Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Domnul Președinte Corneliu Andrei Stroe

Părintelui Craiovei Maxima îi plăcea să se adreseze jucătorilor cu apelativul „domnule fotbalist”, să recite din poezii de Ion Minulescu și Tudor Arghezi și să redea poveștile din sufletul Universității Cornel Stroe a fost președintele atipic al unei echipe atipice […]

joi, 3 aprilie 2014, 3:04

Părintelui Craiovei Maxima îi plăcea să se adreseze jucătorilor cu apelativul „domnule fotbalist”, să recite din poezii de Ion Minulescu și Tudor Arghezi și să redea poveștile din sufletul Universității

Cornel Stroe a fost președintele atipic al unei echipe atipice în fotbalul românesc. Vorbea rar și apăsat și, printre amintirile din anii memorabili ai Craiovei Maxima, amintiri la fel de memorabile, recita din Minulescu și Arghezi. Se prezenta Corneliu Andrei Stroe, ținea la numele întreg ca la un titlu princiar. În vremurile în care președinții cluburilor comuniste aveau grijă să-și mai dosească o diurnă, să mai „atingă” vreun arbitru, Stroe s-a numărat printre cei care au inventat meseria de scouter într-un fotbal care umbla cu creionul chimic după ureche.

După-amiezele de la Minerva

„În fiecare zi de luni adunam arbitrii craioveni de Divizia B și cîțiva antrenori de pe la ligile inferioare și le dădeam pe cheltuiala mea o masă la Minerva. Îi puneam să-mi spună ce jucători apți să joace la Universitatea au văzut pe unde au fost”. Așa i-a descoperit pe Lung la Carei, pe Zoli Crișan la Baia Mare, pe Tilihoi la Brăila. Cu fiecare avea povești cît ar fi scris rafturi întregi. Nu și-a scris nici măcar biografia. „Am atîtea lucruri bune și rele de povestit încît e păcat să o mai fac acum, la bătrînețe”, spunea chiar luna trecută.

„Vă lăsăm să vă batem cu 2-0… Le-am dat 6”

Printre cele bune, o amintire care spune totul despre încrederea pe care Cornel Stroe o avea în „domnii fotbaliști”, așa îi plăcea să li se adreseze într-o lume plină de „tovarăși”, dar și despre nivelul la care ajunsese Craiova Maxima… Se întîmpla în vara lui 1981. „Cîștigasem campionatul cu Universitatea și urma finala Cupei, cu Poli Timișoara, la București, pe Republicii. Ambele echipe am stat la Hotel Parc. Poli era chiar deținătoarea trofeului, bătuse cu un an înainte pe Steaua. Comandasem la Casa Scînteii vreo 50.000 de pliante cu echipa noastră, pe care le și achitasem ca să le pot ridica. Bani, nu glumă… Pe una din foi era trecut palmaresul, iar eu pusesem să fie trecută în palmares și Cupa din acel an. Am ajuns la Hotel Parc, era vizavi de Casa Scînteii, și le-am oferit conducătorilor de la Poli cîte un pliant. Oamenii s-au uitat la ele, le-au plăcut, m-au felicitat, apoi au sărit ca arși: «Nea Cornele, ce-ai făcut, domne, ai trecut că ați cîștigat deja Cupa de mîine? Ne iei la mișto?». Am rîs și le-am zis: «Haideți, bă, fiți serioși, uite, dacă vreți, vă las să pierdeți cu 2-0». Nici n-au mai vorbit cu mine și s-a dus fiecare la treburile lui. A doua zi i-am bătut cu 6-0”. A fost primul event din istoria Craiovei. Povesteau mai apoi craiovenii: „Să-l fi văzut pe nea Cornel pe la 3 sau 4 la zero, se descheiase la cravată și striga de pe banca de rezerve: «Pe ei, mă, că nu s-au mulțumit să le dăm doar două!»”.

