excelente dintre Ioan Becali şi Moratti, ultimul a ieşit din cursă pentru a permite Realului să plătească mai puţin Romei, dar să poată onora comisionul de 6 milioane cerut de impresar.
„Oferta Realului e departe de pretenţiile lui Chivu. Degeaba s-au înţels cluburile dacă jucătorul nu vrea”
Victor Becali
„Asta cu comisioanele cerute de noi e o poveste jurnalistică. Nici măcar nu s-a pus problema. Oferta Barcelonei a fost departe de celelalte”
Victor Becali
PRESĂ
Sport: „Inter i-a promis 3 milioane impresarului”
Jurnaliştii de la cotidianul Sport au dezvăluit ieri trei motive pentru care trecerea lui Chivu la Barcelona este puţin probabilă. Primul, şi cel mai important în viziunea catalanilor, ţine de „disponibilitatea Interului de a-i plăti impresarului Giovanni Becali trei milioane de euro, ceea ce Barcelona nu vrea”. Un alt impediment în calea transferului, susţine Sport, e salariul jucătorului: „Inter îi dă 4,5 milioane de euro net, dar Barca abia dacă se poate apropia, pentru că fundaşul Romei, aflat la primul contract în Spania, ar trebui să plătească fiscului 25 la sută din acord”. Sport susţine că pentru Barcelona contează şi faptul că jucătorul nu va putea fi considerat comunitar. Motivul? Deşi am intrat în UE la 1 ianuarie, cetăţeni cu drepturi depline vom fi consideraţi abia peste doi ani.
Il Messaggero: „Jucătorul? Mai bine zis agentul său”
Ziar apropiat Romei, Il Messaggero e convins că ultimul cuvînt în privinţa destinaţiei lui Chivu îl va avea impresarul său. Cotidianul italian a găsit multe similitudini între situaţia în care se găseşte acum AS Roma cu Chivu şi cea din 2004, cînd giallorossii îşi puneau problema vînzării lui Emerson: „Ca şi atunci, din motive economice şi sportive, clubul e dispus să-i dea drumul jucătorului mai degrabă la Real. Dar acesta, sau mai bine spus impresarul său, românul Becali, trage să-l ducă la Inter. Aşa a procedat acum trei ani şi procuratorul lui Emerson, Veloz, care pînă la urmă a obţinut pentru clientul său transferul la Juve”.
Gazzetta dello Sport: „Becali l-a amînat pe Mijatovici”
După ce a părăsit Roma, miercuri la amiază, directorul sportiv al Realului, Predrag Mijatovici, s-a întîlnit cu Giovanni Becali pe aeroportul „Barajas” din Madrid. „Mijatovici i-a solicitat lui Becali să ia cina împreună şi să discute contractul lui Chivu. Numai că impresarul s-a scuzat, spunîndu-i că aşteaptă nişte prieteni din România, alături de care îşi va petrece concediul la Mallorca: „I-am spus lui Predrag că ne putem vedea într-una din zilele următoare>”. Relatarea apare atît în Gazzetta dello Sport, cît şi în Il Messaggero, care prezintă în plus un amănunt foarte important: „Becali l-a amînat pe Mijatovici pentru a-i da răgaz patronului Interului, Moratti, să ajungă totuşi la un acord cu Roma”.