Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Pep! De ce a plecat? De ce ar mai fi rămas?

„Fotbalistul vine la stadion, joacă, sau nu, face duş şi pleacă acasă. La mine e altfel. Se termină meciul, cîştig sau pierd, merg la interviuri, apoi mă duc în biroul meu, desfac o sticlă de vin, iau un pic de […]

vineri, 27 aprilie 2012, 7:02

„Fotbalistul vine la stadion, joacă, sau nu, face duş şi pleacă acasă. La mine e altfel. Se termină meciul, cîştig sau pierd, merg la interviuri, apoi mă duc în biroul meu, desfac o sticlă de vin, iau un pic de ««jamon»» şi încerc să mă relaxez. E perfect, am cîştigat, înseamnă că ne-am făcut bine treaba. Dar în timpul ăsta vine un tip şi-mi zice: ««Mister, m-am încălzit o repriză, nici măcar cîteva minute n-am prins, eşti supărat pe mine?»». Apoi vine altul: ««Mister, de ce m-ai schimbat? Ce-am greşit?»». Iar tu pleci acasă fără să termini paharul de vin şi iei cu tine supărările lor. Şi nu le poţi spune: ««Stai calm, o să joci data viitoare»». Nu poţi, pentru că sîntem adulţi. Şi atunci le spui: ««N-ai jucat din acest motiv»» sau ««Te-am scos din cauza asta»». El dă din cap, dar ceea ce înţelege e altceva: ««Tu îl vrei pe celălalt, nu pe mine»». Pentru că, pînă la urmă, în viaţă totul se reduce la a te simţi apreciat într-o meserie pe care o faci din plăcere. La baschet joacă toţi într-un meci. Eu am un lot de 24 din care intră cel mult 14. Cei care nu joacă trăiesc o mică dramă. Iar eu adun dramele săptămînă după săptămînă. Şi vine un moment cînd ajungem să nu mai suportăm reciproc. De aceea e bine ca un ciclu să nu dureze prea mult”.

Guardiola spunea aceste cuvinte vara trecută, într-un interviu excepţional acordat unui ziarist excepţional, Marti Perarnau pe numele său, foarte apropiat de Barcelona. A reflectat în cîteva cuvinte personalitatea sa, relaţia pe care o vede cu jucătorii, ceea ce-l irită, ceea ce nu-i place, pentru a trage şi o concluzie, aceea că, în viziunea sa, ciclul unui antrenor trebuie să fie suficient de scurt încît să nu intervină monotonia.

10 motive pentru o plecare
Plecarea lui Guardiola a comoţionat şi a emoţionat lumea fotbalului din Spania. Toată lumea se întreabă ce motive a avut totuşi Guardiola pentru a lua această decizie acum. Fără pretenţia că ar fi în ordinea importanţei lor, iată cîteva:

1. Lipsa motivaţiei. După ce a cîştigat, într-o perioadă extrem de scurtă, de trei ori campionatul, de două ori Liga, de două ori Mondialul Cluburilor, de două ori Supercupa Europei, asta ca să numim doar trofeele importante, o nouă motivaţie, cu aceeaşi echipă, era destul de greu de descoperit.

2. Lipsa ideilor. E posibil, iar lucrul ăsta s-a văzut destul de bine în meciurile cu Real şi Chelsea, ca Pep să fi ajuns într-un aşa-numit „blackout” al ideilor. Lipsa unui plan B a fost ceea ce i-a reproşat lumea după aceste două episoade. Mental, nivelul de oboseală la care a ajuns Guardiola este colosal, el fiind recunoscut pentru inovaţiile pe care le aducea în jocul echipei, multe dintre ele, vezi plasarea lui Messi ca fals 9, fiind de-a dreptul revoluţionare.

