Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Herr Raul şi viaţa de legendă

Plecat în Germania la venirea lui Mourinho, Raul s-a reinventat înţelegînd că există viaţă şi după Real Madrid.

În vara lui 2010, Jose Mourinho era instalat la Real Madrid şi tot ce avea să se întimple de atunci încolo la […]

joi, 9 februarie 2012, 10:25

Plecat în Germania la venirea lui Mourinho, Raul s-a reinventat înţelegînd că există viaţă şi după Real Madrid.

În vara lui 2010, Jose Mourinho era instalat la Real Madrid şi tot ce avea să se întimple de atunci încolo la Real se va intersecta cu felul de a fi al portughezului. Una din primele probleme cu care s-a confruntat a fost cît se poate de delicată. Purta un nume, un prenume, dar purta în spate şi un renume cît o legendă. Numele era Raul Gonzalez, iar legenda venea din tot cea ce făcuse acest om pentru clubul căruia îi dedicase aproape toată viaţa.

Erau două personalităţi prea puternice şi era clar că nu puteau coabita. Raul nu-şi găsea loc în filozofia lui Jose, iar el a fost primul care a înţeles asta. N-a vrut să fie un Materazzi la Inter, omul care să facă vestiar şi să mobilizeze tribuna, de pe banca de rezerve sau din cîteva minute pe gazon în partide obscure. A vrut să joace în continuare. A ştiut că poate. La 33 de ani. Dar a înţeles că nu poate la Real cu Mourinho.

Aşa că a plecat. A fost cea mai dificilă decizie din viaţa sa. Tot ce-i era atît de familiar a rămas în urmă. A ajuns în Germania, la Schalke, într-o echipă, un campionat, o ţară, un oraş şi un stil de viaţă extrem de diferite faţă de ce trăise pînă atunci. Şi a început să muncească.

Era singurul lucru pe care ştia să-l facă. Şi în scurt timp a devenit liderul lui Schalke. Putea să devină oricum, fără să se forţeze. Statutul de legendă i-ar fi permis. Dar nu era genul lui, nu ăsta era felul său de a înţelege sportul şi de a-şi face meseria. Şi-a cîştigat coechipierii pregătindu-se cot la cot cu ei, nu arătîndu-le CV-ul sau recordurile. Inclusiv Felix Magath, un antrenor atît de cunoscut pentru duritatea antrenamentelor sale, se arăta oarecum surprins: „Se antrenează mult, foarte mult, cîteodată chiar prea mult”. Cîştigase tot la nivel de club, dar a mai adăugat cîte ceva în palmares: o Cupă şi o Supercupă a Germaniei. Plus o semifinală de Ligă şi un alt record personal, cel mai prolific marcator din istoria competiţiei, 71 de goluri. Şi un premiu pentru cel mai frumos gol al sezonului trecut în Bundesliga.

Mai vreţi ceva? Iată încă un detaliu. În acest moment, conform studiilor efectuate, Raul este pe locul trei într-o ierarhie a celor ce sînt idoli ai tinerilor nemţi. În faţa lui sînt Mario Gomez şi Thomas Muller, ambii de la Bayern, şi cu asta am spus tot, căci se ştie ce înseamnă Bayern pentru germani. Un an şi jumătate i-a fost de ajuns, inclusiv pentru a se vorbi insistent de o revenire în „naţionala” campioană mondială şi europeană la Euro, în condiţiile în care noul „şeptar”, David Villa, e accidentat.

Schalke ar vrea să-i prelungească înţelegerea. La Gelsenkirchen pare să fi găsit locul perfect. Unde se poate antrena şi juca, dar unde poate ieşi cu soţia la masă fără ca restaurantul să fie obligat să-şi închidă uşile, unde poate merge la cinematograf fără o cohortă de paparazzi după el. Dar acum îl vrea şi Malaga. Malaga, adică Spania, Primera, plus prietenul Fernando Hierro. Grea decizie.

În acest moment, Raul pare să fi descoperit elixirul tinereţii. Nu l-a descoperit însă, ehe, ar fi fost bine!, ci doar a actualizat o formulă aplicată şi de alţii, a combinat pasiune, seriozitate şi caracter, rezultînd un amestec magic care, împrăştiat peste cei aproape 35 de ani, să ducă la o nouă viaţă.

Grea decizie? În nici un caz mai grea decît cea luată în vara lui 2010. Lacrimile de atunci l-au făcut, poate, să privească viaţa cu alţi ochi. Chiar şi în viaţa unei legende provocările sînt bine venite.

Comentează