Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Ziare, ziare, e vremea ziarelor…

Am comandat un Ipad, să-l dăruiesc de sărbători. Un tip rotofei, un Moș Crăciun de Dîmbovița, mirosind a vin ieftin și fiert în pripă, a bătut la ușă cu un colet în brațe. Iar cutia de carton era învelită în […]

duminică, 23 decembrie 2012, 2:31

Am comandat un Ipad, să-l dăruiesc de sărbători. Un tip rotofei, un Moș Crăciun de Dîmbovița, mirosind a vin ieftin și fiert în pripă, a bătut la ușă cu un colet în brațe. Iar cutia de carton era învelită în ziare de sport
Mi-au trecut prin minte, vreme de aproape o oră, toate felurile în care mi-am trăit viața în jurul ziarelor. Niște dimineți de vară curate ca inima fîntînilor de cîmpie, cînd îmi tremurau degetele pe corpul de hîrtie și pe mirosul iute al paginilor mari cu clasamentul Ligii 1. Aveam vreo 12 ani și devoram știrile cu patima cu care doar exploratorii să fi gustat din primele fructe ale noilor continente.

Mi-a sărit apoi inima spre niște amieze de studenție, cînd desfăceam „borcanele eterne” cu zacuscă și miere de la bunici. Pachetul acela inevitabil și fără de care nu se poate, călăuza constantă a studenților din provincie. Și-am zărit aceleași ziare, pe care le-am stivuit cu glorie de arhivar și răbdare de copil, învelind acum compotul și murăturile, legate cu sfoară ca să treacă toate Apocalipsele. Cronicile unor partide din care echipele s-au scurs în realitate spre eșaloane inferioare și editorialele unor oameni care s-au cernit în spatele tuturor oglinzilor imposibile.

Am legat, în amintirile bătrînicioase și fără pensie, toate chioșcurile de ziare din gări și intersecții de orașe sărace. Tarabele de la mare și vînzătorii ambulanți, ciuda că stropii neascultători de pe un copil năzdrăvan îmi acoperă finalul din cealaltă jumătate de pagină, unde încă n-am ajuns, pînă unde mai am ca să fiu fericit.

Nu, acesta nu e un cîntec siropos și pieziș, proptit în avîntul sălbăticit al vremurilor. Nu e amarul unui tip neîncălțat cu „ce se poartă” și desuet. Pur și simplu, o oră am privit cutia de carton cu Ipad nemaipomenit înăuntru, învelită în ziare de sport, unele cu dată din vremea cînd exista Universitatea Craiova, altele de la promovarea CFR-ului. Bucăți inegale, organe ale unor duminici în care am trăit mai îndîrjit și cu mai multe speranțe decît acum.

Cine, în ce magazii diabolice și suave, mai stivuiește ziarele de sport, ca să le dea al doilea rost concret al vieții lor de după viața cotidiană? Cine e Hannibal Lector al melancoliei noastre de tuș și de neîntoarceri?
M-am gîndit că nu-mi voi mai aminti, probabil, niciodată primul ziar de sport pe care l-am deschis. Atît de bine mi-am configurat regretele și disperările, că multe alte lucruri de început, fără de care acum mi-ar fi greu să fiu și senin, și viu, le-am uitat.

Mă uit la Ipad cu o stare de părinte descurcăreț. Nici pe-asta nu credeam să o simt așa repede! O să vă rog pe voi să deschideți cutia asta de carton, pînă caut prin suflet o oră de liniște ca să pun cap la cap ziarele ce-au ajuns ambalaj. Am nevoie de ora asta: să pot să citesc, printr-un puzzle straniu, cu Jiul Petroșani la ultima pagină și victoria „naționalei” la interior, ce urmează să fim.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (67 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:49

Nene Gabriele …pe matale sigur n o sa te acuze nimeni de plagiat …Esti original …Esti un roman adevarat !!!

marian (14 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 14:57

domnule berceanu, problema este in tabara dvs., a ziaristilor, atati cat mai sunteti. luati o „gazeta” din 2012 si comparati varza contemporana cu valoarea unor publicatii din anii 1960, de ex. „sportul/sportul popular”, revista „fotbal”, revista „sport” (sa nu mai vorbesc de „l’equipe” din anii ’70). veti sesiza foarte usor diferenta dintre vanea chirila sau mache ionescu si semnatarii de astazi din categoria gafiuc, andries maria, tolontan, ioanitoaia si atatia altii. gazeta traieste prin si pentru scandal, domnule berceanu, cred ca in sinea dvs. stiti asta. asa ca discutia pe care o propuneti este frumoasa, dar lipseste cu desavarsire … sarbatori fericite !