3. Problemele din lot. Extrem de apropiat de jucătorii săi, în special de nucleul dur al vestiarului, cel catalan, Guardiola s-ar fi văzut pus în situaţia de a lua şi cîteva decizii nepopulare. Puyol, Xavi, chiar David Villa şi Dani Alves, poate chiar Pique sînt cîteva nume în dreptul cărora planează mai mici sau mai mari semne de întrebare cu privire la viitor, ori lui Pep i-ar fi fost extrem de greu să ia măsuri nepopulare pentru aceşti oameni. Să ne amintim de „feelingul” pe care nu l-a mai avut cu Eto’o şi Ibrahimovici, cu Ronaldinho şi Deco, cu Bojan şi Gudjohnsen, cu Henry sau Marquez, toţi extrem de importanţi, la un moment dat. Dar cu care i-a fost uşor să ia o decizie pentru că ei nu reprezentau ce reprezintă azi cei de mai sus.

4. Legături cu vechea conducere. Adus de Laporta, Guardiola i-a rămas fidel chiar şi cînd noul preşedinte, Rosell, îl ataca puternic. A vrut să plece acum doi ani, cînd echipa lui Laporta a pierdut alegerile, dar a rămas la solicitarea vestiarului. La fel, la solicitarea vestiarului, a prelungit şi în sezonul trecut, deşi din nou a fost tentat să renunţe.

laporta_pep.jpg

5. Disensiuni cu noua conducere. Guardiola a părut de multe ori singur în lupta cu Real Madrid. Atît în teren, cît şi mediatic.Deşi a înţepat de cîteva ori arbitrajul, Pep n-o făcea cu ritmicitatea lui Mourinho atunci cînd pierdea. Adept al filozofiei fotbalistice, Pep a simţit nevoia să se delimiteze atunci cînd nucleul dur al noii conduceri a clubului pedala pe panta victimizării şi a reproşurilor îndreptate spre arbitri. A lăsat senzaţia însă că e singur împotriva acestui curent.

6. Disensiuni cu Sandro Rosell. Om de business, preşedintele de azi al Barcelonei e adeptul transferurilor de impact. Neymar e un exemplu, jucător pe care Guardiola nu l-a vrut, dar pentru care Rosell a insistat, ajungîndu-se la un soi de schimb, Fabregas vara trecută contra Neymar în viitor, Rosell nefiind adeptul repatrierii extrem de scumpe a unui fotbalist considerat „trădător” pentru că a abandonat Barcelona în favoarea lui Arsenal. În plus, tratamentul pe care Rosell l-a avut faţă de Johan Cruyff, căruia i-a retras titlul de preşedinte de onoare al clubului, l-a deranjat extrem de tare pe Pep.

7. Amintirea lui Cruyff. În 1994, la Atena, „Dream Team”-ul lui Cruyff era vaporizat de Milanul lui Capello într-o finală a Ligii unde nimeni nu dădea vreo şansă italienilor. Atunci, Cruyff a vrut să plece, înţelegînd că a venit finalul ciclului său. A cedat rugăminţilor vestiarului, cu Guardiola membru important, şi a rămas. A pierdut campionatul ’94-’95 în favoarea Realului şi iar a vrut să plece. Iar a fost intors, dar în sezonul ’95-’96, în 10 zile, într-o serie ce aminteşte de cea de azi, a pierdut tot, campionatul în faţa lui Atletico, semifinala de UEFA cu Bayern, ambele acasa, şi finala Cupei cu Atletico, la Zaragoza. Urmarea? Cruyff a fost demis. Poate că Guardiola, care a trăit din teren acele vremuri, a vrut să evite un episod asemănător.

8. O nouă motivaţie. Există în viaţa unui bărbat momentul în care vrea să vadă cine e cu adevărat. Despre Guardiola s-a spus că nu va fi în stare să antreneze în altă parte şi e de presupus că el e primul care vrea să ştie dacă e aşa sau nu.

9. Banii. Nu aduc fericirea, dar e foarte important numărul lor. Guardiola nu e sărac. Dar nici bogat, dacă ne raportăm, spre exemplu, la Mourinho. În spatele unui om de succes stă o femeie de succes. Corect. În spatele unui om de fotbal de succes stă o armată de oameni care trăiesc din ceea ce face el. Şi nu doar din familie. Iar interesele acestei armate sînt şi ele importante.

