Echipă campioană caut stadion de Ligă!
Cu şanse mari de a cîştiga titlul în România, Dinamo nu ştie unde va juca în Champions League. Cu 13 puncte avans faţă de Steaua şi 16 faţă de Rapid, cu 15 etape înaintea finalului, Dinamo Bucureşti e ca şi […]
Cu şanse mari de a cîştiga titlul în România, Dinamo nu ştie unde va juca în Champions League. Cu 13 puncte avans faţă de Steaua şi 16 faţă de Rapid, cu 15 etape înaintea finalului, Dinamo Bucureşti e ca şi campioană a României. O performanţă ce ar aduce, în premieră pentru clubul din „Ştefan cel Mare”, o calificare în grupele Ligii Campionilor, dar şi destule probleme. Dincolo de întărirea lotului, pentru un parcurs onorabil în competiţia supremă a fotbalului european, principala preocupare a conducerii clubului este găsirea unui stadion care să facă faţă exigenţelor Champions League.
Construit în 1949, Stadionul Dinamo are 18.000 de locuri şi aparţine în acest moment Ministerului Afacerilor Interne şi a avut parte de puţine modernizări, cea mai importantă fiind nocturna inaugurată în 2003. Reprezentanţii ministerului promit că vor aloca fonduri pentru modernizare, dar e greu de crezut că acest lucru se poate realiza pînă în vară.
În acest moment, în România, doar două arene satisfac cerinţele UEFA pentru găzduirea partidelor de Liga Campionilor. Ar fi Stadionul Naţional, cu 55.000 de locuri, care va intra însă în primăvară în reconstrucţie totală, operaţiune ce va dura cel puţin doi ani. A doua soluţie ar fi Stadionul Steaua, unde deja s-a jucat anul trecut, inclusiv cu Real Madrid.
Această posibilitate nu intră însă în calculele dinamoviştilor. Rivalitatea dintre Dinamo şi Steaua e prea mare, astfel că jucătorii, cu atît mai puţin suporterii, nici nu concep aşa ceva. Ar fi ca şi cum Barcelona s-ar duce să dispute meciurile de acasă pe „Bernabeu”. Mai exista varianta Piatra Neamţ, care şi-a modernizat vizibil stadionul, dar deocamdată nu există certitudinea că respectivele modernizări, valabile pentru un meci cu Luxemburg, ar fi luate în seamă de UEFA pentru Champions League. Dincolo de absenţa unui aeroport internaţional în apropiere, Piatra Neamţ nu are nici un hotel cu standarde ridicate, unde să poată locui, spre exemplu, Real Madrid sau Chelsea.
Astfel că varianta unui exil în străinătate nu pare chiar imposibilă la acest moment, în ciuda asigurărilor date de conducători. Iar Spania, dacă ar fi să se întîmple, pleacă drept favorită. Oficial, aici trăiesc un milion de români, dar după aderarea în UE de la 1 ianuarie, cifra va creşte cu siguranţă. Iar românii de acolo ar fi extrem de fericiţi să vadă pe viu o echipă din ţară într-un joc de Liga Campionilor cu Chelsea, Milan sau Bayern. Precedentul creat de fanii stelişti pe „Bernabeu” e doar un exemplu. Întrebarea însă este dacă suporterii lui Dinamo din România vor fi de acord cu această posibilitate. Probabil că nu.
Dinamo ar împărţi cîştigurile
Dacă Dinamo va alege să joace în Spania meciurile din Ligă ar trebui să împartă cu clubul proprietar al arenei toate cîştigurile. Suma n-ar fi tocmai mică. Steaua a încasat 9 milioane de euro după participarea în grupele Ligii, din premiile UEFA, drepturi de televiziune şi bilete. În Spania, Dinamo ar putea obţine chiar mai mult, căci ar putea fixa un preţ mai mare la bilete, plus că ar putea vinde mult mai multe materiale promoţionale decît la Bucureşti.
Unde s-ar putea juca în Spania
Principalele comunităţi româneşti din Spania sînt la Madrid şi la Castellon. Din Capitală, varianta „Santiago Bernabeu” e exclusă din start, la fel şi „Vicente Calderon”. Ar rămîne „Coliseum Alfonso Perez” din Getafe, cu 18.000 de locuri. În zonă trăiesc mulţi români, plus că imaginea ţării în rîndul fanilor spanioli ai lui Getafe e destul de bună datorită lui Craioveanu şi Contra. Pe „Estadi Municipal” din Castellon, cu 12.500 de locuri, s-ar putea juca foarte simplu, mai ales că stadionul e omologat, de vreme ce aici a intenţionat să joace în Ligă şi Villarreal, cînd arena sa, „El Madrigal” era în reparaţie. Ca să nu mai vorbim că şi „El Madrigal” e o soluţie, fiind şi mai mare, 22.500 de locuri şi extrem de aproape de Castellon.
Răducioiu preferă Barcelona
Profitînd de relaţiile pe care le are la Espanol, fosta sa echipă, Florin Răducioiu ar prefera varianta Barcelona. Espanol joacă însă pe Stadionul Olimpic „Lluis Companys”, 54.000 de locuri, pe care l-a închiriat de la Primărie. Dinamo ar putea juca aici numai dacă Espanol nu se califică în cupele europene. O posibilitate ar fi şi „Mini Estadi”, al doilea stadion al lui FC Barcelona, cu 32.000 de locuri, la fel cum de luat în calcul este şi „Nou Estadi” din Tarragona.
Italia şi Republica Moldova, alte soluţii
Cea mai la îndemînă variantă, în cazul cînd nu se va putea juca în România, ar fi Republica Moldova. La Tiraspol există un stadion nou, aparţinînd clubului Sheriff Tiraspol, care teoretic ar putea face faţă cerinţelor UEFA. Însă e greu de crezut că UEFA va accepta această posibilitate din cauza situaţiei politice neclare din această regiune separatistă a Republicii Moldova. Italia este, la rîndul său, o ţară unde trăiesc foarte mulţi români şi care ar putea asigura foarte multe stadioane de top pentru Dinamo.
Jucătorii ar vrea acasă
Fotbaliştii dinamovişti nu par prea convinşi de varianta disputării jocurilor în străinătate. „Nici nu vrem să ne gîndim la această posibilitatea”, spune Claudiu Niculescu, vedeta echipei. Preşedintele Nicolae Badea e de aceeaşi părere: „Pînă la urmă, cea mai importantă comunitate românească tot în România este. Luăm în calcul doar varianta disputării partidelor pe Stadionul Dinamo”.
CFR Cluj a ales Portugalia
În luptă pentru locul doi în campionatul României, ce ar putea duce echipa în tururile preliminare ale Ligii, cu şanse deci de a pătrunde în grupe, CFR Cluj a ales deja unde va juca: Portugalia. Sînt foarte mulţi români şi în această ţară, plus că la CFR sînt legitimaţi în acest moment 5 jucători din Portugalia.