Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Satul cu datorii şi fete urîte

Dacă fotbalul nostru e doar o adunătură de bordeie în glod?

Pe malul unei mări pe care ne-am obişnuit s-o ştim cel mai bun prieten, stă satul nostru fotbalistic. De primăvara, cînd mocirlele sînt gata, şi pînă în crivăţul acut […]

duminică, 5 ianuarie 2014, 9:35

Dacă fotbalul nostru e doar o adunătură de bordeie în glod?

Pe malul unei mări pe care ne-am obişnuit s-o ştim cel mai bun prieten, stă satul nostru fotbalistic. De primăvara, cînd mocirlele sînt gata, şi pînă în crivăţul acut al începuturilor de ierni, aruncăm peste trecutul cu eroi şi zmei o brumă de joacă.

În fiecare sezon se ridică patru case noi, în ultimul timp din chirpici şi cu pături în geam, dar aşa e datina şi nimeni n-a îndrăznit să o schimbe. Alte patru se surpă, cu foamea înflorind la subţiorii grinzilor.

În anii din urmă, fetele care pleacă din sat spre lumea cea mare se pierd. Dacă sînt tinere, cît să întrezăreşti într-un surîs urma femeii cuceritoare, îmbătrînesc repede în subsolurile palatelor din Italia, Spania şi Franţa. Noi le trimitem miniuni, străinii le anexează la listele lungi cu erori. Cele care pleacă după ce-au umplut de lacrimi bărbaţii satului nostru sînt pentru ei doar o umplutură de harem. Şi, culmea, nici nu prea ai de ce să-i urăşti, pe străini, cînd vine vorba de asta.

Mai avem şi fetele născute din venetici, cu piele arămie şi miros de cafea. Ne vrăjesc, aproape că le adoptăm, dar la ceasul nunţii ne trezim că se înfundă prin Arabii deşarte. Tot ce-i frumos în sat înseamnă număr insignifiant în afara lui. Acolo unde-am crezut, cei bogaţi şi cei reci ne arată că nu-i loc de încredere.

Alte femei, din străinătăţuri, mai mîndre de-atît, n-avem cum să aducem. Sîntem săraci şi împrumutaţi pînă-n gît la o cîrciumă stăpînită de naşul satului, arghirofil. Fiecare bordei are un părinte care-şi împrumută copiii şi creşte datorii la cîrciuma asta, pe fiecare masă se întind cîte 20-30 de fete, dintre care multe păcălesc viaţa, dar chiar şi-aşa soarele se înalţă la fel la marginea cîmpiei, în fiecare an, cu aceleaşi nădejdi.

Cînd scoatem capul în lume, la hora ţinutului nostru, ni se rup fustele şi ne crapă opincile. Dansul celorlalţi e viu, magnetic, nestăvilit! Cea mai bună sîrbă a noastră devine în ţesătura lor piruetă pe loc, şi după sărbătoare ne întoarcem plîngînd pe toate drumurile, spre lumînarea singurătăţii de dinainte.

Aici, pe marginea mării care ne ţine sufletul, mai toată lumea îl ştie pe Mutu şi s-a săturat de Sandu. Cel mai e greu e pentru copii, cînd le spunem seara poveştile cu eroi şi zmei de odinioară, şi adorm fără să ne creadă.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

ccc (9 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 11:52

din pacate asta e destinul unei natiuni sarace aproape cea mai saraca din UE , care nu a stiut niciodata sa se organizeze si sa fie serioasa .

fotbalul nu putea fi altfel – si da – nu avem nici o sansa sa depasim nivelul de sat european atata timp cat suntem f saraci.

cand ajungi sa promovezi ca presa un puscarias numit Gigi , un bisnitar , care a furat statul cu 48,7 milioane de euro , care a mascarit fotbalul din romania luand 30 de milioane de euro si bagand 1 milion inapoi .

cand promovezi clanurile bisnitaro blatiste PRODANCA , BECALI , MIRCEA SANDU – care scos campioanele blatiste din ultimii 6-7 ani – Otelul Unirea Steaua CFR ..

deci pt ca orice jucator un pic mai rasarit pleaca imediat afara si e mascarit pe acolo si la noi ajung rebuturile de mana a 4 a si nu o sa avem niciodata performanta vinovata e atat presa care papa banii ciobanului si clanurilor cat si populatia slaba si saraca . sa nu ne mai ascundem dupa perdea

coco (12 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 11:57

Corect!
Cam asta i valoarea fotbalului dambovitean..