Daniel (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 15:01

Ai dreptate. Si mie imi place sa citesc ziarele. Desi citesc GSP de pe smartphone cand sunt la facultate, cand ajung acasa citesc si varianta tiparita,cumparata de tatal meu. Am ziare gsp si de 16 ani. Le duc pe toate la tara si la fel cum spui si tu, cand mai imi trimite bunica pachete invelite in bucati de ziare, dupa ce le desfac recitesc articolele.

claudiu (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 15:21

@marian
Că mai bine de atât nu o puteai spune! Şi eu sunt un „devorator” al presei de altădată, având pe HDD-ul laptopului colecţia Sportul Popular / Sportul din 1946 până în 1983. Doamne, ce vremuri! Lăsând la o parte prima pagină, care avea – obligatoriu! – şi ceva osanale la adresa „tovarăşului”, Sportul oferea cititorilor articole din toate sporturile care se practicau în ţară, inclusiv marcatorii la meciurile de handbal din Divizia B, de exemplu! Azi ce putem citi? Nici măcar Liga a III-a nu mai beneficiază de spaţiul pe care îl avea Divizia C pe vremuri! Se vede treaba că mulţi (nu majoritatea!) dintre gazetarii sportivi de azi, nu ştiu ce înseamnă să scrii un articol de sport. ca să nu mai spun că, de multe ori, şi cu documentarea se stă foarte prost, şi apar te miri ce „minuni”…

Codrin (4 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 15:27

Minunat. Multumesc.
(de la unul care a incercat sa traiasca departe de fotbal si nu a reusit).

Codrin (4 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 15:31

Pentru toti comentatorii:
V-as ruga, daca puteti, sa va abtineti de la critici, macar in comentariile de la editorialul acesta.
Stim cu totii ce-a ajuns presa sportiva, e de-ajuns un click ca sa sarim de la editorialul asta superb la „stiri” despre Pamfile, Becali sau Zavoranca…
Bucurati-va de editorial, de gandurile unui om, de amintirile pe care vi le trezeste, si uitati pentru un moment de mizeria din jur.
E greu, dar merita.

vali12 (11 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 16:11

Domnule Berceanu,articolul de fata demonstreaza ca sunteti un bun ziarist cu imaginatie bogata. Mi-a placut introducerea cu acea tableta comandata si pe care ati primit-o invelita in ziare. E clar ca aici e vorba de fictiune pentru ca mi-e greu sa cred ca exista o firma care livreaza o tableta invelita in ziare.

Cantona (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 17:47

Cine e Hannibal Lector al melancoliei noastre de tuș și de neîntoarceri? Chapeau! De departe ziaristul anului…citiți-l si bucurati-va de aceasta scriitura melancolica si taioasa, poetica si chiriliana, demna de vremurile mingilor de 18 si 35…

@marian vreau si eu colectia ta, se poate? Mailul meu este pe blog, merci.

Alec (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 18:21

Păcat de articol că-l strică gramatica. Pari tânăr poate înveți să scrii și corect. „Pînă” nu există în graiul românesc, precum si restul cuvintelor care conțin î in loc de â. Sfat prietenesc.

danms (6 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 19:21

Emoționant pentru că mă regăsesc în conținut ! Și ca să vedeți că nu mint, vă spun un „of” de-al meu de vreo lună încoace: ÎN TÂRGU MUREȘ, DUMINICA, NU GĂSEȘTI DESCHIS NICI UN CHIOȘC DE ZIARE !!! Poți găsi ziare din zilele anterioare prin mall-uri, dar ziarele din ziua respectivă … pas ! Unde e respectul față de cititor ?!

traian (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 20:27

multumesc pt,articol.am acasa la parintii mei o parte din colectia sportul pe care tatal meu m-a invatat sa le arhiva ez cu scandurele si neavand unde sa le punem le-am stivuit in pod in niste geamantane ponosite.am invatat sa citesc pe almanahul sportul din anul 72sau 73 in orice caz il avea pe ilie nastase pe coperta.multumesc inca o data.

gogu (1 comentarii)  •  23 decembrie 2012, 22:01

ghmhn

Cinezan Vladimir (9 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 6:17

Tot mai puțini „devoratori” de ziare populează versanții Carpaților, cititorii se calcă pe picioare pe autostrada Google, acolo unde știrile îneacă timpul și anotimpurile. Totuși, slova culeasă de zețarii vremii este cea care ne-a adus în case nevoia de-a ne umple cămara cu noutăți din lumea de dincolo de ziduri, iar ziaristica sportivă a avut mereu bagheta de dirijor într-o orchestră în care noi, cei cu cerneala proaspătă pe degete, eram partituri nescrise. Salut aplecarea spre firesc a Ziaristului Bedrceanu ! La tine deja a venit Moșul !