10. Prietenia faţă de Tito Vilanova. Mai mult decît un secund, Tito a fost un excepţional prieten. Dintotdeauna. E foarte posibil ca Guardiola să fi vrut să-i dea lui Tito această şansă, ca răspuns la tot ceea ce a făcut Tito pentru el.

Ce urmează pentru Barcelona?
Deocamdată urmează o perioadă cu Tito Vilanova ca „principal”. Un soi de tranziţie, cu finala Cupei ca barometru. Asistentul lui Guardiola era, de fapt, legătura sa cu vestiarul. Extrem de iubit de jucători, e văzut drept cel ce poate duce mai departe, fără convulsii, metodele lui Guardiola. Mulţi spun că, de fapt, ideea trecerii lui Messi în centrul liniei de atac i-ar fi aparţinut lui Tito, iar meritele le-a luat Pep. Unicul punct negativ al actualului antrenor al Barcelonei îl constituie trecutul său ca şi inexistent ca fotbalist.

Din punctul de vedere al lotului, există zone unde vor trebui făcute mutări. Apărarea, în special banda stîngă, dar şi zona centrală, o rezervă pentru Busquets, plus un atacant de careu, cam asta ar fi agenda Barcelonei în această vară. Aşa cum au obişnuit cei doi coloşi ai Spaniei, în anul în care unul cîştigă titlul, celălalt încearcă să contrabalanseze mediatic cu un transfer de marcă. Va urma deci o vară agitată.

Plecarea lui Guardiola lasă un gol în lumea fotbalului. Magnetul cu care Barcelona a atras superlativele presei din întreaga lume îl are ca protagonist pe omul de 41 de ani, plecat la drum ca o soluţie de avarie, protagonist apoi al celei mai delicioase perioade din antrenoratul recent, prin numărul mare de trofee într-o perioadă atît de scurtă. Faptul că după două eşecuri dureroase, cu Real şi Chelsea, un Camp Nou plin ochi îşi cînta iubirea faţă de echipă i se datorează, căci acum 10 ani, după o semifinală de Ligă pierdută a fost aproape război în oraş. Pep s-a aşezat pe banca Barcelonei din pasiune pentru fotbal, din dragoste pentru club, din convingere faţă de un model. A pierdut cîte ceva din fiecare şi a ales să plece. Luînd cu el, poate, o minge, icoana sa fotbalistică, sensul existenţei sale ca antrenor. O minge pe care o va aşeza acasă, într-o vitrină, iar atunci cînd va fi singur o va privi şi îşi va aminti cum a învăţat un grup de tineri plini de bani şi, uneori, de ifose, să i se subordoneze.

Se spune că o experienţă trăită alături de o fiinţă nu se va mai repeta niciodată. Pentru toate experienţele pe care Guardiola le-a oferit aceşti 4 ani, infinitas gracias, Pep!

Comentarii (90)Adaugă comentariu

sorin (22 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 9:16

Andrei Niculescu e un tip ok nu stiu ce aveti cu el.Simpatizeaza Barca si scrie mai cu feeling despre ea ?Hai sa-i taiem capul ! Ideea e ca scrie bine .Barca va …naviga mai departe si fara Pep.Cineva zicea ca se duce la arabi sa-si faca plinul.Doamne , doamne , ca la Barcelona a stat pe seminte .Multa lume necajita !

starchild (6 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 10:15

E incredibil! Barcelona are un sezon SEMI-ratat si Guardiola este fortat sa plece !? Anul trecut se vorbea de ‘ramanerea lui pe vita la conchistadori’.

Mie mi se pare ca antrenorii romani sunt tratati regeste pe langa Guardiola, mai ales cei care isi trec in CV o amarat de Liga 1.

Faci tu liste cu 10 motive pe care le crezi tu … in cazul asta trase de par. De ce nu faceti acelesi liste si cand sunt demisi antrenorii romani? Atunci faceti caterinca si il proiectati pe Becali la Barcelona, ca patron intr-o liga cu 4 echipe in CL si 2 cu acces direct, incepand cu 1998 si pana astazi.