Rictus (2 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 12:38

Ce ti-a venit bai nene sa ma intristezi, asa, la inceput de an? (…frumos scris, felicitari!)

Fabio (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 12:41

Berceanu, iar te chinuie talentu’?

NASCUT PENTRU A FI STELIST (7 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 13:56

Ce va mai pute?!O tara la marginea europei,saraca,saracita si greu incercata de mai marii vremurilor este pusa in balanta cu marile puteri.Ce tara din Europa,de nivelul nostru,cunoasteti sa aiba mari performante fotbalistice,acest sport atat de scump pentru nivel inalt?In ce alte domenii suntem fruntasi ca sa cerem acest lucru de la fotbal?
Dumneata scrii cumva la o mare gazeta,cu tiraj enorm si citita de zeci de milioane?Dupa cum ti-ai construit articolul nici nu prea ai sanse.
Avem fotbalul ce-l meritam,dupa posibilitatile materiale subtiri si periferia continentului unde suntem situati,nu numai geografic.

bleaky (1 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 20:55

ba-i taranule suntem tara cu cele mai frumoase fete,cea mai frumoasa tara,cei mai destepti copii,cu cel mai prost sistem de educatie si sport,suntem o tara in care coruptia mita si relatile sunt mai presus de toate

motanul incaltat (173 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 21:26

pt : Nascut pt a fi Stelist

Pai frate ,uita-te in jurul nostru–la vecini: cea mai buna performanta a noastra ca echipa nationala USA 94 a fost sub BULGARIA-in acelasi an. Ungaria a jucat o finala mondiala, Sirbii au fost intodeauna peste noi….Uita-te de curiozitate la Borusia Dortmund si o sa remarci ca are o gramada de POLONEZI. Borusia e mult peste Schalke de unde Marica a fost dat AFARA….Si am vorbit numai de vecini saraci din UE…..Grecii apropos ne-au cam umilit…..Suntem INCA peste Albania.
Din pacate ce a scris Gabriel Berceanu reflecta intocmai realitatea… Si nu e doar o sceneta Leana si Costel a grupului Vacanta Mare e Realitatea Fotbalistica Romaneasca in 2014.

Un muncitor in Franta (2 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 23:24

Sunteți nebuni sau orbi;sau ambele. Ceea ce scrie acest om aici e adevarul filtrat pentru noi cu fervoarea tineretul neigradite! Multumesc pt acest articol.

Un muncitor in Franta (2 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 23:27

Tineretii neingradite voiam sa scriu. Scuze.

vasco (161 comentarii)  •  6 ianuarie 2014, 8:44

Cum poti sa fii”nascut pentru a fi stelist”?Altceva nu mai era?De exemplu…om.Nu-i de mirare „adincimea” gindirii…Deh,”posibilitati materiale subtiri…”

ramon (37 comentarii)  •  6 ianuarie 2014, 10:02

@ de acord partial cu ccc si cu articolul. De 25 ani presa se structureaza pe vehementa celor care o scriu, in timp ce cea civilizata moare. Asta-i realitatea, nu avem rabdare sa citim ceva inteligent, încă sunt destui care cumpără autoflagelarea autohtonă. Mesajul către noile generații este evident: plecați, noi nu vă plătim munca, decât, eventual, ne aduceți un milion și vă dăm 10.000, cu restul ne luăm Jeep sau o punem de referendum. Ro a fost mereu a 27-a din 28 în UE. deci nimic nou nu se va întâmpla, chiar dacă am fi zei.

