Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Lecţii de la Barcelona

Pe „Olimpico” au fost prezenţi destui oameni de fotbal din România. Ar trebui să aibă ce învăţa

Victoria Barcelonei, dar mai ales sezonul excepţional reuşit confirmă unele teorii vehiculate în fotbal, dar şi infirmă altele

1. Un antrenor tînăr şi […]

joi, 28 mai 2009, 1:59

Pe „Olimpico” au fost prezenţi destui oameni de fotbal din România. Ar trebui să aibă ce învăţa

Victoria Barcelonei, dar mai ales sezonul excepţional reuşit confirmă unele teorii vehiculate în fotbal, dar şi infirmă altele

1. Un antrenor tînăr şi fără experienţă nu poate conduce un club mare. Fals.
Guardiola e, de miercuri, cel mai nimerit contraexemplu al teoriei mai sus enunţate. Experienţa nu contează neapărat dacă există pasiune, iar meseria e făcută cu seriozitate maximă. Guardiola trăieşte din, dar mai ales pentru fotbal, iar atunci cînd un om petrece 18 ore pe zi în biroul său de la club studiind şi învăţînd, rezultatele trebuie să se vadă.

2. Atmosfera bună poate exista şi cu seriozitate maximă. Adevărat.
„Să ştii să faci antrenamente astfel încît jucătorilor să le placă”. E primul sfat pe care Cruyff i l-a dat lui Guardiola. „Să ştii să păstrezi o atmosferă relaxată, de prietenie”, e al doilea. „Să nu te abaţi niciodată de la reguli, pentru nimeni”, e al treilea. Toate acestea au fost respectate. Jucătorii au fost egali, exemplul lui Ronaldinho, care în perioada Rijkaard nu se antrena mai deloc, al lui Marquez, care făcea aproape zilnic naveta Barcelona – Madrid cu avionul ca să-şi vadă prietena, cu urmările de rigoare în accidentări, al lui Eto’o care-şi tăvălea colegii în faţa presei, ori al lui Messi, care mînca numai pizza, fiind de domeniul trecutului.

3. Cînd aleargă mingea, jucătorii sînt odihniţi. Adevărat.
Iar filozofia lui Cruyff. Mingea trebuie să fie cea care aleargă, nu jucătorii. Amintiţi-vă pentru o clipă acţiunile Barcelonei de miercuri. Totul se făcea după un principiu mult gustat şi de fotbaliştii de pe la noi, „dai şi pleci”, dar din păcate nu în sens fotbalistic.

4. Cel mai bun apărător e atacantul. Adevărat.
Tot de la Cruyff citire, care se lăuda cu Romario ca fiind principala sa bază defensivă. Extrapolînd, se poate interpreta şi „cea mai bună apărare începe în faţa careului advers”.

5. Jucătorii mici de înălţime nu mai au căutare. Fals.
Ce ziceţi de Messi? Dar de Iniesta? Dar de Xavi? Cei mai buni de pe teren miercuri n-au 1,70. Calităţile lor sînt altele decît ale celor cu mulţi centimetri, însă ele fac diferenţa. Cu siguranţă însă o echipă mare nu poate avea doar fotbalişti pitici. La Barcelona, balanţa o echilibrează Pique, Toure Yaya, Busquets, toţi peste 1,90.

6. Preşedintele trebuie să se implice. Fals.
Poate cea mai importantă teorie pe la noi, deloc pusă în practică la ei. La ce bun să te bagi tu, ca şef, care te pricepi puţin sau deloc, dacă ţi-ai pus acolo un om. Dă-i încredere şi lasă-l să lucreze. Nu-i impune jucători, pentru că-i ştirbeşti autoritatea şi-i strici atmosfera.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

si inca ceva… (1 comentarii)  •  28 mai 2009, 14:43

De remarcat ca foarte multi jucatori sunt crescuti de Barcelona,nu sunt adusi pe sume colosale..messi,xavi,iniesta,valdes,busquets,bojan,pujol..fie crescuti la club fie adusi de tineri si promovati!!!