Va place sa faceti parelele cu Vestul, numai atunci cand va convine, iar in cazul tau, vad ca esti un ambasador permanent … de ce nu ne povestesti si despre cum ‘vestul tau’ a distrus competita, despre cum sunt impartite drepturile competionale intre vest si restul Europei, cum anumite Ligi au de 4 ori mai putine drepturi decat altele, cum CL este o competitie a Ligilor, nu a cluburilor asa cum o prezentati voi?

Scrieti despre fotbalul romanesc, si nu despre fotbalul post-imperial si colonial, si faceti-o in mod corect.

Adrian (1 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 10:16

Marca.com, prima pagina, scriu ca decizia era luata din octombrie-noiembrie, si ca inainte a fost marcat de o iesire a lui Messi, si anume ca a fost rezerva la San Sebastian si a fost asa suparat ca nu sa antrenat ziua urmatoare, fara sa anunte,iar de atunci a fost mereu titular(la lasat rezerva pt. ca l-a vazut obosit).Mai scriu si despre problemele cu Alvez, caruia ii spunea”apararea, intai apararea”, apoi vedea fetele jucatorilor cand ii schimba(Alvez, Cesc, Pique), si era sigur ca si Xavi se va supara daca continua sa-l schimbe(Xavi e „seful” vestiarului).Pe scurt in relatia cu jucatorii a ales sa plece inainte sa se certe cu ei , in special cu catalanii,cu multi dintre ei a jucat impreuna, iar apoi nu duce lipsa de oferte…

Mihai N. (4 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 10:50

PERFECT articol! Multumim.

giurgiu (1 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 11:02

f frumos articolul!bravo andrei

Alex (1 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 11:48

Domnule Niculescu, ati citat la inceputul articolului un interviu. Puteti sa ne spuneti unde l-am putea citi in intregime? Multumim anticipat.

Robert (1 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 11:50

Foarte bun articolul Andrei. Parerea mea este ca a plecat din lipsa motivatiei in primul rand sigur la barcelona mereu esti motivat sa castigi ceva in al doilea rand cred ca a plecat pentru ca nu mai gasea solutii tactice chiar voi ati spus ca el a descoperit era „tiki-taka” la barcelona si cine stie daca barcelona va mai fi aceeasi echipa fara pep, al treilea motiv da nu cel din urma este poate faptul ca era extenuat mental atunci cand nu castiga era criticat si i se spunea adesea ca daca ar fi la o alta echipa ar mai putea sa castige aceleasi trofee, sigur ca jucatorii l-au ajutat dar tactica si planul de joc el la facut. In concluzie eu nu eram fan barcelona dar vazand conferinta de presa a lui pep mai aveam putin si plangeam jucatorii erau chiar tristi, fapt ce denota ca il iubeau extrem de mult. Pentru mine Pep ramane cel mai bun antrenor din lume pentru ca nu cred ca in viitorul apropiat un antrenor va mai reusi perfotmantele lui.

andrei (4 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 13:09

cand andrei niculescu a scris articolul „Fotbalul are mereu dreptate”, referitor la infrangerea barcelonei cu chelsea, am afirmat ca, dupa parerea mea, in ciuda aparentei articolului respectiv, andrei niculescu tine in realitate cu barca, nu cu real madrid, cum se grabeau multi suporteri ai barcei sa-l „huleasca”.
ultima parte a acestui articol imi da dreptate; este absolut superba, ca de altfel, intreg articolul, si cred ca doar cineva care tine din suflet cu aceasta echipa a barcelonei ar fi putut scrie ceva atat de emotional.
multumesc mult, andrei, pentru acest articol, care a pus „in cuvinte” ceea ce simt si eu.

Baba Novak (2 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 13:30

Clar f. mare echipa si f. mare antrenor, nu e nimic de discutat. Ce ar face x fara y si y fara x sunt cele mai tampitele retorisme. Aceasta Barcelona, antrenata de altcineva, nu ar fi facut aceeasi performanta, acest antrenor cu o echipa mai slaba nu ar fi avut aceleasi rezultate. A fost combinatia ideala. Au facut zeci de meciuri spectacol, antologice, cu subtilitati si inventii memorabile. E normal sa admiri echipa asta si pe antrenorul sau, cum nu poti sa zici nimic rau de AC Milano din 88-91, chiar daca esti suporter al lui Inter. Bine, asta daca ai bun simt…

one.love (45 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 13:32

guardiola e pt barca cum e olaroiu pt steaua

benone (3 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 13:54

Bine informat, clar in idei, simplu si eficient structurat, pertinent, un articol de nota 10!

