Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Un sfîrşit de groază sau o groază fără sfîrşit?

Schimbarea unui antrenor e o mutare ce implică un risc maxim, iar rezultatele se văd mult prea tîrziu.

A devenit o obişnuinţă ca la un  anumit moment, atunci cînd lucrurile nu merg chiar aşa de bine, o echipă de fotbal […]

miercuri, 11 aprilie 2012, 10:20

Schimbarea unui antrenor e o mutare ce implică un risc maxim, iar rezultatele se văd mult prea tîrziu.

A devenit o obişnuinţă ca la un  anumit moment, atunci cînd lucrurile nu merg chiar aşa de bine, o echipă de fotbal să schimbe antrenorul. Cluburile care apelează la această decizie radicală o justifică în mare majoritate cu discursul cunoscut, „e nevoie de un şoc”, şi o motivează prin „sînt periclitate obiectivele stabilite la început”. Problema e că, la noi mai ales, respectiva periclitare a obiectivelor reprezintă, de fapt, periclitarea stării psihice, a se citi de voie bună, a celui care conduce. Sînt greu de explicat totuşi schimbările de antrenor la echipele din fruntea Ligii 1,  se aude că se mai pregăteşte una după semifinalele Cupei, în condiţiile în care nimeni n-are habar dacă obiectivele chiar sînt periclitate.

Lumea care doar priveşte se întreabă cu ce e mai bun cel ce vine decît cel ce pleacă? Justificat, pentru că de multe ori numirile n-au nici o logică. În teorie, noul antrenor ar trebui să deţină o personalitate puternică, să poată să controleze un vestiar aflat în derivă şi să aibă obişnuinţa de a convieţui cu starea de presiune existentă în fiecare zi. Apoi să fie capabil să adapteze lotul de jucători la metodele sale, ceea ce necesită timp, căci o schimbare din acest punct de vedere nu se poate face în două zile. În general, noii antrenori caută să modifice ceva din rutina zilnică, fie la antrenamente, fie la cantonamente, fie la formulele de start în partide, acest din urmă aspect fiind şi cel mai delicat, o echipă care a jucat luni în şir cu un modul nu poate trece brusc la un altul, decît dacă-şi asumă riscuri. Există şi aspecte pozitive. Puţine, dar există. Acei jucători care erau siguri de poziţia lor de titulari cu vechiul tehnician vor face tot posibilul să nu-şi piardă „privilegiile”, în vreme ce eternele rezerve vor simţi că au o nouă şansă. Atît timp cît şi unii, şi alţii se vor mobiliza la antrenamente e bine, problema e că mulţi utilizează alte căi, subterane, generînd astfel noi surse de conflict.

Statisticile spun că, de regulă, schimbările de antrenor pe parcursul sezonului aduc rezultate, dacă aduc, abia în sezonul următor. Există şi excepţii, dar cînd eşti implicat în lupta pentru titlu sau pentru alt trofeu, schimbarea antrenorului pare totuşi o mişcare iraţională. Îşi imaginează cineva că Real îl va demite pe Mourinho doar pentru că din cele 10 puncte avans faţă de Barcelona au mai rămas 4?

Se spune că, într-o relaţie, e mai bine să alegi un sfîrşit de groază decît o groază fără sfîrşit. Dar în fotbal? Nu cumva un sfîrşit de groază al relaţiei cu un antrenor conduce mai lesne spre o groază fără sfîrşit decît spre un nou început?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

vlad (51 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 11:41

Asta e o trimitere spre demiterea lui Costa? 🙂 se potrivesc perfect situatiile, chiar si Mourinho a pierdut fix cu 5-0 anul trecut cu Barcelona si nici nu s-au gandit sa-l dea afara. Poate in cazul lui Dinamo se justifica, pentru ca nu doar ca au pierdut niste puncte, dar in clasamentul returului sunt la retrogradare, dar la CFR… e nesimtire sa faci asa ceva, cand omul a facut puncte multe, chiar daca cei mai buni jucatori din toamna Renan si Weldon au fost vanduti fara sa le fie adusi inlocuitori de valori apropiate (Liviu Ganea si Godemache??? :))) )

Testaccio (9 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 12:01

Am totusi senzatia ca Andrei face trimitere la situatia de la Dinamo, „nu stiu” de ce… 😉

misu (8 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 12:20

CFR Cluj este un club profesionist de-adevaratelea si stiu ce fac.

geo (7 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 12:43

Becali a dat tonul la aceasta „moda” in Liga I

flo_ax (12 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 12:43

Vlad: CFR-ul nu a jucat mai nimic nici in tur, a castigat la ciupeala, cu bulanel… cica joc pragmatic! In meciurile importante: cu Steaua a luat 3 bare, cu Vasluiul dominata si egalata cu OM in plus, cu Rapidul…s-a dus pragmatismul, era sa spun Bulanul! Iar la Dinamo, cea mai buna aparare din campionat se datora formei excelente a portarului Balgradean, nu a gloabelor de fundasi! Cand s-a dus si inspiratia portarului si nu i-a mai scos ca de atatea ori… ERoare!