Dantes (1 comentarii)  •  28 mai 2009, 14:47

Din pacate ei sunt inaintea noastra in orice domeniu cu 100 de ani. Nu mai vorbesc de calitatea umana…..
Atata timp cat nimeni nu are curajul sa-i spuna ceva lui Gigi in fata si voi, presa, ii cautati in coarne nu aveti dreptul sa cereti calitate.

unu (3 comentarii)  •  28 mai 2009, 14:56

“Să nu te abaţi niciodată de la reguli, pentru nimeni”, pai Cruyff care era rasfatul lui covaci pe vremea marelui ajax spune asta ? eu nu cred, mai degraba asta e a lui guardiola care este antrenor tanar si ca orice tanar nu se poate impune neaparat prin respect, trebuie sa fie si un pic exigent cu elevii sai pentru a fi ascultat.

unu (3 comentarii)  •  28 mai 2009, 15:01

5. Jucătorii mici de înălţime nu mai au căutare. Fals.
o alta regula pe care o contrazic. noi facem din barcelona un caz mult prea general. barcelona e ceva aparte, are ceva special, numai barca poate face o echipa din pitici. intr-adevar aduci pitici, dar pitici ca cei ai barcei nu orice pitici, iar jucatori mici de statura si cu acelasi calitatati ca cei ai barcei greu daca nu foarte greu se gasesc. asa ca majoritatea cluburilor ar trebui sa se bazeze tot pe jucatori solizi

JOE (2 comentarii)  •  28 mai 2009, 15:12

ASEARA CAND AUZEAM CA BARCELONA ISI CRESTE JUCATORIII SI CAM 90% DIN ECHIPA SUNT CRESCUTI LA ACADEMIA FC BARCELONA,MA GANDEAM LA UNIVERSITATEA CRAIOVA AU CAM ACELASI SISTEM DE GANDIRE(MAI E MULT PINA ACOLO) ,DAR MITITELU CRED CA O SA FACA ECHIPA ,AM EU UN FEELING CA U CRAIOVA VA DEVENI O FORTA IN EUROPA .
VREAU SA ZIC CA SUNT DINAMOVIST ,DAR TREBUIE SA RECUNOASTEM CA ASA ESTE,LA NOI LA DINAMO NU O SA CRESTEM JUCATORI,NU O SA LE FORMAM O GANDIRE ,NU O SA LE DAM ACELASI SPIRIT CUM E LA BARCELONA.
IN SCHIMB LA CRAIOVA EU VAD CA AU DETERMINARE,SPIRIT,TEHNICA ,AU FOST CRESCUTI IN SPIRITUL CRAIOVEI.
BRAVO BARCELONA,SUCCES CRAIOVEI,DE DINAMO NU MAI ZIC NIMIC CA NU MAI AM

stelistul07 (3 comentarii)  •  28 mai 2009, 15:44

echipele din Romania nu promoveaza nici un tinar din propria pepinera si cu tinerii strainii nu se are rabdare.

catograur (1 comentarii)  •  28 mai 2009, 16:01

5. Jucătorii mici de înălţime nu mai au căutare. Fals.
Autorul articolului vorbeste de diferenta „inalt”-„scund”, nu de „solid”-„scund”, care nu sunt neaparat antonime. Iar daca ne uitam la constitutia fizica a lui Messi (sau Xavi), vom fi surprinsi cat de solid poate fi un jucator asa scundac. De aceea, pentru a fi adevarata, regula ar trebui sa sune astfel: „Jucătorii mici de înălţime si pirpirii nu mai au căutare”.

serginho (2 comentarii)  •  28 mai 2009, 16:14

barcelona a predat nu numai o lectie de fotbal ci si o lectie de viata…lectie pe care noi romanii nu vrem sa o invatam..

