Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Eroi şi salahori

Hai să nu ne învelim stresul cu păturica salvatoare, cîrpită din emoţii. Să intrăm în dicţionare. Eroul e „persoana care se distinge prin vitejie şi curaj excepţional”. Salahorul e „muncitor necalificat, plătit cu ziua”.

Aşa e, Remus Miron e salahor. […]

Permalink to Eroi şi salahori
duminică, 9 februarie 2014, 6:49
_cpr6628.jpg

Hai să nu ne învelim stresul cu păturica salvatoare, cîrpită din emoţii. Să intrăm în dicţionare. Eroul e „persoana care se distinge prin vitejie şi curaj excepţional”. Salahorul e „muncitor necalificat, plătit cu ziua”.

Aşa e, Remus Miron e salahor. Inginerul de cadastru care colecţionează discuri de vinil şi care într-o vineri anostă a pornit să înoate timp de 24 de ore pentru copiii cu cancer e salahor. A muncit vreo doi ani şi a fost plătit cu minutul. Cei 74.000 de lei vor face bine.

Salahorul e un muncitor, eroul e o persoană, uite că şi DEX-ul are poezia lui de nuanţe. În sport, eroii sînt cei care prind „răstimpul”, intervalul dintre cronometrul oficial şi regulile jocului, şi în spaţiul acesta nedefinit se comportă firesc, aşa cum trebuie să fi fost la începuturile bune şi incredibile ale lumii. Aşa cum am uitat.

Miron e un fost sportiv de performanţă, azi inginer. Pentru el, facerea de bine e un gest spontan, o mărturiseşte simplu, aşa cum „bună dimineaţa” şi „ziua bună” se spun, nu se zic. Cum Dumnezeu să-ţi programezi bunătatea, pînă la urmă? Cine aşteaptă în faţa trecerilor de pietoni să înceapă tragedia ca să-şi cumpere epoleţii publici de bravură?

După 24 de ore de înot, Miron se întoarce la banalitatea cotidiană. Dacă apare ceva, dacă e nevoie, o să ajute. A făcut-o cum a ştiut mai bine şi mai curat, prin sport. Bărbaţii aceia din Apuseni, cînd căutau prăbuşiţii înfriguraţi, nu s-au apucat să înveţe coordonate de GPS. Au făcut ce-au ştiut mai bine, să dezlege muntele cu mintea şi forţa lor. Au fost salahori, credeţi-mă pe inimă, înainte de-a fi eroi.

Mă obsedează chipul ieşit la marginea bazinului. Habar n-am ce-o să ne rămînă din cearcănele lui, dacă vom şti ce să păstrăm din rănile ochelarilor. Din căldura acestei afecţiuni pe care ne-o oferă, salahorul de la Izvorani ne trînteşte involuntar în stupizenia marşului nostru noapte-zi. Te gîndeşti că vineri seara ai fost la o bere, ai văzut un film prost sau te-ai răţoit la vecini.

În timpul ăsta, cu un fîşîit îndepărtat, Miron dădea la o parte apa din drum. Fîş-fîş, încet, acul unui pick-up pe discul de vinil, înaintea poveştilor care nu se pot fără eroi. În care nu e loc de salahori.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Nevy (1 comentarii)  •  9 februarie 2014, 20:15

Un gest uman cu scop caritabil de toata admiratia.
FELICITARI MIRON !!
Un asemenea sacrificiu ar trebui sa faca fiecare guvernat in favoarea celor care i-au ales si nu sa-si vada doar interesele lor. Un gest umanitar e deasupra oricarui alt gest .

IRONMAIDEN (4 comentarii)  •  9 februarie 2014, 21:37

BRAVO MAN! sper ca gestul tau sa nu treaca neobservat ca un simplu SMOKE ON THE WATER.

OLIVER IORDACHE (1 comentarii)  •  9 februarie 2014, 22:24

BRAVO !!!
DOVADA CA INCA MAI SUNT OAMENI PE ACEST PAMANT !!!
MULTA STIMA SI ADMIRATIE DOMNULE MIRON !!!

EUGEN (6 comentarii)  •  10 februarie 2014, 8:19

felicitari d-le Miron,din fericire exista oameni ca dv si atat timp cat existati exista si speranta!

De-ai ști că poți, ai face-o și tu? | DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog! (130 comentarii)  •  10 februarie 2014, 12:16

[…] Berceanu scrie AICI un editorial excepțional despre brașoveanul care a înotat 24 ore pentru copiii bolnavi de […]

seba (66 comentarii)  •  11 februarie 2014, 11:37

felicitari lui miron!

frumos, mi-era drag sa mai citesc un articol interesant scris de tine. cele despre frf nu ma atrag de nicio culoare.

Comentează