Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Seri de fotbalist

Cînd au voie fotbaliştii să iasă din casă? Iată o întrebare ce preocupă pe toată lumea Ne-am obişnuit să-i privim pe fotbalişti cu alte unităţi de măsură faţă de felul în care o facem cu alţii. Fiind mereu în centrul […]

sâmbătă, 26 martie 2011, 8:23

Cînd au voie fotbaliştii să iasă din casă? Iată o întrebare ce preocupă pe toată lumea

Ne-am obişnuit să-i privim pe fotbalişti cu alte unităţi de măsură faţă de felul în care o facem cu alţii. Fiind mereu în centrul atenţiei, pe undeva e normal. Fotbaliştii sînt însă şi ei oameni, probabil cu ceva mai mulţi bani, de unde invidia şi antipatiile care de multe ori îi înconjoară. Au totuşi şi ei dreptul la a duce o viaţă normală, cît poate fi ea de normală atunci cînd stai mult timp în cantonamente, cînd schimbi patul în care dormi de cîteva ori într-o săptămînă şi cînd trebuie să ai mai multă grijă de tine decît orice altă persoană obişnuită.

După meciul cu Vaslui, doi jucători de la Steaua, nici nu mai contează numele lor, au ieşit în oraş. Cu voie de la conducere, fără voie de la conducere, şi asta e o altă problemă, care ţine de un regulament de ordine interioară. Am aflat însă că la Steaua, posibil şi la alte echipe de la noi, fotbaliştii n-au voie să iasă în oraş după meciuri mai tîrziu de ora 22. Ba chiar este strict interzis, dacă e să ne luăm după ce declara Sorin Cîrţu.

Întrebarea care se pune, logic, e cînd au voie oamenii ăştia să iasă din casă? Cu o seară înainte de meci, e clar, nici nu se pune problema. Cu două seri înainte, iarăşi e exclus. Cu trei seri înainte de meci nu prea au cum, căci în dimineaţa de după e, de regulă, antrenament. Cu patru zile înainte de meci, iar e greu, căci ar fi înaintea celui mai tare antrenament din ciclul săptămînal. Iar numărătoarea inversă, ca la Cape Canaveral, ar putea continua pînă la a descoperi că singurul moment disponibil e după partide. Şi nu doar disponibil, ci şi recomandabil. Pentru că, în mod normal, a doua zi după meciuri e liberă, sigur, nu discutăm aici de varianta cu jocuri din 3 în 3 zile.

După 90 de minute de efort, fizic în special, dar şi psihic, puţini fotbalişti reuşesc să adoarmă imediat cum ajung acasă. Dacă au cîştigat, sînt dominaţi de entuziasm. Dacă dimpotrivă, rezultatul e prost, gîndurile li se învălmăşesc în minte, revăd faze în care au greşit, apar lamentările, regretele. Iar somnul vine şi mai greu.

Greşit se pune problema scorului. Dacă Steaua ar fi bătut pe Vaslui, probabil că ieşirea în oraş ar fi părut ceva normal. Pentru că n-a fost aşa, brusc devine anormal. Tocmai acest anormal e anormal. Mulţi antrenori îşi sfătuiesc jucătorii, după eşecuri, să iasă din casă, să se destindă, să uite ce-a fost. E cel mai nimerit mod de a merge mai departe, de a privi cu alt tonus ceea ce urmează. Fotbalul e totuşi o stare de spirit.

Evident, toată această discuţie se face plecînd de la ideea existenţei unor doze de inteligenţă, seriozitate, profesionism printre neuronii celor despre care vorbim. Una e să ieşi la un restaurant, chiar şi la un club, cu soţia / prietena / logodnica, şi să închei seara cu happy-end, alta e să te prindă dimineaţa urcat pe mese şi cucerit de băutură şi să ai apoi nevoie de trei zile pentru ca daunele să se şteargă. Pentru fotbaliştii care preferă acest ultim gen de distracţie, rîndurile de mai sus sînt inutile.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

agent (2 comentarii)  •  27 martie 2011, 1:32

E treaba cu lifestyle…

Radu C. (11 comentarii)  •  27 martie 2011, 1:44

Esti unul dintre cei mai buni editorialisti de la gsp. Felicitari pentru toate articolele scrise pana acum!

