Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Cine crede că e doar un meci?

Ne-am prăbuşit mizerabil pe atîtea fronturi încît şansa de-a visa concret la barajul Mondialelor chiar ne poate face fericiţi

„Orice eschivare de la obligaţiile ce decurg din selecţionare nu iartă, iar cocleala mediocrităţii se aşterne inevitabil şi necruţător chiar şi […]

vineri, 6 septembrie 2013, 8:16

Ne-am prăbuşit mizerabil pe atîtea fronturi încît şansa de-a visa concret la barajul Mondialelor chiar ne poate face fericiţi

„Orice eschivare de la obligaţiile ce decurg din selecţionare nu iartă, iar cocleala mediocrităţii se aşterne inevitabil şi necruţător chiar şi pe cel mai strălucit talent. Este relativ greu să fii selecţionat, dar este infinit mai greu să te menţii cu cinste, demnitate şi în respectul celor din jurul tău. Talentul singur nu reprezintă un permis de liberă circulaţie prin viaţă, inclusiv prin sport”.

41 de ani au trecut de cînd „Sportul” publica, în aprilie 1972, aceste rînduri. Era o avancronică la Ungaria-România. Da, printre „Lucrările Sesiunii Marii Adunări Naţionale” şi „Manifestaţii cu caracter sportiv şi recreativ”, aveau loc şi astfel de idei. Ce paradox: mă uit la fotografiile acelor pagini galbene, pe un laptop. În miezul nopţii dinainte de România-Ungaria!
În echipa lui Angelo Niculescu de atunci apăreau Dinu, Lucescu, Iordănescu sau Dembrovschi şi, trebuie să mă credeţi pe cuvînt, erau totuşi probleme mari! „Rămîne să se definitiveze formula de atac”, anunţa îngrijorat, în acelaşi ziar, Mihai Ionescu.
Am remizat la Budapesta, apoi la Bucureşti, am pierdut în barajul de la Belgrad şi n-am ajuns la Euro ’72. Un turneu final care însemna 4 echipe!, în timpuri în care Europa nu se întindea fotbalistic spre Kazahstan.

Cine crede că 90 de minute împotriva Ungariei, oficiale, din care se pot naşte visele concrete ale unui play-off de Mondial, rămîn doar un meci de fotbal e naiv. Nu ne luptăm cu nici o ţară afară de România. Nu avem nimic de demonstrat altora. Dar pe atîtea fronturi ne-am prăbuşit mizerabil încît azi, la sportul acesta, cu blaturi şi mitocani, putem să ne ridicăm puţin.
Pentru ce? Nu asta e întrebarea. Ci împotriva cui? A noastră! Împotriva micimii şi renunţărilor, orgoliilor de baracă şi intereselor de cort. „Tricolori”, acordaţi-vă ocazia de a trece cu chipurile în abţibildurile albumelor de turnee finale!
Nu putem să fim ţara cîinilor cu covrigi în coadă, dar nici n-avem de ce să ajungem ţara cîinilor care mănîncă prunci. Un meci de fotbal nu schimbă vieţi. Dar ridică frunţi şi luminează nopţi.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

provinzial (1 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 9:00

krk in lipsa de idei sunteti in stare sa ne transcrieti ziarele din anii ’50! e buna ideea!!

dana (2 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 10:43

DA, DOMNULE, NU E DOAR UN MECI OARECARE. DE ACEEA, NESIMŢIŢI CA MIRCEA SANDU ÎŢI PERMIT SĂ TRIMITĂ 3 BILETE NEFERICITEI FAMILII A LUI IONUŢ ANGHLE, IAR BARBUGIUL PROMOVAT LA CAZINOU, AUTOR DE BASTARZI, SARE REPEDE SPUNÂND CĂ DEDICĂ EVENTUALA VICTORIE CONTRA UNGURILOR… MEMORIEI MICUŢUULUI UCIS DE CÂINI. AŞA VREM NOI SĂ FIM „MONDIALI”. ŞI VOM FI… CÂND SE VA ALEGE PREŞEDINTE BERCEA MONDIALUL.

TaVee (1 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 10:48

Din pacate la noi Patriotismul a disparut de mult timp, iar putzoii care joaca pt Nationala Romaniei, nu mai au nicic un pic de daruire, nici un pic de respect pentru culoriile Nationale.

