Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Recviem pentru caii dunăreni

Orice bărbat de la Dunăre are felul său aspru de a-și tăinui iluziile. Și de-a le vinde îmbrăcate în purpură, cînd poveștile lui sînt de fapt încrengătură de Bărăgan sec, fîntînă săpată cu mîinile goale și fata morgana, salcie și […]

duminică, 20 mai 2012, 7:50

Orice bărbat de la Dunăre are felul său aspru de a-și tăinui iluziile. Și de-a le vinde îmbrăcate în purpură, cînd poveștile lui sînt de fapt încrengătură de Bărăgan sec, fîntînă săpată cu mîinile goale și fata morgana, salcie și împărăție de singurătate cu dropii. Adică, cele mai iluzii din cîte sînt.
Bărbatul cu mustață de pescar veșnic vorbea despre cinci ani de fotbal al anilor ’70 cu pasiunea ciudată a unui absolvent de Conservator care alege după ani de studiu muzical să cînte la trianglu: „Eu iubesc Dunărea Călărași, caii dunăreni în galben-albastru!”. O echipă pierdută în Divizia C, o necunoscută pe care bănuiam că o tratează ca pe toate iluziile, aidoma bărbaților dunăreni.

Celuloza, Crewe Alexandra noastră
Bărbatul cu mustață de pescar veșnic se născuse și crescuse în buza apei, de-i intrau toamna și primăvara bojocii Dunării peste grădina minusculă. Cînd el avea 17 ani, Dunărea Călărași se numea Celuloza, ilar și suprarealist. Nici nu prea juca în galben-albastru. O echipă de combinat care umplea măruntaiele Diviziei B: „Hehe, nu tocmai! Păi în cei cinci ani am terminat peste Oțelul Galați, Ceahlăul, Pandurii sau Viitorul Vaslui. Deci întrecusem deja viitorul!”
Povestea despre deplasările fabuloase la Metalul Mija, Caraimanul Bușteni sau Minerul Gura Humorului, cu mii de kilometri înghițiți într-un autobuz unde crăpai de frig și explodai sub caniculă. Aveam să aflu mai tîrziu: ei, bărbații de la Dunăre, aveau felul lor sălbatic de-a se împrieteni cu gerurile şi arşiţa.

Răguşit şi cu buzele arse
Din ’81 abia, pe stadionul din Călărași fotbaliștii aveau să joace sub emblema Dunării. Reveniți în B, pentru dueluri neverosimile acum, cu Rapid și Petrolul. „Și să știi că făceam și noi pariuri! Pe o ladă de bere, pe o undiță mai bună sau cîteva coșuri cu cireșe”. Să-l crezi? Își cunoscuse deja femeia, dar nu lipsea de la nici un meci al Dunării. Mii de ore pe care le explica scurt: „fotbal adevărat”. Sute de drumuri la Fetești, Constanța, Giurgiu, Slobozia, sau în colțurile de dincolo de Sud ale țării, cînd ligile nu se croiau după tiparul de bancnotă al kilometrilor.
„Veneam acasă cu buzele arse de la spart semințe, răgușit de parcă umblasem în calea lupilor pe ostroave. Nu știu dacă eram o galerie, eram mai mulți bărbați decît la o zi de muncă și ne bucuram sau plîngeam pentru Dunărea”.

Visul de la Ţăndărei
În septembrie ’91 am ajuns și eu la primul meci al Dunării. A fost, de fapt, prima mea călătorie oficială, la 6 ani. Destinația, un nume nervos și captivant, pe care l-am silabisit tot drumul în minte: Țăndărei. Era Cupa României, știu doar că „am bătut cu 2-1 și mergem mai departe”. Bărbatul cu mustață de pescar veșnic era fericit. Nu aveam cum să fiu altfel atunci.
Și din fericirea asta mimetică am mers și în turul următor pe stadion: acasă, cu Flacăra Moreni, antrenată de Ion Marin. I-am eliminat la penalty-uri, ei erau cu o divizie mai sus.”De ce se zbat oamenii ăștia, tata, în noroi?”. „Asta e dedicare”. Așa mi-a trîntit în nas bărbatul cu mustață de pescar veșnic toate tratatele despre etica sportului, anulînd indicațiile sfinte şi femeieşti, „ai grijă să nu-ți murdărești hainele la fotbal”.