mos tagartza (23 comentarii)  •  27 martie 2011, 3:30

mare dreptate ai 🙂

uite ca andone putea sa bea la dorobanti cu augustin, pe vremuri , printre balerine si turisti straini , cu o galeata de spritz si un polonic , iar in cateva zile sa se bata cu orice echipa …..

dar astia de azi nici barbati nu pot fi numiti …. mi-ar placea sa vad un „duel” Lacatus-Chivu sau Mutu-Bumbescu …lol ….ar fi dragutz , nu ????????

mos tagartza (23 comentarii)  •  27 martie 2011, 3:32

p.s. am uitat …scuze …si senzatie ar fi Hagi contra Florescu la inchidere intr-o echipa adversa ……

betforcash (5 comentarii)  •  27 martie 2011, 4:23

iar pentru cei care nu prefera acel tip de distractie, randurile sunt extrem de utile 🙂

jos_cenzura (51 comentarii)  •  27 martie 2011, 8:39

nu stiu cat se consuma alde Croitoru de la Astra Ploiesti, (am ales la intamplare), ca datorita ultimului meci echipa a ajuns pe locul 9 sau 10… in rest complet de acord cu articolul

cosmin (14 comentarii)  •  27 martie 2011, 8:46

nu sunt stelist, insa parerea mea e ca nimeni nu ar avea ceva impotriva in a le permite jucatorilor sa iasa, insa din nefericire multi dintre ei nu ies ca sa se distreze ci ca sa se destrabaleze.

Pentru multi dintre ei, o iesire in club e o ocazie de a se imbata ca porcii, deci problema este ca in primul rand fotbalistii nu au respect pentru propria meserie.

blue8607 (2 comentarii)  •  27 martie 2011, 9:15

De cele mai multe ori ultima fraza poate fi emblema jucatorilor nostri. Trebuie sa-si faca de cap …sa se cunoasca ca a trecut un V.I.P. prin acel loc, sa-si puna amprenta.
Cat despre ziua in care jucatorii sa aiba liber , va spun ca nu conteaza cate zile libere ai .ci conteaza profesionalismul tau, de fapt cat de departe vrei sa ajungi in cariera.

utaaradan (38 comentarii)  •  27 martie 2011, 12:43

d-le,va era greu sa vedeti cum este afarade ex.anglia,unde jucatorii se aduna inainte de meci cu o ora? sau ce a declarat L. Boloni,intr-un interviu nu de mult,la cei de la pro sport,afara nu poti sa aduci jucatorul sa il tii in cantonamente sa doarma acolo,e interzis,si apoi nu iti vine,ca nu-l poti obliga…
cu aceste cantonamente se vede ce ,,profesionism” este la noi,mentalitetile din sport au ramas tot alea din epoca de aur..

Ovidiu (9 comentarii)  •  27 martie 2011, 15:07

Foarte bun articol.

motanul incaltat (173 comentarii)  •  27 martie 2011, 18:16

Ce este cu prohibitia asta???Ar trebui desfintate cantonamentele,fiecare sa faca ce vrea si sa iasa in club de cite ori vrea…Apoi ,a doua zi daca nu esti in stare —OUT.Daca ai un servici normal,ti se interzice sa stai in club pina la 5 dimineata.???..Poti sa stai pe mese cit vrei,numai ca nefiind robot nu poti ca la 7 sau 8 sa vii la servici apt si atunci esti dat afara….Asa ar trebui facut si la fotbal….

Dorin (27 comentarii)  •  28 martie 2011, 10:26

Stiti ce ma surprinde pe mine?
Ca nici un jucator nu merge in parc dupa meci, ca nici un jucator nu merge la teatru sau la cinema, la vreun concert…

Intrebarea ar trebui pusa: „Cand au voie fotbalistii sa se faca manga in cluburi?” Raspunsul ar fi: „niciodata pe timpul carierei de profesionist”.
Se stie ca alcoolul duce in primul rand la dezhidratare, ceea ce e complet contraindicat unui sportiv.
In al doilea rand, baietii astia reprezinta o echipa, o entitate ce se vrea un model. Poate chiar fiecare din ei e un model. ce-ar fi sa-l vedeti pe Geoana, Basescu, Antonescu rupt de beat pe motiv ca „e inafara programului”. Sunt meserii care ne restrictioneaza viata personala.
In al treilea rand, un ceai de musetel calmeaza mai bine si te face sa dormi mai usor decat o sticla de alcool. Recuperarea se face mai usor.
In al patrulea rand, faptul ca mai ai energie sa stai in club pana la 2 dimineata, inseamna ca nu ai prea dat totul pe teren. Normal, dupa un meci in care iti consumi toata energia, un masaj, o masa si doi litri de apa, starea de somnolenta e mai puternica decat excitatia data de adrenalina.
In al cincilea rand, ca fiind pers Mai dadea baiatul ala randament la antrenament?

