Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Bosnia care am fost

O „naţională” care s-a născut acum 18 ani e pe locul 21 în lume şi debutează la Mondial: favorita amărăciunii mele.

Ne-am obişnuit să umplem camera bucuriilor cu alte personaje. Incinta rămîne intactă, ai noştri s-au smuls de-acolo şi nu […]

duminică, 8 decembrie 2013, 9:41

O „naţională” care s-a născut acum 18 ani e pe locul 21 în lume şi debutează la Mondial: favorita amărăciunii mele.

Ne-am obişnuit să umplem camera bucuriilor cu alte personaje. Incinta rămîne intactă, ai noştri s-au smuls de-acolo şi nu dau semne să se întoarcă. Dar fotbalul curge, spre camera nostalgiei în care se fabrică amintiri împingem la patru ani cîte o altă reprezentativă. De fapt, ne înghesuim amărăciune sub tricourile altora. Şi privim.

În noiembrie 1995, Bosnia-Herţegovina pierdea la debutul ca „naţională”, 0-2 cu Albania. N-a erupt din neant, în echipa Iugoslaviei clocotise sîngele lui Susici şi Bazdarevici, fotbalul din Mostar şi Sarajevo a fost viu indiferent de certitudinile efemere ale hărţilor. După aproape două decenii, Bosnia ajunge în premieră la un Campionat Mondial. Şi ceva din structura, aerul şi ţinuta ei mă duce cu gîndul la „tricolorii” din ’94.

Fireşte, ne despart multe. Dar vestiarul de la Cardiff se regăseşte în atmosfera celui bosniac de azi. O reprezentativă formată aproape exclusiv din stranieri sclipitori, care încheagă la intonarea imnului un atlas valoros de campionate: Serie A, Premier League, Bundesliga, primele ligi din Belgia, Turcia, Rusia şi Elveţia. Dar ce era Divizia noastră A în 1993?

E o bărbăţie devenită aproape prejudecată, dar mai cu seamă un fioros sentiment de îndîrjire constructivă pe umerii lui Dzeko, Ibisevici, Salihovici, Misimovici şi Pjanici. Contorsionate, portretele în aquaforte ale lui Hagi şi Dorinel. Şi mă mai cucereşte tocmai curiozitatea: cum de-a reuşit o ţară cu nici 4 milioane de oameni să crească treptat şi frumos în fotbalul acesta? Cum de-am putut, cu o populaţie de patru ori şi ceva mai mare, să ne drogăm lent şi să ne mistuim sigur?

Primul meci al Bosniei după independenţă n-a fost înfrîngerea cu Albania din ’95, ci un 3-1 la Teheran cu Iranul în ’93, meci nerecunoscut pentru că bosniacii nu erau încă membri FIFA. La 21 de ani distanţă, în carnavalul Mondialului brazilian, grupa F, partida se reeditează. Iranul nu e nici acum o sperietoare, chiar dacă e pregătită de Carlos Queiroz. Nigeria e departe de generaţia actualului selecţioner Keshi, cea a Mondialului american. La CM 2010 a terminat sub Grecia şi Coreea de Sud, azi e parcă sub Camerun şi Coasta de Fildeş.

Norocul începătorului pentru Bosnia? Nu cred. E „norocul” de a fi concentrat, valoros, redutabil şi dîrz. Cînd îl ai, ceilalţi formează „norocul”. Fireşte, favorita grupei e Argentina. Dar meciul cu Messi, pe Maracana!, e cadoul bine meritat. Noi întîlnim Argentina în martie, amical friguros şi sfîşietor de trist. Şi nici de asta nu sîntem siguri!

Comentarii (14)Adaugă comentariu

puppinkeresku (1 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 12:25

Antrenori scoliti de RICIU , doi la leu !
Asta este cauza – sau efectul RICIU !
Un preparator neamt – de duzina in germania – da lectii in romania .
Ce vreti mai mult ?

suporter (1 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 13:35

Mentalitatea e unul din factorii care au dus fotbalul cu multe talente din Romania, in situatia asta.
Sunt sigur ca sunt mai multe talente in Romania decat in Bosnia.
Trebuie sa trecem la treaba serios, nu sa stam sa palavragim si sa ne plangem, sau sa facem comparatii.

