Probleme în paradisul Premier League?
Milan-Arsenal 4-0. Un rezultat greu de explicat şi digerat, sîntem totuşi într-o fază a competiţiei în care diferenţele de valoare nu sînt chiar atît de mari. Poate fi vorba de un accident, corect, dar adăugat altor elemente concrete deschide un […]
Milan-Arsenal 4-0. Un rezultat greu de explicat şi digerat, sîntem totuşi într-o fază a competiţiei în care diferenţele de valoare nu sînt chiar atît de mari. Poate fi vorba de un accident, corect, dar adăugat altor elemente concrete deschide un nou front de întrebări referitoare la Premier League.
Mai e Premier League cel mai puternic campionat din lume la ora asta? Cum se face comparaţie între un campionat sau altul? Reprezintă Champions League un reper atunci cînd vine vorba de această valoare?
O luăm de la coadă, cu ultima adică. Champions League e un reper pentru orice. E cea mai puternică întrecere fotbalistică din lume, la nivel de club. Aici nu există discuţii. În acest sezon, primele două echipe din Anglia sînt afară, United şi City. Arsenal e spulberată de Milan, iar Chelsea nu se simte deloc bine înaintea duelului cu Napoli. Mergem mai departe. Din 2008 încoace, de la finala engleză, Anglia n-a existat în Ligă decît prin Manchester United. Care a prins două finale, dar unde inferioritatea sa, în ambele situaţii în faţa Barcelonei, a fost cît se poate de evidentă. Manchester United reprezintă, oarecum, excepţia de la regulă, fiind totuşi clubul care a salvat Premier League, în materie de performanţe, de la înfiinţarea Ligii Campionilor încoace. Nu, n-am uitat de Liverpool, însă acea finală din 2005 reprezintă un film SF nebun, irepetabil în următoarea sută de ani.
Echipele din Anglia plătesc acum tribut unei anumite doze de suficienţă, de superioritate infiltrată în mentalitatea de business. E un campionat în care se plătesc în continuare sume imense pentru jucători, chiar dacă ei nu reprezintă certitudini. Echipele din Anglia au deschis drumul în ceea ce priveşte marketingul, dar se văd acum constant depăşite de marile cluburi de pe continent. Campionatul Angliei deţine recordul la suma plătită pentru drepturile tv, dar diferenţa dintre Manchester United, brandul numărul unu, şi oricare nou promovată e suficient de mică, la încasări, faţă de ratingul oferit de una sau cealaltă. Sponsorii nu mai plătesc în Anglia la fel cum o fac, pentru a-şi vedea sigla pe tricouri, în alte campionate.
Manchester United reprezintă, de fapt, esenţa. Conform raportului Deloitte & Touch pentru sezonul 2010-2011, Manchester United a facturat 367 milioane de euro, faţă de 479,5 milioane, cît facturează Real Madrid, şi 450 de milioane, cît facturează Barcelona, cele două clasate în faţa lui United în aşa numitul „Money League”.
Cum se poate face comparaţia între un campionat sau altul? În condiţiile în care fotbalul e diferit, ca stil, tradiţie şi spectacol oferit, singurul reper rămîne totuşi performanţa din Ligă.
Întrebarea fundamentală rămîne: e Premier League cel mai puternic campionat din lume?