Minulescu, Radu Gyr, Amza Pellea…

În urmă cu un an am făcut împreună cu Gabi Berceanu în „Gazeta” un serial despre săptămîna de pomină din aprilie 1983: marea victorie a echipei naționale cu Italia și semifinala Craiovei cu Benfica Lisabona. Cornel Stroe a comandat foie gras și vinul cel mai scump de pe listă, glumind cu ospătarii: „Bă, face banii pe care-i cereți pe el?”. Apoi a dat drumul poveștilor, le-a împănat cu versuri din Minulescu și Radu Gyr şi cam așa s-a făcut dimineață. Am aflat cum mergea la București să comande chartere pentru echipă și să rezerve camere la Hotel București, „cel mai tare pe vremea lui Ceaușescu”, apelînd la nu știu ce generali și nu știu ce directori de întreprinderi care erau la origine olteni. Parcă-l revedeam pe Nea Mărin și pățaniile lui cu nașul Pantelică…

Blestemul care nu s-a împlinit

Semifinala cu Benfica are în jurul ei povestea aceea complicată cu autocarul care a făcut pană de cauciuc la Slatina, pe drumul de întoarcere de după victoria cu Italia, și dilema dacă internaționalii craioveni, 9 la număr!, trebuiau să plece spre Craiova în acea noapte sau să fi rămas să doarmă în București. „Nea Cornel” a zîmbit, ușor trist, și a spus: „În acei ani, cînd trebuia să luptăm cu Steaua ori Dinamo, Universitatea a cîștigat de două ori campionatul și de patru ori Cupa. Poate s-ar fi putut mai mult, dar noi atît am putut”.

Despre semifinală? „Tot ce s-a întîmplat în noaptea de după meciul cu Italia, dar și ce s-a întîmplat în zilele următoare, iau asupra mea. Să vă mai spun ceva. După meciul cu Benfica m-am dus la vestiar, toți erau prăbușiți, și le-am spus: Blestem această echipă să ajungă mereu într-o semifinală de cupă europeană! Îmi pare rău că blestemul nu s-a înfăptuit”.

Părintele care-şi îngropa fiul

Anul trecut, Craiova s-a cernit toată la înmormîntarea lui Costică Ștefănescu. L-am văzut pe Rodion Cămătaru, muntele de fotbalist și de om, transformat într-o statuie a durerii. Pe fermecătorul Sorin Cîrțu rezemîndu-se de zidul capelei. Pe Geolgău, încercînd să-i consoleze pe toți, deși el însuși avea nevoie de consolare. Dar cel mai mult a impresionat chipul împietrit al lui Cornel Stroe nedespărțit de catafalcul celui care fusese căpitanul Craiovei Maxima. Un monument al durerii, ca un părinte care-și îngropa fiul.

Stema cu dungi albe și albastre
Tot anul trecut, Cornel Stroe a încercat să reînvie Universitatea. Cînd și-a dat seama că nu mai era nimic de făcut, și-a dat girul pentru înființarea unei noi echipe, căreia i-a oferit titulatura de „Clubul Sportiv Universitatea Craiova” și emblema cu dungile albe și albastre, exact aceleași sub care echipa de legendă a defilat cîndva în România și în lume. Acum, într-o seară de aprilie, după o plimbare prin aerul tare din Parcul Romanescu, domnul președinte Corneliu Andrei Stroe s-a grăbit să urce la Cer, pentru a povesti, cu Costică Ștefănescu și cu toți ceilalți mari dispăruți ai Craiovei, ce mai trebuia făcut la blestemata aia de semifinală cu Benfica Lisabona.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

star01 (12 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 15:28

Dane,DOMNUL CORNELIU STROE,ALATURI DE ION ALEXANDRESCU(DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA PE AMBII) AU FOST ADEVARATI PRESEDINTI DE CLUBURI, IN ROMANIA BINEINTELES….restul este can-can!!

star01 (12 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 15:33

…ORICUM,FRUMOS ARTICOL DESPRE „UN(FOST,DIN PACATE) NEBUN FRUMOS AL FOTBALULUI ROMANESC”!…ACUM ASCULTAM DECLARATII ALE UNORA CARE SE CRED CONDUCATORI DE CLUBURI(EI SPUN CA „DE FOTBAL”…EU ,CU PAREREA MEA UMILA,SPUN CA „ASTIA” MAI NOI SUNT CONDUCATORI DE CLUBURI DE BRIDGE,NU DE FOTBAL…

star01 (12 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 15:37

si,doar pentru mine,cineva…nu stiu cine mi-a interzis comenturile pe articole GSP desi sunt membru”club GSP” DE MULTI ANI…NUMARUL LEGITIMATIEI ESTE 21251…DACA POTI,DACA DORESTI…MOTIVEAZA-MI ….

star01 (12 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 15:37

…MULTUMESC ANTICIPAT!