Altfel, cred si eu la fel ca problema numarul 1 a fost motivatia cand vine vorba de plecarea lui Guardiola. La fel, putem extinde aceasta problema si pentru a explica o anume „seninatate” a jucatorilor in fazele decisive in multe dintre meciurile din ultima vreme.

Felicitari pentru articol!

X-man (13 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 14:11

Punctele 5, 9 & 10 sunt cam de umplutura, sa stii ca era ok si un articol cu 6-7 motive pt care a plecat Pep 🙂
Hai sa le luam pe rand:
5 – Rosell era intrebat mereu de arbitraje dupa meciurile in care Barca era defavorizata. Raspunsul sau era de fiecare data ca nu au pierdut puncte din cauza arbitrului, niciodata nu a acuzat arbitrajele.

9 – Rosell i-ar fi oferit si o marire substantiala de salariu lui Pep daca ar fi ramas, nu se pune problema ca nu era multumit de bani. Mai ales ca el in sezonul viitor nu va antrena nicio echipa deci nu va fi platit.

10 – Pep nu are putere de decizie in privinta viitorului antrenor al clubului, el poate cel mult sa ii dea un sfat lui Rosell dar atat.

Andrei (6 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 14:13

Andrei , poti sa-mi raspunzi te rog , daca Pep acuza lipsa motivatiei si rutina , Alex Ferguson la Man United de 25 ani ce simte ? el cum se motiveaza?

DOAR UN CITITOR (2 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 14:15

Andrei Niculescu simpatizeaza Real Madrid,a declarat-o de multe ori,dar este un exceptional scriitor.

Fan Barca (1 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 16:19

Articol de exceptie …. Se simte pasiunea pentru echipa in cauza. …. Si e si normal pentru cineva care se ocupa de domeniu …. Are dreptul sa admire ce-i frumos, iar barca a avut mereu jucatori de exceptie, dar nu a incantat niciodata precum a facut-o in ultimii ani …. Si sa fim seriosi meritul ii apartine in mare parte antrenorului.
Eu, iubitor de fotbal, nu as plati un cent sa vad un meci a lui Chelsea…. Pe cand la barca merg de 2 ori pe an.
Aici se simte mana lui Pep
Andrei Niculescu Este la noi in tara un Pep al ziaristilor.
Multumim pentru acest articol

decebal 89 (7 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 16:41

Succesele lui Guardiola au ascuns insuccesele sale.

fan barca (82 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 17:22

Comentariul unui englez pe un site:

He forced great teams to park the bus…. he challenged Ac Milan, Inter, Arsenal, R.Madrid, Chelsea, Man.Utd and all these greats teams with their great managers had no answer exept park the bus

Medea (16 comentarii)  •  28 aprilie 2012, 23:25

Pep Guardiola este un tradator. De ce ar mai fi ramas ? Pentru cei 95 000 de oameni ce iau strigat numele dupa meciul cu Chelsea desi el a fost facut praf de Di matteo si a pierdut acea calificare de prost ce este. De aia