Nicomad (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2014, 13:36

Adevarat tot ce scrieti d.le Berceanu!
Totusi interbarea este:
Traim intr-o tara aflata intre rigorile impuse in Occident si traditia peschesului din Orient; in ce parte sa ne indreptam?

ramon (37 comentarii)  •  7 ianuarie 2014, 9:14

@ Nicomad: suntem o tara democrata, in care fiecare face ce vrea, citeste (sau nu) ce vrea. Nu trebuie toti sa urmam o anumita cale, se ofera orice, alegem ce vrem, moral sau nu. Mentionam mai sus ca presa inteligenta este pe cale de disparitie, in lipsa de cumparatori, deci mai avem pana sa ajungem la un standard de moralitate. Nu avem nevoie de presa comunista care ne dadea numai ce credeau cei de sus ca trebuie (totul a degenerat pe masura imbatranirii ”mult iubitului”), desi au fost si atunci publicatii respectabile (Magazin, Magazin Istoric).

undo (23 comentarii)  •  8 ianuarie 2014, 15:05

@CCC: sunt in asentiment cu tine…tara asta a fost prea mult indobitocita de comunism si culmea, ne conduc copii si nepotii fostilor securisti, activisti de partid, samd…e dureros, mai ales tinand cont de faptul ca cei ce vin din urma nu stiu nimic despre trecut, culmea chiar il bagatelizeaza si se inspira exclusiv din „non-valori”.
Presa scrisa nu trebuie sa dispara niciodata, nu putem trai doar cu imagini. Citind, se dezvolta un model de gandire aparte, diferit de cel bazat pe imagini…parerea mea este ca suntem la o rascruce…daca se merge in continuare in aceste sens, generatiile viitoare vor gandi si actiona doar in baza stimulilor activati de catre imagistica…ce va iesi din asta, ramane de observat.

becail (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2014, 13:19

Felicitari pentru materialul de azi din print, despre exporturi!

ticutz_sv (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 15:10

un sportiv care a cistigat titluri olimpice mondiale nu ia nici jumatate din cei 5000 cancerul fotbalului de ce sa ia ,RUSINEEEEEE.

Cristian87 (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 16:10

Articol excelent,bine ca nu au aparut dezaxati pe aici sa ne polueze cu comentarii de 2 lei!
Excelent dar si trist in acelasi timp 🙁

popa (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 16:51

De ce ia banii sandu 5000 de euro lunar , am devenit cumva in perioada lui macar CAMPIONI EUROPENI si nu stim noi. RUSINEE!!!! Bataie de joc fata de natiune

ipsilante (11 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 18:06

De regula, astfel de rente sau premieri, se acorda drept multumire cuiva, pentru rezultate spectaculoase intr-un anume domeniu. Este o RECOMPENSA pentru ceva POZITIV! Ceva cu totul deosebit. Mircea Sandu a pus fotbalul romanesc, alaturi de celalat gropar cu patalama (si el PREMIAT grasut), Dumitru-Corleone-Dragomir, pe butuci! Sint mesmerizat! S-o fi intors scara valorilor cu fundul in sus? O veni apocalipsa, asa cum se trimbiteaza, de ani buni, de catre unii vizionari? Oricum, TUPEUL celor doi, este iesit din comun. Fara egal… Nu mai intru in detalii cu explicatii concrete despre raul catastrofal, pe care acest duo, l-a facut fotbalului romanesc. Au spus-o si au scris-o altii, poate de sute de ori, inaintea mea. Reactia celor doi a fost mereu insa, aceeasi: indiferenta, aroganta, dispret total. Averile lor au crescut, s-au umflat, an de an, fotbalul romanesc s-a subtiat ca performante si numar de practicanti, tot an de an. Acum ei pretind laude si recompense, pentru ca au facut Casa Fotbalului si National Atena! Ca nu prea avem la ce folosi acele infrastructuri, pentru ca din cauza conducerii lor defectuase a cam disparut obiectul muncii, FOTBALUL, nu-i prea afecteaza. Dupa ei potopul… Mitica, cel care declarase in repetate rinduri si chiar credea, ca va iesi de la Liga doar cu picioarele-nainte, a suferit un soc atunci cind SFORILE, atit de abil manipulate, ani la rind, au dat gres. Culmea! Manipularea n-a mai tinut! Turbat de suparare, acum latra, acuza si musca in toate directiile, desi a fost DESPAGUBIT, sau PREMIAT(!?) cu aproape 200.000 de Euro! Ma intreb retoric, pentru ce? Sigur ca, vazind asta, NASUL a prins si el curaj si tupeu. Vrea si el o renta viagera, acolo, de 5000 de Euro lunar care, considera el, ar fi mizilc, pentru ditamai FRF! Iar el, NASUL, o merita din plin… E convins de asta! Eu, cetateanul GOGU, pun doar intrebarea: mai este cineva snatos la cap in ROMANICA noastra? E bine sa stim ca sa putem pleca la timp in ale zari, cit om vedea cu ochii…