Anca (2 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 16:33

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

adriani (6 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 17:28

Felicitari Daniel. Foarte frumos. De ce insa nu ai scris acest articol cand era in viata ???

mario (1 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 19:07

dungile alb-albastre amintesc de o uniforma celebra, specifica altor locuri.

DTDR (4 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 20:13

Dumezeu sa-l aiba in paza si sa se odihneasca in pace. Pacat ca nu mai exista OAMENI CA EL !

Bebin (1 comentarii)  •  3 aprilie 2014, 21:09

Ar trebui inmormantati toti in acelasi cimitir! Asta e cea mai frumoasa echipa de club pe care a avut-o Romania!

viorescu (4 comentarii)  •  4 aprilie 2014, 7:04

Un om deosebit, un prresedinte deosebit. Dumnezeu sa-l odihneasca! Din pacate la noi inca depindem de persoane si nu de institutii, desi si acestea tot cu oameni se fac! Dar oamenii deosebiti sunt asa de rari, incit nu „razbesc”!
Sunt mindru ca am fost la acea finala din ’81 cind, desi jucau doua provinciale, nu mai puteai arunca un ac pe jos si tin minte un gol antologic marcat de Crisan cu capul din plina fuga…

alexu (14 comentarii)  •  4 aprilie 2014, 11:28

Domnul Stroe alaturi de Alexandrescu au fost defapt SINGURII presedinti de club din Romania, cum bine a remarcat cineva mai jos. Pacat nea Ovidiu ca nu scrieti mai multe povesti legate de oamenii astia sau de fotbalisti din perioada post decembrista. As sta sa citesc asa ceva ore-n sir. In afara de generatie facebook nu stiu cati va mai citesc articolele despre Burleanu, scandaluri si alte mizerii.

cristi (2 comentarii)  •  4 aprilie 2014, 12:05

Dumezeu sa-l odihneasca! Din pacate am ajuns sa vorbim de Universitatea Craiova (in nici un caz de clona) cand se intampla o tragedie. Si din nefericire au fost doua saptamani dureroase: dupa ce brutarul a retras echipa din campionat iata ca o alta veste trista pica asupra multimi alb-albastre. Sper ca intr-o zi Stiinta sa revina acolo unde ii este locul asa cum cred ca isi dorea si domnul Stroe. Oricum domnul Stroe s-a dus sa se intalneasca cu marile glorii si sa discute despre un mare meci acolo sus in cerruri.

Ps: excelent articol

MARIUS (1 comentarii)  •  4 aprilie 2014, 16:47

SPUN DOAR ATAT CITESC SI PLANG ! SUNT OLTEAN …..

gery76 (77 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 3:04

-Corneliu Stroe din punctul meu de vedere a fost si peste marele presedinte al Stelei Alexandrescu,Stroe n-a beneficiat niciodata de influenta pe care a avut sansa sa o aiba Steaua[asta nu inseamna ca Alexandrescu n-a fost un urias conducator de club],insa la meciurile Craiovei Maxima gaseai masini cu numere de Hunedoara si chiar Suceava si Vaslui[cazul meciului cu Kaiserslautern].

-Felicitari sincere pentru articol!

Obiectiv (9 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 15:07

Este posibil ca doua opinii complet diferite (a lui tru si a dumneavoastra) relative la aceeasi persoana sa fie gazduite pe acelasi blog? Cine-i permite politrucului tru sa-si exoprime invectivele pe aceasta cale?

calafat (4 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 20:20

frumos,prea frumos!

dan (4 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 2:31

Daca atzi fi sapat mai adanc atzi fi spus ca nimeni nu poate sa fie paznic de noapte numai ziua!sa ma explic.In spatele lui nea Cornel si a Ladei lui rosii era un judetz intreg, secretarul pcr Cetatzeanu,rectorul Nicola, profesorul Vraciu, Prorectorul Botea, Ionescu directorul de la Bals si ultimii,dar nu ca importantza Stefan Andrei si Adrian Paunescu.Nu diminuez cu nimic meritele lui nea Cornel….A fost apoi presedinte la FC Olt’care aveau o fabrica de blue jeans la stadion, totzi la export si la bani negri pt fotbal.Dl Halagian si Tanase Dima va pot da detalii…A trait fotbal, a respirat fotbal!D-zeu sa-l odihneasca.

Comentează