ex-pitesteanul (66 comentarii)  •  29 aprilie 2012, 1:10

pe mine m-a intristat destul de tare acest eveniment. in ceea ce priveste fotbalul, am mai simtit la fel doar in urma cu vreo 14 ani cand de la echipa mea de suflet a plecat fotbalistul favorit. barcelona nu se numara printre echipele mele favorite, chiar daca acolo i-am vazut in momentele lor cele mai bune pe ronaldo, rivaldo si mai ales ronaldinho. din contra, simpatizam mai mult realul pentru echipa frumosa de la sfarsitul anilor 90. de la venirea sa, guardiola m-a facut sa simpatizez barcelona. prin fotbalul practicat de echipa sa, prin eleganta sa, dar mai cu seama pentru ca a demonstrat ca poti fi cel mai bun din lume fara sa te folosesti de jocuri psihologice, fara apelezi la gesturi golanesti, fara sa fii arogant, fara sa trisezi, intr-un cuvant ca poti fi cel mai bun vazandu-ti de treaba ta si respectandu-ti adversarii. vineri toata lume imi spunea ca a cazut guvernul. nu intelesesera ca a pep guardiola va sta o perioada departe de fotbal si din acest motiv celelalte stiri din ziare devin nesemnificative. aparent, stirea cu guvernul e mai importanta. practic, din metodele lui guardiola, din relatia lui cu jucatorii, din declaratiile lui, avem doar de invatat si, in consecinta plecarea lui are un impact destul de puternic asupra unora dintre noi care urmarim fenomenul fotbal. nu stiu ce va face in viitor, ce echipe va antrena si daca va mai avea performantele pe care le-a avut cu barcelona. e putin probabil, avand in vedere ca la barcelona a avut o echipa pe placul lui si sasna sa-l antreneze pe messi, cum si messi a avut sansa sa fie antrenat de guardiola.
ar mai fi multe de spus. stiu ca in ultima vreme ne plictisiseram de barcelona, de pasele ei, de posesia ei, de toate victoriile ei, de dominatia ei, dar in timp vom fi bucurosi ca am avut sasnsa vedem aceasta echipa si ne vom aminti cu placere de meciurile ei.

herbrt holyoake (25 comentarii)  •  29 aprilie 2012, 3:05

Barcelona a ajuns la stagiul de suprasaturatie,cind nimic nu mai conteaza,cind blazarea nici nu mai trebuie mascata,atit de evidenta este. Nu este inca la stagiul de implozie,dar nici departe.Avindu-l ca boss pe Rosell este evident ca in viitor se vor face recrutari de marca sa „rupa gura tirgului „.Pot ajunge la Barca Neymar,Bale,Neuer,Hazard si cine stie cine,desi in opinia mea nu este nevoie de nimeni acolo,iar daca se iveste o situatie de urgenta uita-te in camara academiei si ,garantat ca acolo se vor gasi destule solutii.Ce greseste Rosell,si nimeni nu-i atrage atentia,este ca Barcelona avind nevoie de o schimbare de atitudine in perspectiva viitorului,are nevoie de o noua fata si o noua voce in vestiar. A plecat Guardiola,dar in vestiar se aude aceiasi voce care repeta ca un papagal aceiasi poezie !

Scifi (1 comentarii)  •  29 aprilie 2012, 9:52

Iti multumesc, Guardiola, pentru ca m-ai facut sa fiu mandru ca sunt contemporan cu cea mai buna echipa din istorie. Pentru ca ai inventat un stil incredibil de spectaculos, desi multi oameni, mici, incapabili de a admira, de a respecta, il numesc, culmea, nespectaculos. Mult succes la noua echipa, iti doresc sa-ti iasa la fel, asa cum lui Leo ii doresc sa devina campion mondial. Iar dumneata, dle Niculescu, esti talentat. „Despre Guardiola s-a spus că nu va fi în stare să antreneze în altă parte şi e de presupus că el e primul care vrea să ştie dacă e aşa sau nu.”

TOM (1 comentarii)  •  29 aprilie 2012, 16:10

CRED CA VINE UN TIMP CAND OMUL TREBUIE SA ALEAGA INTRE BINE SI RAU ! BRAVO GUARDIOLA !FELICITARI CRONICARULUI !

Emil (1 comentarii)  •  29 aprilie 2012, 18:39

Ca antrenor,dar nu de fotbal,am invatat un lucru.Sa simti momentul cand trebuie sa pleci,cand iti dai seama ca ai ajuns la capat de drum.Iar antrenorul Barcelonei a simtit acest lucru,de aceea a luat aceasta decizie.Noi suntem obisnuiti cu antrenori care se lasa umiliti de patronii de cluburi,revin sa antreneze la aceeasi echipa dupa ce au fost umiliti,injurati,jigniti.
Apreciez foarte mult decizia luata de el.

albert01 (6 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 12:21

lui cruyff nu i s-a retras titlul de presedinte de onoare.si-a depus singur insigna,dupa care presa a spus ca,oricum,rossell planuia sa i-o retraga

alex (3 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 13:32

Andrei on 28.04.12 at 2:13 pm

Andrei , poti sa-mi raspunzi te rog , daca Pep acuza lipsa motivatiei si rutina , Alex Ferguson la Man United de 25 ani ce simte ? el cum se motiveaza?

