Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Balet cu invalizi şi obsesii

Nimic nu mă poate convinge că la Bucureşti nu va fi 3-1.

Nu avem stil de joc, în majoritatea timpului nu avem nici un fel de joc, dar ştiam asta. A devenit un viciu pe care-l parăm constant: atunci de […]

duminică, 17 noiembrie 2013, 9:43

Nimic nu mă poate convinge că la Bucureşti nu va fi 3-1.

Nu avem stil de joc, în majoritatea timpului nu avem nici un fel de joc, dar ştiam asta. A devenit un viciu pe care-l parăm constant: atunci de ce ne plîngem că n-am jucat nimic? Ce argument, ce raportare, ce reper aveaţi în gînd încît să aşteptăm coerenţă pe gazon? Nu ne-a ieşit ceva ce nu aveam.

Am sperat într-o seară mare a unui jucător, nu la o dezvoltare amplă cu 11 actori eficienţi şi organizaţi. Şi n-a fost să fie, punct şi gata pînă marţi!

Victor Piţurcă e acelaşi, noi înşine parcă ne schimbăm pentru cîteva zile, uneori în figuri aprige, alteori sensibile, de cele mai multe ori resemnate. Dar rămînem cu încăpăţînările, neputinţele mari şi orgoliile din copilărie.

Golul care ne ţine în viaţă îi aparţine lui Stancu: omul-fantomă, tipul hulit, care a ieşit de nicăieri, ar spune răutăcioşii, din fler de atacant, ar spune foarte puţini, să bage mingea aia în plasă. Stancu, una din piţiobsesii. Alta, Cociş, a clacat. Maxim, o piţiobsesie inversă, a intrat la spartul tîrgului.

Dacă n-am fi avut, fiecare, obsesii, limite fizice şi psihice, România putea să arate vineri şi marţi aşa: Tătăruşanu – Săpunaru, Goian, Chiricheş, Şt. Radu – Chivu, Rădoi, Bourceanu – Maxim, Marica, Mutu.

Dar le avem. Sîntem perpetuarea detaliată şi risipită a încrîncenărilor noastre. Pe teren, pe bancă, în dormitor şi la birou.

Avem acum atîtea şanse la calificare cîte am fi avut şi dacă remizam 1-1. Pentru că sîntem aşa cum sîntem, 1-2 sau 0-0 la Atena erau de două ori mai grele decît povîrnişul de-acum în care zăpăcim statistica şi tot nu dăm de-o coincidenţă salvatoare. Cu sau fără Hoban, în 4-2-3-1 sau 4-1-4-1, forţînd cu două vîrfuri sau pierind cu opt stoperi titulari, marţi ne putem califica. La Atena mi s-a confirmat: nu e vorba de meciuri tactice, îmbîcseala în joc e de aşteptat dacă fotbaliştii pot şi selecţionerii au cu cine. România şi Grecia pendulează între patimă şi mediocritate, se lovesc de pereţi cu inimile ca să se-mpiedice în două driblinguri.

Şi de-aceea cred că-i putem învinge: tot 3-1. Am făcut-o într-un amical. Marţi, poate chiar dintr-un ofsaid, cu autogoluri, cu faze fixe şi devieri. Poate sîrbul care arbitrează la Bucureşti nu e portughez. 🙂

Baletul acesta cu doi invalizi propune totul şi nimic: cine îşi scoate primul bandajul faţă de lume şi îşi acceptă rănile, acela va cîştiga.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Rok (13 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 11:56

foarte corect, felicitari

Gabriel (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 11:59

O echipa posibila, mult mai aproape de ce ne inchipuim noi, suporterii….

chimistul_99 (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:03

Linia de mijloc – Chivu , Radoi ,Bourceanu ??? Hai sa vorbim discutii , sa ne da si noi cu parerea…

chimistul_99 (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:04

Scuze , „sa ne dam si noi cu parerea” .

Valah (5 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:10

Bravo, pana in ultima clipa trebuie susținuți.
Este timp apoi de articole critice, deocamdată cat timp este o șansă teoretica presa trebuie sa transmită mesaje pozitive.
HAI ROMÂNIA

luis (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:14

In primul rand, pesimistii pe care-i invoci ar putea fi realisti, in realitate. In al doilea rand, daca tot ii inviti tu sa stea acasa, ai putea avea surpriza sa te-auzi dintr-o tribuna-n alta cu celalalt optimist incurabil cu care impartasesti credinta ferma-n calificare. In al treilea rand, Piti nu devine peste noapte Capello. Si nici Neagoe n-o sa aiba traseul lui Mourinho. Si Cocis tot la Ujgorod joaca. Nu in ultimul rand, daca tot faci opinie singulara in presa sportiva (ceea ce, in definitiv, nu e un lucru rau in situatia in care ai fi avut argumente), aparand subit si sublim ca o gaina-n cucuruz, nu confunda patriotismul cu prostia, valoarea cu hei-rupismu’ si realismul cu betia subiectivismului.

mihaic3001 (8 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:20

Prietene, după jocul „minunat” prestat de băieţii noştri în Grecia, aşa ai concluzionat tu : căci golul lui Stancu ne ţine în viaţă şi putem bate cu 3-1 prin autogoluri, faze fixe, devieri, etc. Ai uitat să treci pasele lungi şi pe sub pământ. Măi nea Berceanule, te văd băiat tânăr, profesionist de perspectivă şi om serios, ce dracu ?

hokerey (7 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:28

Echipa cu Chivu si Radoi? Friend ne pierzi vremea.

