ZONA EURO // Episodul 4 – Real Madrid, viitor în ceaţă?
La 12 puncte de FC Barcelona, la momentul actual pe locul 6 în clasament, deci în afara zonei Champions League, Real Madrid nu trece prin cea mai fericită perioadă. Iar tragerea la sorţi a optimilor Ligii a aruncat o şi […]
La 12 puncte de FC Barcelona, la momentul actual pe locul 6 în clasament, deci în afara zonei Champions League, Real Madrid nu trece prin cea mai fericită perioadă. Iar tragerea la sorţi a optimilor Ligii a aruncat o şi mai mare doză de pesimism în rîndul fanilor acestei echipe, care sînt foarte mulţi în Spania, dar destui şi în România.
Cum poate o tragere la sorţi să strice un sfîrşit de an şi aşa stricat? E simplu. Real Madrid nu prea mai avea opţiuni pentru a salva acest sezon, în afara Ligii Campionilor. E competiţia favorită a madrilenilor, pe care de cele mai multe ori au cîştigat-o (adăugînd şi istoria Cupei Campionilor Europeni), o competiţie care nu are nevoie decît de 7 meciuri bune pentru a fi cîştigată.
Iar Juande Ramos e un antrenor cu multă aplecare spre astfel de meciuri. Luaţi istoricul său la FC Sevilla şi veţi descoperi că aproape în fiecare sezon a cucerit un trofeu, altul decît campionatul. Campionatul înseamnă un parcurs de regularitate, cupele, de ce fel ar fi ele, UEFA, Champions League ori naţionale, reprezintă competiţii unde strategiile ocupă un loc foarte important. Iar Juande Ramos e un foarte bun strateg. A dovedit-o inclusiv în El Clasico, unde a fost la puţine minute de obţinerea unui rezultat pozitiv, în ciuda oceanului de probleme pe care campioana Spaniei le-a avut.
Cum era Juande la Sevilla
Din ce am văzut cu Barcelona, Real Madrid va fi o echipă căreia greu i se vor da goluri. Asta dacă Fabio Cannavaro va izbuti să-şi păstreze nivelul de concentrare pe care îl are în astfel de meciuri importante. Ordine şi disciplină pare mesajul transmis de Juande jucătorilor, mesaj respectat în El Clasico.
La nivel tactic, dezordinea din epoca Schuster va înceta, dacă nu cumva a încetat deja. Se va merge pe acelaşi bloc 4-4-2, cu linii foarte compacte, foarte apropiate. Uitîndu-ne în urmă, la perioada de succes a Sevillei, lui Juande nu-i place să aibă două benzi la fel de ofensive. La Sevilla era cea dreaptă, cu Alves şi Navas ultraofensivi, acoperiţi însă perfect de Poulsen. Stînga era mai cuminte. Apoi, linia de mijloc avea mereu doi închizători, lîngă Poulsen activînd fie Maresca, fie Renato. În ceea ce priveşte linia de atac, totul era clar: Kanoute, sub forma pivotului, care cobora mult, recepţiona cu fundaşul central advers în spate şi favoriza urcarea pe spaţiu liber a unor coechipieri. Care, de regulă, erau mijlocaşii laterali, Navas şi Adriano, care urmau apoi să-l servească pe atacantul de gura porţii, Luis Fabiano.
Ce va face la Real
La Real Madrid, Juande va trebui în primul rînd să survolezez problema accidentaţilor. A fost luat un atacant, Huntelaar de la Ajaxa, dar cît de mult seamănă el cu Kanoute e discutabil. Mai degrabă cu Fabiano, dar aici îl avem pe Raul. Care, amănunt ce trebuie luat în seamă, e cel ce l-a propus pe Juande la Real, cei doi avînd acelaşi impresar, pe Gines Carvajal. Probabil însă că Raul şi Huntelaar vor forma cuplul de atacanţi, căci la cîţi bani s-au dat pe el, Huntelaar nu poate fi rezerva lui Higuain.
