Atenţie la Bayern! Nemţii nu glumesc
Lăsat oarecum în afara calculelor privind supremaţia în Europa, colosul bavarez îşi vede de treabă în cel mai pur stil nemţesc
Acum cîteva săptămîni, într-o emisiune pe Eurosport la care este invitat permanent, Rafa Benitez spunea un lucru foarte interesant: […]
Lăsat oarecum în afara calculelor privind supremaţia în Europa, colosul bavarez îşi vede de treabă în cel mai pur stil nemţesc
Acum cîteva săptămîni, într-o emisiune pe Eurosport la care este invitat permanent, Rafa Benitez spunea un lucru foarte interesant: „Degeaba eşti bun în octombrie şi noiembrie dacă nu poţi fi la fel în aprilie şi în mai. În aprilie şi în mai se decid titlurile, octombrie şi noiembrie sînt doar lunile pregătitoare”. Chiar dacă este fără contract acum şi vine după experienţa deloc fericită de la Inter, despre Benitez nu se poate spune că este un oarecare sau că vorbeşte doar ca să se afle în treabă.
Există echipe care nu pot gestiona o formă de moment foarte bună. Spre exemplu, e greu de crezut că Levante sau Monchengladbach, sau Montpellier, sau Newcastle, sau Cagliari se vor putea implica în lupta pentru titlu în respectivele campionate. Sînt însă şi alte echipe care, prin tradiţia şi istoria lor, oferă suficiente garanţii că forma de acum va continua.
Una dintre aceste grupări e Bayern Munchen. Ne aflăm într-o perioadă în care disputele privind supremaţia continentală între Primera Division şi Premier League sînt în toi. Barcelona şi Real Madrid au în Manchester United, City sau Chelsea rivali puternici, în schimb despre Bayern nu se prea vorbeşte. Poate şi pentru că Bundesliga nu are aceeaşi cotă de interes ca amintitele întreceri.
Şi se greşeşte. Lider autoritar în campionat, cu temele aproape făcute în grupa cea mai grea din Liga Campionilor, Bayern este clar o pretendentă la toate trofeele puse în joc. Inclusiv, sau mai ales, la cel al Ligii Campionilor, căci finala, întîmplător, se va disputa pe „Allianz Arena”.
Dacă privim în urmă, descoperim că, de regulă, după un sezon slab, Bayern se regrupează şi face unul de excepţie. Aşa a fost, cel mai recent, în 2009-2010, cînd bavarezii au reuşit eventul şi au fost învinşi în finala Champions League de Mourinho şi al său Inter. Situaţia de acum e asemănătoare. Sezonul trecut a fost prost de-a dreptul, Van Gaal a fost demis, iar pregătirile pentru campionatul următor au început devreme. A fost instalat Jupp Heynckes, cel care redresase situaţia şi în 2008, după dezastrul lăsat de Klinsmann, iar politica de transferuri a fost extrem de bine gîndită, în compartimentul defensiv, aflat în mare suferinţă. Un portar de clasă, Neuer, element extrem de important pentru orice proiect ce se vrea cîştigător, un fundaş dreapta de meserie, Rafinha, care să-i permită, în sfîrşit, lui Lahm să se exprime în banda stîngă, plus un apărător polivalent, Boateng, fratele mai liniştit al familiei. Cei trei s-au adăugat unui lot deja extrem de valoros, pe care Heynckes a ştiut să-l gestioneze şi să-l poziţioneze în teren pentru a profita la maximum de calităţile jucătorilor. Un 4-2-3-1 care-i oferă lui Mario Gomez suficiente variante de a finaliza (are 10 goluri în 9 meciuri), căci linia de 3 din spatele lui e un amestec exploziv de tehnică şi imaginaţie, Ribery, Thomas Muller şi Robben (acum Kroos, cît olandezul e accidentat).
Bayern este, în acest sezon cel puţin, exemplul tipic de produs german. Merge bine şi se strică greu. Cu un pic de şansă la tragerile la sorţi, s-ar putea să-i vedem în mai jucînd cu Liga pe masă, chiar pe stadionul propriu.