Unii nu inteleg ca faptul ca un fotbalist este platit cu 20.000 de euro pe luna este consecinta directa a asteptarilor patronului de la el. Adica, inafara de antrenamente (4-5 ore pe zi) si meciuri (3-6 ore pe saptamana), baietii aia sunt platiti pentru a reprezenta echipa 24h/24. Si atunci, salariul ala de 20.000 euro pe luna impartit la 720-750 de ore pe luna, da pe undeva la 27 de euro/ora. Cred ca as fi capabil sa merg sa ma culc in loc sa beau o bere daca m-ar plati cineva cu peste 100 RON sa fac asta, nu? Cred ca as prefera sa merg la teatru in loc sa merg in cluburi unde se gasesc seringi prin baie, pentru aleiasi 100 RON/ora, nu? Ce spuneti de faptul ca baietii astia, doar facand o siesta de 1h30 intre antrenamente sau dupa meci castiga vreo 7-8 salarii minime pe economie?????
Solutia a mai dat-o cineva: „te platesc cu un salar orar mediu pe economie (aprox 10 RON/ora) de munca efectiva si faci ce vrei inafara stadionului, te descurci sa ajungi de la Constanta la Cluj pentru meci, nu iti ofer conditii de recuperare, medic, etc. ” sau „Iti dau 100 Ron pe ora 24 de ore din 24 si atunci joci cum iti cant eu”

undo (23 comentarii)  •  28 martie 2011, 11:46

eu zic ca aici tine de fiecare…unii sunt in stare sa iasa sa se imbete si a doua zi sa fie brici pe teren…esential este sa iti cunosti limitele!

iannis88 (1 comentarii)  •  28 martie 2011, 12:15

@dorin: Ai spus ca te surprinde faptul ca nimeni nu merge in parc dupa meci sau la teatru, dar privind per ansamblu cati tineri mai merg la teatru in ziua de azi?
Eu sunt de acord cu Andrei Niculescu, si fotbalistii sunt oameni si normal ca au nevoie si de o viata sociala, in limitele bunului simt.
Daca privim in Anglia, de multe ori se depaseste limita bunului simt, si totusi acei jucatori rup pamantul cand intra pe teren .
Iar in ceea ce ii priveste pe politicieni, se stie bine ca Antonescu este recunoscut ca un „betiv notoriu”, iar domnul presedinte la fel un mare spritar.

tudor (1 comentarii)  •  28 martie 2011, 12:31

Dupa pararea mea, ca fost sportiv de performanta, o noapte pierduta in cluburi , determina o scadere a performantei si cresterea oboselii.
Sunt sportivi care pot face fata oboelii mai bine decat altii sau au metode bune de refacere. Fiecare este „profesor” cu el insusi si trebuie sa stie cand are nevoie de o refacere buna sau de o iesire nocturna, dar nu intotdeauna fac o alegere buna. Pe ei ii intereseaza mai mult banii decat performanta.
Sa raspund si la intrebarea pusa de domnu..
Trebuie sa aibe voie atunci cand au performanta si castiga jocuri prin determinare si creatie si cand au timp liber (o zi libera de la club..etc). Nu sa place in club dupa ce ai facut un egal sau abia iti tarai picioarele pe teren. Cand stii ca esti bun si ai cu ce, ai tot dreptul sa te distrezi, dar cand nu esti bun …

Alex (12 comentarii)  •  28 martie 2011, 12:34

Problema nu este cand IES fotbalistii nostri din casa, ci cand SE INTORC acasa!!! Si, de unde!!! Adevaratii fotbalisti nu au nevoie de monitorizare. Ei stiu cum sa se comporte ca persoane publice si nu-si bat joc de cariera lor. Cei care isi pierd vremea (si nu numai!) prin cuiburile de manele si *** costisitoare nu sunt fotbalisti. Sunt cel mult cetateni care vad un meci mai de aproape si fara sa plateasca bilet.

xolv (9 comentarii)  •  28 martie 2011, 14:19

De cand viata personala a fotbalistilor a devenit sinonima cu cluburile & alcoolul ??? Alte modalitati nu exista ??