Matei (3 comentarii)  •  28 mai 2009, 16:21

De mult nu am mai vazut o astfel de echipa, care sa-si umileasca rivalul in felul acesta .
Totusi, Hiddink i-a citit . Cum a facut asta ?

GRadu (17 comentarii)  •  28 mai 2009, 17:04

@Matei,

Chelsea, din 180 de minute, a jucat fotbal maximul 45. Restul a fost antifotbal. Autobaza in poarta. Metereze pe linia de 16. Si tot nu le-a mers!

Christiano (1 comentarii)  •  28 mai 2009, 18:12

Mi-am amintit de STEAUA 86 si de MILAN 94. Spiritul Blau-Grana este ca si spiritul stelist, milanist si al celor din Liverpool mult peste echipa din teren.

Hash (17 comentarii)  •  28 mai 2009, 18:29

„Totul se făcea după un principiu mult gustat şi de fotbaliştii de pe la noi, “dai şi pleci”, dar din păcate nu în sens fotbalistic.” Asta e tare, foarte bine spus si punctul 10, la fel de ok, asa ar trebui sa fie la un club de fotbal. Nu l-am auzit pe cioban dupa meciul cu Poli ca inainte era facea, el dregea. FCB merita din plin, iar pentru cei care spun ca Chelsea trebuia sa fie in finala, sa mai urmareasca meciul inca odata. Nu putem compara o dubla mansa (FCB-Chelsea) cu o finala. Chelsea a conservat un 0-0, 180 de minute, noroc cu acel gol care nu cred ca va mai fi posibil (Essien). Oricum FCB este mai mult decat un club, este un stil de viata…

Anotak (8 comentarii)  •  28 mai 2009, 18:34

@Joe,cum prea bine stii,nici Dinamo,nici Steaua,in zilele lor cele mai bune nu aveau mai mult de 20 la suta dintre jucatori,crescuti in propria ograda,ci erau luati cu japca de pe la alte cluburi din tara.Inainte de’89 era nevoie doar de un ordin de incorporare de la secu. sau de la MFA si problema era rezolvata.Asa a reusit Dinamo sa ajunga pana in semifinale si Steaua sa cucereasca cupa si sa jopace in finala.Intradevar singura echipa care a mers pe propriile picioare si a reusit a fost”U”Craiova.

dan timisoara (4 comentarii)  •  28 mai 2009, 20:29

Eu nu am decat o vorba dupa ce vad in UCL.
TRAIASCA FOTBALUL ADEVARAT, MOARTE FOTBALULUI MURDAR SI CORUPT SI CELOR CE-L SUSTIN

dan timisoara (4 comentarii)  •  28 mai 2009, 20:35

Voi credeti ca oamenii ce conduc fotbalul romanesc au invatat sau vor sa invete din ceea ce se petrece in tarile civilizate ?NU NU NU. Nu ii ajuta la nimic pt proiectele lor . Fotbalul curat nu le aduce bani negri, chefuri, curve samd.
TRAIASCA FOTBALUL ADEVARAT, MOARTE FOTBALULUI CORUPT SI A CELOR CE_L DUC LA PIERZANIE !

Micutz (1 comentarii)  •  29 mai 2009, 2:40

prea multe explicatii si banuieli.. vreti sa stiti de ce au castigat si de ce joaca asa? ptr ca au valoare si ptr ca au un antrenor care le-a explicat ce si cum, ptr ca pot juca 3 insi in pase continue pe 4 m patrati, ptr ca au liniste si ptr ca au un buget asigurat de multi investitori si totul este decis in consiliu.