Nicco (2 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 10:56

Chiar daca echipa de fotbal a Romaniei (nu Romania!) va castiga meciul cu echipa de fotbal a Ungariei ( nu cu Ungaria!) la baraj nu se va ajunge pentru ca nu va castiga meciul cu Turcia. Pentru Piturca a venit scadenta. Atunci cand a scos echipa din impas in calificari a facut-o ca un jucator nu cu stiinta unui selectioner (de unde stiinta la cele cateva clase primare pe care le are absolvite ca vai de mama lor!). Rosul nu iese la infinit….

andrei_129 (4 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 11:10

Hai Romania! Trebe sa invingem azi! Batem!

Ionut (1 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 11:19

Cum adica era Un turneu final care însemna 4 echipe? Doar 4 erau in turneul final, sau grupa de calificare era doar cu patru echipe?

lord belial (32 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 12:33

UNITI, SALVAM ROSIA MONTANA!
(asta inseamna mai mult decit un meci)

Michetaud Carroux (5 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 12:52

…si totusi, in vremea respectiva – 1972, la turneul final al CE se calificau 8 (opt) echipe!

Calu (4 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 13:22

Bine ca n-ai ridicat si tu problema teritoriala. Care e intretinuta de politicieni si cativa romani si unguri needucati. L-am auzit pe un roman ardelean punand in carca Bucurestiului toate problemele Transilvaniei si cerand independenta regiunii. Pai Transilvania n-a fost niciodata independenta, ardelenii au fost mereu condusi, ca nu-s in stare sa se conduca singuri. Cum se despart de Romania, vin ungurii peste ei.

adrian (4 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 14:18

?

seba (66 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 14:20

foarte frumos scris. si randurile din ’72 si cele de acum.

Hai Romania!

Gabriel Berceanu (34 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 14:50

@ Michetaud Carroux, Ionut: La turneul final Euro 1972, desfasurat in Belgia, au participat 4 echipe: Ungaria, URSS, Belgia si RFG. Aceeasi situatie la turneele finale precedente, Euro ’60, ’64 si ’68. Au fost 4 echipe inclusiv la editia 1976. La Euro ’80 au participat, in premiera, 8 echipe.

Levi (2 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 15:01

În 1972, după faza grupelor preliminare, se jucau sferturile. Astfel în sferturi echipa RFG-ului o elimina pe cea a Angliei (0-0 şi 3-1), cea a URSS pe cea a Iugoslaviei (3-0 şi 0-0), cea a Ungariei pe cea a României (1-1, 2-2 şi 2-1), cea a Belgiei pe cea a Italiei (cu 2-1 la general, dacă nu mă înşel). Aşa s-a ajuns ca turneul final să se organizeze în Belgia. În semifinale: RFG – Belgia 2-1, URSS – Ungaria 1-0. În finala mică: Belgia – Ungaria 2-1, în finala mare RFG – URSS 3-0.

pamfletaru (2 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 16:50

nu mi-e frica de scor,

mi-e frica de sanctiunile care vor veni din teren si dinafara terenului

nu raspundeti la provocari ,
nu e raboi ,e un joc sportiv,

sa fim mai smart decat ei,
fair-play in teren si pe strada !

genu (9 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 19:04

Din pacate, meciul cu Ungaria a inceput mai devreme. Cel al neaderthalienilor. Maestrul Funar, fin cunoscator al fenomenului, anunta chiar un dictat european in privinta Ardealului ce se va consuma anul viitor la Bruxelles, iar prezenta suporterilor maghiari in Bucuresti s-ar constitui intr-o misiune de recunoastere. Chiar si glumele bune, cand se repeta la infinit devin indigeste.
Meciul de pe gazon nu prea conteaza. Chiar daca prindem barajul, nu prea avem sanse de calificare, iar daca, totusi, reusim imposibilul jocul ponosit la alibi al lui Piturca n-ar naste mari pasiuni in tara sambei. …Cu calusarul pe Copacabana nu prea merge…

Cornelius (1 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 19:24

Multe subiecte sensibile au fost atinse in aceste randuri. „E scris adanc”Bravo!

pamfletaru (2 comentarii)  •  6 septembrie 2013, 19:40

SONDAJ FULGER

dupa un esec astazi, va fi vai de fundul lui,pardon,de scaunul lui:

A.pitzy
B.nasu
C.corleone

D.toata mafia

Comentează