FLORISKING (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:56

HAI ROMMANIA!!!!2-0

kkciosuldelahamangia (4 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 13:24

daca baietii vor consuma celebra rama de la nadia, cu siguranta vor cistiga.

lord belial (32 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 13:28

3-1? nici daca inscriu arbitrii sirbi doua dintre goluri, tot nu ne calificam. nu stim sa pasam, gazetarule. nu merita aceasta selectionata o prezenta la mondial. NU in numele meu

mikadoo73 (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 13:56

Marea obsesie a jurnalistilor este si va fi,,,in vecii vecilor. Amin!”,Măriuca.Mi se pare fascinant,cum baiatul asta care face si el un meci bun la 10 meciuri in care e bagat titular ,,in proasta” ,nu e bagat in seama cand e catastrofal ca la Pireu si ridicat in slavi cand da goluri unor echipe submediocre precum Estonia sau Ungaria!Bine, e obsesia si-a ragaitorilor de bere si-a spargatorilor de seminte care se uita la fotbal!
In schimb,Stancu e injurat si cand reuseste un gol superb ca in Grecia!
Unde nu e,nici D-zeu nu cere!

Petro Burgener (6 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 15:33

De ce sa invingem cu 3-1? Sa mai prelungim agonia cu 30 min?

gabi (4 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 16:29

Gabriel – inteleg ce spui. Trebuie luptat pana la capat, nu cum face Piti, care spune ca „jucatorii nu au valoare”!! – de parca nu el i-a chemat la lot si instruit. Si inteleg ce zici cu Mutu, Chivu, Radoi, Maxim. Sunt jucatori care au plecat din cauza orgoliosului Piti.
Si inteleg ca trebuie luptat, si crezut. In fond, un gol din deviere, un ofsaid sau un penalty ne pot scoate. Sunt tot goluri, in fond. Ma irita defetismul. Sa abandonam lupta inainte de a o incepe.

papillon (3 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 16:42

O sa-i batem pe greci la Bucuresti.Daca nu,la manastire .Pe Piturca nu-l primeste ca-i barbugiu si spurca manastirea.

Venom (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 17:15

As vrea sa le dam 5 goluri valabile, iar arbitrul sa ne anuleze pe primele 3. Cam asa ar trebui sa fie fotbalul.

ciupi (112 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 17:39

portar – sapunaru, radoi, chivu, st. radu – chiriches – mutu, sanmartean, maxim – m. niculae, danciulescu. ce spuneti? o selectionata alcatuita din refuzati de piturca, din renuntati tot datorita lui piturca, plus chiriches. pe maxim tot la capitolul refuzati il asez.

grama (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 17:50

Ce e cu Chivu in echipa asta?? De cand nu mai joaca el la Inter? ori credeti tot dintr-o obsesie a noastra de care amintiti, ca va face miracole la nationala? Sa fim seriosi, Chivu nu mai e in rol de mult timp, are o varsta si probleme la Resita lui natala. Iar de Mutu care nu mai e titular de drept nici la Ajacio ce sa mai zzic?

DOBRANICI (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 18:47

M-ati innebunit cu acest cuvant mediocritate! Informati-va si consultati dictionarul limbii romane.
O opinie personala(toti ne pricepem la fotbal!) am jucat la Atena pe o tactica cert trasata de Piturca, fara sa anticipeze jocul direct si agresiv al grecilor,la un egal de 0-0 in speranta unor tribune de peste 50.000 sustinatori la Bucuresti,de 1-0. Romania are un lot prea modest pentru pretentiile de mondialul brazilian. Nu sunt pesimist insa nu prea cred in miracole in retur.

Capone (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 23:43

Cred ca avem sanse bune sa castigam meciul daca-l cotonogim inca din minutul 5 pe Mitroglou care ne-a facut la Pireu. Asta trebuie scos de pe teren cu targa, plus ca efectul psihologic pentru greci va fi devastator. Altfel, nu vad cum sa castigam, doar daca din greseala greci isi dau un autogol in primele 10 minute si apoi sarbul ne da un 11 metri la o faza simulate de Marica.
La un joc correct, nu cred ca avem sanse, hai sa recunoastem echipa asta incropita de Piturca e o catastrofa. Pacat, ne-a mancat norocul Piturca. Asta are noroc numai la barbut. Si asa e, nici la manastire nu-l primeste , ca spurca manastirea cu babaroasele.