Meciul despre care nu pot să scriu
Prima oară cînd am văzut un stadion plin la Călărași a fost primăvara următoare, în „șaisprezecimi”. Deja învățasem sistemul competițional, știam că suntem „pe 2 în C” iar Gloria Bistrița pe „7 în A”. Pur și simplu nu pot să scriu despre bucuria acelui 3-2. Nu știu cum. Nu am înțeles-o niciodată.”Excelența înseamnă cînd un bărbat cere de la el mai mult decît o fac ceilalți”, enunța simplu, crud și firesc Ortega y Gasset. Iar bărbații aceia, în galben-albastru, chiar făceau asta.
Bistrița îi avea pe Sărmășan, Balaur, Iftodi sau Șuvagău, iar „ai noștri” doar pe Minescu, Farin sau Andronache. Dar am mers mai departe, cu bărbatul acela mustăcios și veșnic pescar lîngă mine.

Jumătate de fericire
Ce-a fost în „optimi” la Ploiești, cu ASA Tg. Mureș, e deja legendă: 300 de mașini de la Călărași, peste 1.000 de dunăreni venetici. I-am învins cu 2-1 pe Nan, Eros, Majer și Cioloboc, am plîns cu lacrimi reale și sărate și am avut voie să gust prima gură de bere. Toți zeii trebuiau să aibă tricouri galben-albastre, degeaba auzeam la școală că există fluvii mai importante ca Dunărea. Și visam finala Cupei!
A venit în sferturi Poli Timișoara, se juca deja tur-retur. La Călărași am învins cu 1-0 o echipă din care pînă și eu învățasem cîteva nume, de la radio: Varga, Csik, Macavei, Bătrînu, Băban, Rosenblum. Arbitrase Porumboiu, scrisese deja în Gazeta Sporturilor despre Dunărea Călărași iar bărbatul, da, acela, cu mustață care se împînzea de la meci la meci de fire albe, părea el însuși un zeu.

Cum mi-am uitat prezentul
Am pierdut 0-2 la Timișoara și l-am urît iremediabil pe Vlaicu, autorul „dublei”. Am crezut ani în șir că voi trăi răzbunarea, apoi că Dunărea va prinde încă o dată „sferturile”. Mi-am cîrpit amărăciunile cu iubiri de-mprumut, ca un sergent păcătos care trece prin cearceaful amantelor toate fotografiile alb-negru cu prima dragoste. Aidoma lui Benjamin Button, am început să-mi pierd memoria forțat, cînd e vorba de prezent, și să-mi ascut pe dinăuntru, cu acribie, secundele „Dunării de vis”, în trecut.
Mai știu doar un baraj pentru promovarea în B: aveam 10 ani, am mers la Buzău iar Dunărea au învins Faur București cu 1-0. Și știu cînd m-am enervat că puteam să marcăm golul doi, dar au dat ai noștri mingea afară. „Fair-play”, sentința bărbatului cu mustață de pescar veșnic, și un braț care-mi arăta un fotbalist de la Faur căzut departe, atît de departe.

Epilog pentru recviem
Multă vreme am crezut că la Dunăre lucrurile se întîmplă după croiala lumilor lui Garcia Marquez: clubul a fost stăpînit în ultimii ani şi de un polițist care cîștigase vreo 10 milioane de euro la loto și care a pierdut banii în două duzini de luni. Echipa joacă astăzi pe un stadion gol, cu Chirnogi sau Afumați.
Portarul „Dunării din vis” a ajuns la Poli Timișoara cu care a reușit să joace împotriva Realului.Petrișor Toma, poate singurul călărășean pe Bernabeu. Minescu a trecut pe la Foresta și Oțelul iar Milea, născut în Dor-Mărunt, cel mai frumos nume de localitate din cîte poate da limba dunărenilor, e secund la Slobozia. Uneori îl mai zăresc prin oraș pe Nelu Farin, „idolul” meu, după care Oblemenco venise în ’92 să îl ia la Craiova și nu s-a reușit.
Dacă mai iubesc Dunărea? Aș spune ca Julian Barnes: „Nu cred în Dumnezeu, dar mi-e dor de el”.Iar bărbatul cu mustață de pescar veșnic a murit în 2006, cînd aveam 21 de ani. Ar fi fost singurul care ar fi crezut că Urziceni va deveni curînd campioana României.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

nolo (3 comentarii)  •  20 mai 2012, 9:57

Asta nu-i articol de Gazeta Sporturilor. Poate de strins intr-o carte, alaturi de alte povesti uitate.

Gabriel Berceanu (34 comentarii)  •  20 mai 2012, 10:33

@ nolo: E o poveste. De ce să nu-şi găsească loc poveştile?

Dragosh (1 comentarii)  •  20 mai 2012, 11:51

Comentariu este pentru articolul: Habemum campioana! Oare?
Sper sa citez corect titlul ca articolul a fost sters.