Radu (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 19:30

Mai baieti, sunteti ca oile, individul asta care se crede un Tolontan in devenire da’ n-o sa fie nici macar un sfert de Tolontan in urmatorii 10 ani, a aruncat o petarda si voi toti ati pus botul. Sincer, nu pricep de ce-l doare pe Berceanu asta-n basca de cati bani o sa ia MS ?! Bai Bercene, FRF e o institutie privata, intelegi ? Si daca e privata, oamenii aia de acolo pot face ce vor cu banii lor. Pe tine te intreaba cineva ce prima tia-i luat de la Gsp de Craciun ? Sau ce leafa are Ioanitoaia ? La ce te lamentezi atat bai baiatule, ca-si ia asta 5000 pe luna ?! De ce nu te intereseaza in egala masura ce bani isi ia CEO-ul Vodafone sau ce prima de instalare a primit cand a venit in Ro acum 2 ani ? Sau PR-ul lu’ Orange sau directorul general a lu’ Microsoft, ca-i tot aia ! Sunt privati bai baiatule si pot face ce vor cu banii lor, pricepi ? Ma tem ca nu.

carlito (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 19:54

5000 de zale.

Sandu un nesimtit (4 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 20:07

Dece sa ia 5.000,- de Euro? Pentru ca mananca cu doua guri si se chache din trei gauri si inca imprastiat ca vacha…Un nesimtit cu tot neamul lui! poate il baga langa fecali la Poarta Alba…

zambouka (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2014, 21:53

De ce ia 5k / luna? Simplu! Dreptu’ de shmeker!!!

Talpaiadului (8 comentarii)  •  13 ianuarie 2014, 3:15

Initial mi s-a parut o pierdere de vreme articolul, asocierea vietii la tara cu FRF ceva echivalent cu un fluture pe ca ca t. Apoi am citit propozitia: „chiar şi-aşa soarele se înalţă la fel la marginea cîmpiei, în fiecare an, cu aceleaşi nădejdi.”, care face toti banii. Felicitari pentru propozitie, nu si pentru articol.

robert_fan stiinta (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2014, 7:08

stiti care este paradoxul acestei natiuni altadata una respectata in lume?,faptul ca la virful ei ,colcaie de politicieni corupti,mincinosi,si fara nici-o urma de bun simt.dureros este ca asta pleaca de la cresterea primita in familie,iar majoritatea lor sunt plecati din sate.nu cu multa vreme in urma satul romanesc,si locuitorii lui,erau considerate ultimele frontiere,ale integritati morale,si corectitudinei ridicata la rang de virtute.au disparut toate astea si rezultatul este vizibil cu ochiul liber din piete.chiar daca nu se crede totul este ca intr-un lant al slabiciunilor.FORTA STIINTA.

Comentează