florin83 (6 comentarii)  •  29 mai 2009, 3:02

foarte bine zis. felicitari! in sfarsit cineva vorbeste despre ceva constructiv, sa speram ca cei in cauza vor retine ceva desi am mari dubii…as mai adauga ceva: cine zice ca nu poti sa joci si spectaculos sa si castigi se inseala amarnic! asta tre sa fie telul echipelor, aceste echipe raman in istorie. fotbalul a fost creat penru distractie , pentru relaxare nu pentru bani. daca iei un campionat sau o cupa jucand infect ajutat de valize, arbitrii si comisii esti egal cu 0. cum te poti bucura de reusita daca stii ca nu meriti??!! la noi echipa cea mai apropiata de aceste reguli e urziceniul , antrenor asemenea lui pep cu baieti muncitori si seriosi. singurii care ar putea sa se bucure sincer de reusita! am mai invatat de la finala asta ca cei suspendati RAMAN SUSPENDATI indiferent cum se numesc si ce culori imbraca! ptr ca asa e regula si asa e fair play!

tzotzo (1 comentarii)  •  29 mai 2009, 3:32

lectie de fotbal, lectie de profesioalism, lectie de viata. Barca rules

sapun (1 comentarii)  •  29 mai 2009, 3:35

Cruyff fuma 10 tigari pe zi. declarat de el la vremea aceea. Totusi nu l-a impiedicat sa fie un mare jucator. La fel ear si Neskens cine isi mai aminteste de el, caci fara el, Cruyff nu era marele Cruyff ci doar un jucator bun. La fel cum Messi nu ar fi cine este fara Xavi si Iniesta. Footbalul este un joc de echipa, nu sah sau tenis la simplu.

fan barca (82 comentarii)  •  29 mai 2009, 8:42

Hai ca deja devine enervant…de ce naiba abia acum toti ziaristii de sport scriu despre jocul spectaculos al Barcelonei…Barcelona a jucat asa aproape tot sezonul…6-1 cu Ateltico Madrid, 0-3 cu Sevilla, 4-0 cu Valencia, 2-0 cu Real Madrid, 5-2 cu Lyon, 4-0 cu Bayern, 4-0 cu Sevilla, 2-6 cu Real Madrid si multe alte meciuri in care a facut ce a vrut in teren…chiar si in meciurile cu Chelsea, la fel a jucat, doar ca a inscris doar o data…

Blogul acesta se exclude, evident…

rafa (1 comentarii)  •  29 mai 2009, 8:51

Lectii primim de cel putin 10 ani. Mai mult sunt live. Va intreb cu ce am ramas? Anticipez si afirm ca nimic nu a ramas si nici nu va ramane. Daca analizam putin statistica observam ca Barca esti o echipa prietenoasa, una care nu faulteaza, nu joaca dur. Interesant

boboin (1 comentarii)  •  29 mai 2009, 9:14

sunt interist fanatik. am tinut cu manchester pentru ca am vrut sa ma mint ca vezi doamne daia nu a ajuns inter in finala ca a dat peste cea mai buna echipa din lume – manchester.
dar….jos palaria pentru barca. sa joci intr-o finala de liga cu o asemenea dezinvoltura si atat de relaxat si atat de frumos, este dovada ca sunt extraterestrii. mai bine ca nu a ajuns inter aici ca se facea de rusine. sincere felicitari pentru tot ce s-a construit la barca

mishu84 (2 comentarii)  •  29 mai 2009, 9:21

andrei, foarte buna analiza, insa asa cum s-a mai zis pe aici, ai uitat un lucru esential: jucatori crescuti de club. si la noi sunt talente cu duiumul dar nu vor ajunge in primul 11 la echipele importante decat eventual dupa ce joaca cativa ani pe la cluburile de mijlocul clasamentului. Din pacate la noi se gandeste pe termen scurt si in afara de mititelu la craiova nimeni nu isi propune sa formeze o echipa competitiva peste 2-3 ani. scopul nostru e sa mergem in CL doar pt bani,nu si performanta. si daca sta steaua acasa un an ce? sa profite de ocazie si sa-si promoveze jucatorii tineri si sunt convins ca va reveni mult mai puternica, dar din pacate nu se va intampla…

Felicitari Barca, un an perfect pentru o echipa colosala!