Stimate dl Berceanu,
toata lumea se leaga de asha zisa lipsa de frumusetze a fotbalului ceferist. O fi sau n-o fi, oricum, argumentele sunt cam subtziri. Facand pe „cunoscatorii” unui adevar irefutabil, nici unul nu aduce argumente concrete. Nimeni nu-shi ia timpul sa ne deseneze o imagine coerenta shi posibila a „fotbalului ideal”. Ca poate nu avem aceeashi viziune, poate sunt mai multe pareri, shi mai ales, poate are cineva o idee cum se poate induce un astfel de fotbal. Aceasta atitudine este shi indiciul ca nimeni dintre aceshti „critici” nu spera intr-o schimbare, facandushi jobul prost, platit prost.

Eficientza intr-un joc in care conteaza doar golurile este suficienta. Spectatorii, fanii shi derbedeii, care urmarim jocul, o facem in primul rand pentru a avea despre ce discuta cu altzii cand incearcam sa ignoram cotidianul obositor, suparator sau dureros. Cine vrea mai multzi spectatori, un „fotbal calitativ” sau o cultura fotbalistica, trebuie sa munceasca in primul rand pe alte fronturi, decat criticarea eficientzei lipsite de spectacol.

In primul rand ar trebui evitat spectacolul prost al multor „oameni de fotbal” care in lipsa de argumente se cearta ca betzivii, devenind „modeluri” pentru o tzara care traieshte la televizor. Aceshti oameni sunt extrem de daunatori! Ei instiga la lipsa de bun simt, la ura shi nu in ultimul rand la violentza, pe scena pusa la dispozitzie de „oligomedia” suparata din Romania. In cautarea eficientzei publicistice (nr. de angajatzi pe redactzie, clickuri pe articol) ei distrug sistematic publicul care ar putea aduce bani. Cititorii care shi-ar face un obicei sa citeasca ziarul la cafeaua de dimineatza, in schimbul senzatziei tirajului de senzatzie a unor indivizi absolut nesenzatzionali. Ce este senzatzional la o clica la care se injura in continuuu? Voi de fapt ce vretzi sa vindetzi?

Nu vreau sa pierd ocazia sa amintesc ca precum intalnirea cu cineva se incepe cu „buna ziua” shi cashtigarea unui campionat se felicita. O zi macar, chear shi o echipa „nesenzatzionala” ca CFR-ul merita un pic de recunoshtintza shi respect pentru efortul depus.

GOLOMBIOSCHI ILIE (26 comentarii)  •  20 mai 2012, 12:30

Daca am avea pe formatul de serie de 16 cu 4 la retrogradare o structura competitionala alcatuita din Divizia A, Divizia B 4 serii, DiviziaC 16 serii, Divizia D 64 de serii, Dunarea Calarasi ar avea probabil o echipa rezonabila in Divizia C tinuta cu cheltuieli relativ reduse unde jucatorii tineri locali ar putea evolua conform cu potentialul lor fotbalistic. In cazul aparitiei unei generatii locale cu mai mult de 5, 6, jucatori talentati, sau chiar foarte talentati, Clubul Dunarea Calarasi ar putea poate chiar promova in Divizia B unde ar putea propune jucatori de ce nu pentru pentru Divizia A, Liga I, sau chiar pentru echipa nationala a Romaniei.

GOLOMBIOSCHI ILIE (26 comentarii)  •  20 mai 2012, 12:40

#Desigur o singura data– pentru– Divizia A, Liga I.

berea la micul dejun (15 comentarii)  •  20 mai 2012, 15:20

gabi,
povestea e frumosa, insa am un sfat pentru tine: incearca sa scrii mai mult ca tine si mai putin ca maestrul fanus

p.s. ce-ti mai face pustiul?

Gabriel Berceanu (34 comentarii)  •  20 mai 2012, 16:57

@berea la micul dejun: Mulţumesc frumos, bine! 🙂 Nu încerc să scriu ca Fănuş, poate pur şi simplu e o coincidenţă acum, care ţine mai mult, cred, de faptul că aparţinem unei geografii comune. Doar atît.

adi_stelistul (32 comentarii)  •  20 mai 2012, 19:27

Din pacate locurile copilariei nu sunt un Macondo etern la care sa ne putem intoarce oricand si sa-l gasim tot acolo cum facea Melchiade si nici parintii nostri nu au longevitatea fenomenala a familiei Buendia. Dunareanul cu mustata de pescar vesnic e intr-adevar vesnic prin acest omagiu frumos si demn pe care i-l aduceti si prin amintirile pe care vi le-a lasat. E un dunarean norocos. Si sunteti la fel, un dunarean norocos.

nolo (3 comentarii)  •  20 mai 2012, 21:12

Uite de-aia nu-si are locul in GSP-ul de azi. Lumea nu cunoaste si nu vrea sa auda decit de campioane si vedete. Pasiunile locale, istoriile exotice… astea deja sint pentru literati.