Andrei, Sir Alex Ferguson este diferit prin caracter de Pep , dar ce a facut cel din urma nu a mai reusit nimeni si nici nu cred ca o va mai reusi cineva atat de bine… nici the special one macar…peste 10 ani specialisti in fotbal (nu tu) vor zice ca a fost cea mai buna echipa din toate timpurile…si sti de ce? pentru ca asa e :))
Exceptional articol!!!

frodeckbellami (4 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 14:34

Barbatii nu plang niciodata , alegerea facuta e una pripita de moment dar buna pt. viitorul Barcei .Guardiola si -a pierdut calitatea in momentul in care a uitat ca un geniu nu explica niciodata nimanui ceea CE FACE.Printre atatea epitete si elogii , noi astia mici am uitat ca sunt oamenii si au limite .Un stadion intreg sa te aplaude acasa cand pierzi inseamna mai mult decat poate visa un antrenor .Succes Pep o sa fii cel mai bun oriunde te vei duce caci spiritul etern de lupta te va insoti , ca tu nu mai apartii lumii catalane ai devenit un patrimoniu universal .

geronimo72 (4 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 16:35

acel pasaj din interviul lui pep, de la inceputul acestui material, este absolut fabulos! denota intelienta(mult peste medie, comparabila chiar cu a lui mourinho) lui pep, viziunea sa asupra fotbalului, a tuturor aspectelor ce compun acest sport-industrie, invataturile din perioada in care era fotbalist(si nu a fost unul mediocru), invataturi pe care stie cum sa le aplice in meseria de antrenor. acele cuvinte spun multe…poate, mult mai multe decat putem intelege marea majoritate dintre noi…
respect, pep! esti (si) un mare caracter!

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:32

campeones ole ole

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:34

mancici iti da …

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:35

campeones ole

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:36

farsa where is?

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:38

i love bill clinton

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:41

acest mesirias
a castigat doar liga spaniola

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:42

pe cand…only 4

niko (40 comentarii)  •  30 aprilie 2012, 22:44

iar esti trist naratorule

ion c (5 comentarii)  •  1 mai 2012, 7:32

Frumos articol. Nu pot spune decat „Multumesc”. Tot „Multumesc” si pentru Pep, ca fiind o parte din echipa care m-a facut sa revin ca spectator la fotbal dupa o pauza de vreo cativa ani. Pauza s-a datorat echipelor gen Mourinho, cu joc dur, inchis si saracacios in idei. Sper sa nu revina moda Mourinho !

danube_hooligan (3 comentarii)  •  1 mai 2012, 12:00

submediocru articolul;revad si expresii a la Ilie Dumitrescu.
si mai grav este ca oameni ca acest autor se cred analisti si vizionari.
ar fi bine sa-si reasculte comentariile dupa unele meciuri.
parvenitii astia tv nu au substanta in exprimare,cultura.

nudetruth (5 comentarii)  •  1 mai 2012, 15:51

e cam stupid acest articol. Pep a plecat pentru un motiv. Sa enumeri 10 motive pentru care el ar fi plecat, e ca un fel de dat cu ghiocul. Era mai bun un interviu cu Pep, care sa sa spuna el de ce a plecat, nu o gramada de supozitii.

dan (1 comentarii)  •  1 mai 2012, 22:07

Super articol.mi-a placut paralela cu Mourinho,cum considera unii sa isi joace rolul ,unul ca un personaj negativ si altul pozitiv,ceea ce mi se pare mai greu ,numai din prisma asta,Guardiola mi se pare antrenor mai bun ca Maurinho (vorba lui Giovanni ).

wenger (2 comentarii)  •  2 mai 2012, 8:32

excelent arcticolul ! felicitari !

Comentează