RealitateaDura (1 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 13:46

Coruptie,nepotisme,amatorism,coruptie,nepotisme,amatorism,coruptie,nepotisme,amatorism … duse la extrem!
E simplu,nu? 🙂

iulian_78 (8 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 13:49

Nu cred ca e efectul Riciu, ci mai degraba efectul domniilor fanariote. Atat timp cat la copii si juniori titulari sunt aceia ai caror parinti cotizeaza, multi ani de acum incolo nu mai putem spera la vreo performanta notabila.

Romanasul (1 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 13:49

Nu stiu cum sunt altii , insa eu cand ma gandesc la inca o calificare pierduta ma simt tare trist si nedumerit.
Am stat si m-am tot intrebat de ce ? Aam realizat ca nu jucatorii sunt vinovatii.
Vinovatii suntem noi oameni buni. De ce ? este foarte simplu.Pai nu noi suntem cei care am tolerat toata mizeria asta din fotbalul romanesc ? Nu noi suntem aceia care platim bani pentru bilete la meci intr-un campionat jalnic ?
Nu noi suntema aceia care il toleram pe nea Mitica care l-am facut „mare” si pe nea Sandu care cica se trage de bracinari cu Platini si ne mai fura si arbitrii .. ?
Nu Noi suntem aceia care inca mai credem cu nesfarsita naivitate toate povestile si scuzele dupa ratarea calificarii ? ei si acummce urmeaza ? Il punem pe Razvan Lucescu antrenorul nationalei ? Sau poate pe Hagi ? Sau mai bine ar fi sa-l lasam pe Pirurca sa-si continue munca la nationala si sa incerce sa reintinereasca nationala in timp ce noi imbatrinim si nu stiu cate calificari ratate o sa mai prindem.
Pina la urma avem antrenorul pe care il meritam si jucatorii pe care ii meritam.
As ca ,sa punem deocamdata visul asta deoparte si inainte de toate sa incercam sa ne schimbam pe noi.

tot eu (37 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 14:45

Pai nu suntem siguri nici de amical pt ca amatorii de Razvan si Lupescu au negociat ….no comment.
Si mai vrem sa il aducem pe Baci la FRF!!! Suntem de toata jena…o sa fie ca in Decembrie 89, a plecat Ceausescu si a venit Iliescu, acum daca pleaca Sandu si vine Popescu …o sa fie acelasi lucru!!

Darby (3 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 15:15

De ani de zile lumea din zona sportului striga ca selectile nu se fac pe merite de la u14 pana chiar si la nationala de seniori. Au fost zvonuri ca fotbalistii din nationala cotizeaza ptr. a fi prezenti la nationala. Este un mod de a le creste cota pe o piata de transferuri unde ani la rand neamul Becali si-au facut de cap. Cate rebuturi au fost transferate ca mari jucatori si au revenit in tara dupa nici macar un an ptr. ca nu se acomodau si alti jucatori mult mai buni au stat in umbra si nu au fost remarcati ptr. ca nici media nu dorea sa fie observati.
La distrugerea fotbalului din Romania pe langa impresari au mai contribuit atat presedintii de cluburi si patronii care nu au investit nici macar un leu in centru de juniori cat si FRF-ul care nu a dat o lege care sa-i oblige pe patroni sa investeasca un minim din profit. EX. Steaua are profit de milioane de euro. Cu 10% investitie in juniori, Steaua putea devenii un mic AJAX sau Dinamo Zagreb. Dar presedintii de club prefera sa aduca un TATU, NICOLICI si mai cateva petarde sa le dea la aia 120k euro si sa foloseasca influenta in anumite meciuri.
Jocurile de culise deasemenea au contribuit. De ce ar investii un club bani in centru de juniori sau fotbalisti, nu amatori…cand cu acei bani sau chiar mai putini castiga campionatul.

viox (1 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 16:42

Sau mai degraba copi cu relatii ajung mari fotbalisti dar de fapt este cauza si efect sau invers.Riciu bine spui de asta a venit la Timisoara sa caute tinere talente bineinteles ca el stia cine trebuia sa ajunga acolo si ma uitam cum tinerii fotbalisti invirtau mingea meserias iar el se intorecea cu spatele sa nu deranjeze.Am convingerea ca in Romania sint mari fotbalisti insa ceie ce ii cauta sint corupti faraalitate in joc mult indoiala.
p.s.
astazi am vazut 2 tineri fotbalisti in aceasi grupa cu Torje inaltime optima tehnica desavirsita mult peste piticul porno din pacate astia nu au relatii dar duceau probabil Romania la mondiale.
Greu foarte greu ca in 47 ar spune un comentator german