pescaru (1 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 13:09

@vlad..cfr-ul lui costa din retur nu a jucat nimic, zero barat. s-au facut punctele exclusiv pe valoarea jucatorilor si noroc. fara sougou(13 pase de gol si 6 goluri) si Beto, pe Costa nu il prindeau fulgii de zapada la Cluj. Cu parere de rau e cel mai slab antrenor din anii 2000 si CFR-ului(exceptie facand Minteuan, care insa nu are vina, el a fost o manta de vreme rea). Andone are mult de munca, in primul rand trebuie sa ii trezeasca la realitate pe jucatori, mai apoi trebuie creat un registru tactic.

nicu (1 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 13:32

Ma intreb daca Andone va putea face ceva cu acesti jucatori de mana a doua. Cei mai buni:Weldon si Renan au fost dati. Paskany ar trebui sa se hotarasca ce vrea: performanta? In acest caz ii trebuie jucatori buni, cel putin ca cei doi trimisi in strainatate pe bani. Vrea paszkany bani? Atunci sa continue cu descompletarea echipei dar sa nu ceara performanta. Antrenorul lucreaza cu marfa clientului.

sever (1 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 14:16

comparatia cu Mourinho nu-si are rostul…diferenta este in valoarea antrenorului. Daca Jorge Costa avea rezultate notabile in spate era ok, dar asa mi se pare justificata decizia. E o prostie ca nu aduc un antrenor bun din start, cu istoric in spate, pe care sa il lase 2-3 ani. Tot cu experimente gen Mandorlini, Conceicao, Costa e ca la loto 6/49. Din punctul asta de vedere, Porumboiu care e de mai joasă speță, nu s-a jucat.
Vom vedea.

niko (40 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 16:48

acest jurbalist este presedintele fanclubului OVEBRO

Cristache (1 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 18:06

Toamna trecuta Manchester United spulbera pe Arsenal cu 8-2 cu un hat trick de Rooney.Analistii Englezi cautau prin archive sa vada de cand Arsenal nu mai incasase 8 goluri,trecusera zeci de ani.Intreband un fan Arsenal daca nu se impune schimbarea antrenorului Arsene Wenger dupa o asemenea umilinta,m-a privit surprins si dezorientat.”Cum???acum cand echipa este atat de lovita sa plece ca un las?”.In Anglia nu pot concepe asa ceva,poate la Chelsea,da,dar acolo stim cu totii cine este patron.In fine diferenta de mentalitate,au continuat sa mizeze pe Wenger si echipa s-a redresat si se bate pentru un loc de CL,cu toate ca pierdusera doi jucatori de mare valoare in vara, Fabregas si Nasri.
DeGea si inca cativa din echipa inca nu se nascusera cand la MU era numit Sir Alex Ferguson.De curand a implinit 25 de ani de cand este antrenorul lui Manchester United.In 23 oct 2011 pe Old Trafford concitadina City matura cu United cu 6-1,nici un moment nu au luat in calcul inlaturararea lui Sir Alex Ferguson,acolo nu pot concepe asa ceva.Rezultatul,Manchester este in proportie de 90% castigatoarea campionatului.
Oare cand patronii din fotbalul Romanesc vor incerca macar asa sa fie „fashion” sa arunce o privire in alte campionate.Cine stie, poate mai invata si din „greselile”altora.
Va multumesc pentru atentie si imi cer scuze anticipat daca am jignit pe cineva.

acela (2 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 19:30

dar de ce nu se schimba si patronul cand se da in stamba?! ca in majoritatea scandalurilor declansate de patroni in presa sau in cluburile proprii, se vede ca vina lor e ascunsa sub pres si se gasesc tapi ispasitori – antrenori, jucatori, arbitri. Patronii nu sunt vinovati niciodata, dar de ce?! Fiindca ei platesc doar ca sa para nevinovati mereu?! Oare ei nu ar trebui sa plateasca pentru a face fotbal de calitate?!

motanul incaltat (173 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 4:14

Gresesti ,pt ca in Romanica e ca la nimeni.Antrenorii sunt dati afara ca fiind incompetenti(si fie vorba intre noi-chiar sunt) pt. a fi readusi cel tirziu un an doi dupa….Intr-un fel e ca la facultate-daca ai picat in sezonul de iarna,poti recupera vara,si chiar in re-reuri toamna…Bineinteles,scenariul asta e posibil doar la noi.Pt.ca romanul e inventiv,mai ales cind e si patron la Steaua,CFR si chiar Dinamo….

je (37 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 18:11

Inteleg jocurile de cuvinte, dar ”o groaza fara sfarsit”?!! Unde ai facut romana, la dristor la shaormerie?!

Doru (1 comentarii)  •  13 aprilie 2012, 18:36

Felicitari pentru articol, Paste fericit si multa sanatate!

Comentează