CARLOS (10 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 10:37

Pt. MARIAN SI CLAUDIU… … Pai pe vremuri erau ziaristi selecti, nu ca acum, si nu se primeau articole care nu se bazau pe o documentare solida . Aveti totala dreptate, uitati-va in urma cu o saptamana cand era in voga sa se scrie de COPOS, nu a fost un ziarist dintre cei ce se cred ” GREI” care sa fi ratat subiectul, cu toate ca nu scriau nimic nou , dar din cauza lipsei de subiecte, precum si a documentarii unor subiecte strict sportive au navalit toti pe acest subiect fiind usor sa stai in fata laptopului si sa te inspiri din ce-a scris unul sau altul .

Octavian Stancioiu (9 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 10:44

Ce articol frumos… Ne amintim cu totii de copilarie… Iar eu, de anii ’70-’80, de Sanandreiul meu natal, de goana dupa „Sportul”, revista „Sport”, „Suplimentul Fotbal”, „Flacara”, „Saptamana”…

Craciun Fericit!

Dani (44 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 11:36

Daa…si eu imi amintesc de ziare de sport scrise de oameni cu har, nu ca acum…

Dani (44 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 11:45

@Alec
Citeste articolul „De ce scriu cu î din i” al lui George Pruteanu, apoi rusineaza-te si taci. Pina si Berceanu, care are prestanta mai degraba de popa decit de jurnalist, a invatat ca toti scriitorii si jurnalistii „adevarati” nu folosesc „â”. Hai sa fim mindri ca sintem romani si sa vorbim limba asa cum trebuie, nu cum vor evreii care conduc sinistra Academie Romana de astazi!

seba (66 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 22:08

dragut articolul. si mie imi trezeste amintiri. nu stiu daca titlul e cel mai potrivit, daca acum e vremea ziarelor. in perioada asta a anului asteptam cu nerambadare statisticile. eram foarte curios, si acum sunt, sa vad cum au votat capitanii de echipa, antrenorii, ziaristii in ancheta pentru fotbalistul anului. si mai asteptam, sper sa mai si in acest an, in gazeta sau in prosport, cum voteaza ziarele din lume fotbalistul anului. e ca o plimbare care trece prin argentina, chile, camerun, japonia, iran, portugalia, etc… 🙂

marc (19 comentarii)  •  24 decembrie 2012, 23:28

@Alec, nu fii rautacios. Macar acum de craciun. Macar informeaza-te inainte de a arunca cu jegul de pe tine in altii. i din i si a din a (poti sa ma balacaresti pe mine ca nu folosesc diacritice), e o poveste mai veche a gazetarilor care nu s-au conformat Academiei Romane.

@Claudiu,
Nu de spatiu sau de jurnalisti e vorba, ci de audienta si profit. Pentru ce ai plati pe cineva sa scrie intr-un ziar national despre o echipa unei localiati cu 2000 locuitori, atata timp cat nimeni din acea localitate nu cumpara ziarul si nici pe net nu-l citesc. Traim o epoca tehnologica, in care ziare renumite au renuntat la print.
Social media e la putere, clik-uri, lik-uri, re-uri, etc
In rest, e de laudat ca se scrie si altceva decat de steaua.

petre ioan (2 comentarii)  •  26 decembrie 2012, 13:17

Ce timpuri…Ce trairi..parca’i altceva sa tii ziarul in mana, sa’ti miroasa a cerneala tipografica…. Totusi cred ca’i vorba doar de nostalgie si ..parerea de rau ca timpul trece si tineretea nu’i vesnica. Cat de parsiva mi se pare acum urarea de la multi ani, e ca si cum ti se spune sa’mbatranesti mai repede….
Asta nu ma impiedica sa urez tuturor .. La Multi Ani!

bogdan (4 comentarii)  •  27 decembrie 2012, 0:02

bravo!!!!!!!!!!!!

Comentează