SIMON (1 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 18:22

DE VINA ESTE FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL ! NU INTELEG DE CE ECHIPE DIN LIGA NATIONALA AU NUMAI UN JUCATOR ROMAN CA TITULA SAU POATE DOI !
UNDE SANT JUCATORII ROMANI ?
CE PROMOVAM STRAINII ?

maistor kokir (18 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 19:43

bosnia are 4 mil pe harta ,insa doar 2,5 mil cand vine vorba de echipa natioanala,jucatorii din rep srpska rareori joaca in nationala BiH , au avut razboi ,totul a fost distrus, au avut si au,coruptie mai mare decat la noi … ce cred ca au ei in schimb fatza de noi ? campionat doar cu jucatori autohtoni,ei doar exporta fotbalisti, noi din pacate am avut o echipa cfr cluj formata din straini,care a luat 3 titluri si a jucat de 3 ori in liga campionilor …

Kendo (16 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 23:24

Ca in orice domeniu din tara asta, in acest moment, de ce sa te gandesti la viitor, la onoare, la trofee, la sansa de a ramane in istorie, de ce sa faci o treaba temeinica, daca poti sa castigi un ban rapid prin simpla promovare a unor non-valori? „Impresari”… Sa fim seriosi, „impresarii” astia sunt niste bisnitari ordinari.

Asta defineste Romania acum, goana dupa imbogatire rapida. Sigur, mai sunt si oameni decenti, ceea ce ma face sa sper ca nu suntem o natie pe patul de moarte, dar prea putini, mult prea putini. Nu-mi fac iluzii ca se va schimba ceva prea curand. Poate generatiile care vin din urma sa aiba coloana mai dreapta.

Bravo Bosnia (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 3:48

Da, dar Bosnia e o TARA si au o unitate. Romania nu are, degeaba tot visati si nu arata ca va fi vre-odata. E mai mult o l..a trista. La ora asta Romania e preocupata de cum sa nu faca nimic si cum sa faca sa ocoleasca efortul in orice domeniu. Nu toti sigur raman exceptiile dar la nivelul mare general asta e. Asa cum nemtii in general sant prodcutivi si sint a 2-a tara dupa China cu surplus economic. Oare de ce ? Huh ?
In Romania batutul cu caramida in „pept” conteaza mult mai mult ca orice…..fix p.

ricco (9 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 9:59

Dupa ce am urmarit CU TOT SUFLETUL fotbalul romanesc TIMP DE APROAPE 40 DE ANI, pot spune cu mina CU MARE REGRET pot spune ca NU SINTEM O NATIUNE FOTBALISTICA !!!… DA, am avut citeva talente de exceptie si poate, DIN CIND IN CIND, o echipa nationala care impunea CIT DE CIT respect… Dar atit… NICIODATA NICI MACAR NU NE-AM APROPIAT DE VALOAREA OLANDEI – TARA CU JUMATATE DIN POPULATIA ROMANIEI, DAR CARE A DAT FOTBALULUI SUPER ECHIPE DE CLUB SI NATIONALE CA SA NU MAI VORBIM DE FOTBALISTI IREAL DE SUPERVALOROSI – DE LA CROYF SI PINA LA ARJEN ROBEN…
Ce s-ar mai pute spune… NIMIC… PENTRU CA VIITORUL E FOARTE SUMBRU cel putin pentru urmatorii 10 ani… Si inca ceva, CU RISCUL CA UNII MA VOR INJURA, intr-un fel ma bucur ca NU NE DUCEM LA MONDIALUL DIN BRAZILIA PENTRU CA VALOAREA NU NE DA DREPTUL SI AR FI FOST O MARE NEDREPTATE PENTRU FOTBALUL ADEVARAT…

seba (66 comentarii)  •  10 decembrie 2013, 0:32

„meciul cu Messi, pe Maracana!” Doamne, ce poate fi mai frumos decat sa joci la un mondial pe Maracana? Si contra Argentinei lui Messi! Bravo lor!

Comentează