Costi (2 comentarii)  •  21 mai 2012, 13:42

Felicitari! Ai scris ca din alta lume!

Dan Olteanu (1 comentarii)  •  21 mai 2012, 14:59

Salut si felicitari pentru articol ! Nu uita insa de Fc Sotto Record …. 🙂 remember ? faine timpuri …toate cele bune …

Dan

Cello (1 comentarii)  •  21 mai 2012, 17:38

Excelent! D-zeu sa-l odihneasca!

mitza (4 comentarii)  •  21 mai 2012, 18:06

@DRAGOSH….prietene, daca ai scris un post asa de lung presupun ca ai ceva de spus. Am renuntat sa citesc deoarece „asha..frumusetze… subtziri..nu-shi… shi… Eficientza…. traieshte… shi…. cashtigarea „….In ce limba vorbesti nenica?????

mitza (4 comentarii)  •  21 mai 2012, 18:07

@Gabriel Berceanu…super articolul

22 (1 comentarii)  •  21 mai 2012, 19:32

Superb, Gabi! Nici nu ma asteptam la altceva din partea ta!
Sa-ti traiasca pustiul si sa te bucuri de el!

comisar (11 comentarii)  •  22 mai 2012, 20:17

Mie mi-ar place sa vad mai multe asemenea articole in Gazeta Sporturilor – din suflet, din amintiri, din pasiune pentru fotbal. Nu-mi plac articolele care mint pe fata doar ca sa starneasca zazanii, pasiuni, interes… Cum sunt nenumaratele articole despre zvonuri (care raman neimplinite), afirmatii bombastice, acuzatii nedovedite si declaratii cliseu de doi bani… Alea nu sunt stiri sportive, doar umplutura de gogosi… 😀

alex (8 comentarii)  •  25 mai 2012, 21:59

excelent! bravo, o poveste superba! mult suflet, despre fotbal adevarat, cu nostalgie si pasiune.

si parintii mei sunt din zona, si eu urmaream atent si nume ca Farin imi suna inca in urechi cunoscut.

si, da, Dor Marunt e o creatie minunata, o ironie intr-o lume de doruri imense care mor repede.

comisar (11 comentarii)  •  25 mai 2012, 22:41

Vorbim de sport, unde exista mai multi magari decat cai. Ca si multe oi. 😀

Ovidiu (9 comentarii)  •  26 mai 2012, 9:44

Foarte frumos articol, felicitari.

nea alecu (24 comentarii)  •  9 februarie 2013, 23:59

L-am citit tarziu dar mi-a placut si-l voi pastra alaturi de alte articolele intr-un fisier botezat „De suflet”.Si ce daca e mai mult literatura decat jurnalism!
Sunt sigur ca „Bărbatul cu mustață de pescar veșnic” te va veghea mereu de Acolo si ca e mandru de tine.
Felicitari pentru articol

Un fan al Dunarii in echipa lui Burleanu | FREE GICA POPESCU! (130 comentarii)  •  8 martie 2014, 14:47

[…] Ultimul pasaj al editorialului scris de Berceanu iti ridica parul in cap si iti face pielea de gaina. “Multă vreme am crezut că la Dunăre lucrurile se întîmplă după croiala lumilor lui Garcia Marquez: clubul a fost stăpînit în ultimii ani şi de un polițist care cîștigase vreo 10 milioane de euro la loto și care a pierdut banii în două duzini de luni. Echipa joacă astăzi pe un stadion gol, cu Chirnogi sau Afumați. Portarul “Dunării din vis” a ajuns la Poli Timișoara cu care a reușit să joace împotriva Realului.Petrișor Toma, poate singurul călărășean pe Bernabeu. Minescu a trecut pe la Foresta și Oțelul iar Milea, născut în Dor-Mărunt, cel mai frumos nume de localitate din cîte poate da limba dunărenilor, e secund la Slobozia. Uneori îl mai zăresc prin oraș pe Nelu Farin, “idolul” meu, după care Oblemenco venise în ‘92 să îl ia la Craiova și nu s-a reușit. Dacă mai iubesc Dunărea? Aș spune ca Julian Barnes: “Nu cred în Dumnezeu, dar mi-e dor de el”.Iar bărbatul cu mustață de pescar veșnic a murit în 2006, cînd aveam 21 de ani. Ar fi fost singurul care ar fi crezut că Urziceni va deveni curînd campioana României.” Click aici pentru articolul complet! […]

Comentează