Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Andrei şi alegerile sale

Eroul momentului în Ucraina, Şevcenko n-a luat întotdeauna cea mai bună decizie. Plecarea de la Milan, de exemplu.

Oleg Blohin şi Andrei Şevcenko. Două nume uriaşe ale fotbalului, două frumoase poveşti ale Ucrainei. Blohin în genunchi, Şevcenko încă în picioare. […]

marți, 12 iunie 2012, 7:53

Eroul momentului în Ucraina, Şevcenko n-a luat întotdeauna cea mai bună decizie. Plecarea de la Milan, de exemplu.

Oleg Blohin şi Andrei Şevcenko. Două nume uriaşe ale fotbalului, două frumoase poveşti ale Ucrainei. Blohin în genunchi, Şevcenko încă în picioare. Oleg, Balon de Aur în 1975, a fost idolul copilăriei lui Andrei, îngerul insomniilor unui băiat ce visa ca într-o zi să-i poată măcar atinge gloria. Erau alte vremuri, era URSS-ul cel mare, iar fotbalul părea ultima preocupare în familia lui Şevcenko, după dezastrul de la Cernobîl. Andrei avea însă un vis şi cineva acolo sus a avut grijă să i-l împlinească. Iar astăzi, ajuns la 60 de ani, idolul de odinioară s-a pus în genunchi în faţa bărbatului, care, între timp, a intrat în legendă. Gestul lui Blohin aduna în el gîndurile unei întregi naţiuni, care ar fi îngenunchiat, dacă ar fi putut, în faţa eroului unei seri.

Se spune că fotbalul e ca mersul pe bicicletă. Odată deprins nu mai ai cum să-l uiţi. Anii au trecut peste Şevcenko. Faţa i s-a mai înăsprit, viteza s-a mai redus, forţa nu mai e aceeaşi. I-a rămas fotbalul. Instinctul. Care nu l-a trădat. Două faze asemănătoare, două momente în care instinctul l-a îndemnat să se ducă spre minge, să atace prima bară, aşa cum numai marii atacanţi o fac. Să ia cea mai bună decizie.

E momentul de supremă fericire pentru un fotbalist colosal, care poate merita o carieră mult mai luminoasă. Undeva alături de Van Basten, de exemplu. Asocierea nu-i întîmplătoare. Şevcenko n-a luat întotdeauna cea mai bună decizie. Probabil că dacă ar putea să dea timpul înapoi ar merge fix în ziua în care s-a decis să plece de la Milan. A fost o chestiune de alegere, de feeling. Dorinţa soţiei a fost decisivă, influenţa protectorului său de atunci, Silvio Berlusconi, n-a mai contat. A plecat la Londra şi ceva s-a rupt. De parcă firul magic ce-i îndreptase cariera spre glorie a fost brusc tăiat de o hotărîre. A plecat dintr-un loc unde era adulat către unul unde nu era bine primit. La Chelsea era atunci Mourinho, care nu l-a vrut, ba l-a bănuit mereu că era omul patronului în vestiar. Zi după zi, Şevcenko se scunfunda, devenea irelevant, anonim, un atacant de umplutură, o stea apusă. S-a întors la Milan, în căutarea firului magic, dar nu l-a mai găsit niciodată. Băiatul sărac de lîngă Cernobîl a fost mereu în căutarea fericirii. Ca orice om, pînă la urmă. N-a ştiut un lucru, atunci cînd a ales să meargă la Londra. Nu, nu că nu e bine să te iei după nevastă, aşa cum s-ar grăbi să spună misoginii. Nu. Şevcenko n-a ştiut atunci că dacă îţi doreşti un viitor mai bun, rişti să scapi din vedere prezentul, fericirea momentului pe care-l trăieşti. Se spune că grăbind lucrurile să se petreacă, ele nu se vor mai întîmpla aşa cum ai fi vrut. Destinul îţi pune multe uşi pe drumul vieţii, dar cea pe care o deschizi ţine de o decizie. Una la fel de importantă precum a ataca prima bară, la un corner, de exemplu.

Deşi e greu de spus cum va continua acest European pentru el şi pentru Ucraina sa, Şevcenko e totuşi un norocos. Cum poate fi altfel un om care-şi vede idolul copilăriei îngenunchind în faţa lui şi mulţumindu-i?!

sursa foto: Reuters

Comentarii (19)Adaugă comentariu

independentu (6 comentarii)  •  12 iunie 2012, 20:25

puteai sa pui si o poza. asa pare cam vorbaraie goala

milan7 (1 comentarii)  •  12 iunie 2012, 20:40

Antdrei.N, RESPECT.

SEHVA= FA-BU-LOS

andrei (1 comentarii)  •  12 iunie 2012, 20:47

Sheva e definitia atacantului. Impecabil.

andrei30 (8 comentarii)  •  12 iunie 2012, 21:38

A plecat la Chelsea pentru bani, n-a fost deloc o alegere proasta decat in mintea ta unde totul trebuie sa se invarta in jurul fotbalului. De la un punct trebuie sa te gandesti si la alte aspecte, viitor, familie, etc. mai ales cand te-ai obisnuit cu un stil de viata si n-ai chef sa te intorci la numaratul banilor din buzunar. Bine ca nu ne spui ca trebuia sa ramana la DInamo Kiev si sa aiba o viata chiar si mai boema.

