El Clasico a învins iarna, politica şi războiul
Sandro Rosell nu se-njură cu Florentino Perez, Puyol şi Cristiano Ronaldo se complimentează. Deşi e criză, pe Rambla oamenii se distrează
Primul contact cu Barcelona, prima surpriză: e mult mai frig decît la Bucureşti. Deschizi ziarele, altă surpriză: Rosell, […]
Sandro Rosell nu se-njură cu Florentino Perez, Puyol şi Cristiano Ronaldo se complimentează. Deşi e criză, pe Rambla oamenii se distrează
Primul contact cu Barcelona, prima surpriză: e mult mai frig decît la Bucureşti. Deschizi ziarele, altă surpriză: Rosell, preşedintele de la Barca, nu se înjură cu Florentino Perez, omologul de la Real. Nu se acuză unul pe altul că mănîncă nu ştiu cîte kile de calamari, nici nu întîlneşti expresii precum „catalan borît”. De fapt, pe cei doi nu prea îi întîlneşti în paginile celor 4 ziare de sport care despică El Clasico în patru, în opt, în şaisprezece, în general în orice multiplu de patru. Ei, preşedinţii, apar la dineul oficial de 5 stele şi apoi în loja unde învingătorul, dacă va exista, va primi felicitările învinsului, dacă va exista. În rest, meciul care se va televiza în întreaga lume, inclusiv în El Salvador, Qatar sau Emiratele Arabe, aparţine fotbalului şi fotbaliştilor. Sau, mai mult ca niciodată poate, e duelul antrenorilor.
Recordul lui Puyol: al 22-lea El Clasico
Anul trecut, prima pagină era colorată după chipurile lui Messi şi Ronaldo. Acum, prim-planul aparţine duelului Guradiola-Mourinho. Puyol dă să mascheze teama în conferinţa de presă ţinută cînd în spaniolă, cînd în dialectul catalan. Trimisul „Radio Marca” turuie întrebarea ca Ilie Dobre, fiindcă transmite în direct. Carles, care va bifa al 22-lea derby, răspunde diplomatic: „Nu jucăm împotriva lui Mourinho, jucăm contra lui Real”. Cristiano Ronaldo e şi el stereotip: „Nu vreau neapărat să dau gol, ci să joc foarte bine”.
„Dedicaţie” pentru Porumboiu
Mundo Deportivo din preziua meciului are 24 de pagini dedicaţie specială pentru Barca-Real. Marca, As şi Sport plimbă El Clasico pe secţiuni între 12 şi 16 pagini. Uite o chestie care i-ar face plăcere lui Adrian Porumboiu! O poză cu Lopez Caro! Sînt amintiţi antrenorii ultimelor 10 dueluri de pe Camp Nou. În 2005-2006, protagoniştii au fost Rijkaard şi antrenorul care i-a scos peri albi finanţatorului vasluian.
Nu exista totusi incrincenare, polemica, nervi intinsi. Cel putin nu se vede. E plin de interviuri cu Higuain, Cassillas, David Villa, Ronaldo si ceilalti. Unele sint facute chiar in redactia de la „Marca” si „AS”. Fotbalistul zimbitor, relaxat, jurnalistii la fel. Va inchipuiti asa ceva inainte de Steaua-Dinamo? Nici noi.
„El Clasico” deschide si destule dintre jurnalele de stiri ale posturilor tv. Inaintea alegerilor pentru Parlamentul Catalunyei, inaintea razboiului dintre cele doua Corei si inaintea stirilor despre iarna si vremea rea care au invaluit Spania. Meciul Betis – Barcelona 2 nu s-a jucat din cauza ploii, la Salamanca si Valladolid mercurul a cazut sub 5 grade Celsius!
100.000 de placute si „T´ESTIMA BARCA”
Pe Rambla, bulevardul unde Ioan Chrilă mergea desculţ în urmă cu 28 de ani ca să simtă asfaltul cald, trecătorii sînt veseli. Şomajul în Spania bate spre 20 la sută, iar piaţa construcţiilor e la pămînt. Dar lumea se distrează. Pînă şi terasele, e drept, încălzite, sînt pline ochi. Din loc în loc, circari care mimează omul-păianjen, omul-amfibie, omul-libelulă, omul fantomă şi orice vă mai puteţi închipui. Arunci o monedă mai mare de 10 euro cenţi şi fantoma se manifestă pe loc.
La bursa neagră un tichet care costa iniţial 75 de euro sare de 400. Iar unul de 200 de euro valorează de 4 ori mai mult. Anul trecut au fost 97.138 de spectatori la El Clasico. Diseară, giganticul „Camp Nou va fi colorat cu 100.000 de plăcuţe din care se va scrie „T’ESTIMA BARCA”.