vorbiti prostii (1 comentarii)  •  29 mai 2009, 9:41

fotbalul adevarat este cel jucat in curtea scolii, de catre copii. nu cel jucat de superjucatori care primesc salarii de milioane de euro pe an, in timp ce in alte sporturi muncesc o viata ca sa-si construiasca o casa.
barcelona a jucat cu zambetul pe buze, a meritat 100% tot ce a facut acest sezon, insa nu ar trebui sa uitam jocurile de culise din spatele marilor cluburi (banii, actionarii si „proiectele fotbalistice pe termene lung” ce aduc milioane de euro de la suporteri)

Pffv (2 comentarii)  •  29 mai 2009, 10:04

O micuta „corectura” : cea mai buna aparare este „posesia” . Daca la asta adaugam seriozitate (poate cel mai dificil lucru de impus echipelor „frumoase”) si bineinteles valoare cam toate ecuatiile jocului devin de gradul I cu o singura necunoscuta : cu cat batem ! Pep si-a aplicat o amenda cand a intarziat 2 minute . Asta spune multe . Nu este fanatism sau exaltare ci dorinta de a face ceva temeinic si de perspectiva . In plus la Barca si la alte cluburi mare functioneaza „democratia participativa” suficient de des incat preintampina orice derapaj personal al vreunui conducator . Si asta se vede : acolo nu „iti asumi responsabilitatea” ci o primesti si dupe ce ai acceptat-o se mai intampla sa si raspunzi . Pe cand la noi cand „merge” toti au merite iar cand nu „nimeni” nu raspunde chiar de domeniul respectiv .Pana la falimentul total ce se prefigureaza . Iar jucatorii , adusi pe bani multi sau (mai ales) crescuti de club sunt fidelizati atat prin comportamentul fata de ei cat si prin educatie . Uneori se reuseste cate o imbinare fericita intre profesionalism , pasiune , capacitate si dorinta . Anul acesta (si poate multi de acum inainte ?) rezutatul se numeste FC Barcelona !

aurel (10 comentarii)  •  30 mai 2009, 17:22

faci o analiza (destul) de corecta,si asta ti-o spune un „soci” de barcelona.felicitari,chiar daca scrii in „marca”!

Dr. victor stanculelscu (3 comentarii)  •  31 mai 2009, 7:59

Draga Mestre Andrei Niculescu,

In numele ASOCIATIEI ANTRENORILOR FARA FRONTIERE, iti multumim si-ti dorim sa-ti folosesti “glanda gandirii” pentru binele profesiunii pe care ti-ai ales-o si de unde precis vei avea multe satisfactii! (Uite-te te rog frumos la toti care nu respecta jocul si regulile lui din teren si/sau din afara lui, care mai de vreme sau mai tarziu platesc: patroni, arbitrii, antrenori, ziaristi, manageri, etc.)

* Sunt fericit sa-ti spun ca maine, terminam studiul legat de LECTIA BARCELONA-MANCHESTER , si-ti voi trimite in semn de respect pentru profesionalitatea D-tale, BLETINUL Nr. 6, al AAFF, care prezinta acest eveniment! Pentru cei care vor sa primeasca GRATIS acest studiu, va rog scrieti la adresa Victor@SoccerAcademyOfAmerica.com

Multumindu-ti inca odata, vreau sa adaug numai cateva aspecte care se refera la ceea ce toti cei care sunt profesionisti si considera ziarul o tribuna Educationala, promovam acelasi idealuri ale fotbalului:

1.Noua formula a victoriei in fotbalul de mare performanta este compusa din trei factori de baza:
1. STIINTA (Facuta de Antenor);
2. ARTA (Facuta de Jucatorii super-staruri);
3. BUSINESS (de toti cei care fac fotbalul de performanta)!
* Aceasta formula este asa cum am descris-o, formula FAMILIEI LATINE (reprezentata de Spania ca si celelalte tari din marea familie a fotbalului stiinta si arta.) Orice schimbare, asa cum este spre exemplu, in Romania, acum, ordinea factorilor succesului este inversa: patronii, jucatorii si undeva departe, in spate, antrenorii! (Pacat, si caruselul continua);