Calin (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 2:54

Vorbim totusi de Grecia. Oare cine au ajuns grecii sa nu le putem da noi 2-0. Nu e nici Olanda, nici Brazilia nici Spania. Da, am pierdut cu 1-3 si n-am jucat grozav. Dar totusi!

arh. Gheorghe Petrescu (112 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 10:24

In primul rand, sa batem Grecia cu 2-0 la Bucuresti. Apoi daca batem, avem timp sa facem alta echipa cu un alt antrenor, caci oaia proasta de Piturca, nici acum nu intelege ca, cu echipa asta fabricata peste noapte, nu ai nici o sansa in fata masivitatii elene. Doar 10%, avem sanse la calificare, restul, alta data si la mai mare. Piturca zica ca dupa meci pleaca la manastire. De ce dupa meci. Pleaca ba desteptule inainte de meci si lasa altui antrenor sansa sa ne califice, caci cu tine Piturca, nu mai avem NICI O SANSA, doar norocul de 10% ce l-am postat mai sus. Si totusi, HAI ROMANIA!

vlad t. (7 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 12:44

Tătăruşanu – Săpunaru, Goian, Chiricheş, Şt. Radu – Chivu, Rădoi, Bourceanu – Maxim, Marica, Mutu.

Asta e salvarea.
sa comparam cu asta. o stiu din cap, evident

prunea, petrescu, prodan , belodedici, lupescu, popescu, munteanu, selimes, hagi, dumitrescu, raducioiu. asta e, nu?

vlad t. (7 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 13:39

era un album pe care la cumparat frate-meu, mai demult, se chema tricolorii, avea un palmares la sfirsit si scria pe el si bergenbier. era galben. pe prima pagina, sau pagina 3, era o prefata. „patria este colectia de poze cu fotbalisti din echipa nationala”.

fane (5 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 14:03

selectia corecta este: Pantelimon- Sapunaru,Papp,Chiriches,St.Radu-Budescu,Maxim,Buleica-Marica,Mutu

muppets show (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 16:03

Ha, mi-a placut pitziobsesia inversa, (cam da), la fel si arbitrul sarb care poate nu e portughez; mda, poate nu e, poate e nascut in Kosovo, musulman :); sau sarb din Timoc :). „Vina” e de fapt dubla: 2/3 din jucatori sunt mediocrii (unul nici nu prinde lotul la club, cum e posibil sa joace titular???), iar antrenorul n-are nicio idee inteligenta, nimic ingenios, imaginativ, nu-l duce capul.

Horia Anton (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2013, 11:12

Imi amintesc ca prin vis noptile fermecate din 94′ cand, desi aveam doar 5 ani, incercam sa inteleg adrenalina, extazul si agonia din apartamentul burdusit de oameni. In 98, vecinul meu, Nea’ Florian, scotea, in pofida reclamatiilor venite de la vecini, televizorul in fata blocului. Stateam buluc cu totii, parinti, copii si vecini, asteptand golul egalizator contra Croatiei. In 2002, eram socat sa vad Italia eliminata timpuriu din competitie. In 2006 ploua si priveam cu detasare cum Italia castiga la penalty-uri titlul mondial. In 2010, pe fundalul vuvuzelelor am sperat ca Germania sa ia titlul mondial, ca o compensare a absentei noastre. As vrea sa ma proiectez in timp, sa aflu cum voi trai Mondialul Brazilian. Scepticismul caracteristic ma impiedica sa il vad pe Piturca facand conferinte de presa in Brazilia. Totusi, o farama din mine spera. Spera intr-un miracol. Spera intr-un Nicolita in forma de zile mari care sa are banda dreapta si care sa blocheze actiuni ofensive elene. Spera intr-un Maxim care trebuie sa confirme forma excelenta pe care o traverseaza la echipa de club. Visez la un Bogdan Stancu eficient si pragmatic ca in meciul tur. Vreau sa il vad pe Ciprian Marica jucand rolul unui killer neinduplecat care sa infiga pumnalul fara mila in inima grecilor. Vreau o aparare solida care sa joace fara greseala, cu un Chiriches magic, asa cum il stim cu totii. Ii vreau pe Gardos si pe Cocis concentrati, formand un pod la mijlocul terenului pe care sa scrie clar si raspicat: PE AICI NU SE TRECE!!! Dar cel mai mult mizez pe cei peste 50.000 de oameni din tribuna care sunt indatorati sa cante, sa aplaude, sa urle si sa zbiere pana la ultimul fluier al arbitrului sarb. Contez si pe un mic ajutor al celui din urma, asa cum Procenca si-a ajutat conationalul in tur. Epopeea noastra se apropie de sfarsit. Nu vrem lacrimi si suspine, amaraciune si dezolare. E vremea noastra, sa inceapa CARNAVALUL! HAI ROMANIA!

Comentează