Sa-i multumim lui Mutu pentru modelul ce l-a furnizat viitorilor cocalari, asa-zisi fotbalisti.

claudiu (6 comentarii)  •  28 martie 2011, 15:04

Din pacate ei sunt fotbalisti doar la momentul in care se duc la ATM, in rest … materiale pt Cancan, Click etc
Probabil ar trebui sa fie platiti dupa nivelul aplauzelor si uralelor care le cauzeaza sau dupa nivelul huiduielilor.
Te-au aplaudat scandat numele..uite taica colea 10000 euroi pe luna.. daca te huiduie lumea…luna asta taica 500 de lei salar minim pe economie si restrictie la cluburi…doar biblioteci si teatre.
Dar e mult pana „artisti” nostri vor intelege sa joace si pt cel care plateste bilet si nu doar pt cea..care li se pune vremelnic in poala

un ipocrit (1 comentarii)  •  28 martie 2011, 15:09

Romanul este ipocrit! Ce treaba aveti voi cu vietile personale ale fotbalistilor? La fel, nu inteleg ce treaba au patronii de cluburi cu vietile personale ale fotbalistilor. Pe tine cititorule, te intreabe seful la ce ora ai ajuns azi noapte acasa dupa o betie crunta in club? Sa-ti spun eu, nu te intreaba. Din 2 in 2 saptamani probabil, aveti un performance review la care ti se atrage atentia cu nu mai esti competiv. La 2-3 review-uri proaste, esti pus pe liber. Asa ar trebui sa fie si la fotbalisti.

Dar la noi la rumanica, noi stim numai sa fim badarani si sa insultam pentru ca numai asa facem audienta si rating. Nu exista respect pentru nimic. Tot ce ne intereseaza este cat face cutare pe luna, ce a mai furat jijica, pe cine a mai *** mutulica, cum s-a imbolnavit borcica si alte chestii care nu ar trebui se ne intereseze. Dar de, nu am mai fi rumani daca nu ne-ar interesa chestiunile astea majore, de o importanta capitala pentru simandicosul public microbian, a pardon, microbist.

un ipocrit.

victor (1 comentarii)  •  28 martie 2011, 15:14

voi romanii chiar sinteti penibili, ce are serile petrecute de fotbalisti cu fotbalul propriu-zis.Nu conteaza ce fac ei in timpul liber important ca cind ies pe teren sa-si faca treaba celelalte nu trebuie de luat in seama, criticatii pentru rezultate si nu pentru altceva

MISU (1 comentarii)  •  28 martie 2011, 15:23

Ce conteaza? sa fie toata ziua rupti de beti daca asta cred ei ca e bine, dar sa joace fotbal, ca pe fani asta ii intereseaza. ce fan al lui liverpool il injura pe Gerard ca face scandaluri prin cluburi cand omul ala isi da viata pe teren?

Rocko (1 comentarii)  •  28 martie 2011, 16:12

Sportul profesionist este un job la care ai program de lucru, atata timp cat respecti acel program si esti apt 100% sa iti faci treaba atunci nu ar trebui sa ii intereseze pe cei de la club ce fac juctorii in timpul liber. Dar dak vin cu tot felu de scuze si probleme, atunci se schimba placa.

adi (2 comentarii)  •  28 martie 2011, 16:17

daca are valoare poate sa petreaca de 2,3 ori pe saptamana ca nu este nici o problema,dar daca este petarda ca TANASE nu ai ce sa faci

Adi (6 comentarii)  •  28 martie 2011, 21:36

Superb articol si comentariul lui „un ipocrit” 🙂

marin (21 comentarii)  •  28 martie 2011, 23:07

JUCATORI VA RUGAM LASATI LUXEMBURGUL SA CASTIGE! (ce-am ajuns……)

Comentează