Mai Primera decît Premier
Campionatul Angliei a pierdut în ultimii ani supremaţia de care se bucura în faţa campionatului Spaniei Duelul dintre Barcelona şi Arsenal a fost un alt duel la vîrf între reprezentantele primelor două campionate din Europa, Premier League şi Primera Division. […]
Campionatul Angliei a pierdut în ultimii ani supremaţia de care se bucura în faţa campionatului Spaniei
Duelul dintre Barcelona şi Arsenal a fost un alt duel la vîrf între reprezentantele primelor două campionate din Europa, Premier League şi Primera Division. E corect spus la vîrf, căci au stat faţă în faţă locul unu din Spania şi locul doi din Anglia, Arsenal fiind acum la 3 puncte de liderul Manchester United, dar cu o partidă în minus.
Există de ceva vreme o dezbatere, purtată pe forumuri, pe site-urile de socializare sau în orice alt loc unde sînt permise discuţii: Ce campionat e mai puternic, Premier League sau Primera Division? La întrebarea „ce campionat e mai spectaculos?”, dezbaterile sînt chiar inutile, de vreme ce fiecare competiţie propune lucruri distincte din punct de vedere vizual.
Trend descendent
În sezonul 2007-2008, semifinalele Ligii propuneau 3 echipe din Anglia, Manchester United, Chelsea, Liverpool, şi una din Spania, Barcelona. Finala a fost britanică, Manchester-Chelsea, la Moscova, cîştigată de United. A fost momentul de supremaţie absolută al Premier League faţă de restul Europei.
În sezonul 2009-2009, aceeaşi situaţie în semifinale, 3 echipe din Anglia, Manchester United, Chelsea, Arsenal, şi aceeaşi echipă din Spania, Barcelona. Premier League face un pas înapoi în faţa Primerei Division, căci Barcelona trece şi de Chelsea şi, în finală, şi de United, pentru a cîştiga trofeul.
În sezonul 2009-2010, Premier League pierde serios teren: nici o echipă în semifinale. Spania e iar reprezentată de Barcelona, care, în „sferturi”, eliminase fără emoţii pe Arsenal.
Favoritele Barca şi Real
Şi acum venim la actualitate. În sezonul în curs, în mod normal, Premier League ar avea în „sferturi” 3 echipe. Tottenham deja este, Chelsea n-are emoţii, iar Manchester United e peste Marseille. După eliminarea Valenciei, Primera Division, iar în mod normal, căci efectul Mourinho e prea important pentru o surpriză a Lyonului pe „Bernabeu”, va rămîne cu două, Barcelona şi Real. A încerca să anticipăm ce urmează e un demers complicat, căci depinde de mulţi factori, cel mai important fiind tragerea la sorţi. Cert e că primele două favorite la cîştigarea trofeului, la orice casă de pariuri accesaţi, sînt Barcelona şi Real Madrid.
Sîntem pe ultima turnantă a unei pasionante competiţii între Premier League şi Primera Division. Deocamdată, după cele văzute în Barcelona – Arsenal, Primera are un avantaj. Atunci cînd o candidată la titlu în Anglia, lăudată de toată lumea pentru fotbalul arătat, nu trage nici măcar un singur şut spre poarta adversarului, e posibil ca avantajul de care vorbeam să fie ceva mai mare. Să dăm la o parte Barcelona. Despre ce echipă din Premier League se poate spune că are prima şansă într-o dublă manşă cu Real Madrid?
Două întreceri distincte
Concluzia e limpede. Primera Division propune două echipe, Barcelona şi Real, coloşii unui campionat complet dezechilibrat, care-şi permit, graţie unei excelente strategii, dar şi a ajutorului primit de la stat, prin politica fiscală relaxată ori ştergerea datoriilor, să domine Europa. Premier League propune un campionat mult mai echilibrat, cu tradiţii păstrate şi ritm frenetic, cu destule incertitudini şi surprize, dar care pierde din ce în ce mai mult teren în competiţiile internaţionale. Pentru că, să nu uităm cel mai important aspect: Spania e campioană mondială şi europeană.
893 milioane de euro au fost drepturile tv pentru Premier League în sezonul 2009-2010. Spre comparaţie, în Spania, Barcelona şi Real Madrid au strîns împreună 280 e milioane