Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

“Arsene what?!”

De la acel „Arsene who?!” cu care l-au întîmpinat englezii în ’96, niciodată priceperea lui Wenger n-a mai fost pusă sub semnul întrebării ca azi.

În 1996, cînd Arsenal l-a numit manager pe Arsene Wenger, „The Sun” titra: „Arsene who?”. […]

miercuri, 31 august 2011, 11:27

De la acel „Arsene who?!” cu care l-au întîmpinat englezii în ’96, niciodată priceperea lui Wenger n-a mai fost pusă sub semnul întrebării ca azi.

În 1996, cînd Arsenal l-a numit manager pe Arsene Wenger, „The Sun” titra: „Arsene who?”. Sugestiv într-un fel, căci Wenger era oarecum necunoscut în acele timpuri pentru fanul britanic, exagerat în alt fel, de vreme ce el cîştigase totuşi un titlu în Franţa, cu Monaco.
Asta a fost atunci. Între timp, pe Wenger îl ştie tot englezul. Titluri, trofee, meciuri frumoase, victorii, eşecuri. Nici unul însă la dimensiunile celui de duminică. „Old Trafford” s-a transformat în „Teatrul coşmarurilor” pentru Arsenal, iar Wenger a trăit poate cea mai mare umilinţă din carieră. Şi parcă ar merge acum un titlu de genul „Arsene, where?”.
„Arsene, where to?” ar fi mai corect. Adică, încotro? Francezul şi-a pierdut mult din creditul pe care-l avea, mulţi vorbesc despre un război intern în club, destui cred că i se pregăteşte debarcarea. Arsenal este astăzi o insulă de dubii într-o mare de certitudini, o insulă guvernată după chipul şi asemănarea lui Wenger. Care aduce puţin a dictatură. Nimic nu se mişcă în club fără aprobarea sa, discuţiile se deschid şi se închid cînd vrea el, acordurile se semnează doar cînd crede el de cuviinţă. Confundă de multe ori partea managerială cu terenul de joc, crezînd, se pare eronat, că jocul de posesie, a se înţelege aici tergiversarea negocierilor, îţi poate aduce beneficii pe tabelă. De adus beneficii a adus, pe tabela contabilă, căci plusul din această vară e substanţial, 70 de milioane de euro, bani pe care se poate conta, fără a lua în considerare alte bonusuri ce au figurat în tranzacţii.
Numai că banii nu joacă, ei trebuie investiţi, iar aici Wenger n-a fost priceput. Tergiversînd la nesfîrşit plecările lui Fabregas şi Nasri n-a făcut decît să-şi lase echipa într-o situaţie demnă de milă, căci dacă priveai banca de rezerve din meciul cu United, aveai această senzaţia. Acum Wenger e în mare nevoie, trebuie neapărat să cumpere, dar asta face ca toate echipele care îi vor vinde jucători să tragă de preţ. Roata s-a întors. Pentru că aşa se întîmplă cu oricine, oriunde ar fi şi orice ar face.
Problema lui Wenger e că nu mai există convingerea unanimă că el e cel care poate survola turbulenţele apărute. Lumea a început să-şi aducă aminte că Arsenal e ca o patinatoare foarte frumoasă, impecabilă la impresia artistică, dar care dă constant cu fundul de pămînt, exact cînd e momentul să facă saltul spre perfecţiune. Nu mai există lider, se vorbea de Wilshere, dar iată cum s-a întîmplat că el, tocmai acum, e accidentat. Nu mai e „micul Giresse” Nasri, fotbalist de momente nu de constanţă, dar care aducea profit în momentele sale bune. Dar partea cea mai proastă e că nu mai e nici acea stare de spirit de altădată.
Fotbalul e plin de necunoscute şi surprize. Dar ar fi într-adevăr o mare surpriză dacă Arsenal s-ar regăsi în „Big Four”-ul din Premier League la finalul acestui sezon. Căci în acest moment, distanţa faţă de United şi City e abisală, iar faţă de Chelsea şi Liverpool e uriaşă.

Comentează