blaq jesus (32 comentarii)  •  12 iunie 2012, 23:23

da, are inca instincit, dar e depasit total. e batrin. ibrahimovici, un enervant in general, a fost mult mai elegant si mai spectaculos si a tras si tot meciul echipa dupa el

axi (1 comentarii)  •  12 iunie 2012, 23:42

Frumos articol , imi place Andrei Niculescu , SEVA e un artist , toate bune

Cis-Nistreanu (3 comentarii)  •  13 iunie 2012, 7:27

# 5 blaq jesus on 12.06.12 at 11:23 pm
Așa, depășit total, a marcat dublu față de Ibrahiomovic…
Și a adus echipei sale victoria în primul ei meci din istorie la un turneu final de europene. Restul e can-can. Mergi și citește ceva despre Jije și flatulențele sale.

gosh (1 comentarii)  •  13 iunie 2012, 7:51

Bravo, frumos articol!

doru (2 comentarii)  •  13 iunie 2012, 8:32

A plecat la Chelsea la insistentele lui Abramovici, care stiti ca e „convingator”, are cu ce. Asa e viata si Hagi isi reproseaza si acum plecarea de la Real, din pacate mai binele e uneori dusmanul binelui. E o bucurie pentru Sevcenko, mai ales ca in perioada lui de varf Ucraina era prea slaba pentru a putea face ceva relevant. Au fost multe meciuri in care se zabtea singur, cam ca Drogba in nationala lui.

Jose (7 comentarii)  •  13 iunie 2012, 8:38

NU POT SA CRED, NICULESCU SCRIE DESPRE ALTCEVA IN AFARA DE SPANIA SAU BARCELONA!!!!

Testaccio (9 comentarii)  •  13 iunie 2012, 9:02

@andrei30
este cat-ti place guta si salam si ai o masina bengoasa, d-aia cu patru cerculete?…balaoachesule, creier ce-ti mai trebuie.

Sunchaser (9 comentarii)  •  13 iunie 2012, 9:08

Bravo Andrei! Frumos articol. Dupa parerea mea esti unul din cei mai buni jurnalisti de sport din Romania. Ai numai pareri pertinente si pricepi fotbalul. Tine`o tot asa si felicitari!

da (3 comentarii)  •  13 iunie 2012, 10:06

cum sa-l compari pe sevcenko cu ibrahimovici? nu isi mai aminteste nimeni cind kiev a batut in dubla mansa pe barca cu 7-0?

Chris2 (38 comentarii)  •  13 iunie 2012, 10:09

Nu mi-a placut niciodata Seva, pentru faptul ca nu era spectaculos, nu dribla, n-avea viteza. Era un fel de Inzaghi. Avea instinct. Dar nu contest ca este un fotbalist bun. Dar nu sclipitor. Driblingul e sarea si piperul in fotbal.

bazileon (24 comentarii)  •  13 iunie 2012, 10:50

Nu stiu ce stiti voi, dar nici Seva, nici Hagi nu mai aveau ce cauta la fostele echipe; daca nu plecau ei ar fi intrat oricum pe linie moarta (cred ca pe buna dreptate!).
Golurile astea sunt cea mai frumoasa retragere pentru ukrainean

gilos (50 comentarii)  •  13 iunie 2012, 12:30

Golurile acestea, impreuna cu victoria Ucrainei din meciul cu Suedia, ii incununeaza cariera, oricum una fabuloasa.

Chelsea a fost o incercare pt el si cred ca si-a dorit mult sa faca performanta si acolo. Daca urmarea numai banii pleca la arabi sau la americani…

Vali (1 comentarii)  •  13 iunie 2012, 23:26

Andrei, cred ca ar trebui sa mai citesti cate ceva, faptul ca tu citeai/invatai cand altii se jucau Super Mario nu se observa. Nu se observa diferenta intre un comentator specializat in cancan si tine. Cursivitatea discursurilor tale lasa de dorit, analizele pe care le faci uneori sunt pline de amatorism. Nu stiu cum ai ajuns tu sa faci comentarii la TV cu speach-ul si limbajul acumulat in perioada in care tu citeai. ANALISTULE!

Obiectiv (9 comentarii)  •  16 iunie 2012, 13:16

Andrei, scrii mai bine decat vorbesti; daca la aproape toata lumea exista aceasta diferenta, in cazul tau este mai mult decat evidenta!
La tine, frapeaza diferenta care exista intre exprimare si nivelul castigurilor; un Ilie Dumitrescu, vorbind despre tactica (la Digi Sport), este iteligibil si-i inteleg alegerea (de a renunta la antrenorat); la tine, aparand pe la atatea posturi si facand doua tipuri de jurnalistica (scrisa si vorbita, la niveluri diferite), inteleg ca ar putea fi vorba despre castiguri cu orice pret, de parca ai avea nu stiu cate pensii alimentare de platit!
Oameni mai competenti decat tine fac mai putine lucruri in acest domeniu, lasand loc si pentru altii!
O dilema: esti fan declarat Messi si Barcelona, dar ai principiile lui Cristiano Ronaldo (faptul ca folosesti, invariabil, gelul pentru a-ti aranja freza)!

Obiectiv (9 comentarii)  •  16 iunie 2012, 13:23

Un sfat: asculta-l pe Mitran, care este mai citit decat tine si un mai fin analist! Jucand fotbal (in sala, ocazional, pe bere, la pariu), ar fi trebuit sa-ti dai seama ca Welbeck a marcat un gol „de autor”: in pozitia in care l-a „gasit” acea centrare a lui Walcott, alegera sa era naturala, fireasca, logica!

Comentează