2. Metamorfoza fotbalului continua permanent:

2.1. In secolul al 19-lea, se stabilesc fandamentele jocului modern;

2.2. In secolul al 20-lea, jocul se dezvolta 3 scoli de fotbal (Anglo-Saxona, Latina si Mixta); iar din 1950, se dezvolta si perfectioneaza cele trei scoli de fotbal, care ajuta jocul sa devina “Un fenomen educational international”!

2.3. In secolul al 21-lea jocul s-a super-profesionalizat si globalizat, cele trei scoli schimba rolurile, pentru ca dupa CM=1994-Brazilia; 1998-Franta, 2002-Brazilia; 2006-Italia, si 2008- CE (Spania) si 2009 (Barcelona), performante care demonstreaza o balanta care ne scuteste de orice comentariu prin care Scoala Anglo-Saxona nu poate castiga la niciunul dintre factori esentiali ai campionului!

3. Pentru a termina trebuie sa afirmam ca Scoala Latina, a demonstat in 2 competitii acelas lucru: “Suprematia unui joc nou, inteligent, creativ, de echipa, in care au disparut vechile argumente ale jocului:brutalitatea, violenta, agresivitatea, nascandu-se o noua forma a jocului care a devenit pentru toti cei care vor sa progreserze, un profesor, cum nici-o alta scoala din lume poate s-o faca mai bine!:
– Este vorba de valoarea jocului celor doua scoli, evidentiate de doua jocuri:

3.1. CE-2008, cand SPANIA, a subjugat GERMANIA (cea mai de pret echipa nationala din familia Anglo-Saxona); pe care a ridiculizat-o printr-un joc total, de echipa, pase, de combinatii care sunt noile directii ale unei echipe nationale);

3.2. CE-Cluburi, 2009, cand BARCELONA a invis Manchester United, in exact aceiasi maniera (poate chiar mai evident) demonstrand ca Inceptul secolului al 21-lea, 2000-2009, NOUA ORDINE INTERNATIONALA A CAMPIONILOR, a fost stabilita definitiv, aratand valoarea celor doua scoli de fotbal in permanenta lupta pentru suprematie.

Pentru mai multe detalii, va rog sa scrieti un e-mail: Victor@SoccerAcademyOfAmerica.com si veti primii LECTIA – 2009, realizata pentru si cu ajautorul ANTRENORILOR FARA FRONTIERE!

Inca odata D-le Niculescu, D-ta esti esti un ziaristi profesionist cu viitor, pentru care, din nou FELICITARI!

Sunt mandru de profesionalitatea si orientarea D-tale profesional!

Dr. Victor Stanculescu
Fondator si Promotor al Asociatiei Antrenorilor Fara Frontiere! (AAFF)

Braveheart (5 comentarii)  •  2 iunie 2009, 19:40

Contrareplici:

1. Exceptiile nu fac regula, doar o intaresc!

2. Atmosfera poate fi facuta acolo unde exista nu atat caracter, cat devotiune. Asta e ceea ce lipseste fotbalistului roman.

3. Si Hagi spunea la fel. Dar echipelor lui nu le-a prea iesit.

4. Cel mai bun aparator e atacantul. Chestia asta e adevarata doar daca nu omiti servantul!

5. Orice jucator are cautare doar daca are valoare.

6. Presedintele trebuie sa se implice, el aduce jucatorii. Daca spui ca nu e asa, se supara Florentino Perez.

pastile vimax (6 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 18:44

guardiola ca si razvan lucescu care este antrenor tanar si ca orice tanar nu se poate impune neaparat prin respect, trebuie sa fie si un pic exigent cu elevii sai pentru a fi ascultat.

Comentează