La mijloc, centrul e o problemă şi se încearcă rezolvarea ei prin aducerea lui Diarra 2, de la Portsmouth, sau a unui alt mijlocaş de profil. Lîngă el va sta în mod normal Guti, a cărui dăruire am remarcat-o cu Barcelona, dar există şi posibilitatea ca Sneijder să fie plasat în acea poziţie. Jucătorii de bandă, vorbim de linia de mijloc, sînt şi ei o necunoscută. La El Clasico a explodat acest Palanca şi poate fi o soluţie. Cealaltă, în mod evident, e Robben, numai că Robben e fotbalistul de cristal, care se accidentează cînd ţi-e lumea mai dragă. Van der vaart poate primi şi el acest rol, dacă va reuşi să evite tendinţa de a intra mult în centru.
Apărarea e compartimentul cu cele mai puţine probleme, căci există destule variante, iar plasarea lui Sergio Ramos pe stînga s-a dovedit o reuşită.
Juande vs Benitez, duelul tacticienilor
Revin la tragerea la sorţi. Real Madrid a picat prost. Liverpool e echipa condusă de Rafa Benitez, pe care specialiştii îl consideră înaintea lui Mourinho ca tactician. Atunci cînd are de pregătit un meci decisiv, cum vor fi cele cu Real, Benitez excelează. Norocul madrilenilor ar putea fi implicarea lui Liverpool în lupta pentru titlu, cu consecinţele sale la nivel de oboseală, concentrare şi accidentări. Dacă Real îşi va putea permite să odihnească jucători în campionat, Liverpool nu prea.
Viitorul lui Real în sezonul actual se leagă de această dublă manşă. Dacă va trece de Liverpool, vom putea vorbi de un Real favorit la cîştigarea Ligii.
P.S. Vă promiteam în precedentul episod cîteva cuvinte despre extraordinara expunere mediatică a acestui El Clasico. Una fără precedent, de vreme ce La Sexta, postul care a transmis meciul, a avut un share de 47 de procente, ceea ce înseamnă aproape jumătate din televizoarele deschise în Spania la ora partidei.
Fără a intra în detalii, să rămînem doar la ziua de sîmbătă. Pe care La Sexta a dedicat-o exclusiv derbyului şi, atenţie, vorbim de un post generalist, nu de unul de sport. Intervenţii în direct de la stadion încă de dimineaţă, interviuri exclusive cu Raul, luat de Valdano, şi cu Messi, luat de Julio Salinas, analize la început, în pauză şi după meci. Nu mai vorbesc de calitatea transmisiei în direct, de reluările impecabile şi de multitudinea de informaţii oferite pe parcursul meciului. Ar fi o lecţie numai bună de urmat şi de posturile de pe la noi, care cred că doar drepturile în sine sînt generatoare de rating.
Pe noi, cei veniţi din lumea noastră atît de particulară, un amănunt ne-a surprins extrem de plăcut. Nu, nu absenţa ciondănelilor de orice fel de pe gazon ori nivelul de respect al unei părţi faţă de cealaltă. Nu. Ceea ce ne-a frapat s-a întîmplat la finalul meciului. La nici două minute de la ultimul fluier al lui Medina Cantalejo, exact în faţa tunelului ce coboară la vestiare, Raul vorbea în direct. Raul, care tocmai pierduse meciul, a acceptat interviul, deşi în urechi îi răsuna cu siguranţă imnul Barcelonei, pus la staţia de amplificare, dar şi urarea „de bine” a fanilor catalani: „Madrid, cabron, saluda al campeon”. „Cabron” în spaniolă înseamnă „ţap”, dar e echivalentul în româneşte a expresiei „boule”.
Raul, care a alergat enorm în acest meci, ne-a arătat încă o dată ce înseamnă respectul în lumea lor. Încercaţi vă rog să puneţi în locul lui Raul pe oricine de la noi şi veţi vedea că nu puteţi.